Natura Umană (2021)

Articole asemănătoare

Natura Umană este primul documentar apărut în România ce prezintă modul în care sunt crescute și exploatate animalele crescute în fermele mari sau în curțile oamenilor de la țară sau oraș. Pe tot parcursul documentarului este pusă în discuție etica folosirii și consumării animalelor, ne sunt prezentate beneficiile și riscurile de sănătate a consumului de carne, ouă și lactate.
Aspectul inedit al documentarului e faptul că e filmat în întregime în România, prin urmare nu mai este vorba de „ceilalți” este vorba de noi, românii, de educația și mentalitatea noastră prin prisma căreia tratăm animalele ca simple jucării sau produse de lux sau ca mașini ce ne produc carne, ouă și lapte (sau după cum a precizat cineva în documentar: ne „oferă” carne, ouă și lapte).
Documentarul are 2 ore și 19 minute, iar desfășurarea evenimentelor este lentă, dar este presărată cu scene cu puternică încărcătură emoțională (unul dintre cele mai bune exemple e filmarea vasului încărcat cu oi răsturnat la Midia, dar și simple replici de genul dacă nu produce x litri de lapte, pleacă la abator pentru că nu îmi scot banii). O impresie foarte puternică va lăsa asupra spectatorului și viața animalelor crescute la țară, iar faptul că explicațiile vor fi date de români va amplifica efectul emoțional. Subiectul acestui documentar nu poate fi epuizat într-un singur film, fie el și de 2 ore, implicațiile sunt mult mai mari, dar orice discuție trebuie să înceapă de undeva. În industria animalelor de companie, a blănurilor și a pieilor, a cărnii, laptelui și ouălelor lucrurile sunt infinit mai rele decât ce vedem în acest documentar.

Documentarul se încheie cu o întrebarea adresată spectatorului: ce poți face tu ca lucrurile să fie mai bune? De făcut se pot face multe lucruri, dar viața de activist necesită niște sacrificii pe care puțini sunt dispuși să le facă până la capăt (aici mă includ și eu). Dar ascultați cu atenție argumentul final a lui Derilic (02:12:45), și încercați să înțelegeți că deși scopul oamenilor din spatele acestui film este de face societatea să renunțe la consumul produselor de origine animală, acesta este totuși un ideal ce nu va fi atins în decursul vieții noastre, dar nu este un motiv de a înceta să facem lucruri care ne vor aduce mai aproape de acel ideal. Nimeni nu vă cere să vă schimbați AZI, ACUM! Dar schimbați-vă. În urmă cu câteva zeci de ani se putea spune că nu prea avem alternative în alimentație, acest lucru nu mai este adevărat în prezent. Documentarul nu are ca scop șantajul emoțional, dar dorește să alegeți în mod conștient ce mâncați ori de câte ori aveți posibilitatea de a alege, gandindu-vă la consecințele acelei alegeri și la modul în care s-a obținut acel aliment.

Filmul Natura Umană poate fi vizionat gratuit fie pe site-ul naturaumana.com sau pe Youtube.

Dacă se dorește explorarea mai detaliată a acestei discuții mai există câteva filme ce ar trebui văzute:
Meet your meat (2002) (disponibil în întregime pe Youtube)
The best speech you’ll ever hear (disponibil în întregime pe Youtube)
Seaspiracy (2021)
Dominion (2018) (disponibil în întregime pe Youtube)
Earthlings (2005)
The cove (2009)
Blackfish (2013)
Last Days of Ivory (2014) (disponibil în întregime pe Youtube)
Food Inc. (2008)
The Game Changers (2018)
Forks Over Knives (2013)
What the health (2017)
Eating Animals (2017)
Lucent (2014) (disponibil în întregime pe Youtube)
The Last Pig (2017)

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări