Cine a descoperit prima fosila de dinozaur? Este o intrebare mai grea decat pare la prima vedere. In anul 1677, Robert Plot este creditat cu descoperirea primului os de dinozaur, dar acesta a crezut ca osul a apartinut unui om gigantic.

Plot era interesat de studiul sistematic al istoriei naturale. In 1674 Plot a inceput sa studieze si sa colecteze fosile din intreaga tara, publicandu-si descoperirile trei ani mai tarziu in „The National History”. In aceasta lucrare, el a descris diferite roci, minerale si fosile, inclusiv prima ilustratie a unui os de dinozaur. Din pacate a crezut ca cele mai multe fosile erau mai degraba cristalizari ale sarurilor minerale avand o forma asemanatoare cu a unor oase ale organismelor vii.

Nu stim ce s-a intamplat cu fosila de dinozaur descoperita. Iata cum primul os de dinozaur gasit vreodata a fost si primul pierdut.

In 1787 s-a descoperit un femur enorm pe malul unui rau, intr-un loc numit Woodbury Creek. Osul nu apartinea niciunei specii de creaturi aflate in viata. Din putinul cunoscut in prezent, se considera ca a apartinut unui hadrozaur, un dinozaur enorm cu cioc de rata.

Osul i-a fost trimis doctorului Caspar Wistar, cel mai de seama anatomist al tarii, care l-a prezentat in acea toamna la o intalnire a Societatii Filosofice Americane din Philadelphia. Wistar insa a dat gres total, neintelegand, din nefericire, semnificatia osului si limitandu-se la cateva constatari precaute si neinspirate, potrivit carora, in realitate, nu ar fi fost vorba decat despre o namila de om si nimic mai mult. Astfel a ratat sansa de a fi descoperit dinozaurii cu o jumatate de secol inaintea tuturor. Mai mult chiar, osul a trezit atat de putin interes, incat a fost aruncat intr-o magazie si, in cele din urma, a disparut complet.

Avea sa mai treaca jumatate de secol pana ca primul dinozaur sa fie descoperit si descris stiintific. (In imagine, schelet de Megalosaurus, expus in Muzeul Lumii din Liverpool)

William Buckland a fost un vanator de fosile britanic, geolog si paleontolog. A fost primul care a realizat o descriere stiintifica a unei fosile de dinozaur, pe care a descoperit-o in 1824 si pe care ulterior l-a numit Megalosaurus, realizand ca acesta face parte dintr-un regn animal de care nu se stia nimic atunci.

Pentru ca mai folosim si astazi numele Megalosaurus, Buckland detine onoarea de a fi prima persoana care numeste o specie de dinozaur. Ati citit bine: prima specie de dinozaur a fost numita inainte de a sti ce sunt dinozaurii – si chiar inainte de a inventa cuvantul “dinozaur”.

Descoperirea lui Buckland a aprins fasciantia catre fosile la nivel mondial.

In 1822, Mary Ann Mantell, casatorita cu geologul Gideon Mantell, a descoperit fosile in timp ce se plimba in Sussex, Anglia. Examinarea ulterioara a aratat ca aceste oase erau asemanatoare cu scheletul iguanei, asa ca reptila a fost numita “Iguanodon” (in imagine). Acesta a fost al doilea dinozaur care a primit un nume.

In cele din urma, in 1842, Sir Richard Owen a numit familia fosilelor „Dinosauria”, adica „soparla teribila”.

Bibliografie:
Despre toate, pe scurt – De la Big Bang la ADN, Bill Bryson, editura Polirom.
http://www.oum.ox.ac.uk/
http://academic.brooklyn.cuny.edu/
http://www.bbc.com/

Foto: https://www.newdinosaurs.com

LĂSAȚI UN MESAJ