Autómata (2014)

Articole asemănătoare

automataMulti spectatori o sa isi doreasca sa evite filmul deoarece, la prima vedere, pare o copie dupa Blade Runner. Dar este mai mult decat atat. Asemenea lui Blade Runner exceleaza la capitolul atmosfera, si imprumuta idei din multe locuri.

In anul 2044, activitatea solara marita transforma cea mai mare parte din Pamant in desert. Omenirea a construit o serie de roboti numiti Pilgrim, pentru a opri desertificarea, dar planul esueaza, ceea ce duce la folosirea robotilor pe post de ingrijitori si muncitori. Robotii sunt programati sa respecte 2 legi: 1) un robot nu poate rani nicio forma de viata, 2) un robot nu se poate modifica pe sine sau pe alti roboti. Idee destul de asemanatoare cu cele 3 legi ale lui Asimov. Ulterior apar cativa roboti misteriori ce par sa aiba modificari neautorizate asupra inteligentei lor, iar cel care trebuie sa lamureasca misterul este un agent de asigurari robotice numit Jacq Vacuan (Antonio Banderas). Bineinteles, in scurt timp evenimentele il depasesc cu totul.

Efectele speciale sunt de o calitate superioara. Robotii sunt marionete avansate, nu sunt generati pe calculator, iar rezultatul este cat se poate de autentic: roboti murdari, loviti, care se misca de colo-colo undeva la limita dintre gratie si stangacie, ocupand in mod clar un spatiu fizic alaturi de omologii lor umani. Folosirea robotilor reali in film mareste efectul unor scene: un robot-cersetor cu o voce statica ce se repeta, cere bani in locul stapanului sau uman, ce doarme alaturi de el. Efectele digitale sunt folosite in alte zone, cum ar fi ecranele holografice si panourile de control ale unor masini. Combinatia dintre tehnologia veche si cea noua e ironica: prezentarea unui pager si a unui fax alaturi de holograme si roboti. De la impermeabile de ploaie acida la baterii nucleare, fiecare piesa de recuzita din fiecare scena se imbina perfect, marind imersia spectatorului intr-un viitor murdar si lipsit de speranta.

IMDB

Articole recente

Articolul precedentNarco Cultura (2013)
Articolul următoriPhone 6 Plus – Review

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări