Primul dinozaur descoperit

Articole asemănătoare

Cine a descoperit prima fosilă de dinozaur? Este o întrebare mai grea decât pare la prima vedere. În anul 1677, Robert Plot este creditat cu descoperirea primului os de dinozaur, dar acesta a crezut că osul a aparținut unui om gigantic.

Plot era interesat de studiul sistematic al istoriei naturale. În 1674 Plot a început să studieze și să colecteze fosile din întreaga țară, publicându-și descoperirile trei ani mai târziu în „The National History”. În această lucrare, el a descris diferite roci, minerale și fosile, inclusiv prima ilustrație a unui os de dinozaur. Din păcate a crezut ca cele mai multe fosile erau mai degrabă cristalizări ale sărurilor minerale având o formă asemănătoare cu a unor oase ale organismelor vii.

Nu știm ce s-a întâmplat cu fosila de dinozaur descoperită. Iată cum primul os de dinozaur găsit vreodată a fost și primul pierdut.

In 1787 s-a descoperit un femur enorm pe malul unui râu, într-un loc numit Woodbury Creek. Osul nu aparținea niciunei specii de creaturi aflate în viață. Din puținul cunoscut în prezent, se consideră că a aparținut unui hadrozaur, un dinozaur enorm cu cioc de rață.

Osul i-a fost trimis doctorului Caspar Wistar, cel mai de seamă anatomist al țării, care l-a prezentat în acea toamnă la o întâlnire a Societății Filosofice Americane din Philadelphia. Wistar însă a dat greș total, neînțelegând, din nefericire, semnificația osului și limitându-se la câteva constatări precaute și neinspirate, potrivit cărora, în realitate, nu ar fi fost vorba decât despre o namilă de om și nimic mai mult. Astfel a ratat șansa de a fi descoperit dinozaurii cu o jumătate de secol înaintea tuturor. Mai mult chiar, osul a trezit atât de puțin interes, încât a fost aruncat într-o magazie și, în cele din urma, a dispărut complet.

Avea să mai treacă jumătate de secol până ca primul dinozaur să fie descoperit și descris științific. (În imagine, schelet de Megalosaurus, expus în Muzeul Lumii din Liverpool)

William Buckland a fost un vânător de fosile britanic, geolog și paleontolog. A fost primul care a realizat o descriere științifică a unei fosile de dinozaur, pe care a descoperit-o în 1824 și pe care ulterior l-a numit Megalosaurus, realizând că acesta face parte dintr-un regn animal de care nu se știa nimic atunci.

Pentru că mai folosim și astăzi numele Megalosaurus, Buckland deține onoarea de a fi prima persoană care numește o specie de dinozaur. Ați citit bine: prima specie de dinozaur a fost numită înainte de a ști ce sunt dinozaurii – și chiar înainte de a inventa cuvântul “dinozaur”.

Descoperirea lui Buckland a aprins fascinația către fosile la nivel mondial.

În 1822, Mary Ann Mantell, căsătorită cu geologul Gideon Mantell, a descoperit fosile în timp ce se plimba în Sussex, Anglia. Examinarea ulterioara a arătat că aceste oase erau asemănătoare cu scheletul iguanei, asa că reptila a fost numita “Iguanodon” (în imagine). Acesta a fost al doilea dinozaur care a primit un nume.

În cele din urma, în 1842, Sir Richard Owen a numit familia fosilelor „Dinosauria”, adică „șopârla teribilă”.

Bibliografie:
Despre toate, pe scurt – De la Big Bang la ADN, Bill Bryson, editura Polirom.
http://www.oum.ox.ac.uk/
http://academic.brooklyn.cuny.edu/
http://www.bbc.com/

Foto: https://www.newdinosaurs.com

Articole pe același subiect

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populare

Retroreflector pe Luna

Intrecerea a doua mari puteri – SUA si URSS – a prins diverse forme: economice, politice sau militare. Acestea doua isi disputau suprematia globala...

Originea vietii – accident norocos sau fizica?

Intelegerea originii vietii este, fara indoiala, una dintre cele mai mari provocari pentru omenire. Aceasta provocare a mutat in mod inevitabil acest puzzle dincolo...

Filozofia antica

Cea dintai scoala filosofica greaca s-a constituit la Milet. A fost intemeiata de catre Thales, filosof, astronom, geometru, inginer si om politic, considerat, datorita...

Cum ne va influența tehnologia 5G viața?

În ultima perioadă apar din ce în ce mai multe speculații legate de apariția 5G, următoarea generație de tehnologie de rețea mobilă cu viteze...

Ipoteza unui stramos comun

Ipoteza unui stramos comun pentru toate fiintele vii, spune ca toate speciile, prin procese reproductive de-a lungul timpului, au descins dintr-un singur stramos. Daca...

Putem crea materie?

Expresia latină “creatio ex nihilo” înseamnă “creație din nimic” și ține în mare parte de domeniul teologiei, filozofiei și mitologiei datorită principiului întâi al...