Cum se repara o carte – Partea I

Articole asemănătoare

carte-ruptaIn orice biblioteca, fie ea publica sau privata, reparatiile minore reprezinta o componenta critica in efortul de intretinere a colectiilor de carti. Uneori o mica reparatie ar putea opri o deterioare serioasa care necesita o reparatie complexa. O carte ale carei coperti sunt lipite mai strans poate deveni mai durabila decat era in momentul cumpararii.

In continuare avem instructiunile necesare realizarii a 3 operatii simple de reparare a volumelor cu coperta tare. Aceste operatiuni se axeaza pe interventiile timpurii ce au ca scop intarzierea sau eliminarea altor reparatii costisitoare si consumatoare de timp.

Strangerea copertilor, varianta 1.

Se inspecteaza balamalele copertilor (in partea de sus si cea de jos a volumului) pentru a se vedea cat de tare s-a desprins blocul de carte de coperti. Daca contracopertile se indeparteaza de interiorul copertii, dar sunt inca atasate de blocul de carte, putem aplica aceasta varianta 1 de reparatie.

Daca acest lucru este neglijat, un bloc de carte care s-a desprins de coperti se va deteriora pana in clipa in care cartea se va desprinde cu totul de coperta.

Materialele necesare.

Avem nevoie de urmatoarele materiale: un adeziv pe baza de poliacetat de vinil (in mod normal se foloseste aracetul tipografic, dar acesta se gaseste greu, asa ca folositi aracetul de lemn), aracetul sa fie pus intr-un container inalt, vergele de metal sau plastic (andrele de impletit), hartie cerata si o rigla. Mai e nevoie si de 2 placi rigide si de greutati.

Pasul 1: aplicarea aracetului pe interiorul copertii si a contracopertii.

Puneti cartea in picioare. Deschideti una din coperti cat mai larg. Inmuiati vergeaua in adeziv, pe masura ce o scoateti din recipient, indepartati excesul de adeziv. Impingeti andreaua, rotind-o, cat se poate de mult in interiorul balamelei. Aplicati adeziv suficient peste toata dintre coperta si contracoperta. Intoarceti cartea invers si repetati operatiunea.

Pasul 2: presarea.

Asezati cartea pe o suprafata plana si aliniati blocul de carte in concordanta cu coperta. Folosind muchia riglei apasati contracoperta pe imbinarea copertii cu cotorul (de regula este un santulet acolo).

Apoi asezati o foaie de hartie cerata, avand grija sa ajunga cat mai aproape de imbinarea copertii cu cotorul. Aceasta va separa foile cartii de contracoperta, impiedicand lipirea accidentala a foilor cartii.

Pasul 3: restaurarea balamalei.

Verificati asezarea corecta a blocului de carte intre coperti. Apoi apasati cu muchia riglei de-a lungul balamelei exterioare a copertii (copertile tari au de regula un santulet la imbinarea copertii cu cotorul, acesta va intereseaza).

Pasul 4: presarea cartii.

Presati cartea timp de cateva ore, avand grija ca presiunea sa fie uniforma la incheieturi. Aveti nevoie de cateva placi rigide (nu conteaza materialul), cateva andrele un pic mai lungi decat cartea si vreo cateva kg de greutati. Alegeti o pereche de andrele care sunt un pic mai lungi decat coperta si au o grosime mai mare decat coperta. Aliniati andrelele pe santul copertii, puneti cartea intre placi si aplicati greutatile.

Continuare: Partea II, Partea III

Surse: 1.

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări