Purificatoarele de aer în vremuri de pandemie

Articole asemănătoare

În vremuri de pandemie și în general, în situații de criză, teoriile conspirației și pseudoștiințele se împrăștie mai rapid decât un virus și bineînțeles, apar și produsele comerciale din care unii pot profita de analfabetismul științific. Printre acestea se numără și generatoarele de ozon, dispozitive pentru purificarea aerului ce pot omorî chiar și virusul SARS-Cov-2. Ba chiar unii oameni de știință și persoane publice se implică în promovarea unor astfel de produse.

Producătorii de dispozitive de purificare a aerului bazate pe generarea de ozon susțin că produsele lor reduc alergenii, precum praful, fumul, polenul, germenii, ciupercile și mucegaiul, generând impulsuri de înaltă frecvență care acționează la nivel molecular și descompun particulele nocive din aer, apă și alimente în unele simple și inofensive.

Pe lângă acestea, dispozitivele ajută la creșterea imunității și la eliminarea hormonilor și antibioticelor. Un astfel de dispozitiv este promovat intens în ultima vreme pe Facebook și pe alte site-uri sub numele de ImunOcube. Și aceste dispozitive nu sunt ieftine, încep de la cateva sute de RON și pot ajunge la zeci de mii de RON, în funcție de dimensiunea încăperii (ex. OzonFix).

După cum putem vedea pe site-ul imunocube-romania.ro „ImunoCube este singurul aparat care purifică alimentele de pesticide, erbicide, metale grele, iar din produsele de origine animală elimină paraziții, bacteriile, virusurile, hormoni de creștere și antibiotice.”

„Efectele antipatogene ale ozonului au fost dovedite de-a lungul a câtorva decade, acțiunea fiind una distructivă asupra bacteriilor, virusurilor, fungilor și a mai multor specii de protozoare.”

Tot ei îl citează pe profesorul Zhou Muzhi, care afirmă că „ozonul este eficient în uciderea virusului SARS, realizând o rată de ucidere de 99,22%.”

Mai mult decât atât, în reclamele lor apar două personaje bine cunoscute în România: Gheorghe Mencinicopschi și Dumitru Prunariu. Nu există informații detaliate despre cum funcționează acest produs, cum produsul identifică „antibioticele” și particulele nocive și le elimină, nu există analize de laborator, însă se folosesc de autoritatea unor persoane publice pentru a-și obține „validarea științifică”. Să vedem, deci, cine sunt aceste persoane.

Gheorghe Mencinicopschi este fostul director al Institutului de Cercetări Alimentare. Gheorghe Mencinicopschi a ispășit doar 2 ani și jumătate de închisoare din cei 8 ani pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare. Mai este cunoscut și pentru numeroasele idei pseudoștiințifice precum detoxifierea colonului. Mencinicopschi spune că „dacă nu reușim să eliminăm toxinele la timp, resturile alimentare se depun în cutele pereților intestinali și formează placa mucoidă”. Subiectul este unul mai lung, dar pe scurt, placa mucoidă nu există și n-a fost observată de niciun medic chirurg, iar produsele promovate de astfel de adepți ai detoxifierii sunt doar niște banale laxative la suprapreț.

Mai multe despre acest doctor și detoxifiere găsiți într-un articol scris în 2013: descopera.org/detoxifierea-organismului

Dumitru Prunariu este primul și singurul astronaut român care a ajuns în spațiu. Prunariu susține că ImunOcube este „o tehnologie cosmică […] care efectiv purifică nu numai aerul atmosferic, omoară viruși, microbi din atmosferă, dar de asemenea poate să purifice apa și produse alimentare. Anihilează toate impuritățile, toate produsele negative, inclusiv E-uri care se găsesc acolo pentru că descompune absolut tot ceea ce este impur la nivel molecular”. Citat din emisiunea „Tehnologiile sănătății”, realizată de Dan Maximilian Sabău la 6TV. Video disponibil și pe pagina Facebook ImunOcube aici.

Trecând peste faptul că domnul Prunariu nu cunoaște că versiunea corectă este „virusuri”, această tehnologie nu este una „cosmică” și nici nu este folosită pe Stația Spațială Internațională, așa cum în mod fals este prezentată de domnul Prunariu.

