AirPod, masina pe baza de aer comprimat

Articole asemănătoare

airpodMasinile electrice se apropie cu pasi repezi de productia in serie, in tari ca India si America, desi nu par sa se grabeasca. Acest gen de vehicule a dat nastere unor noi concepte de vehicule urbane si industriale, unul din aceste concepte e AirPod.

Prototipul utilizeaza energie electrica pentru a inmagazina aer la presiuni mari intr-o serie de rezervoare mici, de unde este eliberat treptat, punand in miscare pistoanele motorului.
Scopul din spatele acestui concept a fost crearea unui mijloc de transport in comun cu 3-4 locuri, care sa fie pus la dispozitia calatorilor in aeropoarte, gari sau sa fie folosit de catre lucratorii municipalitatii. Accesul in vehicul se face prin intermediul usii mari de sticla din fata vehiculului, usa care serveste si de parbriz, oferind un camp larg de vedere. Desi habitaclu e destul de spatios, sasiul care sta la baza acestui spatiu, e foarte usor, fiind confectionat din multiple straturi de fibra de sticla si poliuretan.

airpod-300x209AirPod-ul e condus cu ajutorul unui joystick, care inlocuieste cu succes, combinatia clasica de volan-pedala. Are o greutate apropiata de cea a unei motociclete de curse, in jur 220 de kg, ceea ce face ca cei 5 cai putere, generati de motorul propriu, sa fie mai mult decat suficienti pentru atingerea unei viteze de maxim 70 de km/h. Dar aceasta performanta scazuta, e compensata de costurile care stau la baza ei. Un rezervor plin de aer comprimat care asigura o autonomie de 220 km costa aproximativ 1,10 euro si daca alimentarea se face in cadrul unei statii specializate, durata alimentarii nu depaseste 90 de secunde. AirPod-ul are in dotare un compresor propriu care poate fi alimentat de la orice priza electrica, dar datorita puterii mici a acestuia, o alimentare completa poate dura pana la 9 ore. Rezervoarele de aer au o capacitate de 175 de litri, aer care e inmagazinat la o presiune de 350 bari. Desi aceasta e o presiune de 180 de ori mai mare decat cea pe care o folosim la umflarea anvelopelor, folosirea masinii in aceste conditii nu e considerata periculoasa.
Rezervoarele sunt facute dintr-un amestec de fibra de sticla si materiale plastice cu rezistenta termica. In cazul unui accident un rezervor de metal ar expoda, dar aceste rezervoare sunt proiectate ca in cazul unui accident, sa se desfaca eliberand aerul intr-un mod controlat si nu sub forma unei explozii. Deocamdata nu exista teste relevante in privinta gradului de siguranta oferit de masina si componentele sale.
Motorul e fabricat din aluminiu si are o capacitate de 180 centimetri cubi.

Creatorul lui, Guy Negre, fost salariat in industria aeronautica si de Fomula 1, spera sa vada primul AirPod de serie in primavara anului 2009. Intreprinderea lui, care va produce masina, nu are decat 5 angajati.
EcoGeek sustine ca firma Tata Motors a obtinut licenta asupra masinii pentru Europa si India, asa ca productia in serie o sa inceapa in 2009. In Statele Unite AirPod va ajunge, cel mai probabil, in 2010.
Bank News sustine ca automobilul va costa aproximativ 6.000 de euro.

Articole recente

Articolul precedentGiulgiul din Torino
Articolul următorSupercavitatia

Comentarii

  1. Ce caraghios arata, nu puteau face un model care sa aduca a masina normala? oamenii ar accepta mai usor …cred.

  2. Seamana cu ce am publicat acum 6 ani la o conferinta internationala, insa are multe lipsuri si chiar daca se bazeaza pe proiectul meu reamintesc ca ceea ce a facut tipul asta e 1/4 din proiectul initial pe care il detin.

  3. Ceea ce este in foto nu arata nici pe departe cu caroseria aleasa de mine pe atunci ( cu 6 ani in urma) , caroseria aleasa de mine seamana cu Logan VAN din ziua de azi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări