Oamenii sunt adesea irationali si prezinta aversiuni fata de homosexuali, fac discriminari pe baza unor prejudecati, sau simt o ura fata de alte persoane care nu sunt asemenea lor. Adeseori, credintele religioase au un rol major cand vine vorba de aceste ilegalitati.
Xenofobia
Xenofobia este frica sau ura fata de straini si de necunoscut. Nu se refera numai la nesuferirea unei etnii, a unei culturi sau unei religii diferite, dar si la frica de oameni necunoscuti si de concepte necunoscute.
Unele forme ale xenofobiei pot include rasismul sau homofobia. Daca xenofobia este ura fata de straini, rasismul este convingerea ca oamenii sunt inegali in functie de etnia careia ii apartin sau de culoarea pielii.
Xenofobia este adesea provocata si intetita de inegalitatile sociale si mai ales atunci cand se cupleaza cu diferente de etnie sau de religie. In Europa, apare intre etnii (populatiile de romi si populatiile sedentare), sau intre populatiile de religii diferite (de exemplu, intre crestini si evrei). In Statele Unite, apare intre americanii albi, afroamericani si hispanici.
Cel mai adesea, in trecut, xenofobia avea o baza religioasa: credinciosii unei religii se temeau de oricine nu le impartasea credinta. In Antichitate, avea o baza culturala: Grecii si Romanii ii socoteau barbari pe toti cei care nu le impartaseau limba, religia si forma de civilizatie.
Diferentele culturale si lingvistice
Desi exista aproape 200 de tari pe Pamant, numarul limbilor vorbite si a culturilor diferite este mult mai mare. Si asta, pentru ca anumite regiuni ale unor tari au evoluat separat.
In prezent, pe Terra, sunt vorbite aproape 7000 de limbi distincte, iar acestea sunt doar o mica parte din limbile vorbite de-a lungul timpului. Din cele 7000 de limbi, 15 sunt vorbite de aproximativ 40% din populatia globului. Oamenii s-au raspandit si au ocupat noi teritorii, iar grupurile izolate au inceput sa se diferentieze si sa prezinte o atitudine ostila fata de alte grupuri. Dar de unde aceasta ostilitate?
Un raspuns la aceasta intrebare ar putea proveni din intelegerea faptului ca istoria umana a fost caracterizata de lupte continue. Inca de cand stramosii nostri au parasit Africa, incepand cu 60.000 de ani in urma, oamenii s-au aflat intr-un conflict in ceea ce priveste teritoriul si resursele.
In cartea “Wired for Culture”, Mark Pagel descrie modul in care noi, ca o consecinta, am dobandit o serie de aptitudini care ajuta propriul nostru grup in a le depasi pe celelalte. Doua aptitudini care ies in evidenta sunt “gruparea” – afilierea cu oameni cu care avem in comun o identitate distincta – si xenofobia, demonizarea celor din exteriorul grupului tau si pastrarea unor viziuni inguste despre ei.
Rasismul nu este o problema a trecutului. Ascunsi in spatele unui ecran de calculator, xenofobia se gaseste din abundenta pe Internet, indiferent ca se indreapta asupra persoanelor de culoare, a evreilor, a persoanelor dintr-o anumita regiune sau unor minoritati ale unor tari.
Chiar si oamenii inteligenti fac decizii inconstiente bazate pe rasa unei persoane. Sau mai mult, in functie de regiunea in care s-au nascut. Probabil vi se pare ridicol ca o persoana afirma lucruri negative despre o alta pe care n-o cunoaste, doar pentru ca s-a nascut in alt oras. De exemplu, unii bucuresteni n-au o parere buna despre cei din provincie, sau ardelenii fata de moldoveni sau olteni etc. Este o eroare de logica si nu este rational sa caracterizezi o persoana dupa locul, sau orasul / regiunea in care s-a nascut.
Homofobia
Homofobia este o fobie care se manifesta printr-o discriminare sau ura fata de persoanele cu o orientare sexuala alta decat cea heterosexuala, in principal fata de homosexuali.
Homofobia este o atitudine discriminatorie care nu se limiteaza la o aversiune afisata fata de homosexuali. Persoanele homofobe, sunt in general, si mai agresive decat celelalte fata de homosexuali. Psihanalistii au considerat multa vreme ca homofobia, adica aversiunea si ostilitatea fata de homosexuali, este rezultatul unei homosexualitati reprimate, adica homofobii sunt homosexuali care isi ignora aceasta natura.
La 18 ianuarie 2006, Parlamentul European a adoptat cu majoritate de voturi o rezolutie referitoare la homofobie. Aceasta defineste homofobia ca fiind “teama irationala si aversiunea fata de homosexualitate si fata de homosexuali, lesbiene, bisexuali si transsexuali, pe baza unor prejudecati, fiind similara cu rasismul, xenofobia, antisemitismul si sexismul”.
Nationalismul extrem, crestinismul si xenofobia
Valorile curentelor extremismului de dreapta pot corespunde unui nationalism afirmat si uneori unui traditionalism religios hotarat. Organizatia Noua Dreapta este un astfel de exemplu, iar in ideologia lor gasim din abundenta xenofobie, belicism (o atitudine sau doctrina a celor care preconizeaza folosirea fortei) si rasism.
Noua Dreapta este o organizatie crestina, nationalista, rasista, xenofoba si homofoba. Membrii acestei organizatii prezinta o ura fata de anumite etnii (ex. maghiari, tigani, evrei etc) si fata de homosexuali.
„Camarazii” acestei organizatii ii venereaza pe Corneliu Zelea Codreanu si Horia Sima, conducatorii „Garzii de Fier” din perioada 1930-1940, promotorii atitudinii antisemite.
Acestia ar trebui sa-si aduca aminte ca libertatile sunt universale si apartin tuturor fiintelor umane, iar persoanele gay ar trebui sa aiba aceleasi drepturi precum avem si noi.
Mișcarea Legionară, o adevărată mișcare națională, în rest articolul prezintă destul de multe inadvertențe.
un articol de propaganda pro-gay. si btw, m-am indragostit de capra vecinului. de-abia astept sa ne cununam!
Nu e pro gay. E vorba de toleranta si de acceptarea celui de langa tine, indiferent de culoare sau orientare sexuala. Nu pot fi toti ca tine.
Civilizatia vestica decadenta a dus la debandada asta morala ca sa nu zic mai mult. Rasismul, xenofobia, etc sint „simturi” pe care le ai si ai DREPTUL sa le ai ! In Europa de azi, cu cit esti mai „altfel” cu atit ai mai multe sanse sa te afirmi – este un fapt. Ipocrizia vestica imi impune mie sa-i iubesc si sa-i accept pe cei care nu sint ca mine dar eu nu vreau! E DREPTUL meu sa refuz sa fac acest lucru ! De pilda, este dreptul lor (gay) sa faca ce vor la ei in pat dar eu nu vreau sa-i vad sarutindu-se pe strada ! Nu e DREPTUL meu sa fiu ferit de a vomita la vederea lor ? Eu spun ca da.