E-urile nu sunt în mod neapărat produse negative. E-urile din lista de ingrediente de pe eticheta produselor alimentare înlocuiesc practic denumirile clasice ale aditivilor alimentari. E-urile sunt, așadar, coduri pentru substanțe ce pot fi utilizate ca aditivi alimentari. E-urile (denumirea vine de la „Europa”) sunt folosite pentru a augmenta / îmbunătăți culoarea, savoarea și structura alimentelor, precum și pentru a preveni stricarea acestora. Aditivii alimentari se folosesc de secole. Vechii romani foloseau condimente ca șofranul pentru a da mâncării o culoare gălbuie. Sarea și oțetul erau folosite pentru a conserva carnea și vegetalele pe timpul călătoriilor lungi. Astfel, găsim în lista de E-uri, „chimicale” precum bicarbonat de sodiu, lecitina, oxigenul, ulei de soia, magneziu, oxizi de fier și tot felul de alte „chimicale” pe care le-ați consumat și le veți consuma cu siguranță în continuare, oricât de „bio” ar fi ele.

Revenind la virusuri, organizațiile și instituțiile din întreaga lume precum „Center for Disease Control and Prevention”, EPA, spun că „atunci când este utilizat în concentrații care nu depășesc standardele de sănătate publică, ozonul aplicat aerului interior nu îndepărtează eficient virușii, bacteriile, mucegaiul sau alți poluanți biologici.”

I-am contactat pe cei de la ImunOcube pentru a cere informații suplimentare despre cât de sigur este dispozitivul lor de purificare a aerului. Nu doar că am fost asigurați că dispozitivul este unul sigur și că generează ozon pur în parametrii impuși de legislația europeană, dar este și certificat în acest sens.

„ImunOcube genereaza ozon pur în parametrii impuși prin legislatie europeană, este certificat în acest sens, este purificator multifuncțional pentru aer, apă și alimente și poate fi pus pe piața europeană. ImunOcube generează 400-600mg/h în funcție de senzori. Pe ISS funcționează 2 dispozitive pe bază de ozon Potok-150. ImunOcube este dezvoltat exact după această tehnologie doar că adaptat utilizării în condiții casnice.  Noi știm foarte bine ce se folosește pe ISS, sunt rus și sunt într-o stransă legătură cu Space Industry of Russia” relatează reprezentantul ImunOcube în România.

Pe site-ul companiei Potok am găsit cum funcționează această tehnologie. „Potok este o tehnologie bazată pe baza metodei de inactivare fizică. Nu sunt folosite pentru a decontamina aerul filtrele HEPA, ozonul, razele ultraviolete sau alte substanțe periculoase.” Mai multe detalii puteți citi aici: https://potok.com/en

Cum funcționează?

Ozonul (O3) este compus din 3 atomi de oxigen, deci pentru a produce ozon, trebuie să alăturăm 3 atomi de oxigen. Aceleași mecanisme de producere a ozonului sunt folosite și de natură, prin fulgere sau prin razele ultraviolete provenite de la Soare.

Generatoarele de ozon folosesc un proces numit descărcare coronă pentru a elibera molecule de ozon în aer. Acest fenomen apare de asemenea în atmosferă în timpul fulgerelor. Concentrația de ozon rezultată depinde de puterea electrică disipată în camera de generare a ozonului și de debitul de oxigen.

O altă opțiune pentru a genera ozon este de a folosi raze UV cu lungimea de undă mai mică de 220 nm. Așa se formează ozonul și în mod natural, datorită razelor UV provenite de la Soare. Dacă oxigenul sau aerul este trecut printr-o descărcare electrică sau este expus la o radiație ultravioletă, o parte din oxigen este disociat și se produce ozonul după reacția 3O2 <-> 2O3, astfel încât, pentru a obține un gram de ozon este necesară o energie de 0,827 Wh. Moleculele de oxigen disociază în O2 atomic: O2 -> O + O.

Radiația ultravioletă are o energie suficientă pentru a rupe molecula de dioxigen în 2 atomi, aceștia urmând a se deplasa liberi prin aer, până în clipa când întâlnesc o moleculă de oxigen de care se atașează, formând molecula de ozon (O3).

Cât de sigure sunt generatoarele de ozon?

În primul rând, ozonul este extrem de nociv, în special în încăperile închise. Acesta este motivul pentru care industria purificatoarelor de aer s-au unit împotriva așa numitelor purificatoare, generatoare de ozon. Ozonul este un oxidant puternic și dăunător, provocând dureri de cap, iritații și afectează mucoasele respiratorii. Ozonul provoacă probleme respiratorii chiar și în concentrații mici, de 1 ppm (2 mg / m3).

Folosind purificatoare bazate pe ozon, concentrația ozonului poate crește de zeci de ori peste valoarea recomandată, în special în încăperile puțin aerisite și prezintă un real pericol pentru copii, persoane care suferă de astm și pentru animale.

În loc de încheiere

Nu folosiți astfel de produse pentru a omorî SARS-Cov-2. Cel mai bun mod de a preveni îmbolnăvirea este de a evita expunerea la acest virus.

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări