reparare-carte2Strangerea copertilor, varianta 2.

Deschideti cartea. Daca contracoperta se desprinde de coperta, iar interiorul copertii si cotorul cartii sunt vizibile (sa fie intacte), aceasta operatie e necesara. Daca e neglijata problema, blocul de carte se va deteriora rapid, necesitand o restaurare completa a cartii.

Materiale necesare.

Acestea sunt materialele necesare: poliacetat de vinil (aracet de lemn), pus intr-un vas jos, o pensula, cateva fasii (cu margini drepte) de hartie si o rigla. O sa mai fie necesare si cateva placi rigide si niste greutati.

Pasul 1: aplicarea adezivului pe imbinarea copertii cu cotorul.

Deschideti cartea acolo unde blocul de carte si contracoperta s-au separat. Asezati o fasie de hartie peste blocul de carte la o distanta de 0.5 mm de zona expusa a cotorului. Intindeti adezivul peste zona expusa a cotorului si pe sub marginea contra copertii. Fasia de hartie impiedica raspandirea adezivului dincolo de cei 0.5 mm ai blocului de carte.

Pasul 2: alinierea contracopertii si a blocului de carte.

Tineti cartea deschisa, aliniati cu grija contracoperta si blocul de carte, asigurati-va ca contracoperta e lipita de marginea blocului de carte. Acest lucru va asigura deschiderea corespunzatoare a cartii.

Pasul 3: alinierea contracopertii.

Folosind muchia riglei, apasati usor de-a lungul zonei de intalnire a contracopertii cu coperta si cotorul cartii.

Pasul 4: pregatirea pentru presare.

Introduceti o foaie de hartie cerata intre contracoperta si blocul de carte, aceasta trebuie sa ajunga cat mai aproape de cotor. Aceasta hartie va impiedica lipirea accidentala a foilor.

Pasul 5: pregatirea balamalei.

Verificati asezarea corecta a blocului de carte intre coperti. Apasati cu muchia riglei de-a lungul santului dintre coperta si cotor, aplicand o presiune uniforma.

Pasul 6: presarea volumului.

Presati cartea timp de cateva ore. Folositi una din metodele discutate in varianta 1.

Continuarea: Partea III, Partea I

Surse: 1.


DISTRIBUIȚI

2 COMENTARII

  1. Excelenta – seria aceasta de articole, despre repararea cartilor! Mi-ar fi placut niste fotografii ceva mai mari, dar, din fericire, textul este foarte bun astfel ca ma pot lipsi de fotografii mai mari. Multumesc foarte mult!

LĂSAȚI UN MESAJ