Caderea Imperiului Roman

Articole asemănătoare

Acum 2000 de ani, lumea era condusa de romani. De la haos la razboaie civile, Imperiul roman a devenit si mai puternic, imbratisand si unind sub acelasi nume zeci de culturi diferite. Din Anglia pana-n Africa, din Siria pana-n Spania, unul din 4 oameni de pe Pamant traiau sub legea Romana.
Imperiul Roman din primul secol combina brutalitatea cu luxul civilizatiei, cucerind noi teritorii prin teroare, tiranie si lacomie.

Nasterea Imperiului Roman este ingropata in mituri. Arheologii au luat urmele primelor asezari in Paletine Hill, acestea datand de acum 750 de ani i.e.n.
Descoperirile se leaga de legenda care spune ca Roma a fost fondata in 21 aprilie 753 i.e.n.

Latinii s-au asezat in zona Romei acum 1000 de ani i.e.n. Duceau o viata simpla, primitiva. Se ocupau cu crescutul animalelor precum porci, oi, capre, bovine si traiau in colibe facute din lemne si paie.
Cum au reusit acesti oameni sa puna bazele unui oras ce mai tarziu avea sa domine lumea?
Ascensiunea Romei nu era inevitabila, dar a beneficiat de avantaje inca de la inceput. Roma se intindea doar la cativa kilometri de mare si de posibilitatea unui comert. Italia este pazita de Alpi la nord si de mare in tot imprejurul ei.
Romanii au fost influentati de greci. Acestia s-au stabilit in sudul Italiei de astazi, si au format orase precum Cumea si Tarentum, aducand cu ei si tehnologia lor avansata. Romanii au invatat de la greci diverse lucruri, precum scrisul si cititul. Nici religia nu a fost ocolita, aproape toata mitologia romanilor fiind derivata din mitologia greaca: Jupiters – Zeus, Mars – Ares, Venus – Afrodita etc.
Grecii nu au fost singurii migratori care s-au stabilit in peninsula. La nord, etruscii s-au asezat in regiunea Toscana si Umbria acum 1000 – 900 ani i.e.n.

Etruscii s-au dezvoltat ca agricultori si viticultori, dar si ca artizani ai unei ceramici deosebite. Au fost considerati mai avansati tehnologic fata de vecinii lor. Minele de plumb, cositor, fier sau cupru au furnizat materia prima pentru o metalurgie din care se aprovizionau pana si grecii sau cartaginezii. Etruscii s-au organizat in orase-sate incepand cu secolul 8 i.e.n.

Herodot spune ca etruscii provin din regiunea anatoliana Lidia, dar Dionis din Halicarnass atesta faptul ca de fapt etruscii erau locuitori nativi ai Etruriei, care isi spuneau Rasenna. Acest mister al originii etruscilor a condus catre numeroase studii, incepand cu secolele XV si XVI, continuand si in prezent. De asemenea, nici limba etrusca nu este foarte bine descifrata, majoritatea informatiilor pe care le avem despre etrusci provin din surse romane.
Patria de origine a etruscilor se numea Tuscia. Dar Thyscia (citit tuscia) era numele stravechi al Tisei, vecina cu Muntii Apuseni, de unde au plecat etruscii. Acest lucru confirma indubitabil ca Tuscia italiana a conservat numele originar al patriei etruscilor. Chiar numele Tisei consemnat documentar in secolul al XI-lea alaturi de Tyscia, este de origine etrusca, el insemnand „putin”, posibil nume dat acestui rau in comparatie cu fluviul Dunarea.

Etruscia era o societate predominant urbana, jucand un rol important in dezvoltarea comertului. Etruscii extravaganti erau privind de romani ca fiind slabi si decadenti. Si etruscii au imprumutat din cultura grecilor multe elemente.
Etruscii nu aveau obiceiul sa scrie epopei precum grecii, ci foloseau scrisul mai mult pentru ritualuri, precum triburile din Dacia. Se remarca o similitudine intre anumite cuvinte etrusce si corespondentele lor romanesti, ceea ce ar duce spre concluzia ca ambele limbi au avut la baza fondul vechi european. Iata aici cateva cuvinte: ame – mama, ati – tata (tati), carath – grad, nuk – nu, terg – targ, vinus – vin.

In jurul anilor 650 – 600 i.e.n, etruscii au traversat Tiber si au ocupat Latium.

Formarea Imperiului Roman

Dupa instaurarea imparatului Augustus, in anul 27 i.e.n, s-a ales forma de conducere monarhica. Augustus a ales pentru sine termenul de princeps, iar regimul instaurat de el a dat perioadei de inceput a imperiului (secolul 1 – 3 i.e.n.) numele de principat.
Diocletian si Constantin cel mare au inaugurat monarhia absoluta de drept divin, si au deschis epoca dominatului (sec. 4 – 5).
Imperiul Roman este cel mai vast si compact imperiu al antichitatii, una din cele mai unitare si durabile macroformatiuni statale din istoria omenirii. Imperiul Roman s-a extins prin cuceriri, unind pentru prima si singura data toate hotarele limitrofe Marii Mediterane, transformand-o intr-o Mare Internum. Intre granitele Imperiului Roman, care insumau peste 10.000 de kilometri, traiau pe o suprafata de 3,3 milioane pe km. patrati aproximativ 50 – 60 de milioane de locuitori. Circa 1 / 5 din populatia din acea vreme a globului.
In timpul dinastiei Antoninilor (96 – 192) Imperiul Roman a atins apogeul expansiunii teritoriale si a puterii militare.

Gaius Octavius, nepotul lui Iulius Cezar, si-a consolidat pozitia prin infrangerea rivalului sau la putere, Marc Antoniu, in batalia de la Acium din anul 31 i.e.n. Gaius a declansat un amplu proces de restructurare a tututor institutiilor statului, fiind constient ca anii de razboi civil au lasat Roma intr-o stare de anarhie si ca societatea romana nu era inca pregatita sa accepte controlul total al unui despot.
Gaius a reusit sa castige simpatia tuturor. A desfiintat armatele sale si a organizat alegeri in urma carora a fost ales in functia de consul.
In anul 27 i.e.n. a returnat puterea Senatului Romei si s-a oferit sa renunte la suprematia militara peste Egipt, insa Senatul Roman nu numai ca l-a refuzat, dar i-a dat chiar controlul asupra Spaniei, Galiei si Siriei. Mai tarziu, Senatul i-a dat si titlul de Augustus, insemnand „cel venerat”.

Data de 27 i.e.n. este considerata in mod oficial ca fiind inceputul Imperiului Roman. Fiind cel care facea regulile, a inventat si o noua functie, si anume cea de imparat al Romei, oferind controlul intregii armate romane. El folosea insa adesea titlul civil de „Princeps”.
La 19 august, anul 14 e.n. Augustus a lasat la conducere locul lui Tiberius, fiul sotiei sale Livia Drusilla, dintr-o alta casatorie.

Mai tarziu, in vremea imparatului Claudius, (41-54) imperiul s-a extins si in Britania, iar in vremea imparatului Traian (98-117) imperiul isi va atinge maxima intindere. Traian a cucerit Dacia, Mesopotamia si unele parti din Arabia.

Incetarea razboaielor de cucerire ar fi avut ca efect imediat reducerea numarului de sclavi si implicit scaderea productivitati si rentabilitatii marii propietati.
La dezvoltarea provinciilor secolul al II lea contribuie si imparatul Hadrian, care usureaza fiscalitatea si anuleaza datoriile acestora fata de Roma. Cucerirea Daciei a consolidat economia si finantele statului roman.

Imparatul Hadrian, ce a domnit intre 117 si 138, a decis sa abandoneze Mesopotamia si partile Daciei de est, care fusesera incluse in Moesia.

Caderea Imperiului Roman – In asteptarea barbarilor

Dupa multe razboaie a urmat si o perioada de pace. Insa nu pentru mult timp. Secolul al III-lea a fost dominat de o anarhie militara, ce a dus la un haos total. Legiunile isi proclamau comandanti ca imparati si au avut loc multe razboaie civile.
Imparatul Aurelian (270-275) in urma conflictelor civile si impartirea in doua a imperiului, a decis in anul 271 sa abandoneze provincia Dacia.

Secolul al III-lea a adus declinul Imperiului Roman. Imparatul Constantin in incercari disperate de a reunifica imperiul, a dat un edict de toleranta religioasa (anul 313), in urma caruia crestinismul a devenit o religie favorizata, sperand ca sub un singur zeu va reusi sa potoleasca si sa uneasca oamenii.
A infiintat si o noua capitala, „Roma Secunda”, devenita cunoscuta sub numele de Constantinopol.

Ultimul imparat care va conduce pentru o scurta vreme intreg imperiul a fost Theodosius I, 394 – 395. In anul 380 a proclamat crestinismul ortodox ca religie oficiala, iar in 381 a fost tinut la Constantinopol al doilea sinod ecumenic.

Dupa anul 395 niciun imparat nu va mai conduce Imperiul Roman. Oficial, nu erau doua imperii, unul de Apus si unul de Rasarit. Ci era un imperiu cu doi imparati.

In anul 410 vizigotii condusi de Alaric au devastat Roma. Imperiul de vest s-a accentuat in vremea lui Valentinian al III-lea (423-455), continuand sa piarda teritorii.
Nu mai era cale de intoarcere, indiferent ce s-ar fi facut. Imparatii romani ajunsesera niste marionete ale unor comandanti germanici.
Romulus Augustulus a fost inlaturat de la putere in anul 476 de Odoacru, un comandant german din armata romana, recunoscandu-l in schimb pe Zeno (474-491) ca singurul imparat roman.

Imperiul roman din orient a trecut mai usor de pericolele barbare din secolul V. Iustinian (527-565) a incercat chiar sa recucereasca occidentul roman. Romanii au recucerit Italia, dar economia romana s-a prabusit din pricina razboaielor.

Dupa multe razboaie, romanii pierd din nou teritorii. Italia a fost atacata de lombarzi iar sudul Spaniei va fi pierdut din nou.
In vremea lui Iustinian, romanii au platit un tribut scump ca sa pastreze pacea, orientand atentia imperiului la est.

In anul 800, papa de la Roma, Leo III l-a incoronat pe regele francilor Charlemagne ca imparat al romanilor, ducand la formarea Imperiului Romano-german.

In perioada dinastiei macedonene (867-1056) imperiul a inceput sa-si revina, cucerind parti din estul Anatoliei, Siria, Armenia, sudul Italiei si intreaga peninsula Balcanica.
Istoria Imperiului Roman a avut parte de multe urcusuri si coborasuri. In jurul anilor 1081 – 1118 imperiul a inceput cruciadele impotriva musulmanilor, profitand de pe urma acestora.

In secolul XIV, Anatolia a fost cucerita de turci, iar otomanii vor trece in Europa in 1354, ocupand Gallipoli. In 1453 otomanii cuceresc Constantinopolul, iar apoi in 1461 si Trapezuntul, marcand astfel sfarsitul imperiului roman.

De ce s-a prabusit Imperiul Roman?

Una din teorii spune ca degradarea agriculturii a cauzat declinul economic al Imperiului. Din pricina multor migratori, Imperiul a inceput sa se clatine. Orasele romane nu erau construite pentru a suporta un numar foarte mare de oameni, iar insuficienta mancarii a putut fi una din cauzele inceperii declinului. Zone intregi au fost desertificate si multe animale au disparut. Sclavia si taxele prea mari au fost un alt motiv. Acestea au fortat fermierii sa renunte la agricultura si sa se mute in orase. Lipsa mancarii, a apei, aparitia unor boli, au fost picaturi ce au ajutat la caderea Imperiului Roman.

Inflatia si taxele prea mari au dus la inchiderea minelor, slabind si mai tare economia.

Adrian Goldsworthy, un istoric englez, sustine ca Imperiul Roman s-a sfarsit din pricina razboaielor civile frecvente si legiunile romane, pentru controlul Imperiului. Armata fiind slabita, si depinzand de o societate tot mai slabita, nu avea cum sa castige lupta cu numarul dusmanilor care era din ce in ce mai mare.
Autoritatea centrala fiind slabita din pricina razboaielor civile tot mai dese, problemele sociale si economice, au dus la o incapacitate politica de a mentine controlul.

Joseph Tainter, in cartea sa „The Collapse of Complex Societies”, spune ca agricultura s-a degradat, in timp ce populatia a crescut. Romanii in schimb au incercat sa rezolve aceasta problema cucerind noi teritorii. Ca o consecinta a cresterii Imperiului, si cheltuielile au crescut.

Dovezile din scheletii descoperiti arata ca oamenii au fost sub-nutriti, iar conditiile tot mai degradante au dus pana la urma caderii acestei societati.

Conditiile foarte precare in care traiau oamenii au dat nastere la aparitia unor boli si epidemii. William McNeil, in urma unor studii, spune ca intre anii 165 si pana in secolul III populatia Imperiului de Vest s-a injumatatit.

O alta teorie spune ca si crestinismul a avut un rol in declinul Romei, facand populatia mai putin interesata de sloganul „aici si acum” asteptand in schimb rasplata in ceruri.

Istoricul Vegetius spune ca declinul Imperiului a survenit din pricina mercenarilor germani infiltrati la comanda legiunilor romane. „Germanizarea” ca un rezultat al diluarii culturii, loialitatea catre comandantii Romani si nu catre guvernul Roman, a dus probabil la sfarsitul acestui Imperiu.
Vergetius sustine ca nu prabusirea economiei si industriei a dus la prabusirea Romei, ci a declinului agriculturii si a pamantului care nu mai era cultivat, deseori din pricina invaziilor barbare.

Imperiul fiind macinat de numeroase pericole, atacuri externe; rascoale din peninsula si din provinciile Galia, Egipt, Africa; nesiguranta drumurilor fapt ce pagubea economia; luptele pentru tron, in care adesea erau implicate si legiunile au dus intr-un final la sfarsitul unui imperiu cu o istorie sangeroasa, plina de cuceriri si razboaie.
Sfarsitul Imperiului Roman de Apus a marcat sfarsitul unei ere, si inceperea uneia noi, Evul Mediu.

Emil Cioran spunea ca „a fost nevoie ca barbarii sa distruga Imperiul roman pentru ca Europa sa se poata naste.”

Date istorice: Wikipedia

Foto: http://www.roman-empire.net

Articole recente

Articolul precedentEvolutia stiintei
Articolul următorMiracolul luminii de la Ierusalim

Comentarii

  1. cam au dreptate astia,chiar ca crestinismul a dus la decaderea imperiului roman.din cauza lui nu au mai putut organiza luptele dintre gladiatori la arenele romane,nu au mai fost organizate jocurile olimpice,nu au mai existat templele romane si nici festivalurile romane care aduceau profit considerabil de mareeeeee-desfiintarea lor a dus la criza economica a romei.chiar si tehnica,medicina,educatia,cultura pagana care nu au mai existat,de aia prelucrarea betonului a fost uitata mii de ani,de aia n-au mai existat apeductele romane care erau niste tehnici foarte sotisficate, daca medicina romana era inca practicata n-ar mai fi existat ciuma bobonica.si sclavia la fel era la fel de profitabila.afacerile cu manechiura,produsele cosmetice romane,imbracamintea sumara la femeile romane au fost si ele interzise,tot datorita crestinismului-care era de atfel o afacere profitabila.pana si comertul era considerat pagan de preoti.si bancile chiar….
    cam are dreptate sloganul acela gen comunist-AICI SI ACUM,asa aveau si comunistii astfel de sloganuri.pe vremea lui ceasca nu exista crestinism-cretinism ca acuma,iti spunea unul sa faci,faceai nene!!!!ah da,si mai era un slogan-NU POTI,TE AJUTAM,NU VREI,TE OBLIGAM!!!!!!!!
    dar ce sa le faci celor 10 porunci din vechiul testament sau predicile de pe munte ale lui ISUS

    daca n-ar fi fost crestinismul asta,ar fi existat si acuma roma,dar mult mai modernizata,poate ajungeam ca in STAR WARS!!!!

  2. ah da,uitasem,daca armata romana nu era si ea crestinata,ar fi luptat cu mai multa ardoare si cruzime impotriva barbarilor,ar fi ajuns sa lupte ca asirienii cei cruzi daca introduceau romanii alte tehinci militare mai crude-iar fi starpit de tot pe barbarii aia
    dar asa crestinata,ar fost mai degraba o armata de mototoli si muieri care visau RAIUL!!!!!trala lalala
    evident si vina imparatilor care traiau in lux si desfatare era cauza decaderii romei

    dar cel mai mult apartine crestinismului
    romanii erau un fel de COMUNISTI rusnatici KGB-isti sau chiar fascisti italieni sau chiar nazisti
    barbarii-teroristii
    crestinii-capitalisti imputiti ca noi
    evrei-tot evrei ca ei nu au avut nicio treaba cu decaderea romana

  3. Da,daca nu ar fi fost crestinismul Imperiul roman nu ar fi decazut;dar daca soldati ar fi fost asa de nemilosi cum spune alex si i-ar fi omorat pe barbari cu,cruzime noi am mai fi existat,adica tara noastra ar mai fi fost s-au ar fi fost doar o provincie a Italiei si dat fiindca istoria se schimba si noi poate ca nu am mai fi existat ,nu numai tara noastra, ci si noi ca persoane,populatia lumii ar fi avut un alt numar.

  4. Ce stupiditate sa consideri drept cauza a caderii imperiului roman: crestinismul! Si cata superficialitate la oamenii care afirma asta!

    Crestinismul inseamna dpv social: etica, organizare, familie, bunastare, viata sociala, ajutor reciproc, etc. Oare astea au dus la caderea imperiului roman?

    Sau poate: destrabalarea, paganismul, luptele cu gladiatori, avaritia, diferentierea sociala, s.a, care nu au nimic in comun cu crestinismul?

    Crestinismul a salvat imperiul roman, nu l-a distrus! Ca sa scoata lumea din erorile sociale expuse mai sus, imparatul Constantin a mutat capitala, poporul, puterea si imperiul cu totul! Si a pus bazele unui imperiu care a durat 1000 de ani (475-1453), deci mai mult decat vechiul imperiu (753 ien-475 en)!

    A lasat in urma vechiul imperiu cufundat intr-o bezna a istoriei de 1000 de ani, timp in care sa imi s? imi spuneti cu ce s-a laudat Vestul Europei ? Abia dupa Renastere (care a fost cauzata de exodul intelectualitatii bizantine si arhivelor datorata caderii imperiului roman-bizantin -vezi harta folosita de Columb-) s-a luminat Vestul pagano-denominat deci asta tot datorita Estului crestin-ortodox.

    In concluzie, Crestinismul este cauza distrugerii imperiilor, societatilor, oamenilor?

  5. „In concluzie, Crestinismul este cauza distrugerii imperiilor, societatilor, oamenilor?”

    Raspuns : DA.
    Din nefericire,tot crestinismul sau incercarile lui sunt si cauza distrugerii societatii contemporane.
    Citeste Edward Gibbon – Declinul ?i c?derea imperiului Roman pentru documentare.
    Ce a distrus crestinismul ? E prea usor sa ne dam seama. Doar punem mana pe o carte de istorie : de la imperiile amerindiene la triburile pieilor rosii, sacrilegiile se tin lant.
    Ce distruge crestinismul? Nevoia de libertate,de viata,de revolutie spirituala,de cunoastere,de a visa dincolo de limitele umane.
    Promite rasplata in Ceruri cand ar trebui s-o cautam pe pamant.
    Crestinismul,cel putin cel actual,ne minte,ne inseala,ne amageste.

    Probabil ai niste raspunsuri foarte vehemente,nu?

  6. Mihai , daca tie ti s-ar spune de astazi numai esti crestin esti asa cum ai proceda?
    Credema sau produs multe razboaie civile din cauza „barbarilor” adica oameni din orase.
    Daca stii tu bine … inainte sa intre fiul lu cesar la putere ultima armata germanica de „barbari” a fost distrusa de catre rege insasi si generalul lui , au vrut sa recreeze o roma republicana… au fost multe la mijloc… cel mai imp a fost ca sau impartit legiunile , fiecare general cu armata mare a refuzat sa isi desframe armata si au puso contra roma si sau auto proclamat regi cum ar fi Familiile , Scipii , Brutii si Julii … chestiile astea nu te invata la scoala…. le descoperi prin carti sau jocuri.

    Si da … religia este si a fost mai mult ca niciodata in antichitate o forma de putere imensa asupra populatitie si statului , precum este si in ziua de astazi.

  7. Trebuie sa clarificam istoric niste lucruri. Crestinismul inseamna credinta in Dumnezeu. Originea lui este de la Adam si Eva. Asa cred cei ce se numesc crestini. Ceilalti au libertatea sa isi aleaga din celelalte religii ale lumii sau sa se declare atei, darwinisti (…….. omul se trage din maimuta), neo darwinisti ( concept prin care Dumnezeu a creat Bing-bang si a lasat lumea sa se dezvolte). Insa crestinismul asa crede: de la Adam si Eva incoace o singura linie spirituala. Dumnezeu e infinit deci cel finit ( omul) tinde catre infinit si cunoastrerea lui, adica progresul, de orice natura ar fi el. De aceea si crestinismul a suferit modificari in timp, insa nu in esenta, centrul crestinismului fiind credinta in Dumnezeu si cautarea Lui si a intelegerii lucrurilor Lui. De la Adam si Eva incoace, au fost figuri marcante in istoria crestinismului, ( caci tot crestini erau si aceia, nenumiti insa asa, caci inca il asteptau pe Hristos ca sa le arate calea si sa le ofere eliberarea), cum ar fi Noe ( un alt Adam), Avram numit de Dumnezeu Avraam ( parinte al multor popoare in traducere), fii lui Avraam Issac si Iacov ( numit apoi de Dumnezeu Israel, si de aici si denumirea poporului israelit). In vremurile acelea si-a ales Dumnezeu popor si anume poporul lui Israel, simbolizand toti cei ce cred in Dumnezeu si il cauta si il asteapta, nu neaparat o descendeta si o apartenenta fizica. Asa cum Dumnezeu nu este fizic, nici tainele lui nu sunt fizice, ci spirituale, profunde, greu de descifrat. Poporul evreu macinat de razboaie, dupa afirma Vechiul Testament comun evreilor mozaici din ziua de azi si crestinilor, si asta datorita inclinatiei continue a poporului catre inchinarea la idoli, sub influentelor vecinilor pagani. Cat timp poporul evreu a avut imparati credinciosi ( David, Solomon, etc nu a fost invins in razboaie). Moise ( info despre despartirea M.Rosii gasiti pe google, daca tastati „probe arheologice care sustin despartirea M rosii de Moise” sau in filmuletul ‘Ingerul Digital” de pe youtube), alta figura marcanta, scoate poporul ales de sub robie. Insa in pustie slabeste credinta poporului si cand Moise pleaca in muntele Sinai pt a lua Tablele Legii vechi, poporul isi face idoli si se inchina la ei. Readusi pe calea credintei dupa revenirea lui Moise, poporul ajunge pe teritoriile promise lor si incep sa le stapaneasca. Pana la Iisus Hristos se remarca multi regi, prooroci, conducatori cu inalta moralitate si mai ales cu o credinta puternica si neclintita in Dumnezeu.

    Iisus Hristos, Mesia, a impartit lumea in 2 ere. Inainte si dupa Hristos. Evreii care au crezut s-au numit crestini ( Maica Domnului,apostolii, Sfantul Iosif, si toti ceilalti apropiati lui Iisus) iar ceilalti ( cei mai multi) s-au numit mozaici. Unele izvoare istorice afirma ca pana la Cincizecime erau 500 de crestini in toata lumea. Apoi pana la 1054 a fost o singura biserica, iar cuvantul crestin insemna peste tot unul si acelasi lucru. Pana la COnstantin cel Mare, au fost persecutati, otrturati si omorati milioane de crestini. Multi pagani deveneau crestini datorita curajului martiric al acestora. Multi antici apreciau curajul, iar martirii crestini dadeau dovada curajului absolut.

    De la 1054 ( marea schisma) cuvantul crestin a fost preluat si de catolici ( mai tarziu protestanti) insa linia de credinta de la Adam si Eva a fost pastrata in Ortodoxie.

    In 1081 in Apusul catolic incep cruciadele, mai apoi inchizitia, si toate miscarile de persecutie. Popoarele ortodoxe ies la rampa prin razboiul de aparare si prin rezistenta eroica nu prin atacuri de cucerire.

    Usor usor insa, multe framantari si separatiuni vor framanta si Biserica Ortodoxa, asaltata si de catolicism, si secte.

    In ziua de azi, ortodocsi mai sunt putini, caci daca intrebi orice roman de exemplu, dupa ce iti va zice ca el crede in Hristos, o sa zica ca se trage si din maimute sau crede in reincarnare. Cine nu stie Crezul ortodox si nu il simte si il crede, acela sa stie ca nu e ortodox, doar se minte singur.

    Am scris acest text nu pt a polemiza. Eu sunt ortodox, si mi-am marturisit aici credinta. Unii zic ca crestinismul e rau sau bun, eu doar l-am prezentat. Eu asa cred, in linii mari, dupa cum am scris. Deasemenea de la Crezul Ortodox pleaca filozofia mea de viata.

  8. Buna Bogdan.Iti recomand 2 filme : Cum a devenit Isus un Cristos ….si -Teoria unificata a cimpului !In cel de-al 2-lea film,demonstreaza-din Biblie-ca Moise a fugit din Egipt cu Chivotul legii !!! Din cauza asta a si fost urmarit de faraon [ a furat Chivotul din Egipt !!!].Merita vazute ptr ca arata adevarul !

  9. religia este o arma de manipulare in masa. imperiul a cazut prada tuturor dupa ce a fost proclamat republica si fiecare a facut cum a stiut mai bine pentru ei fara sa se gandeasca la consecinte

  10. Ar fi naiv sa diminuam rolul pe care crestinismul l-a avut in viata Imperiului Roman tarziu, si de ce nu implicarea sa, mai mult sau mai putin voalata, in decaderea si prabusirea lui. Decizia lui Constantin cel Mare (Flavius Valerius Aurelius Constantinus), din a carui dinastie se va naste si Iulian Filozoful sau Apostatul, cum il vor numi mai taziu crestinii (o ironie a istoriei poate…), de a se afilia cultului crestin nu este deloc intamplatoare. Crestinismul era una dintre religiile importante in imperiu, chiar daca subterana, si subversiva as adauga eu, extrem de raspandita printre paturile sociale sarace si populatiile orientale grecofone (crestinismul fiind la urma urmelor o religie elenistica sadita pe solul mesianismului iudaic), facand concurenta pana si in randul armatei cultului razboinic a lui Mithra/Sol Invictus. Daca este de inteles afinitatea pentru acest cult eschatologic a plebeilor si-a sclavilor, ne intrebam cum s-a putut infiltra in randul armatei romane atat de atat de razboinice si disciplinate, in care virtutiile martiale erau atat de slavite? Armata romana, cu corpul sau de elita, legiunea, nu mai era decat cu numele romane. Daca incepand cu Republica si continuand cu Principatul, legionarii erau recrutati doar din populatia romana (uneori doar din etnici italici), odata cu Edictul lui Caracalla, care conferea cetatenie romana populatiilor din interiorul imperiului, structura sa se modifica, in randurile sale aparand pe langa vesnicii germanici, traci si populatii de origine orientala, in special semitice (sirieni), majoritatea de cultura elenistica. Acesti fosti ”barbari” aduc cu ei religiile din zonele de provenienta, in cazul orientalilor – cultul lui Tammuz si crestinismul. De altfel si cultul lui Mithra, ce avea sa fie principalul concurent al crestinismului, este de origine iraniano-pontica (influentand marcant crestinismul), cultele statului si panteonul greco-latin cazand in uitare sau fiind asimilat noilor religii. De ce a ales Constantin crestinismul pentru a-l face port stindard in razboiul civil cu Liciniu si Maxentiu? O ipoteza ar fi ca pe langa raspandirea pe care o avea acesta in randul trupelor si a populatiei, structura sa ierarhica se potrivea cu scopurile sale politice. Astfel, Christos Pantokrator (stapan absolut) se potrivea cu dorinta sa de-a deveni singurul Cezar si de reorganizare a statului, dupa modelul despotilor orientali. Un singur zeu atotputernic, un singur imparat. Un imperiu coagulat in jurul unei singure religii. E cunoscut faptul ca Constantin va privi crestinismul ca o unealta puternica si se va implica in organizarea sa din timpul concililor, crestinism ce-l va inscrie in panteonul sau, cu mythos-ul aferent. Apropos, crestinismul pe care il ”accepta” era cel al preotului Arie, cel care va deveni pentru crestinismul ortodox erezia ariana… Trecand peste momentul ”viziunii” crucii celeste din ajunul uneia din bataliile importante, care e poate o poveste frumos ticluita, in trecere as putea putea aduce aminte de o stratagema folosita de Constantin intr-o lupta cu adversarul sau Maxentiu, lupta in care pe langa celebrul labarum (XP) ce va inlocui acvila din varful stindardelor legiunii, apare un stindard-drapel de dimensiunea unui catarg, care desfasurat infatiseaza chipul unui Christos gigantic, privind manios, care va creea panica si deruta in randurile soldatilor armatei adverse, majoritatea crestini si ei. Dupa cucerirea suprematiei in imperiu, crestinismul nu va produce reformele sociale asteptate, inechitatiile de clasa continuand, sclavagismul nu va fi abolit, in schimb pornind o adevarata prigoana impotrva membrilor celorlalte culte, unele la fel de stravechi ca si Roma, prigoana resentimentara caruia ii vor cadea victime opere nepretuite ale antichitatii si mii de nevinovati. Crestinismul aduce si-o anumita langoare de tip oriental, tinerii romani refuza armura corporala in timpul serviciului militar, ca mai apoi sa refuze chiar inrolarea, punand imperiul in ipostaza de-a apela la mercenarii germanici pentru a-si asigura granitele. Acestia se vor revolta des, comandantii lor detinand cu adevarat puterea in Imperiul Apusean (unii dintre ei, barbari la origine, cum a fost de exemplu Stilichon, achitandu-se de indatoriri ca un roman din vechime).
    In anul 476, Roma, devenita un oras ce traia din gloriai trecuta (capitala fiind acum la Ravenna) si fiind jefuita de vandali in 455, cade iar tanarul imparat Romulus Agustulus (o alta ironie a istoriei, primul si ultimul stapanitor latin al Romei numindu-se la fel, Romulus), este silit sa abdice, Imperiul Roman, devenit intre timp de Apus, incetandu-si existenta milenara. Incepea Evul Mediu…

  11. e cool acest site si aceste informatii. exact ce aveam nevoie : CADEREA IMPERIULUI ROMAN….BARBARII..cool, s-o tineti tot asa…si alte informatii!!

  12. Ati omis o teorie care spune ca Imperiul Roman de Apus a fost infruntat de faptul ca populatia era foarte nemultumita din cauza cresterii taxelor ,casa regala devenise tot mai luxuasa,armata era tota mai mare si trebuia platita.

  13. AR TREBUI SA SPUNETI CA DACIA A FOST ABANDONATA DIN CAUZA TRIBURILOR BOI SI VLAHI CARE ERAU FOSTE TRIBURI DACICE CE SE REFUGIASE IN REGIUNEA UCRAINIEI SI RUSIEI DE ASTAZI CAND DACIA A FOST INFRANTA SAU REGRUPAT SI AU ASTEPTAT O SLABIRE A  IMPERIULUI ROMAN SA-SI RECUCEREZE PAMANTURILE NATALE MAI TRIST ESTE CA NU SA MAI STABILIT AICI SI AU CAUTAT ALTE TERITORI SA SE ASEZE SLOVACIA SI CEHIA

  14. SI AS VREA CA ISTORICII SA SPUNA ADEVARUL CA TRIBURILE DACICE ERAU TRIBURI SLAVE SUB DACIA ERAU TRACI ADICA BULGARI DACA EI SIAU PASTRAT LIMBA VECHE SLAVA CARE O VORBESC : SARBI,CEHI,SLOVACI,POLONEZI,UCRAINIENI,RUSI ESTE LOGIC CA ACEASI LIMBA SE VORBEA SI IN DACIA PACAT CA ISTORICI NU SUNT ATENTI LA DETALII

  15. Imperiul roman nu avea cum sa dainuie,pentru-ca acesta s-a construit pe furt,impuneri,distrugere si nu in ultimul rand prin pacatul cel mai mare al omului….mandria.Nu poti construi nimic pe pamant care sa dureze o vesnicie decat daca e in aceiasi cuvant a lui Dumnezeu..

  16. Ei mai lasa. ca nici nu exista dumnezeu atunci. tu vrei sa se inchine la ceva ce nu exista in perioada aia. si un imperiu ca sa dainuie nu are nevoie de dumnezeu are nevoie de oameni puternici!

  17. hei tu!!! pante!!?? daca u crezi ca geto-dacii sau traco-getii asa cum erau numite triburile dacice si trace de la N si S de Dunare, vorbeau limba slava esti un mare d…..c. Scitii sunt atestati documentar de romani ca facand parte dintr-o etnie diferita de cea a popoarelor „barbare” cunoscute de ei…scitii sunt considerati primul trib preslav… ce au ocupat teritoriul Ucrainei actuale si o mare parte a teritoriului Rusiei…dupa sciti apar triburi migratoare ca sarmații, roxolanii, alanii ce pot fi considerati slavi…acum revenind la geto-daci si traco-geti pot afirma cu tarie ca limba lor ar fi putu fi inrudita cu cea celtica si germanica din acele timpuri…poate si cu cea ilirica ce avea o oarecare influenta latina…cat despre traco-geti cred ca aveau si influente gregesti lingvistice…

  18. luci nu ca ti-as spune cuvantul asta dar iao mai putin cu vorba ai trecut masura 
    Dumnezeu exista,dar in visele tale nu,noi cand vom murii la el vom ajunge,el nea facut a facut ceva asuflat din greu sa ne faca pe noi,sa ne aduca la pamant.sa stam in pamantul asta planeta asta de asta exista pamant sa stam in el.
    Cat ca tias spune am doar 12 ani si stiu mai multe de cat sti tu sa sti

  19. Ba frtilor acuma tre sa recunoastem ca au fost superiu tari,,,,io sunt fascinat de ei…..acum mai ramane si dezamagirea caderii imperiului…asta e…..problema caderii a plecat de sus…..nu de la dumnezeu sau mai stiu io ce…..sa fim serioso daca lui dumnezeu ii pasa putin d noi,,nu ne lasa sa fim asa de rai……. Daca noi suntem facuti dupa chipul si asemanarea lui e clar ca nu are nici un fel de responsabilitzte pt noi…..

  20. Imperiul Roman a fost un imperiu rezistent. De la razboaiele civile a pornit totul. Mai intai armata nu mai era la granita si intrau tot felul de specimene in imperiu porma chieltuielile pentru armata care au dus la marirea taxelor. Din cauza taxelor multi fermieri s-au dus in oras si s-au mai inchis si minele de fier si aur. Deci lipsa de bani, armata demoralizata, lipsa de resurse a dus la declinul imperiului.

  21. Să gândim la nivelul mileniului trei. Acum oamenii au făcut un uriaş salt calitativ înainte. În prezent noi ştim informatică, computere, astronomie modernă, microcosmos etc.

    Orice pe lume are cele două părţi cum are computerul: [1] O parte materială (atomi şi energie, hardware). Ea este în perpetuă schimbare şi transformare. [2] O parte din idei (software) care comandă (conduce) schimbările din hardware. Ele nu pot exista decât împreună şi formează un sistem. Software-ull sistemelor evoluate are proprietatea că pot crea ele înşile idei noi în sotware. Acest software evoluat se numeşte spirit.

    Oricare om este un sistem: [1] Corpul său este hardware-ul. [2] Ideile din creierul său este spiritul individual al său. Animalele sunt sisteme. Software-ul lor se numeşte instinct (un fel de spirit slab). Celulele sunt sisteme. Atomii lor sunt hardware-ul. Codul genetic este software-ul. La fel şi plantele şi alte fiinţe.

    Comenzile date de spirit pot schimba sistemul în sens constructiv (evolutiv, bun, progresist) sau involutiv (distructiv, rău, pe moarte). Deci dispariţia unui sistem imperial trebuie căutată în spiritul lui involutiv (distructiv, rău).

    Însuşi întreaga lume este un sistem numit „Absoluto”. El are partea materială (cosmosul) şi partea spirituală care comandă schimbările cosmosului. Acesta se numeşte spiritul Absoluto. Comenzile date de spiritul Absoluto către cosmos se numesc legi ale naturii. Obiectele non vii sunt conduse direct de către spiritul Absoluto prin legile naturii.

    Arghirescu34@gmail.com

  22. Spiritul spartan era inferior. El favoriza materia (războiul) nu calitatea conducerii.
    Spiritul Atenian era superior. El educa gândirea logică, conducerea democratică etc.
    Spiritul roman era sclavagist. Era incapail de a gândi logic. El se baza pe brutalitate.
    Spiritul medieval era mai inferior chiar şi decât cel sclavagist. El se baza pe înşelătorie.
    Spiritul sistemului burghez (capitalist) era superior celui feudal. El folosea logica pieţii.
    Spiritul comunist marxist era inferior. El credea că materia conduce sistemul, nu ideile.
    Spiritul neo-comunist actual este îngrijorător de inferior. El este condus de omul nou creat de comunism. Acesta este o brută lacomă de materie şi fără spirit.

  23. Nu stiu de ce ,dar am impresia ca poporul roman va disparea ca tara ! Dupa cum merge politica haotica ,dezinteresul national , invidia , lacomia si prostia ! Cei care s-au saturat de acest trai au plecat in cele patru zari a lumii la un trai mai bun.Deja este statistica ca peste 4,5 milioane de romani sunt plecati in strainatate. Asa au patit si dacii dupa ocupatia romana ori sclavi , ori au plecat in imprejurimi (vezi Scandinavia). Ce a ramas in tara ?? Neispraviti si cocalari pusi pe capatuiala ,needucatii care nu stiu ce vor,minoritatile (ungurii,nemtii,rusii,turcii-tatarii si tiganii ) . Ce vom ajunge ?? un stat dezintegrat inghitit de mai multe state sau nou imperiu ( sik Europa) , unde limba va fi modificata, ocupatia ,portul popular ! Daca vom fi fortati de Oculta Mondiala sa asimilam popoare straine (sirieni,iarakieni,africani) vom disparea definitiv. Cei care nu vor suporta vor lua lumea in cap ,iar cei ramasi raman asimilati si resemnati de noul val !!Adevaratii nationalisti romani de 10-15 % nu vor putea razbi,strigatul lor va fi acoperit de Noul val sau capac * de la centru Bruxelles,Moscova sau Washinton !

  24. Am fost neplacut impreionat de catre cei care pun pe seama crestinismului caderea Imperiului Roman.Asta este o mare prostie.Venirea lui Isus pe pamant nu are nici o legatura cu modificarile politico-economice,ci numai cu cele spirituale,acelea de transforma omul din interior,din spiritul sau.Nu o sa va vorbesc despre Isus;sunt convins ca fiecare OM a auzit de El;dar ceea ce trebuie remarcat este faptul ca Isus a detinut tota stiinta lumii.El este Imparatul spiritelo r celor ce cred in El.Lucrarile stiintifice de ultima ora asta arata:Ca lumea a pornit de la o sursa primordiala de energie-energie fotonica primara-,care a evoluat’,dar nu oricum,ci sub controlul unei Inteligente Supreme,care se numeste si Divinitate,Creator,sau Dumnezeu.Nu d eputine ori si Isus ne numeste pe noi,oamenii ca”fii ai luminii”,pornind de la energia primara din care am evoluat.In treptele Creatiei Divine,se pare ca Omul este ultima si cea mai complexa veriga a creatiei.Tainele dezvoltarii si inmultirii omenirii nu sunt decat foarte putin stiute.De exemplu,formarea fatului in pantecele mamei,evolutia lui pana la nastere si mai ales dezvoltarea creerului uman nu este nici astazi stapanita.Nu se cunosc nici astazi,la mii de ani de la aparitia omenirii civilizate ,tainele proceselor care se petrec in creerul nostru.Nu se cunoaste cu exctitate nici rolul pe care OMUL il are pe pamant.de la nastere,pana la moarte.Ce cunostiinte trebuie sa acumuleze si ,mai ales ,unde trebuie sa le duca,dupa moarte.Vorbind de religie,va spun ca Isus este singura fiinta religioasa care,la un moment dat ,in fata lui Petru si a lui Ioan(daca nu cumva gresesc) s-a imbracat intr-un Nimb de lumina.Ce fel de lumina?Este lumina primordiala a Creatiei ,lumina fotonica Divina.Aceasta nu arde,ci se transforma in lumea pe care o percepem noi astazi si ai carei parte suntem.Aceasta lumina mai apare de Pastile Ortodox,cand vine din Cer si aprinde manunchiul de lumanari din mana preotului .Cei care au fost acolo stiu ca aceasta lumina nu arde mana celui ce o atinge minute in sir dupa ce preotul da din lumina divina credinciosilor prezenti la sarbatoarea Invierii Domnului si Mantutorului nostru ,Isus Cristos.Acestea cpnsider ca sunt temele majore ale noastre,toate celelate fiind trecatoare prin Vointa Creatorului,fie ca este Imperiul Roman,fie alte Imerii ale lumi,care au cazut la fel,nefiind crestine (vezi Babilonul,Imperiul lui Alexandru Macedon,Persia, Mezia,s.a).Nimic pe lumea asta nu este vesnic,ci numai El,Creatorul care vegheaza permanent si care va spune cand este Sfarsitul).Dar nu mai scriu,ci va indemn sa citititi „Inteligenta Materiei alui Dumitru Constantin Dulcan ,om de stiinta roman ,de extraordinara valoare;apoi cititi si Biblia ,din scoarta in scoarta si veti vedea ce transformare uluitoare se va petrece in constiintele dvs.Cu bine…

  25. De ce priviti ca pe o mare paguba caderea Imperiului Roman. Cadera lui trebuia sa existe si chiar prin ipoteza Crestinismului. Crestinismul a promovat principiile morale, pacea, libertatea, dragostea, iubirea aproapelui, apropierea de Dumnezeu, increderea in Dumnezeu. Crestinismul nu a promovat razboiul, egoul, egocentrismul, certurile si goana dupa avere. Probabil ca da, a contribuit la caderea Imperiului Roman. Si? Foarte bine ca sa intamplat asta. Asa am ajuns sa intelegem democratia, liberatatea de exprimare, drepturile si libertatile omului. Din pacate, da, au fost si acestea denaturate si intelese de multe ori gresit. Dar revenim la ideea principala, cei care nu acceptati ideea ca Imperiul Roman trebuia sa cada, chiar prin factorul acesta „crestinismul”, nu intelegeti gresit. Problema nu era crestinismul, problema era un imperiu Roman care l-a exclus pe Dumnezeu si valorile Lui Dumnezeu. Asa ca, caderea lui era necesara ca Evanghelia sa infloreasca si oricum caderea era prevestita din profetiile biblice.

  26. Imperiul roman nu a disparut, a trecut la germanici care l-au mutat in USA. Arhitectura din US (vezi Capitoliul si altele), alfabetul si radacina latina a englezei, organizarea politica, toate se regasesc in USA de astazi. Roma e ultimul imperiu de pe pamant. Au fost doar 4 mari imperii, Babylon, Medo-Persia, Grecia si Roma. Deci, Roma nu a murit.

  27. Pai dar cit timp a durat Imperiul Roman?!!!! Nu mai înțeleg!!!am întrebat doar ceva și tot nu găsesc va roooogggg!!!???

  28. Dell Asa este ai dreptate.In plus din cauza religiilor au fost mii de razboaie.Chiar si in ziua de azi.
    Bogdan Aiurezi..de la Adam si Eva pe naiba.Poate te referi la forme de credinte animiste in duhuri inainte de a aparea zeitati antropomorfe. Cred ca nu le putem numi religii.
    Marius Ignatescu la tine pluralul lui schelet este
    ? ? S C H E L E T I ? ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări