Animale disparute – Stegozaurul

Articole asemănătoare

stegozaurStegozaurul apartine unei familii de dinozauri cu ,,armura” protectoare dura ce a trait cu 170 de milioane de ani în urma.

Se presupune ca în ciuda prezentei înspaimântatoare, Stegozaurul a fost un vegetarian pasnic. Probabil ca prefera sa traiasca în siguranta oferita de grup.

Caracteristici specifice Stegozaurului

Datorita placilor osoase dispuse pe spate, Stegozaurul este foarte usor de recunoscut.

Aceste creste cu aspect de placi, situate pe doua rânduri, au stat la baza multor teorii. Majoritatea paleontologilor sunt de parere ca aceste placi erau acoperite de o productie cornoasa, facând astfel parte din arsenalul defensiv al animalului. Altii sunt de parere, ca Stegozaurul folosea aceste placi la reglarea temperaturii corporale.

Daca aceste placi ar fi fost acoperite, în loc de material cornos, de piele bogat vascularizata animalul se întorcea spre soare, sângele astfel încalzit circula prin tot corpul reglând temperatura. Întorcându-se de la soare putea sa se racoreasca.

Habitatul

Stegozaurul a trait acum 170 de milioane de ani, în teritoriul Americii de Nord de astazi. Pe vremea Stegozaurilor clima era calda, aproape tropicala, lucru ideal pentru acest vegetarian. Fosilele lor pietrificate au fos gasite in numar mare, dispersate pe teritoriul statelor Colorado, Utah si Wyoming, la cativa kilometri departare unele de altele. Alti membrii ai familiei stegozaurilor au trait pe alte continente, mai ales in Europa, Asia de Est si Africa de Est.

Inamici

Deoarece Stezosaurul era un vegetarian pasnic, probabil  era frecvent victima dinozaurilor carnivori mai mari.

Stezosaurul se misca greoi, datorita greutatii sale imense, având astfel regiuni corporale vulnerabile pe lateral si pe membre. Deoarece nu se putea misca suficient de rapid, încât sa scape, se pesupune ca statea pe loc si lovea cu coada spinoasa, daca era amenintat.

Stiati ca…

– Și în Anglia au fost gasite fosile pietrificate, asemanatoare stegozaurului, provenite din straturi de pamânt din aceeasi perioada preistorica. – Cu toate ca Stegozaurul a trait în epoca de vârf a dinozaurilor, se pare ca a existat pentru putin timp, ramasitele sale fiind descoperite într-un strat subtire de pamânt. – Pe capul si corpul broastei-sopârla africane cu spini, sunt spini asemanatori cu cei de pe coada Stegozaurului, dar având dimensiuni de 60 de ori mai mici decât acesta.

Caracteristici

Dimensiuni corporale

Lungimea: in medie 6-9 m;

Greutatea corporala: 2 tone;

Lungimea capului: aproximativ 45 cm;

Diametrul encefalului: 3 cm;

Crestele dorsale: inalte de 60 de cm;

Spinii de pe coada: lungi de 1 m;

Reproducerea

Imperecherea: necunoscuta, dar cu certitudine agresiva; Numarul oualor depuse: necunoscut, dar probabil de mai multe ori pe an;

Mod de viata

Habitat: regiuni subtropicale;

Hrana: vegetarian;

Comportament: sociabil;

Specii inrudite

Chentosaurul african, lung de cinci metri si trogiangosaurul, lung de sapte metri ce a trait pe teritoriul Chinei de astazi.

Autor: Sîrbu Alexandru Andrei, articol trimis pentru Concursul Descopera.org

Articole recente

Articolul precedentCluj-Napoca
Articolul următorCristofor Columb

Comentarii

  1. Amuzant…nu pot sa cred unde am ajuns!Sa comentezi in astfel de locuri…apropo,ma cunoaste-ti nu-i asa?Nu-mi schimb numele de comentator niciodata.
    PieS:Nu e necesar un raspuns,niciodata nu voi veni sa verific.

  2. Foarte interesant, era vegetarian si totusi era extrem de mare! la 9 metri ai lui nu cred ca avea prea multi pradatori (inamici)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări