Cluj-Napoca

Articole asemănătoare

clujÎnconjurat de 7 dealuri, orasul Cluj-Napoca este inima culturala si economica a Transilvaniei. Centrul lui istoric este suficient de mic pentru a fi parcurs într-o ora, dar concentreaza atâtea minunatii, încât vei dori sa zabovesti câteva zile.

Primii colonisti sasi i-au dat Clujului numele latin de Castrum Clus (Castrul Închis). Acesta era o referire directa la pozitia lui adapostita si inaccesibila.

Desi se modernizeaza rapid, Clujul înca emana un aer de maretie linistita; acest lucru se datoreaza unei varietati de cladiri de epoca, întrucât orasul a avut norocul sa scape de sistematizare sub comunisti. În centru, case medievale cu ziduri masive si curti largi stau alaturi de cladiri maghiare si habsburgice.

Locurile care merita sa fie vazute în mod special se afla în perimetrul format de Piata Avram Iancu si Piata Stefan cel Mare la est, Strada Petru Maior la vest, râul Somes la nord si Strada Avram Iancu la sud.
Cladirile austro-ungare ale Clujului se grupeaza în jurul Pietei Unirii, principala piata a orasului si totodata un bun reper pentru turistul aflat aici pentru prima data. Una dintre cele mai frumoase cladiri este Hotelul Continental (Strada Napoca nr.1) în stil neobaroc, asezat între doua strazi care se întâlnesc în coltul de sud-vest al pietei.

Loc de întâlnire preferat al nobilimii maghiare între cele doua razboaie mondiale, hotelul pastreaza decorul din acea epoca.

Hotelul Continental

Hotelul Continental si-a dobândit nemurirea prin intermediul cartii din 1986 a lui Patrick Fermor, „Între paduri si ape”. Deosebit de antrenanta, aceasta descrie calatoria pe care autorul a facut-o pe jos, de la Hook (Olanda) pâna la Constantinopol (Turcia), la mijlocul anilor 1920. În Transilvania a petrecut multe zile fericite, câteva dintre ele în compania unei tinere si frumoase unguroaice.

Împreuna cu alt prieten, a vizitat Hotelul New York (Continentalul de astazi) remarcând „somptuosul decor neoroman” de care el si tovarasul lui s-a bucurat „cu retinere si încântare ca niste copii neascultatori”, în timp ce sorbeau cocktail-uri inventate de „un drac de barman”.

În piata se înalta mareata Biserica Sf. Mihail în stil gotic si des fotografiata statuie a lui Matei Corvin pe calul sau de lupta. Corvin a fost unul dintre marii regi renascentisti ai Ungariei si s-a nascut la Cluj, în 1443. Locul nasterii sale, pe Strada Matei Corvin nr.4, gazduieste astazi o scoala de arta (Casa Bocskay).

Cladirea a fost declarata monument istoric.
Clujul a fost locul preferat al nobililor ardeleni Banffy, care formau una dintre familiile fruntase ale Transilvaniei. Unul dintre superbele lor palate se afla în Piata Unirii. Acolo functioneaza acum Muzeul National de Arta al Transilvaniei, detinator al celor mai mari colectii românesti de arte frumoase si decorative din regiune, începând din secolul al XV-lea pâna în cel de-al XX-lea. Muzeul organizeaza adesea incitante expozitii temporare. În curtea acestuia exista chiar si o cafenea.

Mergi pe Strada Iuliu Maniu, care porneste din partea de est a pietei si vei remarca similitudinea perfecta a caselor de pe ambele trotuare. Iuliu Maniu se termina în Piata Avram Iancu, unde se afla o catedrala ortodoxa moderna; la dreapta într-o alta piata, se gaseste Teatrul National Lucian Blaga.

Cândva ,,Teatrul Maghiar de Stat” (acum ocupând o cladire de lânga parcul central), a fost proiectat de celebra firma Fellner si Helmer.
Repertoriul international al teatrului este excelent.

Bibliografie:
National Geographic Traveler-România
Foto: www.clujnapoca.ro, www.visiteroumanie.com, cluj-napoca.com, www.swim.ro

Autor: Sîrbu Alexandru Andrei, articol trimis pentru Concursul Descopera.org

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări