In apele marilor din Indonezia exista un pradator cu falci cu crestaturi taioase. Nici macar pestii pradatori nu pot scapa de aceasta creatura. Muscatura este atat de rapida si puternica incat poate taia prada in doua, ca o ghilotina bionica marina.

Adancurile oceanelor si marilor sunt pline de pradatori infricosatori, dar acesta este diferit: nu este un cefalopod inteligent, nici o balena sau un rechin. Este… un vierme. Un polichete mai exact.

Polychaeta este o clasa de viermi inelati ce populeaza habitatele marine. Doar un numar redus de specii sunt adaptate pentru apele dulci si salmastre.

Desi unii membri ai familiei Euniciae se gasesc in intreaga lume, viermele Eunice aphroditois se gaseste doar in regiunea Indo-Pacifica.

Viermele Eunice, poreclit Bobbitt, poate ajunge pana la o lungime de 3m. Noaptea se ascunde in nisip, isi scoate cele cinci antene si asteapa prada. Orice animal nefericit, fie ca-i vorba de pesti, creveti, caracatite, melci sau calamari, care declanseaza antenele sensibile, va fi atacat instantaneu de o pereche de falci aflate la capatul unui tub segmentat si colorat.

Desi biologii au descoperit acest vierme inca din 1790, creatura a primit porecla sinistra in 1996, referindu-se la John si Lorena Bobbitt (mai multe despre caz puteti citi aici: John_and_Lorena_Bobbitt). Acest lucru a dus la mitul popular ca viermii de sex feminin Bobbitt taie genitalele viermilor masculini, ceea ce, desigur, nu este adevarat: viermii nu numai ca nu prezinta asa ceva, ci sunt de obicei hermafroditi.

Desi viermii Eunice se intalnesc foarte rar, acestia pot ajunge accidental in medii artificiale. Si pot trai ani de zile in aceste acvarii fara sa fie detectati. Au existat numeroase cazuri in care pestii dispareau intr-un mod misterios, ani sau chiar decenii, inainte ca acesti viermi sa fie descoperiti.

In 2013, personalul din Maidenhead Aquatics, Surrey, a descoperit un vierme de un metru, despre care s-a presupus ca a trait nedetectat intr-un acvariu timp de 10 ani. Un vierme chiar mai mare a fost gasit in 2009 la Blue Reef Aquarium din Newquay. Cel mai lung vierme descoperit pana acum are o lungime de 3 metri.

Acesti vanatori ajung calatori clandestini cand se afla, in special, in stadiul larvelor si pot ajunge in mediile artificiale o data cu plantele sau coralii.

Nu stim inca cum se reproduc acesti viermi, de ce au culoarea curcubeului, cat de mult traiesc sau cat de repede cresc.

In anul 2017, Mats Eriksson, Luke Parry si David Rudkin au publicat in jurnalul Nature o lucrare despre cel mai vechi vierme „Bobbitt” cunoscut pana acum: o fosila veche de 400 de milioane de ani a unui var gigantic de poliechet, cu falci de cateva ori mai mari decat viermii Bobbitt de azi. Nu face parte din familia Eunice aphroditois, ci dintr-o ramura conexa a arborelui genealogic.

Bibliografie:
https://www.mnn.com/
https://www.huffingtonpost.com
https://www.nature.com/

LĂSAȚI UN MESAJ