Ce ne face sa fim oameni? Partea II: muzica si arta

Articole asemănătoare

arta-pesteraMuzica este o forma de expresie ce foloseste sunetul insa nu necesita cuvinte. Nimeni nu stie daca muzica a fost inventata inaintea limbajului, dupa inventarea limbajului sau in acelasi timp. Ambele sunt expresii a capacitatii umane pentru o expresie culturala sofisticata. Anumite regiuni ale creierului sunt folosite atat in procesarea limbajului cat si a muzicii. Insa muzica foloseste si parti ale creierului care nu sunt folosite in limbaj, demonstrand ca are functii unice, si probabil, si o istorie evolutiva diferita.

Muzica a servit pentru atragerea unui partener sau pentru aclamarea unui. Mai tarziu, muzica a fost folosita pentru a aduna grupuri pentru a merge la vanatoare, pentru batalii sau in ceremoniile religioase. Indiferent care a fost intrebuintarea ei originala, muzica este acum prezenta in fiecare cultura umana.

Unii cercetatori au adus ipoteza ca Omul de Neanderthal putea sa cante. Un obiect asemanator unui flaut a fost descoperit impreuna cu un schelet de Neanderthal, si chiar a functionat bine ca flaut. Dezbaterile continua daca acel obiect a fost intradevar un flaut realizat de un om de Neanderthal.

Cele mai vechi instrumente muzicale descoperite dateaza de acum 30.000 de ani. Insa oamenii au putut creea muzica mult mai devreme fara un instrument, sau cu instrumente realizate din materiale care nu s-au putut pastra de-a lungul timpului.

„Muzica rock”

Au fost descoperite niste „lame” din piatra ce dateaza de acum 12.000 de ani, in Etiolles, Franta. Functia lor nu este cunoscuta, insa se banuieste ca au fost folosite pentru a realiza tonuri muzicale.

Multe animale pot strarni emotiile sau amintirile unui ascultator uman, dar asta o poate face si trenul sau ploaia. Oamenii au folosit muzica pentru a exprima emotiile si pentru a crea anumite sentimente in randul unui grup. Cantecele pasarilor sunt folosite mai mult pentru aclamarea unui teritoriu sau pentru atragerea unui partener. Insa… cine poate spune cu exactitate ce poate simti o pasare atunci cand canta?

Multe animale pot canta, mai ales pasarile. Insa acele ciripituri inseamna muzica cu adevarat? Sau este doar un comportament instinctiv fara intentie artistica? Multe sunete sunt programate genetic, fara creativitate sau expresie de sine in spatele lor. Dar unele cantece sunt invatate si modificate dupa nastere.

Pe langa faptul ca muzica reprezinta o forma de exprimare a starilor, a emotiilor, muzica are si o importanta sociala. Muzica poate lega membrii unui grup printr-o experienta comuna, sau un ritual cu o anumita semnificatie. Mai multi muzicieni pot canta impreuna pentru a realiza o singura melodie.

Oamenii pot canta la multe instrumente si pot imbina muzica cu alte forme de arta precum dansul. Si alte specii pot face astfel de lucruri, insa doar oamenii le pot combina.

La broaste, masculii canta noaptea pentru a atrage femelele. Acestea nu exprima ceva inventat sau invatat, ci predeterminat dinainte de nastere prin genele lor.

Oamenii sunt „muzicali” din fire. ADN-ul uman si creierul uman ne ofera abilitatile muzicale, asadar nu este surprinzator ca muzica este atat de universala in randul diverselor culturi.

Este muzica un talent innascut sau poate fi invatata? Oamenii de stiinta spun ca ambele, cel putin pentru o singura abilitate muzicala: pasul perfect, abilitatea de a identifica pasul unui ton muzical fara al compara cu altul. Acesta a aparut adesea in familii, iar oamenii de stiinta au banuit ca este o componenta genetica.

Arta

Oamenii creeaza simboluri vizuale. Noi facem arta sa comunice si sa starneasca emotii. Insa de unde a venit aceasta dorinta si cine a creeat primele forme de arta?

S-au descoperit picturi intr-o pestera ce dateaza de acum 35.000 de ani, impreuna cu cele mai vechi imagini descoperite pana acum.

In diverse locuri din Kenya, Tanzania si Africa de Sud s-au descoperit margele vechi de peste 40.000 de ani si probabil erau folosite ca ornamente.

Oamenii si-au pictat corpul sau si l-au impodobit cu diverse accesorii inca din cele mai vechi timpuri.

Pictarea corpului

„Arta corpului” este o forma de expresie folosita de multi oameni. Femei si barbati isi coloreaza pielea din diverse motive, pentru a arata ca sunt dintr-un anumit grup, sau ca joaca un rol specific. Picturile pe corp s-au folosit atat la festivale cat si la ceremoniile religioase.

Originea acestei arte nu este cunoscuta, dar se presupune ca are radacini foarte vechi. S-au descoperit vopsele vechi de 100.000 de ani si ar fi putut fi folosite la decorarea corpului. Astazi, aceasta forma de arta se mai practica in Africa si in alte colturi ale lumii.

Arta in epoca glaciara

Cele mai remarcabile picturi ale lumii sunt si cele mai vechi. Au fost descoperite picturi reprezentand oameni vanand, cai si alte animale, bogate in detaliu si pline de culoare, vechi de peste 17.000 de ani.

Minunea din adancuri

In 1940, doi tineri, Jaques Marsal si Marcel Ravidat explorau dealurile de langa casa lor cand au descoperit o deschidere in pamant. Impreuna cu alti doi prieteni s-au strecurat inauntru. Cand au ridicat lampa, ceea ce au vazut a fost mai mult decat uimitor: picturi reprezentand animale si oameni, parand sa danseze pe peretii pesterii. Dupa descoperire pestera de la Lascaux a fost declarata o capodopera a erei glaciare.

Desenele alcatuite din imagini care reprezinta animale, vanatori sau razboaie, citite de la dreapta spre stanga „prind viata”, prezentand diferite povesti. Deoarece desenele au o anumita fragilitate, pestera este inchisa publicului. Pentru ca ele sa poata fi, totusi, admirate, la 200 de metri de pestera originala s-au realizat doua galerii care reproduc cu fidelitate coridorul central si „The Bulls Room” (camera bivolilor) din pestera originala.

Peste 2000 de figuri au fost pictate si gravate in coridoarele pesterii.

In cea mai mare camera, „camera bivolilor” este desenat un bivol de 5.5 metri, impreuna cu diverse simboluri ce sunt greu de interpretat astazi.

Arta: suntem unici?

Arta este greu de definit. Chiar si o panza de paianjen poate fi considerata de anumiti oameni ca fiind arta. Dar arta inseamna mai mult de atat, implica intentia de a exprima ceva, de a expune trairile si emotiile. In timp ce multe animale creeaza structuri si modele ce uimesc oamenii, nu se poate spune exact daca este o expresie artistica.

Toate culturile umane prezinta dovada ca au spirit artistic. Creatiile artistice pot avea un scop practic sau religios. Dorinta de a exprima emotiile sau experienta poate fi gasista in orice creeatie umana, de la masini la desene sau catedrale.

Oamenii prezinta o dorinta mare de a decora spatiul inconjurator, lucru ce nu se mai gaseste la nicio alta specie. Chiar si obiectele functionale sunt transformate in opere de arta.

Din punct de vedere biologic, toti oamenii privesc la fel o arta. Ochii, impreuna cu creierul, lucreaza pentru a observa culorile, forma si detaliile, adancimea si miscarea. Oamenii de stiinta au descoperit cum functioneaza ochii nostrii, insa stim putine despre cum intelege creierul arta si cum poate creea arta.

In cazuri rare, oamenii cu diverse sindromuri precum Alzheimer sau cu tumoare ce afecteaza lobul stang temporal, au prezentat o crestere a creativitatii artistice chiar daca problemele de vorbire sau abilitatile sociale au intrat in declin. O femeie in varsta de 50 de ani ce nu a luat niciodata cursuri de arta a devenit talentata dupa cativa ani dupa ce a fost diagnosticata cu boala Alzheimer.

Din aceeasi serie:

Ce ne face sa fim oameni? Partea I: creierul uman

Ce ne face sa fim oameni? Partea II: muzica si arta

Ce ne face sa fim oameni? Partea III: uneltele si tehnologia

Credit: AMNH (American Museum of Natural History), www.amnh.org

Traducerea si adaptarea: Marius Ignatescu, www.descopera.org

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări