Pando – Gigantul Tremurator

Articole asemănătoare

pandoPando sau Gigantul Tremurator e o colonie clonata formata dintr-un singur plop tremurator (populus tremuloides) ce se afla in statul Utah, S.U.A.

Pando a fost descoperit de Burton V. Barnes in anii 1970. El a fost unul dintre primii cercetatorii care s-au ocupat de cresterea clonata dintr-un singur sistem de radacini. Pando inseamna in latina “a se raspandi”.

Pando e considerat drept o colonie clonata deoarece toti copacii provin dintr-un singur organism viu, au markeri genetici identici si se bazeaza pe o retea subterana masiva de radacini. Daca aceasta colonie poate fi considerata arbore, depinde numai de definitia fiecaruia  a arborelui individual. Planta are o greutate colectiva estimata la aproximativ 6.000 de tone, fiind cel mai greu organism cunoscut. Sistemul de radacini al lui Pando se numara printre cele mai vechi organisme vii cunoscute, avand o varsta de cel putin 80.000 de ani, peste 47.000 de tulpini si se intinde pe o suprafata de 43 de hectare.  Unii cercetatori estimeaza varsta reala ca fiind in jurul a 1.000.000 de ani, deoarece nu se pot citi inelele de crestere.

Se crede ca Pando a crescut o mare parte din viata sa in conditii ideale: focurile forestiere frecvente au impiedicat colonizarea zonei de catre competitorii sai directi, coniferele.  Iar schimbarile de clima, tranzitiile de la umezeala la semi-arid, au impiedicat germinarea semintelor plopilor rivali. Pando a supravietuit incendiilor forestiere datorita sistemului de radacini ce dadea nastere la noi tulpini. Varsta medie a acestor tulpini-trunchiuri e de 130 de ani.

Autor: Ramona Cristina, articol trimis pentru concursul Descopera.org
Surse: 1, 2.

Articole recente

Articolul precedentMatusalem, pinul
Articolul următorCuriozitati despre Univers

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări