Cum sa detectezi pseudostiinta

Articole asemănătoare

Pseudostiinta reprezinta un sistem de idei, teorii sau practici ce pozeaza drept stiinta, dar care nu au o metodologie stiintifica, nu au dovezi plauzibile si nu au nici un fel de statut stiintific.

In acest articol vom vedea care sunt indiciile cu ajutorul carora ne putem da seama daca este vorba de pseudostiinta, sau nu.

Prea bun ca sa fie adevarat

Viata e plina de probleme complicate, insa intodeauna gasim pe cineva care sa vina cu o solutie miraculoasa, foarte simpla. Insa problemele complicate au si rezolvari complicate.

In ultimul timp, au aparut tot mai multe produse care trateaza cancerul. De exemplu: “Medicii care trateaza cancerul il detesta! […] Cancerul poate fi invins pe cai naturiste”. Cancerul nu este doar o boala si cu siguranta “produsele naturiste” nu-l pot trata. Chiar si cancerul care porneste de la acelasi tip de celula difera. Nu exista un produs sau un tratament care sa vindece cancerul.

Natural

Un produs natural nu inseamna ca e si sanatos, bun, sau sigur.  Nu trebuie sa gandim doar in alb si negru. Substantele naturale precum veninul de sarpe, azbestul, bacteria bubonica etc, nu sunt bune. Iar cele mai toxice substante sunt naturale. Ce-i drept, un produs marcat cu textul “Natural” se va vinde mai bine. Naturopatii si adeptii medicinei alternative se ascund adesea in spatele cuvantului „natural”, promovand diverse „produse naturiste”.

Interzis: “Lucruri pe care ei nu vor ca tu sa le stii!”

Ai auzit ca doctorii vor sa-ti ascunda un miracol de vindecare? Sau economistii iti ascund o schema prin care te poti imbogati rapid pentru ca si-ar pierde afacerile daca ai afla tu despre asta? Prin aceeasi logica, restaurantele nu iti ofera mancarea adevarata, companiile de zbor nu vor ca tu sa ajungi la destinatie, iar pompierii nu vor ca tu sa stii cum sa nu provoci incendii. Pana la urma se dovedeste a fi doar o modalitate insultatoare si absurda de a vinde ceva.

Cel mai adesea, acest gen de afirmatii sunt facute de cei care vand produse naturiste sau in medicina alternativa. Acestia sustin ca industria farmaceutica nu vrea ca tu sa stii despre miraculoasele beneficii pe care o poate avea planta X, pentru ca alfel, isi vor pierde afacerile.

Intelepciunea stramosilor

Pentru a vedea daca ceva functioneaza, nu luam ca adevar parerile chinezilor de acum 2000 de ani, ci testam acea afirmatie. De exemplu, cutitul a trecut proba timpului. Nu putem spune acelasi lucru si despre diverse credinte si metode de vindecari primitive, precum acupunctura.

Daca produsul spune ca se bazeaza pe cunostintele stravechi ale unei anumite civilizatii, cu siguranta nu se bazeaza pe dovezi stiintifice, ci doar incearca sa ne pacaleasca. In general, cu cat exista studii mai recente, cu atat acestea sunt mai corecte.

Marturii: Stiu ca e adevarat, pentru ca la mine a functionat.

Ei bine, in stiinta lucurile nu functioneaza asa. Dar cel mai adesea ne lovim cu astfel de argumente in reclamele unor anumite produse.

Daca in locul dovezilor stiintifice, se folosesc marturiile celor care au folosit produsul pe care vor sa ti-l vanda, atunci poate fi un prim semn ca e vorba de un produs dubios. Un medicament care face ceea ce zice ca face nu are nevoie de oameni platiti care sa dea marturie ca acesta functioneaza.

Marturiile sunt poate cele mai convingatoare forme de dovezi pentru credintele in supranatural, paranormal si in diverse domenii ale pseudostiintei. Gasiti pe internet numeroase marturii despre existenta extraterestrilor, fantomelor, BigFoot, guru care leviteaza pana la vindecari miraculoase si chirurgi psihici.

Anecdotele si povestile sunt contaminate de credinte, experiente ulterioare, atentie selectiva catre detalii, etc. Memoria noastra este imperfecta si selectiva iar uneori respingem ceea ce nu se potriveste cu sistemul nostru de credinte si imbratisam doar ce ne convine. Pe scurt, anecdotele si marturiile sunt adesea imposibil de testat si de verificat.

Teleshopping-ul: “Cumpara acum tigaia care-ti va schimba viata!” sau “tigaia care nu e tigaie!”

Descoperirile reale nu se difuzeaza prin intermediul reclamelor la TV, ci prin jurnale stiintifice si alte publicatii. O tigaie, oricat de revolutionara va fi forma sa, tot o tigaie ramane chiar daca vei plati de 10 ori mai mult decat pentru una care nu pretinde ca este revolutionara.

Recent, CNA-ul a interzis un spot publicitar care promoveaza tigaia Dry Cooker, o banala tigaie dar care are puteri miraculoase si-ti poate da… energie! CNA-ul a considerat ca acesta incalca legislatia audiovizualului in ceea ce priveste informarea corecta a publicului. Iata cateva afirmatii facute in spot-ul TV de catre Adriana Bahmuteanu:

„De cand folosesc tigaia Dry Cooker, simt ca am mai multa energie”, „parca as darama muntii cu tigaia Dry Cooker”, „sunt in forma doar cu tigaia Dry Cooker”, „Dry Cooker nu e o tigaie (…) e sanatatea copiilor mei”.

O alta forma de… “energie”

Daca afirmatiile facute sunt bazate pe existenta unor energii  sau a altor fenomene paranormale, atunci ceva nu e bine. Cuvantul “energie” este unul dintre cele mai populare cuvinte folosite de pseudostiintifici, si este un prim semn ca ceea ce vezi sau auzi, poate fi pseudostiinta. Termenii precum campuri energetice, chi, orgoni sau aure nu au niciun inteles intr-un context stiintific.

Nu va inselati de promotorii pseudostiintei. Cea mai scurta cale pentru a te imbogati este sa vinzi nimic. Iar acestia, exact asta fac. Indiferent ca este vorba de produse homeopate, produse miraculoase care va ajuta sa slabiti sau care trateaza cancerul, acestia se folosesc de astfel de tactici prin care sa pacaleasca consumatorul.

Articole recente

Comentarii

  1. Pe de alta parte, permanent apar colective de „cercetatori” platiti gras de firme producatoare sau distribuitoare de medicamente declarate a avea superefecte daca sunt folosite in anumite boli, chiar daca de foarte multe ori sunt insuficient testate sau au efecte adverse (pe care omit sa le spuna) cu mult peste beneficiile , uneori minore, obtinute prin folosirea lor! Practic asistam la o lupta pentru profit, piata medicamentelor avand valori de miliarde de euro!

  2. „cu cit sint studii mai recente”—ar fi o marja de eroare mai mica, ok, da cine face studiul? si-n folosul cui? cf- murphy, cind datele contrazic teoria,da-le deoparte…ia ziceti,citi a-ti urmarit KUMARE ?

  3. medicamentele alea noi, de care tot comentati sunt aprobate FDA care chiar nu e chiar badea de la tara si de care nu se trece usor si care au un sistem drastic de supercontrol pe perioade indelungate ca abia apoi sa permita comercializarea unui medicament, Nelu cred  ca prostia ta depaseste orice limite dar oricum daca o sa faci cancer eu zic sa te dai cu galbenele si sa bei ceai de trei frati patat…….. drumul catre cimitir e drept   

  4. Cancerul! De-a lungul timpului, am văzut sute, poate mii, de ştiri care anunţau că, în sfârşit, s-a găsit leac contra terbilei maladii. Toate aceste leacuri minune au fost meteroriţi pe cerul speranţelor bolnavilor. Cancerul este o maladie în mare parte genetică. Numai tehnologia viitorului îndepărtat poate produce medicamentul de cotitură. Va fi foarte scump şi probabil, la început, doar un număr mic de bolnavi va avea acces la tratament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări