Originea si istoria tiganilor

Articole asemănătoare

Tiganii sunt un grup etnic ce poate fi gasit aproape in toata lumea.

In Europa, cele mai importante si numeroase grupuri traiesc in Romania, Macedonia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Grecia, Spania si Serbia. In Asia, mai ales in Turcia, Caucaz, Iran si India. Tiganii au migrat chiar si in America si nordul Africii.
Se presupune ca numele de „tigani” provine din grecescul „athinganoi” tradus „a nu se atinge”. In alte limbi se spune zingari, tsigans, zigeuners, cigani sau cikani.

tigani1Originea tiganilor

Dupa cercetari pe esantioane de populatii tiganesti din intreaga Europa in 1940, savantii straini clasifica ca predominanta in cadrul indivizilor respectivi, grupa de sange de tip B ceea ce inca o data inradacineaza ideea ca originea tiganilor este straina de Europa, acestia provenind din cadrul continentului asiatic.

Tiganii erau o secta din Bizant care practicau izolationismul, iar limba lor fiind similara cu alte limbi indiene precum hindi.
Tiganii sunt originari din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. Ei faceau parte din casta Ksatriya a rajpuitilor. In 1192 armatele aliate ale principilor din Rajput au fost infrante in Batalia de la Tararori, la nord-vest de Delhi. Dupa infrangerea suferita in lupta cu Mohamed Ghur, clanul razbonic nord – indian Rajput (casta Ksatrya), ar fi plecat impreuna cu familiile spre tinuturile arabe si turce, iar mai apoi in Europa.

Migratia tiganilor in Europa
Migratia tiganilor in Europa

Istoria tiganilor

Tiganii au migrat in Iran si in Asia mediteraneana, incepand din secolul V, apoi in Imperiul Bizantin in secolul IX, de unde au patruns in sud-estul si centrul Europei (secolele X – XIV), ca si in nordul Africii. In secolul XV au patruns in Europa apuseana (in special in peninsula iberica) iar din secolul XIX in cele doua americi.
Unii cercetatori considera ca au existat mai multe valuri de migratie din India. Si astazi exista triburi nomade sau semi-nomade in India, sustinand teoria ca romii au fost nomazi de la inceput, au parasit India in timpul unei invazii si apoi au fost impinsi inspre Europa de razboaie si invazii ulterioare. O alta teorie considera romii ca fiind o casta de razboinici adunata sa lupte cu invadatorii musulmani, care a parasit India ulterior.

Limba tiganeasca are importante influente persane si armene, ceea ce dovedeste trecerea tiganilor prin aceste tari. Se pare ca din Armenia (probabil datorita invaziei turce), tiganii s-au despartit in trei grupuri, mergand inspre nordul Marii Negre, sud (pana in Egipt) si vest spre Imperiul Bizantin. Tiganii care au mers spre Imperiul Bizantin sunt cei care urmeaza sa se raspandeasca in toata Europa. Abundenta de cuvinte din limba greaca sugereaza o prezenta relativ indelungata in Imperiul Bizantin. Probabil datorita invaziei turce (din nou), tiganii au intrat in Balcani in secolul al XIV-lea, si dupa cucerirea balcanilor de catre fortele otomane unii au patruns in vestul Europei.

In Europa, tiganii au fost tinuti in sclavie in Balcani (in special Moldova si Tara Romaneasca), ori si-au continuat calatoria raspandindu-se in toata Europa, din Spania (1425) pana in Finlanda (1597). Pentru a obtine permise de trecere prin tarile din apus, unii tigani au pretins ca sunt crestini din Egipt veniti in pelerinaj (iar mai apoi, cand nu au putut sa le obtina, au falsificat astfel de permise). Acest lucru, asociat cu infatisarea lor straina, duce la denumirea engleza de „gypsy” si cea spaniola de „gitano”, de la egiptean.

Meseriile tiganilor

Ghicitul

Tiganii au avut mereu o aura misterioasa, inca de la venirea lor in Europa. Odata asociati cu o lume misterioasa a magiei, ghicitul li se potrivea perfect. Totodata, ghicitul era o modalitate simpla de a castiga bani. De-a lungul timpului, tiganii au folosit multe metode de ghicit, de la boluri de cristal, carti de tarot, pana la numerologie (interpretarea numerelor) si cititul in palma.

Totusi, o explicatie mai rezonabila este ca adevarata pricepere a ghicitoarelor este remarcabila lor abilitate de a judeca caracterul omului si a vedea ce-si doreste acesta. Adevarul e ca oamenii tin minte ce se indeplineste si uita ce nu se indeplineste.

Pentru a multumi clientii, ghicitoarele prezic deseori un viitor favorabil. Dar pentru a trezi interesul, ele ii previn de multele pericole care le stau in cale, care pot fi prevenite, desigur, tot de ele. Ca o regula, ghicitoarele nu folosesc ghicitul cu alti tigani. In comunitatea lor, tiganii au alte modalitati de a prezice viitorul si de a vindeca. Tiganii poarta deseori amulete si talismane norocoase, pentru a preveni necazurile, spiritele rele si boala.

Muzica

O alta meserie este cantatul. Tiganii sunt, probabil, cel mai bine cunoscuti datorita muzicii lor. Exista numeroase izvoare istorice care mentioneaza muzicieni tigani cantand pentru regi si imparati. De asemenea, in tot estul europei, tiganii au fost intotdeauna preferati pentru evenimente ca nunti sau sarbatori. In multe instante, statutul de muzicieni de valoare le-a permis tiganilor sa aiba privilegii greu de obtinut altfel. Spre exemplu, desi ei erau inca vanduti ca sclavi in secolul al XIX-lea in Moldova si Tara Romaneasca, muzicienii tigani de prestigiu din Transilvania imperiului Austro-Ungar aveau un rol important in comunitatile satesti si se bucurau de unele privilegii de care taranii romani nu se bucurau.

Negustori si crescatori de cai

Tiganii nu au fost priceputi doar la cantat. Alte meserii traditionale ale tiganilor? Ei au fost cunoscuti ca crescatori si vanzatori de cai din vremuri stravechi. Caii au fost intotdeauna un important factor economic in viata lor, esentiali pentru stilul de viata nomadic, fiind ingrijiti si tratati ca atare. De altfel, tiganii erau apreciati si de gadje pentru priceperea lor de a trata bolile cailor. Pe vremuri in satele romanesti, cand se imbolnavea o vaca oamenii se duceau cu ea la veterinar, dar cand se imbolnavea un cal ei se duceau la un tigan priceput. Deseori, tiganii cumparau un cal bolnav la un pret foarte mic, aveau grija de el, si cand acesta era din nou intr-o conditie buna, il vindeau la un pret mult mai mare. De aici iese o alta meserie, negustoritul. Unde sunt destul de priceputi la tocmit.

Tiganii in Romania

In tarile romane sunt semnalati in secolul XIV, fie ca mestesugari liberi organizati in satre, fie ca robi. In Evul Mediu, majoritatea tiganilor din tarile romane erau robi boieresti, domnesti sau manastiresti, ocupatiile lor principale fiind acelea de caldarari, fierari, aurari, spoitori sau cantareti.
In secolul XIX, sub influenta ideilor liberale ale revolutiei de la 1848, toti oamenii au fost declarati liberi si egali, robia tiganilor fiind definitiv abolita in 1856.

Cand, cum si de ce au migrat tiganii in Europa?

Migratia efectiva a tiganilor in Europa a inceput in secolul XIV odata cu cucerirea de catre turci a portului grecesc Gallipoli. De altfel ascensiunea triburilor nomade indiene a fost strict legata de victoriile turcesti si de faurirea puternicului Imperiu Otoman, tiganii prosperand in interiorul lui.

Vanatoarea de tigani

„Vinatoarea de tigani” se produce, in aceeasi perioada, in mai multe state. Un bon de plata, din 7 mai 1737, arata ca un ‘vinator de tigani’ dintr-un sat austriac era remunerat cu 52 de coroane (7 fripturi de vita, 28 coroane; 6 masuri de vin, 18 coroane; paine, 6 coroane). Un secol mai tirziu, in Jutland, arhivele vorbesc de o vinatoare in care au fost ucise 260 de persoane, inclusiv ‘o tiganca cu copilul ei’. In tarile scandinave, in 1560, se interzice botezarea si inmormintarea rromilor, iar in 1637, rromii gasiti pe acele teritorii puteau fi ucisi fara judecata. Ordonante similare, decretate in secolele XVIII – XIX, au ramas valabile pina in 1954. In Norvegia, intre 1687 si 1845, tiganii (tatere) trebuiau arestati, bunurile confiscate si sefii lor executati. In Danemarka, in 1536, 1554, 1561, 1570, 1574, tiganii surprinsi in teritoriu erau condamnati la munca fortata, iar din 1589, in prealabil, seful grupului era executat. In 1683 se interzice navigatorilor de a lua la bord tigani, iar din 1708, tiganii sunt incarcerati. In Elvetia, intre secolele XVI – XVII, ‘cei fara tara’ erau torturati, iar din 1580, oricine putea sa-i ucida. Din 1646, dreptul de a ‘lichida, prin bataie sau impuscare’ este institutionalizat prin ordonanta.

Holocaustul tiganilor

Prima reactie a puterilor publice fata de tigani este, in general, una de respingere, de expulzare. In Germania sint vinati, la Frankfurt, in 1449, iar la sfirsitul secolului, respingerea devine globala: Reichstag-ul, reunit la Landau si Friburg, in 1496, 1497, 1498, ii declara pe tigani ‘spioni in solda turcilor’, ‘aducatori de ciuma’. Sint acuzati de brigandaj, vrajitorie si furt de copii.

In Romania
Autoritatile romane si Conducatorul Antonescu i-au deportat pe tigani in Transnistria, dar masurile anti-evreiesti, ca si cele impotriva bulgarilor, maghiarilor si, fireste, tiganilor, se regasesc inca de la infiintarea statului roman modern.

Jean Ancel, in cronograful deportarii evreilor, ‘Transnistria’, demonstreaza ca ‘toti tiganii barbati, valizi, intre 20 si 40 de ani, precum si toi evreii capabili de munca’ erau trimisi dincolo de Nistru si pusi la dispozitia germanilor.

Sonia Palty, evreica deportata in Transnistria, isi aminteste: ‘Se zvonea ca comandantul german a cerut guvernamantului roman din Transnistria sa curete malul Bugului de evrei si tigani. Tiganii fusesera si ei deportati din Romania. Erau tinuti in lagare. De-abia atunci am vazut ca pe malul Bugului, alaturi de pontonul ridicat cu citeva zile inainte, sunt sute, mii de oameni. Tigani cu corturi, cu copii, cu caini, cu caruse trase chiar de ei. Caii le fusesera luati. Asteptau inca din toiul noptii, cand ii adusesera acolo. Noi, in ghetto, nu auziseram nimic. Coloana noastra porni. Subprefectul Aristide Padure injura si lovea. Politistii ucraineni isi indesau buzunarele cu lucruri aruncate de noi. Intr-o jumatate de ora am ajuns la mal. Pe fiecare bac erau incarcati cam 60-70 tigani. (…) Tiganii erau transbordati pe malul unde ii astepta moartea. Plangeau, strigau, tipau. Si pe ei Domnul ii uitase, nu ii mai putea ajuta. Trecu un bac. Multe femei cu copii. Una, in zdrente, s-a ridicat in picioare. Tinea in brate un copil mic. Gol. A urlat ca o fiara. A ridicat copilul spre soare si l-a zvirlit in apele tulburi ale Bugului. Un urlet urias. Toate femeile de pe bac s-au ridicat in picioare si si-au aruncat copiii in apele Bugului. si, indata, s-au aruncat si ele. Unele incercau sa se inapoieze innot, pe malul romanesc. Soldatii de pe mal au inceput sa traga cu armele. Tiganii de pe ambele maluri au inceput sa urle. Padure si-a scos revolverul. A tras in plin, ucigand unul…, doi…., trei… Dar cine i-a mai numarat…?

Antropologie rasiala si genocid

Teoriile elaborate prin Rassenhygienische Forschungstelle aveau sa fie aplicate. Rasa va fi cea care va duce la solutionarea „Problemei tiganilor”.

Himmler va oferi 40 de tigani prizonieri in lagarul Sachsenhausen, profesorilor Werner Ficher si Hombeck, pentru a le da posibilitatea de a proba ca prin venele tiganilor curge sange nearian. Dupa acesti ‘savanti’, peste 90% din tigani erau metisi si ateisti metisi, aveau tendinta de a contracta casatorii cu alti metisi sau, cu atat mai rau, cu germani ‘integrati’ din punct de vedere rasial.

Importanta studiului rasial este ilustrata si prin faptul ca a permis si teze de doctorat. Eva Justin, asistenta a dr.Richter, a fost interesata mai ales de descendenta tiganilor ‘foarte periculoasa pentru puritatea rasei germane’. Odata cu publicarea tezei sale asupra tarelor copiilor tigani, mii de copii au fost trimisi la Birkenau, unde au avut un destin si o suferinta egalata doar de cea a celor peste 1.500.000 de copii evrei.

„Umbla si azi prin lume, furand la drumul mare”

In 950 istoricul arab Hamza din Ispahan vorbeste despre monarhul persan Bahram Gur ce si-a incheiat domnia in jurul anului 438. De aici aflam primele marturii despre tigani cunoscuti ca zotti sau luri. Astfel regele Persiei ii va cere suveranului Indiei 12.000 de lautari care ar fi urmat sa distreze auditorii si sa se stabileasca acolo pentru a deveni agricultori si a munci pamantul primind in schimb fiecare, vite, magari si grane.

50 de ani mai tarziu in poemul epic national persan Sah (Cartea Regilor) aflam ca lurii (adica tiganii) au mancat granele si vitele refuzand munca pamantului si au fost drept urmare izgoniti de catre regele Bahram Gur. De atunci legenda spune ca tiganii: „umbla si astazi prin lume, cautand de lucru, intovarasindu-se cu cainii si cu lupii, furand la drumul mare pe timp de zi si de noapte.”

Note:
Wikipedia
Rroma.eu

Articole recente

Comentarii

 1. Marius, iti multumesc pentru lectia de istorie data, am invatat multe din studiul oferit de tine. Am banuit eu ca au origini indiene ca prea seamana.
  Zilele trecute am cunoscut o doamna americanca si in conversatia noastra m-a intrebat de unde sunt; i-am spus ca din Romania; la care ea cu o mare admiratie si un zambet larg imi spune: „Ooo, our little gypsi!” Apoi a inceput sa-mi spuna cat de mult ii admira si cat ii place muzica si traditiile lor…..am incercat sa ii explic ca cetatenii Romaniei nu se numesc „gypsi”, ci „Romanians”, nu stiu cat a inteles ea sau cat a crezut (in putinul timp avut la dispozitie) explicatia mea, dar cu siguranta a plecat multumita si fericita ca a cunoscut o „gypsi”…..
  Asta e; majoritatea strainilor ne asociaza cu tiganii……pacat!

 2. am o simpla intrebare:de ce oare toata lumea fuge de tigani ca de un virus extraterestru?nu ca nu as cunoaste raspunsul dar nu m-il pot explica.

 3. Multumesc,tata pentru articol, chiar aveam nevoie. Is vai de mama lor de cand au plecat din India. Ba, ca poti spune ca o duc mult mai bine acum, ca discriminarea a devenit ilegala. Problema lor e ca nu ii accepta nimeni si nu se pot integra tocmai pentru ca nu sunt acceptati. Ziceti ca sunt needucati si hoti, dar nici prea mult ajutor nu primesc. Problema asta o discutam acum la liceu cu un american, iar aparent ei au rezolvat problema lor cu negrii (am facut o analogie) in primul rand acceptandu-i ca oameni liberi, si in al doilea rand emitand o lege prin care companiile sunt OBLIGATE sa angajeze minoritati, in special negrii. Zic eu, daca si noi ne-am obliga companiile sa angajeze un numar de tigani, nu ar fi si ei mai cautati, si si-ar lua locuri de munca, si s-ar lasa de furat si de sters parbrizuri? Ei sunt acceptati la noi, dar nu ii vrea nimeni. De unde dracu’ sa urezi cuiva buna ziua, cand el considera ca simplul fapt ca ai voie sa umblii pe langa el il scuteste de orice altceva. Problema nu e asa complexa. Problema e ca nu face nimeni nimic. 2 locuri pentru rromi/ clasa la scoala…mare chestie. Am rezolvat problema. Trebuie sa primeasca locuri de trait, de invatat si de muncit. Nu doar de ochii lumii.

 4. buna eu sunt tiganca get pe get provin din vita de lautari am 20 de ani si sunt necasatorita is la scoala la un liceeu ft bundin pbm de sanatate am fost nevoita sa intrerup 3 ani de scoala!vrea sa va zic ca am o gramada de amici si prieteni toata lumea ma vede ca pe o diva pt ceea ce sunt si pt comportament sunt respectata oriunde ma duc caci daca ma vezi sau intri in contatct cu mn juri ka io nu sunt fi tiganka si de cele mai multe ori recunosc la mai toata lumea ca sunt tiganka si amici mei,aicia am vr sa ajung raman cu gura cascata foarte mirati si isi bat joc de mn zicand ca stiu sa fac glume bune….deci ce vreau sa zic a fi tigan nu inseamna ca esti MURDAR HOT NEEDUCAT VULGAR PARAPADIT SAU ANALFABET!
  tot ce conteaza ca sa fi un om acceptabil in societate e sa ai cei 7 ani de acasa asta foarte mult depinde de mediul in care traiesti si de parinti care ii ai…..se pune mult accentu pe faptul de educatia primita de la parinti!
  uitati ca de exemplu am o prietena e fica de consilieru de la mine din oras dar credetima ca are un apartament de lux si niste conditi ca numai in filme vezi dar…e…e foarte murdara face baie o data pe saptamana si is schimba hainele de 2 ori pe saptamana la care eu fac baie tot a2 a zi si imi schimb hainele de 3 ori pee zi!deci cred ca se vede diferenta…..mai am o prietena apropiata e fica inspectoratului scolar e cu mn in clasa dar va jur ca are un vokabular de….nustiu cum se poate numi ea ca tiganca nuh mult mai rau k pzd. mea si lndk.meu nu se poata sa nul pronunte e la ordinea zilei
  azi mam certat cu ea si iam zis in prezenta mea daca mai vb vulgar sa nu mai zici ca esti prietena mea!
  asa ca nu vad de ce suntem asa de diskriminati noi tigani cand in societatea voastra sunt oameni de calitate mult mai needucati daca am avea si noi posibilitati si sa nise ofere macar 50%din ce aveti voi nu am mai fura si nu am mai face nelegiuiri si sa fim respectati ca oameni nu ca tigani ca voi ne provokati sa ne cshimbab comportamentul

 5. tot tiganca esti.chestia cu diva e relativ.poate de frica te vadasa nu ca ai fi cineva.imi dau seama cata scoala stii dupa cum scrii

 6. e satula lumea de voi.sunteti niste hoti,criminali,scarbosi,nespalati,lenesi.ce bine era sa va fi omorat pe toti la holocaust.scapa lumea de voi.pacat

 7. In fata lui Dumnezeu suntem toti egali…Nu exista diferente…Sub nici un motiv un om nu are dreptul sa ucida un alt om…Vorbim de oameni, nu de animale…Ei,tiganii,s-au dedat la fapte antisociale,de-a lungul istoriei pentru ca in mare parte au fost marginalizati;apoi a mai aparut o problema:faptul ca erau nomazi.Acest lucru i-a impiedicat sa-si formeze o cultura.de tipul popoarelor sedentare…

 8. Candva uram tiganii si asta datorita doctrinei ce mi-a fost inoculata din copilarie. Dar de ceva timp au inceput sa-i admir. Sunt invidios pe libertatea lor, pe curajul lor de-a trai cum doresc dupa propriile lege.

 9. sa fa *** in gura de romani prosti ce sunteti….cum va permiteti sa insultati tiganii….. pentru ca nu suntem toti la fel… scuzati ca a trebuit sa va injur dar nu mai rezist sa va aud ca tot vorbiti urat de rasa noastra…. si in fine mai sunt si tigani educati….si mai sunt si romani needucati… deci taceti dracului din gura si nu mai insultati oameni….

 10. eu cred ca tiganii sunt cei mai buni si mai frumosi….. de-ar mai fi trait Hitler si Antonescu un pic, tiganii ar fi fost admirati acum in literatura si picturi celebre…si ce buni si frumosi ar fi fost ei DOAR in literatura si alte arte…….

 11. in copilarie am avut foarte multi prieteni tigani. Am copilarit impreuna si pot spune ca m-am inteles bine cu ei, nu am simtit vre-o diferenta intre prietenii romani si cei tigani…diferenta o face stilul de viata al acestora, mai libertin, mai naravas, dar asta nu ne-a impiedicat sa avem relatii de amicitie. Recent am italnit un tigan pe care l-am cunoscut acum 20 de ani…nu am avut o relatie de amicitie, nu pot spune ca eram prieteni in copilarie…dar acesta, dupa 20 de ani, cand m-a vazut pe strada m-a oprit si m-a salutat, intrebandu-ma ce mai fac, cum o mai duc…faptul acesta imi intareste convingerea ca cei ce discrimineaza tiganii sunt cu o clasa sub ei…sunt si ei oameni, au avut un destin mai putin fericit si acest lucru poate i-a facut sa fie mai duri, mai rebeli. Oamenii trebuie tratati egal, fiecarui om trebuie sa-i dam sanse egale…ca buni crestini avem datoria sa-i integram, sa-i ajutam…

 12. o fratiolor….. sunt tiganca si eu…dar sincer deja ma-m saturarat oriunde ma duc nu aud altceva decat TIGANI.stiti ceva deaj pana si eu ma-m saturat.dar nu e vb de asta ,nu sunt rasista deloc dar vreau si eu sa va intreb ceva romanilor : ziceti ca suntem tigani si jegosi si etc..dar fratilor de ce dansati pe muzica noastra tiganeasca de ce o ascultati?si de ce barbati romani ziceti ca tigancile sunt cele mai bune la pat? ca dar voi ziceti ca e adevarata zicala ca o tiganca are cu 3linguri de zahar mai mult ?hmmmm oare ?si inca ceva va rog frumos nu mai fiti rasisti si numai bagati toti tigani in aceasi oala

 13. mai mai mai =)) eu vroiam nr de tel al primei tiganci.Vedeam daca e focoasa asa cum se spune :)))
  In rest,daca ii admiram in picturi renascentiste era suficient!

 14. Stimate domnule Marius
  studiind istoria tiganilor scoasa pe la 1933 de Academia Mihaileana din Iasi
  un studiu serios si adevarat am aflat ca in lume sunt 3 tipuri de oameni numiti tigani cu origini diferite
  cei mai multi se trag di tribul de indieni Chekani de la care le vine numele din India de mijloc din podisul Dekkan nu vi se pare ca suna cunoscut numele si sunt un metisaj intre arienii din nord si tamilii negri din sud, la fel ca semitii arabi.
  Tiganii au fost adusi in Europa pe la 1245 ca robi ai tatarilor adusi de la fratii lor mongolii (moguli) din India si vndu?i boierilor moldoveni sau prin schimb de sclavi, de unde s-au imprastiat in balcani si europa. De aceea ungurii si iugoslavii i-au numit karavlahi adca rominii negrii ajunsi in badurile boemiei din germania au fost numiti si boemieni.
  Limba lor cuprinde multe elemente de la popoarele din balcani unde s-au format ca popor european
  de aceea noi avem cel mai mare numar de tigani nume de altfel de cinste, nome tuflit rau de a ajuns ca termen peiorativ din cauza comportarii bizare a unora dintre ei.
  originea unora este in cele 2 armate romane arabica si iudaica cei din oltenia si ardeal in general aurarii, aramarii meseriasi toti vechi de 1800 de ani aici
  a treia intr-adevar pe linia arabilor din egipt prin spania cel mai putin probabila, pentru ca tiganii spanioli gipsies au bagajul de cuvinte tot balcanic deci originari de aici
  eu asa zic ca e cazul sa gasesti la biblioteca acea carte si sa refaci povestea ca sa devina adevarata. Daca imi dai emailul o sa-ti trimit si un dictionar tiganesc romin
  An aram soc adream si o ?a in car caram !

 15. dell nu rade ca asa e ….tin sa te anunt ca sunt tiganci si emancipate si civilizate fara fuste .binenteles ca asta nu inseamna ca celelate tiganci cu fuste sunt….proaste …..

 16. eu nu imi dau seama de ce romanii ii judeca pe „tigani”odata aflati in romania sunt tot romani.Romanii se cred mai presus decat „tiganii”.prietenul meu face parte dintr-o familie de tigani.romanizati……….se comporta ca romanii se imbraca ca noi .dar nu inteleg de ce li se spune tiganii membrilor familiei lui:(………..nu suport persoanele care judeca tiganii.:(

 17. Vorbim strict despre o perspectiva subiectiva.
  Si eu am intalnit femei de nationalitate roma foarte bine crescute,inteligente,cizelate.Asta datorita educatiei in tari straine si parintilor foarte bogati si educati la randul lor.
  In schimb,majoritatea romilor din ziua de azi sunt clanurile de camatari,cersetori,etc,etc.
  Reclama facuta de ei se vede in toate tarile din Europa.
  Am fost la Roma,la Amsterdam si chiar la Telaviv.E aproape cvasi-imposibil sa nu auzi pe strada in spatele tau o tiganca cu un copil in brate : ” Da si mie sa-ti traiasca familia!”
  Nu am nimic cu cei prezentati in prima parte,dar cu cei din urma….nu se pot numi romani.
  Dar nu cred ca asta e cea mai mare problema a noastra.Poate unii romani au devenit deja prea tigani.Si asta e un mare impediment.

 18. Dell ai dreptate sa stii recunosc ca asa e.Am observat ca nu e usor sa schimb gandirea unui om dapai sa schimbi gandirea a sute sau poate a mii de tigani
  tot ce pot sa zic e ca eu sunt mandra ca sunt tiganca dar cateodata mi-e cumva sa zic ca sunt tiganca de frica sa nu fiu discriminata.
  nu as vrea sa ma inteleaga cineva gresit dar din pacate asta e…
  sunt tigani care sunt corecti,cumsecade,civilizati si etc… dar din pacate sunt putini

 19. itza nu stiu cum sa spun dar aveti pielea aia…sincer pielea voastra miroase a… va spalati dar tot mirositi…asta e A.D.N.-ul vostru .Pana la urma va dati arama p fata degeaba zici tu ca sunt tigani cumsecade….tot va tiganiti pana la urma! Majoritatea urate/urati rau de tot!! Itza tu c parere ai despre bercea mondialu si regele cioaba!? rege? Cum adik tigan rege!? S-a auzit in antichitate de tigani regi? sincer acum.Si tiganul ,romanizat, nu tot tigan e!? gata nu mai e tigan nuu!!??

 20. draga s.s uite care e treaba nu stiu de unde esti ,eu sunt din cluj ,te invit odata pe la mine sa vezi cum sunt eu, nu am miros nici un fel de miros . Sa nu te superi dar eu am impresia ca tu inca nu ai cunoscut sufecienti tigani ca sa vezi ca nu totii miros urat,sa vezi ca sunt si tiganci frumoase ………………… ma doare tot ce spui,dar asta e parerea ta si o redspect ori cine ai fii tu
  iar in legatura cu cioaba ma ala nu rege ,omu ala nu avut ce face cdasu bani si sa declarat si el rege dar cine la ales ca rege ? sibieni ?ca eu nu la-m ales
  iar bercea mondialu…………. no coment !e un om periculos si nu as vrea sa zic cine stie ce prostidar ma gandesc ca te prinzi ce parere am eu

 21. hai sa nu mai judecam pe tigani. yo amvut nevoie de sange si sangele donat erea de tigan si sa potrivit. sa ne erte dumnezeu si sa nu mai judecam inainte sa fi judecati

 22. itza dak vrei sa mi demonstrezi ca nu esti la fel ca restu poti sa mi trimiti si mie o poza cu tn dak nu te superi? as vrea sa vad cum arati! dar sa nu te machezi! crezi k se poate? cati ani ai?

 23. degeaba zici ca te doare c am zis eu dar sincer asta e adevaruu! dak ati avea comportamentul asta pe care il aveti voi ar fi altceva sa stii! fara suparare acum! nimeni si nimic nu poate sa mi schimbe parerea despre voi! voi fi asa toate viata!

 24. mai domnule s.s. deja incepi sa ma eneervezi ……… dar si de ciuda o sa fiu civilizata!nu te supara dar de cand are a.d.n-ul miros? ca ziceai, ca tigani au miros si ca asta e a.d.n-ul nostru!
  hai sa fim serios…. nu sunt cumva si romani borati? nu sunt cumva si romani murdari? poate mai murdari ca tigani? sunt romani mai tigani ca tigani sa stii de la mine ….!nimic nu iti poate schimba parerea despre noi tigani?eu nu de aia ti-am scris ca sa-ti schimb tie mentatilatea si nu as vrea sa schimb mentalitatea nuimanui fiecare cu parerea lui sa stii.
  in fata lui Dumnezeu nu exista tigan sau roman totii suntem la fel!cunoaste inainte de a judeca!!si nu vreau sa demonstrez nimanui nimanui ca sunt altfel,ma comport si eu ca tot omu,niciodata nimeni in viata mea nu mi-a zis ESTI TIGANCA niciodata nimeni,pt ca am stiut sa ma comport! si ca ma-i tot intrebat am 24 de ani,sunt din cluj-napoca sunt tiganca din nemul gaborilor cu palarie, am fugit de acasa si ma-m maritat cu un roman si uite ca sotul meu niciodata nu mi-a zis ca miros……cu toate astea am o casnicie frumoasa sunt iubita asa tiganca cum sunt eu !!!

 25. draga itza tu acum incerci sa fi civilizata…dar iti vine sa iti bagi si sa iti scoti ca la usa….si iti dau un sfat .. nu te mai daa c nu poti sa fii vreodataa…!! ma refeream la a.d.n ca si comportamentul vostru in societate….pielea are miros draga!! ti se pare normal ca tiganii sa mai umble si acum cu carutele prin Bucuresti….cu ,fiare vechi, ,baterii vechi,….e normal intr-o societate moderna sa faceti voi asa cv? ai vazzut tu roman de cand te ai nascut sa faca asta?? nu cred… numai sa te faca….. haoloo dami si mie … sa ti traiasca familia si sa ai mancati-as noroc la femei …. din astea asaa….voi aveti un comportament jalnic in societate….dar de c nu sunteti si voi civilizati? mai avea cineva cv cu voi? ai auzit de Antonescu….daca nu documenteazate! maresalul Antonescu?? sotul tau stie ca vb cu mn despre chestiile astea? si c parere are? dar n-ai avut curaj sa-mi spui de pozele aleaa….sa-mi spui cum arati. ti-e rusine de cum arati? sincer! te enervezi pt ca doare adevaruu!! sunt sigur ca m-ai injurat… gen roman spalacit si altele…. asa sunteti voi !! astaa e viataa….ai copii? raspunde-mi si mie la toate intrebarilee astea daca ai curaj!! demonstreaza!!!!……. cati ani are sotul tau?

 26. tu chiar nu ai citit ce ti-am scris?eu nu incerc sa demonstrez nimic si nu vreau sa te fac sa te schimbi.in primul rand ai putea sa fii un pic mai respectuos fata de mine ? sa nu uitam ca sunt femeie inainte de toate . si inca ceva stiu eu foarte bine cine a fost Antonesc nu trebuie sa ma documentez. Dar in schimb te rog frumos documenteazate tu despre tigani si dupa aia mai vorbim. Sa te documentezi numa asa de curios ca: sunt tigani ursari,caldarari,lingurari etc si sa nu uitam tigani gabori cu palarie din transilvania asta sunt eu te rog frumos sa te documentezi mai ales despre gabori !!!
  Sincer iti zic nu te-am injurat deloc pt ca nu sunt genul sa injur in todeauna le las in voia lui Dumnezeu el stie ce e de facut. Si ma repet nu iti demonstrez absolut nimic pt ca: nu sunt obligata, degeaba vb asa cu mine pt ca nu ma provoci absolut cu nimic , SI EU NU RASPUND LA PROVOCARI.
  dupa cum am zis mai de mult eu respect parerea ta oricine ai fii tu!~dar oare tu ai respectat parerea mea?sau ce cred eu?……….nu cred!!!!
  esti genu de om care nu iese din a lui si de stie ca are sau nu dreptate el tot pe al lui o tine
  incearca sa nu fii ca un cal sa vezi numai inainte .te rog s ama ierti daca te-am jignit cu ceva.

 27. sau inca ceva ai vaut tu gabor cersand?si vazut tu gabor cu palarie adunand fiarre vechi?
  ai vazut tu gabori cu palarie cu carute? nu cred…………….. eventual ai vazut cu BMW sau mercedes ca pe asta o cred

Comments are closed.

VIDEO

Recomandări