Doar 10% din creier?

Articole asemănătoare

creier-10-procenteExista o credinta destul de populara in zilele noastre, conform careia omul isi foloseste doar 10% din capacitatea totala a creierului.
Aceasta idee e posibil sa fi pornit de la o interpretare gresita a unuia din citatele lui Albert Einstein sau a uneia din lucrarile lui Pierre Flourens. O referire la aceasta idee apare la pagina 12 din „The Energies of Men”:
„We are making use of only a small part of our possible mental and physical resources”.
Acest citat ii este atribuit de regula lui William James.
Sau poate ca totul a pornit de la activitatea lui Karl Lashley din 1920-1930. Lashley a indepartat chirurgical portiuni intinse din cortexul cerebral al unor cobai, constatand, prin observatie post-operatorie, nivelul de capacitatea intelectuala a animalelor, care nu a parut prea afectat. In prezent, este cunoscut faptul ca creierul uman are alta modalitate de functionare, si ca cea mai mica trauma cerebrala poate avea efecte devastatoare asupra comportamentului uman. Acesta e motivul pentru care neurochirurgii cartografiaza cu atentie creierul pacientului inainte de operatie, pentru a fi siguri ca odata cu indepartarea tesutului, in cazul operatiilor de epilepsie si tumori cerebrale, de exemplu, nu afecteaza zonele esentiale ale creierului.
10-procenteCineva, undeva, a dat nastere acestui mit si mass-media populara a preluat ideea. Asa ca nu a durat prea mult pentru ca toata lumea sa creada veridicitatea ideii, desi nu existau dovezi.
Sursa exacta a acestei idei nu poate fi localizata, asemenea dovezilor care sa o afirme.
Sustinatorii acestui mit modern, cred ca daca ne vom folosi creierul in proportie de 100% , am poseda abilitati super-mentale (de la telekinezie pana la telepatie).
Dar daca omul isi foloseste doar 10% din creier, inseamna ca i s-ar putea extirpa, fara probleme, celelalte 90% din creier, nu?

Creierul uman cantareste cam 1.400 de grame, daca indepartam 90% din el, ajungem la o greutate de 140 de grame, exact cat creierul unei oi. Se stie ca traumatismele cerebrale produc probleme grave neurologice, cum ar fi in cazul unui accident vascular cerebral.
Anumite boli neurologice, cum ar fi Parkinson-ul, afecteaza doar anumite zone din creier. Aceste boli afecteaza zone care sunt, ca intindere, cu mult sub acele 90% care nu le folosim.
Sau poate ca cei care sustin aceasta idee incearca sa zica ca de fapt una din zece celule nervoase e esentiala sau folosita la un moment dat. Dar cum se poate studia aceasta afirmatie?
Chiar daca neuronii nu sunt folositi in mod direct, ei tot ar putea primi semnale de la alti neuroni.
Din punct de vedere evolutionar, e putin probabil ca creierele mari sa se dezvolte, daca acest lucru nu oferea anumite avantaje. Exista anumite „rute” care pot oferi functii similare.
De exemplu, in cazul vederii exista mai multe centre nervoase care pot prelua procesul. Acest concept se numeste redudanta si e relativ raspandit in cadrul sistemului nervos. Aceste centre sau rute alternative reprezinta un mecanism de siguranta, care intervine in cazul unui blocaj total al traseelor nervoase normale. Electroencefalografia ne arata ca toate zonele creierului sunt active, chiar si in timpul somnului, desi intr-o stare diferita de activitate.

10-procente-din-creierFie il folosesti, fie il pierzi.

Acest concept se poate aplica sistemului nervos. In timpul procesului de crestere, se formeaza multe sinapse, iar altele sunt eliminate pe parcurs. Aceasta perioada de dezvoltare sinaptica constituie „reglajul fin” al sistemului nervos. Multe studii au aratat ca daca se elimina inputul unul sistem neural , atunci neuronii acelui sistem vor functiona necorespunzator. Acest lucru a fost demonstrat, pierderea completa a vederii are loc, daca in primii ani de la nastere, informatia vizuala e impiedicata sa stimuleze ochiul si centrul de procesare din creier. Copii mici au un creier foarte adaptibil, o functie cerebrala ce se afla intr-o zona care si-a incetat functionarea, poate fi transferata in alta parte. Exista exemple incredibile, cazuri de recuperare a unor copii care au suportat extirpari masive de tesut cerebral, pentru a le fi controlate crizele. Dar acest gen de recuperare e foarte rar la adulti.

Traducere si adaptare: G.F., editor Descopera.org

Sursa: http://faculty.washington.edu/chudler/tenper.html

Articole recente

Comentarii

 1. We are making use of only a small part of our possible mental and physical resources.

  Eu cred in chestia asta cu creierul. De ce? Pai hai sa punem problema altfel. In articol se spune ca daca folosim 10% din creier, restul de 90% poate fi extirpat sau ca nu este folosit (ceea ce este absolut fals fiind dovedit stiintific).

  Eu spun ca sunt de acord cu folositul creierul *la o intensitate* foarte redusa din maximul posibil. Fac o comparatie cu un procesor de calculator care foloseste toate componentele sale dar cand te uiti la „Performance” el este utilizat doar 10% din maximul potentialului sau.

  Prin urmare oameni pot folosi creierul la o intensitate mult mai mare – insa asta presupune multa asimilare a informatiilor ceea ce in prezent nu prea se intampla. Nu se ajunge neaparat la telekinezie sau telepatie dar se poate ajunge la un mod de gandire,imaginatie,aplicatie a informatiilor cu totul si cu totul uimitor.

  Eu asa vad problema cu folositul creierului la 10% din potentialul sau maxim.

 2. Atunci cum iti explici depresiile nervoase?
  Crizele de nervi?
  Toate acele momente cand omul isi pierde ratiunea, doar din cauza ca asimileaza mai multe informatii decat poate duce?
  De ce nu sare „procesorul” la 100% si ramane la un nivel la fel de mic ca cel de dinainte de criza?

 3. daca punem acest mit intr-o alta lumina vom vedea ca exista un sambure de adevar in sensul ca mintea proceseaza informatie iar aceasta este exterioara mintii si aici va trebuii sa admitem teorii
  ce vorbesc de constientul colectiv .
  Dupa aceia vom vedea ca prinde sens notiunea de telepatie sau circulatia ideilor la mai multe persoane instantaneu si multe altele.

 4. In momentul in care sinapsele formeaza noi conexiuni , numarul lor e limitat pentru ca in timpul constructiei au nevoie de foarte multa energie …e exact ca un sistem ..Adica nu poate duce mai mult decat il tine sursa …degeaba are 12 gb rami daca nu are energie esentiala pentru ei..

 5. nu cred ca este adevarat ceea ce spui cum iti explici ca unii oameni sunt capabili de calcule matematice ultracomplexe intr-un timp infim? alti de calcule legate de lumea exterioara pobabilitati de evenimente in spatele caror se ascund niste calcule foarte grele ??????

 6. Te pomenesti ca el e unul din cei care nu pot citi deloc gandurile. Asta ar fi amuzant.
  Credeam ca specia lor a disparut.
  Baiete, locul tau e la Zoo:)

 7. Eu stiam ca omul isi foloseste cam 20% din capacitatea creierului (restul i-o folosesc altii ca sa fac o mica gluma) Hai sa fim seriosi totusi cati dintre noi ne dam interesul sa ne autocunoastem!!:)

 8. Aici este raspunsul corect la intrebarea corecta din articol.
  Tu dai un alt raspuns (gresit?) la o alta intrebare derivata dintr-o idee (speculativa?).

  Spune-mi si mie in ce parte a creierului se gaseste subconstientul si cum ai aflat asta. Nu se dau detalii in articolul tau.

 9. Mă gândesc că se referă la capacitatea totală funcțională și folosită a creierului la un moment dat, nu la 10% din volumul lui. Adică, e logic.

 10. este o exprimare gresita „folosim numai 10 % din creier”! exprimarea corecta este valorizam doar aproximativ 10% din potentialul de 100% al creierului!!!! creierul functioneaza in mod natural la capacitatea maxima. noi suntem cei care inca nu stim sa ne bucuram de aceasta comoara inestimabila! noile generatii care au aparut, daca vor fi lasate sa se orienteze vor sti ce au de facut in acest sens! 

 11. ADEVĂRUL ESTE ALTUL: creierul folosește 10% din capacitatea lui funcțională, iar nu din volum. Prin urmare, nu poți spune că rămânem același d.p.d.v rațional, dacă extirpăm 90% din volumul creierului,căci procedând astfel îi afectăm capacitatea funcțională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări