Biblioteca din Ugarit

Articole asemănătoare

ugaritUgarit a fost un vechi oras-port din estul Mediteranei, aflat la 11 kilometri nord de Latakia in nordul Siriei. In acest loc s-au descoperit dovezi arheologice ce au aratat ca asezarea exista inca de acum 8000 de ani.

Pe langa ruinele orasului, s-au descoperit o serie de texte religioase, scrise in alfabetul ugaritic. Alfabetul ugaritic este o forma de scriere cu cuneiforme, continand 30 de litere, a limbii ugaritice, o limba disparuta din ramura de nord-vest a limbilor semitice.

Alfabetul ugaritic a fost folosit de limbi foarte diferite, dar distrugerea civilizatiei ugaritice si lipsa argilei au dus la disparitia rapida a acestei scrieri. Alfabetul ugaritic dateaza din 1200 i.en, cu 200 de ani mai vechi decat cel fenician, cel considerat ca ar sta la originea tuturor alfabetelor.

Redescoperit in 1928, orasul Ugarit dateaza din anii 6000 i.en, fiind unul dintre primele centre urbane. Poate cele mai importante informatii arheologice sunt tablitele din argila ce contin texte religioase cunoscute ca “Ciclul ugaritic lui Baal”, unde se vorbeste despre motivul zeului care moare si invie. Scrierile au ca tema mitologia, prezinta zeii din Canaan (asa numita “Tara promisa”, intalnita mai tarziu si in Biblie), denumirea Canaan derivand din onomasticul Kna’an sau Canaan, atribuit de genealogia biblica fiului lui Ham, nepotul lui Noe.

Canaaitii au avut o religie politeista, practic identica cu cea a fenicienilor, fratii lor de la nord. Ca principale divinitati au fost: El, Baal, Dagon, Asherah, Astarte si Anath.

Revenind la Ugarit, orasul avea o bogata traditie artistica influentata atat de cultura egipteana cat si Myceneana.

Descoperirea orasului a adus la lumina cel mai important precursor al alfabetului folosit astazi si doua biblioteci unice in lume, datand de acum 3200 de ani continand texte despre economie, diplomatie, administratie si texte religioase. Textele sunt cunoscute si ca “tablitele de la Ras Shamra” si au fost scrise in patru limbi: sumeriana, hurriana, akkadiana si ugaritica. Tablitele se afla astazi la Institutul de Antichitati al Scolii de Teologie din Claremount, California. In 1973 s-a mai descoperit o arhiva cuprinzand 120 de tablite, iar in 1994 au fost aduse la lumina inca 300.

Pe aceste tablite a fost identificata legenda lui Kirtu, legenda lui Danel si alte texte religioase descriind conflictul dintre Yam si Mot. Tablitele arata ca religia ugaritica, desi era una politeista, il avea in centru pe Ilu sau El, intitulat si “tatal umanitatii” si “creatorul creatiei”. “El” – la plural ‘lgm sau Elochim, a fost folosit ulterior de autorii textelor biblice pentru a denumi zeul ebraic.

Tablitele descoperite aici reprezinta cele mai importante surse pentru cei ce doresc sa studieze Vechiul Testament. Literatura din Ugarit contine o parte din Psalmi, textul original ce a fost adaptat si adaugat in Vechiul Testament, iar povestea potopului descrisa in textele de la Ugarit este aproape identica cu cea din biblie.

Descoperirea acestei arhive a fost de o mare insemnatate pentru studierea credintelor religioase, putand fi analizata si comparata cu literatura biblica. Textele de la Ugarit contin fragmente si epitete asemanatoare cu cele biblice, completand un mic fragment al acestui mare puzzle, al istoriei credintei crestine.

Legaturi suplimentare: http://www.theology.edu/ugarbib.htm (text in engleza)

Vezi aici toate articolele din aceasta serie:

http://www.descopera.org/marile-biblioteci-antice-pierdute-ale-omenirii/

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări