Poate vaccinul să modifice ADN-ul uman?

Articole asemănătoare

Vaccinurile bazate pe ARN mesager necesită doar informații secvențiale genetice virale pentru a iniția crearea proteinelor și reprezintă un nou instrument pentru combaterea pandemiilor și a altor focare de boli infecțioase.

ARN-ul mesager se găsește în toate celulele vii și este practic precum o fotocopie temporară a unor porțiuni de ADN. Aceste bucăți de cod acționează ca niște intermediari chimici între ADN-ul din cromozomii noștri și mașina celulară numită ribozom care produce proteinele de care avem nevoie pentru a funcționa. ARNm-ul oferă instrucțiunile de care această mașină are nevoie pentru a asambla proteine. Proteinele sunt elementele de bază folosite de celulele noastre pentru a se dezvolta și a se repara.

Odată ce proteina este produsă, ARNm-ul este degradat. La oameni, procesul este întodeauna același, din ADN este realizat ARNm-ul și eliberat în citoplasmă, apoi ARNm-ul este citit de ribozomi (cu ajutorul ARNt – acid ribonucleic de transfer) pentru a crea proteina necesară. Procesul invers nu este posibil deoarece celulele noastre nu au un asemenea mecanism.

Atunci când suntem infectați cu un virus – inclusiv virusurile relativ inofensive precum cele care provoacă răceala obișnuită – acești invadatori își injectează materialul genetic în celulele noastre, ajungând la mașinile noastre de fabricare a proteinelor (ribozomi).

Acest lucru permite virusului să asambleze noi particule virale și să se răspândească. Deși vaccinurile ARNm sunt o tehnologie relativ nouă, ele se bazează pe ceea ce natura face de milioane de ani: livrarea unor instrucțiuni în format ARNm pe care celulele noastre îl vor folosi pentru fabricarea proteinelor respective.

Există anumite retrovirusuri precum HIV care pot integra materialul lor genetic în ADN-ul gazdelor cu ajutorul enzimelor specializate pe care le transportă. Însă vaccinurile ARNm nu transportă astfel de enzime și nu există riscul ca materialul genetic pe care îl conțin să modifice ADN-ul uman. Mai mult, retrovirusurile ARN sunt diferite din punct de vedere structural față de ARNm, chiar dacă vaccinul ar conține secvențe de retrovirus, vaccinul bazat pe ARNm pur și simplu nu ar putea modifica ADN-ul nostru.

Așadar, deși vaccinurile ARNm sunt o tehnologie nouă, nu există niciun motiv să credem că acestea vor avea un efect de durată asupra biologiei noastre, ci doar vor instrui sistemul nostru imunitar pentru a preveni boala COVID-19.

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări