Acceleratorul de particule va fi repornit in septembrie 2009

Articole asemănătoare

large-hadron-colliderSpecialistii de la CERN au afirmat ieri, 9 februarie 2009 repornirea LHC-ului. Primele fascicule de protoni vor circula in acceleratorul LHC la sfarsitul lunii septembrie 2009 iar primele coliziuni de protoni vor avea loc in octombrie 2009. LHC-ul va functiona pana in toamna anului viitor, primele analize si rezultate fiind publice in 2010. LHC-ul va fi oprit pe perioada iernii, (probabil spre sfarsitul lui noiembrie) aceasta pauza va fi folosita pentru antrenarea magnetilor superconductor, astfel incat rularea din 2009 sa inceapa la energia maxima proiectata de 14 TeV.

Aceasta intarziere de sase saptamani de la data care a fost anuntata repornirea LHC-ului initial, a fost datorita unor imbunatatiri pentru a evita un alt incident precum cel de anul trecut.

large-hadron-collider-300x226-1Despre Large Hadron Collider

Large Hadron Collider (Mare Accelerator de Hadroni; pe scurt: LHC) este un accelerator de particule, construit la Centrul European de Cercetari Nucleare CERN, intre Muntii Alpi si Muntii Jura, langa Geneva. Constructia a fost finalizata in mai 2008 si a costat peste trei miliarde de lire sterline. Are o lungime de 27 km la 100 m sub pamant. LHC este considerat cel mai performant accelerator de particule din lume. Scopul LHC este de a explora validitatea si limitarile Modelului Standard, modelul teoretic de baza din domeniul fizicii particulelor. Teoretic, acceleratorul ar trebui sa confirme existenta bosonului Higgs, acoperind elemente lipsa ale Modelului Standard si explicand felul in care particulele elementare capata anumite proprietati, cum ar fi masa.

Acceleratorul a fost pus in functiune pe 10 septembrie 2008. A fost construit in colaborare cu peste opt sute de fizicieni din peste optzeci si cinci de tari precum si in parteneriat cu sute de universitati si laboratoare importante. Desi in mass-media au fost exprimate unele temeri referitoare la siguranta experimentului, in comunitatea stiintifica exista un consens ca coliziunile de particule efectuate de LHC nu prezinta niciun pericol.

In timp ce toti marii cercetatori asteapta cu nerabdare rezultatele celui mai mare experiment stiintific realizat vreodata, unii oameni care n-au legatura cu stiinta, superficiali, necunoscatori si superstitiosi asteapta apocalipsa.

Mai multe informatii puteti citi pe site-ul CERN:
http://public.web.cern.ch/public

Autor: Marius

Articole recente

Comentarii

  1. stati sa vedeti ca iar vor incepe cu teoriile alea cu sfarsitul lumii in semptembrie,iar ma streseaza atunci cand incep scoala,iar da prostii la dan diaconescu direct noaptea tarziu
    oricum mai e o vara pana atunci,sa ne bucuram!!!!! 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări