Cu mult inaintea aparitiei lui Hannibal Lecter pe celuloid, „Colectionarul” lui William Wyler ne oferea premisa ucigasului-gentleman. Colectionarul (Terrence Stamp) e un barbat singuratic, ce locuieste singur, undeva intr-o zona rurala a Angliei si colectioneaza fluturi. El rapeste o tanara studenta (Samantha Eggar). El nu doreste sa o raneasca, ci doar crede ca cu cat o va tine captiva mai mult, cu atat cresc sansele ca ea sa se indragosteasca de el. Acest film e complet diferit de restul filmelor cu criminali in serie.
Acest gen de filme (actuale) ne prezinta, inca de la inceput, un ucigas pe deplin format. „Colectionarul” are un inceput relativ inocent, dar isi pierde treptat atmosfera de inocenta. Sfarsitul filmului este practic inceputul oricaruia din filmele moderne cu criminali in serie.
In film, apar, in esenta, doar cele doua personaje de mai sus. Terrence Stamp e cu adevarat infiorator si inteligent! Se simte si un oarecare entuziasm din partea sa. Ajungi la un moment dat sa speri ca va reusi sa se cupleze cu victima sa. Samantha Eggar are si ea o prestatie de nota zece. Este sexi si in acelasi timp emana vulnerabilitate si, spre finalul filmului, disperare.
Desi filmul trateaza o problema destul de serioasa si poate chiar macabra, nu m-am putut abtine sa nu rad la scenele in care cei doi isi negociaza interesele. Ea isi negociaza libertatea si el o negociaza pe ea. Iar Terrence reuseste sa insele spectatorul, aproape jumatate din film, in privinta intereselor sale si a intentiilor de viitor.
Acest gen de filme cu un numar limitat de personaje si cu un scenariu simplu reprezinta un risc considerabil pentru regizor. Dar in cazul de fata, filmul a reusit sa ia nota maxima in toate privintele. Spectatorul devine empatic cu ambele personaje, dar pe masura ce filmul avanseaza incepe sa simta ororile „din adancuri”. Acest lucru ofera filmului un mare plus fata de clasicele „mate si sange”.
Cei care vad filmul pentru prima oara o sa isi cam roada unghiile! Acest film e recomandat tuturor celor care aleg suspansul in detrimentul efectelor speciale!
Si nu uitati sa cititi si cartea (John Fowles – Colectionarul). Filmul este excelent, dar sufera totusi de pe urma duratei restranse de prezentare. Cartea ofera o experienta mai completa si intr-o alta forma.