Ce substanțe conține vaccinul Pfizer – BioNTech?

Articole asemănătoare

Substanța activă este de tip ARN mesager monocatenar cu capăt 5’, produs prin utilizarea unei transcripții in vitro acelulare, de la modele de ADN corespunzătoare, cu codificarea proteinei S (spike) virale a SARS-CoV-2.

După diluare, flaconul conține 5 doze a câte 0,3 ml, fiecare cu 30 micrograme de ARN mesager.

Celelalte componente sunt:

Lipide

  • ((4-hidroxibutil)azanediil)bis(hexan-6,1-diil)bis(2-hexildecanoat) (ALC-0315)
  • 2-[(polietilenglicol)-2000]-N,N-ditetradecilacetamidă (ALC-0159)
  • 1,2-Distearoil-sn-glicero-3-fosfocolină (DSPC)
  • Colesterol

Lipidele sunt folosite pentru a incorpora ARN-ul. Aceste nanoparticule sunt în esență mici sfere grase care protejează ARN mesager și îl ajută să pătrundă în celule. Lipida ALC-0315 este ingredientul principal deoarece acesta este ionizabil – i se poate da o sarcină pozitivă și, din moment ce ARN-ul are o sarcină negativă, acestea rămân împreună. Este de asemenea, o componentă care poate provoca reacții adverse sau reacții alergice.

Celelalte lipide, dintre care una este colesterolul cunoscut moleculei, conferă integritate structurală nanoparticulelor și le împiedică să se aglomereze.

Săruri

  • clorură de potasiu
  • dihidrogenofosfat de potasiu
  • clorură de sodiu
  • fosfat disodic dihidrat

Vaccinul conține 4 săruri, dintre care una este sarea de masă obișnuită. Împreună, aceste săruri mai sunt cunoscute sub numele de soluție salină tamponată cu fosfat, un ingredient foarte comun care menține pH-ul sau aciditatea vaccinului aproape de cel al corpului uman. Veți înțelege cât de important este acest lucru dacă ați stors vreodată suc de lămâie pe o tăietură.

Pe lângă lipide și săruri, vaccinul conține și sucroză, sau după denumirea populară, zahăr. Scopul lui este de a acționa ca un crioprotector pentru a proteja nanoparticulele atunci când sunt înghețate.

Prospectul vaccinului Comirnaty realizat de Pfizer și BioNTech poate fi citit aici:

descopera.org/prospect-vaccin.pdf

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări