Cum se repara o carte – Partea II

Articole asemănătoare

reparare-carte2Strangerea copertilor, varianta 2.

Deschideti cartea. Daca contracoperta se desprinde de coperta, iar interiorul copertii si cotorul cartii sunt vizibile (sa fie intacte), aceasta operatie e necesara. Daca e neglijata problema, blocul de carte se va deteriora rapid, necesitand o restaurare completa a cartii.

Materiale necesare.

Acestea sunt materialele necesare: poliacetat de vinil (aracet de lemn), pus intr-un vas jos, o pensula, cateva fasii (cu margini drepte) de hartie si o rigla. O sa mai fie necesare si cateva placi rigide si niste greutati.

Pasul 1: aplicarea adezivului pe imbinarea copertii cu cotorul.

Deschideti cartea acolo unde blocul de carte si contracoperta s-au separat. Asezati o fasie de hartie peste blocul de carte la o distanta de 0.5 mm de zona expusa a cotorului. Intindeti adezivul peste zona expusa a cotorului si pe sub marginea contra copertii. Fasia de hartie impiedica raspandirea adezivului dincolo de cei 0.5 mm ai blocului de carte.

Pasul 2: alinierea contracopertii si a blocului de carte.

Tineti cartea deschisa, aliniati cu grija contracoperta si blocul de carte, asigurati-va ca contracoperta e lipita de marginea blocului de carte. Acest lucru va asigura deschiderea corespunzatoare a cartii.

Pasul 3: alinierea contracopertii.

Folosind muchia riglei, apasati usor de-a lungul zonei de intalnire a contracopertii cu coperta si cotorul cartii.

Pasul 4: pregatirea pentru presare.

Introduceti o foaie de hartie cerata intre contracoperta si blocul de carte, aceasta trebuie sa ajunga cat mai aproape de cotor. Aceasta hartie va impiedica lipirea accidentala a foilor.

Pasul 5: pregatirea balamalei.

Verificati asezarea corecta a blocului de carte intre coperti. Apasati cu muchia riglei de-a lungul santului dintre coperta si cotor, aplicand o presiune uniforma.

Pasul 6: presarea volumului.

Presati cartea timp de cateva ore. Folositi una din metodele discutate in varianta 1.

Continuarea: Partea III, Partea I

Surse: 1.

Articole recente

Comentarii

  1. Excelenta – seria aceasta de articole, despre repararea cartilor! Mi-ar fi placut niste fotografii ceva mai mari, dar, din fericire, textul este foarte bun astfel ca ma pot lipsi de fotografii mai mari. Multumesc foarte mult!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări