Materie, energie si spatiu. Acestea sunt ingredientele Universului. Materia si energia reprezinta practic acelasi lucru; precum doua fete ale aceleiasi monede. Energia nu poate fi creata sau distrusa, ci poate fi doar transformata. Aceasta este una din cele mai importante legi ale fizicii, “legea conservarii energiei”.
Spre deosebire de legile facute de oameni, legile Universului nu pot fi incalcate. In 1277, papa John XXI (Pedro Julião) s-a simtit atat de amenintat de legile naturii, incat le-a declarat erezii. Din fericire, decizia sa nu avea sa schimbe legea gravitatiei. Cateva luni mai tarziu, acoperisul palatului s-a prabusit asupra sa in timp ce dormea; pontificatul sau a durat doar 8 luni si 5 zile.
Legea conservarii energiei are implicatii majore in toate domeniile stiintei si tehnicii si are poate cea mai insemnata implicare practica. Implicarea consta in aceea ca societatea este direct dependenta de efectuarea de lucru mecanic, definit intr-o prima aproximatie ca produsul dintre forta si deplasare, ceea ce se realizeaza prin consum de energie. Toate activitatile noastre sunt dependente de a consuma energie. Aceasta lege este practic o expresie a acestei capacitati si exclude existenta unui perpetuum mobile de speta intaia, adica posibilitatea construirii unui agregat care ar putea produce mai multa energie decat primeste din exterior.
Ecuatia faimoasa a lui Einstein, e=mc2 arata ca materia poate fi transformata in energie si vice-versa. Daca materia poate fi produsa din energie, mai trebuie sa explicam originea a celorlalte doua: energia si spatiul. A fost creata energia la inceputul Universului?
Ce este energia?
Desi am auzit de numeroase feluri de energii (psihice, aure, linii energetice, centri energetici etc), in lumea fizica, aceasta reprezinta abilitatea unui sistem fizic de a actiona asupra unui alt sistem fizic. Se mai poate numi si potentialul care determina schimbari, fiind o marime ce indica capacitatea unui sistem de a efectua lucru mecanic cand trece printr-o transformare din starea sa intr-o alta stare aleasa ca stare de referinta.
Desi nu ne gandim la energie, cu totii stim ce este. In fiecare zi, simtim razele Soarelui pe fetele noastre. Energia provenita de la Soare “calatoreste” circa 150 milioane km pana la noi. Nu doar stelele produc energie; ba chiar aceasta se gaseste in tot Universul si-l mentine intr-o continua schimbare.
Ce este spatiul?
Universul este o entitate reprezentata in trei dimensiuni, lungime, latime si inaltime plus a patra, timpul. Timpul nu este asemenea celor trei descrise cu ajutorul coordonatelor spatiale, ci este cea care ne permite sa ne amintim trecutul si sa simtim trecerea anilor. Conceptul de spatiu-timp este un construct matematic care combina cele trei dimensiuni spatiale cu cea temporala in incercarea de a descrie intr-un mod unitar Universul.
Spatiul… stim ca este o intindere mare, prea mare pentru a ne putea macar imagina. Stim ca este locul acela unde se afla satelitii nostrii, si mai stim diferite locuri in afara planetei noastre, de planete care se afla la distante foarte mari… numere foarte mari. Insa sunt doar niste numere. Mintea umana pur si simplu nu functioneaza bine cu aceste numere. Lumea noastra se limiteaza la mica noastra planeta, ceea ce-i dincolo de el, ramane o necunoscuta pentru multi dintre noi.
Pe scurt, spatiul reprezinta tot ceea ce exista in Univers deasupra atmosferei terestre. Spatiul de asemenea, inseamna tot ceea ce se afla intre planete, stele, sau spatiul interstelar.
Originea energiei si a spatiului
Spatiul si energia au fost create intr-un mod spontan, printr-un eveniment ce oamenii de stiinta l-au numit Big Bang. N-am fost martori la acest eveniment, insa, de atunci toate stelele si galaxiile din Univers se indeparteaza unele de altele, aratand ca Universul este in expansiune.
Primul om care a prezis prin calcule matematice ca Universul nu este static ci este intr-o continua expansiune, a fost preotul Georges Henri Lemaitre, cu 20 de ani inainte ca Penzias si Wilson sa descopere, cu ajutorul unor telescoape, ecourile exploziei primordiale, adica a conceptului de Big Bang in forma pe care o stim astazi. Lemaitre insusi si-a descris teoria sa ca “oul cosmic care explodeaza in momentul creatiei”. Cu toate acestea, Lemaitre, ca preot, credea ca Universul a fost creat de catre Dumnezeu.
Insa ideea unui “ou cosmic” nu este noua, ci a fost un simbol universal fiind intalnit intr-o multitudine de legende. Aceeasi descriere o intalnim si in legendele finlandeze, in poemul epic Kalevala, la chinezi in povestea lui Pangu sau la indieni in “Brahmanda Purana” (in traducere, Istoria Universului).
Marele mister al Big Bang-ului este sa explicam cum Universul s-a materializat din nimic. Secretul sta in energia negativa.
Energia negativa
Sa facem o analogie simpla, imagineaza-ti un om care ridica un morman de pamant pe un teren plat. Mormanul de pamant reprezinta Universul. Pentru a-l ridica, omul va face o groapa in pamant si foloseste acel pamant pentru a construi mormanul. Groapa este practic imaginea negativa a mormanului. Ce a fost in groapa, este acum un morman de pamant.
Acesta este principiul care a stat la inceputul Universului. Cand Big Bang-ul a produs o cantitate enorma de energie pozitiva, a produs si o cantitate egala de energie negativa. Dar daca cele doua se aflau intr-o cantitate egala, unde se gaseste energia negativa astazi? Se gaseste in cel de-al treilea ingredient: in spatiu. Poate parea ciudat, insa datorita legilor naturii cu privire la gravitatie si miscare, cele mai vechi legi ale fizicii, spatiul contine multa energie negativa. Universul este practic o baterie uriasa ce stocheaza energia negativa. Partea pozitiva, masa si energia care o vedem astazi, reprezinta mormanul de pamant. Groapa, sau partea negativa, este imprastiata in tot spatiul.
Ce a cauzat aparitia spontana a Universului?
In viata noastra de zi cu zi, lucrurile nu se “materializeaza” pur si simplu din nimic. Nu poti pocni din degete pentru a face o cafea. Trebuie sa o faci tu, din boabe de cafea, apa si poate zahar si lapte. Daca ne uitam in ceasca, la particulele de lapte, la nivelul atomic, si mai apoi la nivelul sub-atomic, observam ca aparitia din nimic este posibila. Cel putin pentru o perioada scurta de timp. De exemplu, la acest nivel, particulele precum protonii pot aparea in mod aleator, stau putin, si apoi dispar pentru a reaparea in alt loc. Stiind ca Universul la inceputul sau a fost foarte mic, de dimensiunea unui proton, inseamna ca atunci s-a intamplat ceva cu adevarat remarcabil.
Ce sau cine a cauzat Big Bang-ul? Suntem obisnuiti sa gandim dupa modelul cauza si efect. Dar atunci cand vorbim despre Univers ca intreg, lucrurile sunt putin diferite. Imaginati-va un rau, care curge pe o panta abrupta a unui munte. Ce produce raul? Poate ploaia? Dar… care este cauza ploii? Poate Soarele care face ca apa din oceane sa se evapore si sa formeze norii? Dar ce face ca Soarele sa straluceasca? In interiorul Soarelui se produce procesul numit fuziune, unde atomii de hidrogen se unesc pentru a forma heliul, generand o cantitate imensa de energie. Dar de unde provine hidrogenul? Raspunsul: in Big Bang.
Aici este momentul crucial. Legile Universului arata ca Universul a aparut intr-un mod similar precum protonul din exemplul de mai sus, dar si ca nu a fost neaparat un “ceva” care sa cauzeze Big Bang-ul.
In momentul Big Bang-ului a luat nastere timpul. Pentru a intelege aceasta idee, sa luam de exemplu o gaura neagra care “pluteste” in spatiu. O gaura neagra este defapt o stea foarte masiva, incat a colapsat in interiorul sau. Nici lumina, dar nici timpul nu poate scapa de o gaura neagra.
Imaginati-va un ceas care se apropie din ce in ce mai mult de o gaura neagra. Cu cat acesta se apropie mai mult, cu atat timpul va trece mai greu. Acum imaginati-va ca ceasul intra in gaura neagra, bineinteles, presupunand ca acesta va rezista fortelor gravitationale imense ale gaurii negre. Acesta se va opri. Se opreste nu pentru ca nu mai functioneaza, ci pentru ca in interiorul unei gauri negre timpul nu exista. Exact asta s-a intamplat la inceputul Universului.
Universul, la inceputul sau, era extrem de mic si dens, precum gaurile negre moderne de astazi. Nu putem spune ca a existat un moment inaintea Big Bang-ului, pentru ca atunci timpul nu exista. Nu a existat o cauza a Big Bang-ului, pentru ca nu a existat timpul pentru acea cauza, pentru a exista. Astfel am descoperit ca pentru aparitia Universului nu exista o cauza.
Stephen Hawking spunea ca “pentru mine, asta inseamna ca nu exista posibilitatea sa existe un creator, pentru ca nu exista timpul in care creatorul sa existe si sa creeze Universul”. Deoarece timpul a inceput o data cu Big Bang-ul, a fost un eveniment care nu a fost creat de nimeni si de nimic.
Stephen Hawking, in documentarul “Did God create the Universe?” spune: “Cand oamenii ma intreaba daca exista Dumnezeu, eu le raspund ca intrebarea nu are niciun sens. E ca si cum cineva ar cere informatii despre cum poate sa ajunga la marginea Pamantului. Pamantul e o sfera, asadar nu are margini.
Suntem liberi sa credem ce vrem, dar cea mai simpla explicatie este ca nu exista Dumnezeu. Nimeni n-a creat Universul si nimeni nu ne controleaza soarta. Nu exista rai si nu exista viata dupa moarte; avem doar o viata pentru a aprecia Universul, si pentru asta eu sunt recunoscator” – Stephen Hawking.
Bibliografie:
“Did God create the Universe?”, Discovery Channel.
Greseala 1.
Materia si energia nu reprezinta acelasi lucru. Se pune gresit egalitate intre materie si masa. In ecuatie nu apare nicaieri termenul materie. Termenul „m” reprezinta masa (o „caracteristica/proprietate” a materiei). Ecuatia ne arata doar ca masa (subliniez, masa si nu materia) si energia (o alta „caracteristica” a materiei) sunt doua fete ale aceluiasi lucru, deci „convertibile” (sau „transformabile”).
Greseala 2:
Universul nu a luat nastere intr-un punct din Univers, de care azi s-ar indeparta galaxiile. Spatiul insusi a fost la inceput un punct (sau o zona foarte mica), iar azi tot spatiul se dilata. fiecare galazie se indeparteaza de fiecare (cu anumite exceptii care nu tin de expansiune). Asadar, nu vom gasi nicaieri nici centrul Universului, nici locul in care s-a petrecut Big-Bangul. Pentru ca acesta a avut loc (si are inca) in tot Universul.
Stephen Hawking: „Matter and energy are essentially the same thing” (Vezi documentarul „Did God create the Universe?”)
Michio Kaku: „…so to me it was no mystery that matter and energy really are the same thing”.
In ecuatie e vorba de masa, dar… e vorba de masa materiei. Materia e orice obiect care are masa si ocupa un loc in spatiu, iar masa este de fapt cantitatea de materie din respectivul obiect. Einstein a demonstrat ca energia e echivalenta cu materia (cu o masa m) * c2. Energia poate fi transformata in particule cu masa, iar masa poate fi transformata in energie. Nu inteleg unde e problema.
Referitor la greseala 2, am corectat, multumesc pentru observatie.
Nu prea inteleg ceva. Big bang-ul s-a intamplat o singura data si intr-un singur loc. E logic sa presupunem ca undeva in univers exista un punct de unde a inceput totul ?
Big bang-ul are un punct central ?
Nu se poate vorbi de spatiu si timp inainte de Big Bang.
Si in niciun caz de un „punct in spatiu”.
Spatiul/Universul au aparut dupa Big Bang.
nu vorbeam de inainte de big bang, ci de acum. orice explozie are un focar, bigbang-ul are asa ceva ?
E pretutindeni,. deoarece s-a pornit dintr-un singur „punct” care s-a extins pana ce a devenit Universul de azi.
Si inainte de Big Bang. ce a fost ?
Si mai ininte de inainte ia ziceti ca vreau sa stiu si eu
Chuck Norris, evident.
Cred că încă un e înțeles conceptul de energie. Ce e energia? e un duh? Într-un spațiu dat poate să existe energie fără să existe materie? De fapt, oare, energia nu e o stare a materiei? Transformarea materiei în energie și invers, nu e un fel de a spune: transformarea masei în metri și invers.
1.Nu exista cauza fara efect.
2.Nici nu stiu de ce e bagat in seama omul ala ca numai prostii spune.
3.Universul e inteligent si are o cosntructie infinit de inteligenta (pentru noi mai ales)
4.Energia e si ea de o natura muritoare fiindca e si ea schimbatoare si se poate dispersa sau risipi asadar trebuie ceva nemuritor si constient pentru a crea sau ceva care e dincolo de energie.
5.Toti bolnavii vorbesc…daca timpul nu a existat inainte de Big Bag atunci cum s-a manifestat si evoluat fara timp(Fiindca e logic ca nu a aparut deodata..tre sa fii prost sa crezi asta si dogmatic)…………………Constiinta poate creea ,misca si manevra realitati si cred ca o dovada clara ca universul e mult mai constient si avansat ca noi.Suntem ca celulele unei celule dintr-un mare organism Universul…si nu cred ca o fiinta atat de mare e incosntienta fiindca e stupid.Pana si Newton zicea ca Universul e viu si mult mai constient decat noi…nici oameni ca Einstein sau Tesla nu erau atei….iar oamenii astia printre multi altii au realizat multe lucruri si au fost pritnre cei mai mari.Energia nu gandeste ca sa se manifeste singura
Nu e mai simplu sa citim Evanghelia dupa Ioan? Sunt cateva versete despre inceputul lumii. Despre Lumina Si Intuneric.
Interesant! Articolul demonstreaza ca Dumnezeu exista. Asta pentru cine stie: Dumnezeu este in afara de timp. Natura lui nu poate fi cunoscuta, adica cum este El, din ce e compus, etc. Nu poate fi cunoscuta natura lui Dumnezeu din simplu motiv ca este in afara timpului, iar noi mereu in timp. Dumnezeu poate fi cunoscut, dar nu in natura Lui, ci in lucrarile lui…FABULOS, STIINTA DE AZI CONFIRMA DOGMELE PARINTILOR BISERICII!!! Sa vezi si sa nu crezi…..incredibil!!!!!
Vesnicia s-a nascut la sat. Asa spunea un mare poet roman.
Cine poate spune ce este vesnicia?!
@Tele Buinoiu
Ha, ha, da , e mult mai simplu sa citim Evanghelia lui Ioan – numai ca de acolo nu aflam NIMIC !
Nu faci decat sa confirmi principiul: „Too stupid to understand science ? Try religion !”
Foarte interesant acest articol, chiar mi-a placut!
Perfect … tu ce anume ai inteles din stiinta ?
Toti inteleptii lumii , pe masura ce au avansat in cunoastere , au afirmat ca … acolo unde se termina stiinta , incepe Dumnezeu ! Cu alte cuvinte , cu cat cunosti mai multe , cu atat mai aproape esti de Dumnezeu …
Inteleg ca esti ateu , deci este inutil sa vorbim de religie …
Din moment ce mergi in sens invers fata de filozofi , de marii intelepti ai lumii , este clar pentru toata lumea ca stiinta ta ( cunoasterea ) se indreapta spre 0 … adica zero …
Conceptul de energie ca si alte cateva concepte fizice cum ar fi timpul, forta, masa, s-a nascut din combinatia intre elamentul fizic si elementul metafizic. Energia este data intotdeauna de produsul volum ori presiune (W=V*p). Volumul V este elementu geometric, este metafizic fiindca nu produce nici-un efect fizic. Esenta fizica a energiei W este presiunea p. Stiinta actuala nu ne lamureste ce este presiunea. La fel forta F este data de produsul presiune ori suprafata (F=p*S). In care suprafata este elementul metafizic. Iar esenta fizica a fortei este presiunea p. In cazul masei M avem produsul volum V ori densitate (ro); (m=V*ro). In care volumul V este metafizic, iar densitatea (ro) este esenta fizica a masei. Fizica actuala nu ne lamureste ce este densitatea masei (ro). Timpul este masura imateriala a miscarii si este dat de produsul dintre miscare si numar. Miscarea este esenta fizica a timpului. Numarul este dimensiunea (elementul metafizic) al timpului. Aristotel cahiar a definit timpul ca numarul miscarii.
Materie-energie si spatiu notiunni bine definite in dex cea ce faceti voi este filozofie(coepti in urma
gindiri personale un fel de alchimie a notiunilor si cuvintelor pt.ceva mai concret va recomand sa
lecturati luccrarea :Materie si miscare-Mihail Folescu ,daca vrei sa cunosti pe DUMNEZEU practica
asceza si mistica (stinta apropieri de Dumnezeu-Ioan Savin) si poate asa putem face ordin in gindire
si aprofuda taina lucrurilor si fenomenelor (a creatiei ).Un fizician francez afirma ,ca Albert Einstein
de a fi cauza a50 de ani de intirziere in evolutia stiintei)prin inabusirea gindiri umane-Marcel Pages
Provocarea Anti-Gravitatiei pag.156. In final si la urma urmei nu cunoastem gravitatia cea mai
sublima-suptila-enigmatica si closala forta,pe care -biblia spune Dumnezeu tine”cerul si pamintul
prin puterea minti”! -Doamne cit sintem de intunecati si imperfecti !?….
Daca toata materia care alcatuieste azi universul era inglobata in ceva asemanator unui bob de orez /atunci ma intreb /inpejurul sau exista spatiu sau nu iar daca cineva imi va spune ca nu exista atunci as vrea sa stiu ce anume era unde astazi exista spatiu.
Corect. Dacă nu există spațiul, nu putea exista nici bulgarele primordial de materie. E clar că atât spațiul cât și materia și timpul au fost create pentru a fiinta universul de azi. Stephen Hawking din punctul meu de vedere e miop când vine vorba de a vedea logica fenomenelor. Dumnezeu e atemporal, in afara timpului deci nu poate fi exclus prin ipoteza lui că neexistand timpul nu putea exista nici Dumnezeu.