Eunice aphroditois – Viermele prădător

Articole asemănătoare

În apele marilor din Indonezia există un prădător cu fălci cu crestături tăioase. Nici măcar peștii prădători nu pot scăpa de această creatura. Mușcătura este atât de rapidă și puternică încât poate tăia prada în două, ca o ghilotină bionică marină.

Adâncurile oceanelor și mărilor sunt pline de prădători înfricoșători, dar acesta este diferit: nu este un cefalopod inteligent, nici o balena sau un rechin. Este… un vierme. Un polichete mai exact.

Polychaeta este o clasă de viermi inelați ce populează habitatele marine. Doar un număr redus de specii sunt adaptate pentru apele dulci și salmastre.

Deși unii membri ai familiei Euniciae se găsesc în întreaga lume, viermele Eunice aphroditois se găsește doar în regiunea Indo-Pacifica.

Viermele Eunice, poreclit Bobbitt, poate ajunge pana la o lungime de 3m. Noaptea se ascunde în nisip, își scoate cele cinci antene și așteaptă prada. Orice animal nefericit, fie ca-i vorba de pești, creveți, caracatițe, melci sau calamari, care declanșează antenele sensibile, va fi atacat instantaneu de o pereche de fălci aflate la capătul unui tub segmentat și colorat.

Deși biologii au descoperit acest vierme încă din 1790, creatura a primit porecla sinistra în 1996, referindu-se la John și Lorena Bobbitt (mai multe despre caz puteți citi aici: John_and_Lorena_Bobbitt). Acest lucru a dus la mitul popular că viermii de sex feminin Bobbitt taie genitalele viermilor masculini, ceea ce, desigur, nu este adevărat: viermii nu numai că nu prezintă asa ceva, ci sunt de obicei hermafrodiți.

Deși viermii Eunice se întâlnesc foarte rar, aceștia pot ajunge accidental în medii artificiale. Și pot trăi ani de zile în aceste acvarii fără sa fie detectați. Au existat numeroase cazuri în care peștii dispăreau într-un mod misterios, ani sau chiar decenii, înainte ca acești viermi sa fie descoperiți.

În 2013, personalul din Maidenhead Aquatics, Surrey, a descoperit un vierme de un metru, despre care s-a presupus că a trăit nedetectat într-un acvariu timp de 10 ani. Un vierme chiar mai mare a fost găsit în 2009 la Blue Reef Aquarium din Newquay. Cel mai lung vierme descoperit până acum are o lungime de 3 metri.

Acești vânători ajung călători clandestini când se afla, în special, în stadiul larvelor și pot ajunge în mediile artificiale o dată cu plantele sau coralii.

Nu știm încă cum se reproduc acești viermi, de ce au culoarea curcubeului, cât de mult trăiesc sau cât de repede cresc.

În anul 2017, Mats Eriksson, Luke Parry și David Rudkin au publicat în jurnalul Nature o lucrare despre cel mai vechi vierme „Bobbitt” cunoscut până acum: o fosilă veche de 400 de milioane de ani a unui văr gigantic de poliechet, cu fălci de câteva ori mai mari decât viermii Bobbitt de azi. Nu face parte din familia Eunice aphroditois, ci dintr-o ramura conexă a arborelui genealogic.

Bibliografie:
https://www.mnn.com/
https://www.huffingtonpost.com
https://www.nature.com/

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări