Descopera Romania: Crisana si Maramures

Articole asemănătoare

maramuresMaramures

Maramuresul este o regiune geografica in Depresiunea Maramuresului, fiind inconjurata de pantele Muntilor Oasului, Gutai, Tibles, Rodnei, Maramuresului si de Capartii Padurosi.
Sudul acestei regiuni apartine in prezent Romaniei, constituind judetul Maramures, iar partea nordica, Maramuresul de Nord se afla in estul regiunii Transcarpatia din Ucraina.

maramures3-300x198Cultura Tarii Maramuresului e bine cunoscuta prin originalitatea si puternicul sau specific local.

Astazi traiesc aproximativ 34.000 de oameni in Maramuresul romanesc si 45.000 de romani in Maramuresul de Nord, ce apartine in prezent Ucrainei. Legaturile cu conationalii lor fiind posibile prin podul rutier Sighet – Slatina si pe podurile feroviere de la Valea Viseului si Campulung la Tisa.

Aici gasim biserici de lemn cu turnul ascutit, iar cultura este diferita decat in alte parti ale tarii. In stanga in imagine: casa traditionala din Maramures.
Datinile s-au pastrat curate si neasteptat de vii in aceste locuri. Cantecele, dansurile, portul taranesc, mancarurile precum si mestesugul olaritului si al lucrului cu lemnul, a constituit un valoros subiect de studiu pentru etnografii din mai multe tari, dar si admiratie pentru vizitatorii zonei.

In Tara Maramuresului s-au gasit urme de locuire ale triburilor dacice, printre care si cateva cetati. S-au descoperit aici adevarate centre de olarit, de prelucrarea materialelor, a bronzului si mai tarziu a fierului. Zacamintele de sare cum este cel de la Slatina au fost explorate inca din acea perioada.
Aceasta zona a tarii nu a fost niciodata dens populata, iar datorita resurselor limitate precum si a evenimentelor naturale sau istorice, populatia a fost determinata sa paraseasca aceste tinuturi, spre zone mai prielnice precum Moldova, Ardeal, Satmar sau chiar Polonia.

Traiul in Maramures este destul de diferit fata de alte zone din Romania, unul din motive este ca nu se poate asigura hrana numai din agricultura. Cresterea animalelor si schimbarea lor pe grane in zonele de campie era o necesitate.
Portul maramuresenilor are un specific diferit. Ceramica, decoratiunile si tehnica lucrului cu lemnul, precum si originalitatea lor remarcabila, duc la concluzia ca un trib de daci aflat in aceasta regiune ar sta la baza acestei culturi atat de specifice.

Ca vestigii istorice amintim Turnul lui Stefan de la Baia Mare, Bastionul Macelarilor din Baia Mare si Cladirea Monetariei.
La poalele Muntilor Rodnei se afla statiunea Borsa, o statiune balneoclimaterica si de odihna, aflata la o altitudine de 850 m. Borsa ofera multe posibilitati de drumetie.

Crisana

Crisana este o provincie istorica situata pe teritoriile Romaniei si Ungariei, avand ca limite naturale raul Tisa la vest, raul Mures la sud, Muntii Apuseni la est si raul Somes la nord. In anul 1920 Crisana a fost impartita intre Romania si Ungaria. In partea din Romania, Crisana este compusa din judetul Bihor si cea mai mare parte a judetului Arad, iar pe teritoriul Ungariei, din comitatul Biharia si comitatul Bichis.
Capitala traditionala este Oradea. Alte orase importante din aceasta regiune sunt: Arad, Debretin, Bichisciaba, Giula, Salonta si Beius.

Obiective turistice
In judetul Arad se gaseste Cetatea de piatra Siria, Cetatea de piatra Soimos, Cetatea Agris, Castelul Bohus, Castelul Brazi, Cetatea Aradului, Castelul Curtici si Castelul Macea, insotit de o frumoasa gradina botanica.

Cetatea Aradului (in stanga in imagine) este una din fortificatiile din Transilvania construite in stil Vauban, in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, faza tarzie a sistemului de fortificatii stelate din Europa.

Orasul Oradea este mentionat pentru prima data la 1113, intr-o diploma a abatiei benedictine din Zobor, insa radacinile sale sunt de origine romano-dacica, descoperirile atestand ca in zona Salca din oras si zona Bailor Felix erau stabiliti romani si daci.

Arhitectura orasului este reprezentata de diferite stiluri: baroc, clasic, eclestic, secession. Primaria (in imagine) a fost construita de arhitectul Rimanoczy Kalman, pe malul stang al Crisului Repede, intre anii 1902 – 1903.
Alte cladiri importante sunt: Palatul Vulturul Negru, Biserica Ortodoxa cu Luna (aratand cu exactitate fazele lunii), Palatul Episcopieri Greco – Catolice, Cetatea, devenita si o adevarata emblema a orasului individualizandu-se printr-o forma pentagonala unica in Estul Europei.
Palatul Baroc construit in secolul XVIII este a cincea institutie muzeala ca valoare si marime din Romania, si impreuna cu Bazilica Romano – Catolica si cu Sirul Canonicilor formeaza Complexul Baroc, cel mai mare complex de cladiri construite in acest stil arhitectural din Romania.

Articolul face parte din campania „Descopera Romania”, campanie lansata de Descoperi.info si Descopera.org
Autor: Marius, www.descopera.org

Articole recente

Comentarii

  1. NU POT SA CRED CE PROSTII SCRIETI. POZA CU CETATEA ESTE DIN OLANDA -BOURTAGNE SI NU DIN ARAD. DOI LA MANA, CETATEA ARADULUI NU E VAUBAN, NU ARE NIMIC DE A FACE CU VAUBAN, VAUBAN ERA MORT DE MULT CAND S-A CONSTRUIT CETATEA, SI PLUS DE ASTA, APARTINE ALTUI SISTEM DE FORTIFICARE CARE SE CHEAMA TENAILLE SI E INVENTAT DE CARNOT. SISTEMUL DE LA ARAD E GERMAN, NU FRANCEZ. NU MAI ZICETI PROSTI, K LUMEA LE IA DE BUNE. RUSINE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări