Belief: The Possession of Janet Moses (2015)

Articole asemănătoare

În 2007, o tânără de 22 de ani, Janet Moses, a murit în timpul unui ritual mākutu (exorcizare) ce a avut loc în Noua Zeelandă, Wellington. Mākutu e un cuvânt maur care, în funcție de context, poate fi substantiv sau verb. Misionarii englezi l-au tradus ca blestem sau vrajă. Dacă nu s-ar ști că evenimentele sunt reale și recente, am putea crede că ne uităm la un pseudo-documentar horror. Reconstituirea calvarului prin care a trecut Janet înainte să moară, ne oferă contextul familial și cultural necesar pentru a înțelege desfășurarea evenimentelor. Filmul este cât se poate de deprimant deoarece ne arată cât de departe pot ajunge oamenii superstițioși și ignoranți, dar și felul în care religia poate face ca un om bun să își tortureze până la moarte aproapele din dorința de a face bine.

În perioada de dinaintea ritualului, Janet trecea printr-o perioadă dificilă: își pierduse bunica și avea o relație dificilă cu tatăl copiilor ei. Tot în această perioadă, membrii familiei au furat un leu ornamental de la un hotel Greytown, iar furtul acestui leu a fost asociat cu comportamentului lui Janet, care se comporta „ca un leu”, ceea ce i-a făcut să creadă că leul e blestemat. Când au devenit îngrijorați din cauza comportamentului lui Janet, s-au consultat cu un kaumatua (bătrân), Timi Rahi, care s-a rugat pentru Janet și a binecuvântat-o, sfătuind familia să înapoieze leul, ceea ce au și făcut. Înainte să plece, Timi a spus familiei că sunt responsabili de vindecarea lui Janet. Nu se știe cine a sugerat că Janet ar fi posedată sau blestemată sau cine a cerut să se facă ritualul mākutu. Ritualul a fost improvizat, niciunul dintre cei prezenți nu avea cunoștințele necesare. Pe durata ritualului a fost folosită atât de multă apă încât a fost nevoie de o gaură în podea ca să se scurgă. Ochii lui Janet au fost răniți de cei care încercau sa „prindă” demonii ce apăreau în ei. În jurul orei 08 AM, 12 octombrie 2007, la 3 zile de la începerea ritualului, Janet a murit, iar poliția a fost anunțată 9 ore mai târziu.
Doi ani mai târziu, nouă membri ai familiei Moses au fost judecați, iar un unchi și patru mătuși au fost găsiți vinovați de moartea lui Janet. Niciunul dintre participanți nu a primit ani de închisoare. În timpul procesului, experții au considerat că Janet avea probleme de natură psihologică sau psihiatrică. Procesul a fost axat mai mult pe problema consimțământului, dacă Janet a participat de bunăvoie sau nu.

IMDB

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări