Faimoasa ecuatie E=mc², este des folosita si rar inteleasa.
Ecuatia exprima convertibilitatea materiei in energie si vice versa. Ea extinde legea conservarii energiei, transformand-o intr-o lege a conservarii energiei si masei, afirmand ca energia si masa nu pot fi nici create, nici distruse, desi o forma anumita de energie sau de masa poate fi convertita intr-o alta forma. In aceasta ecuatie E inseamna energia echivalenta masei m. Cantitatea de energie care, in conditii ideale, ar putea fi extrasa dintr-o masa m este mc², unde c este viteza luminii ( egala cu 30 de miliarde de centimetri pe secunda. Viteza luminii se noteaza intotdeauna cu litera mica)
Daca masuram m in grame, iar c in centimtri pe secunda, E se va obtine in unitati de energie numite ergi. Conversia completa a unui gram de masa in energie eliberata este data de formula:
1 X (3 X 10¹º)² = 9 x10²ºergi, ceea ce este echivalent cu explozia a circa 1000 de tone de trotil.
Deci, in cantitati mici de materie sunt continute resurse enorme de energie, numai sa stim cum sa le extragem. Armele si centralele nucleare sunt exemple obisnuite, terestre, ale eforturilor noastre sovaielnice si ambigue din punct de vedere etic de a extrage energia despre care Einstein spunea ca este prezenta in intreaga materie. Arma termonucleara, bomba cu hidrogen, este o instalatie inspaimantator de puternica, dar nici ea nu este capabila sa extraga macar un procent din mc patrat a masei m de hidrogen.
Surse: Carl Sagan – Creierul lui Broca.
Mai bine v’ati ocupa de impostorul Einstein ca om de stiinta oricum n’a prea fost.
E=mc²…ha! ha!…n’are nici o noima! adica energia egal masa ori o constanta…fie ea si la patrat.
Eu încă nu înteleg formula
Foarte interesant!
Am auzid de ea dar pana acuma nu stiam ce inseamna…
Domnule Calin va rog sa nu faceti afirmatii injositoare la adresa lui Albert Einstein.Dumneavoastra nu aveti nici cea mai mica ideea despre impactul pe care l-a avut aceasta descoperire.Albert Einstein a fost un geniu nemaintalnit pana atunci.Daca a-ti studiat putin fizica nucleara ati intelege implicatiile acestei formule ca sa nu mai vorbesc despre teoria generala a relativitatii.Dar asta e….asa se intampla cand unele persoane inculte incerc sa ”iasa la lumina” facand afirmatii penibile si iresponsabile…”Doua lucruri sunt infinite,universul si prostia umana, si despre primul nu sunt sigur.. ” Albert Einstein
teoria asta e greu de inteles dar e de multe ori folosita… cine reuseste sa invete teoria merita toate felicitarile
Bine zici lorenzo..:)
„Faimoasa ecuatie E=mc², este des folosita si rar inteleasa.”
Logica zice ca e cam riscant sa te folosesti de o formula fiind rar inteleasa. Ai grija !
E=mc2. De fapt, c la pătrat este sinonim cu unu la pătrat (pentru că viteza luminii fiind o constantă este luată ca unitate, adică unu), iar unu la pătrat este tot unu, deci E=mc2 înseamnă E=m. În acest caz nu mai avem o ecuaţie, ci o egalitate. Ecuaţia aceasta seamnănă teribil cu ecuaţia energiei cinetice E cinetică = m ori viteza la pătrat supra doi. Dacă am calcula energia cinetică a unui obiect cu masa de 1000 de grame ce se deplasează cu 10 m/s, ne-ar da forţa (e mai plastic, decât energia în jouli…) de 50 de kilograme. Dacă acel obiect s-ar izbi de un perete, ar face-o cu forţa a 50 de kilograme. Întrebare: Găsim cele 50 de kilograme la locul impactului? sau găsim resturile împrăştiate cu masa de 1000 de grame a acelui obiect pe lângă perete? Răspuns: Dacă vom găsi 50 de kilograme înseamnă că Einstein are dreptate, E=m, dacă găsim doar 1000 de grame, înseamnă că E nu este egal cu masa şi Einstein, nefăcând experimente, ci doar a gândit o Teorie, s-a înşelat. Pariez în continuare pe Mecanica Cuantică.
n-am înțeles nimic din explicația lui ‘sevir’, cu constanta luată ca 1. de unde pînă unde o constantă se ia „ca unitate, adică unu”? viteza luminii nu-i o valoare clară? 300 de milioane de metri pe secundă? ce treabă are acest 1 aici?
Nu e cazul să contestăm ce a descoperit Einstein !!
Mai uitați-vă pe canalele de documentare …de pe Discovery (H2 de exemplu). Nici acum fizicienii nu se pot pune de acord cu matematicienii !!!……dar spațiul și timpul se dilată incontestabil, în funcție de mărimea gravitației…!!!
P.S. Aureea mediocritas …da, da !
Dragă „Sevir” , energia cinetică = (masa × viteza la pătrat) : 2 , masa = 1000 g = 1 kg , viteza = 10 metri/secundă rezultă că energia cinetică va fi egală cu (1 kg × 100 m/s ) : 2 rezultă mai departe că Ec = 100 kg × m/s : 2 , kilogram înmulțit cu metru pe secundă dă Joule , deci rezultă că Ec , care este o forță şi se măsoară întotdeauna în Joule , va fi egală cu 50J ; înainte să dai o informație greşită cu scopul de a corecta mai bine te informezi .
Desi ‘Sevir’ a incurcat unitatile de masura si a obtinut kg in loc de jouli, el a spus un lucru interesant, constanta c poate fi si ar trebui sa fie calculata ca fiind egala cu 1 pe scara planck deoarece c(viteza planck) = Distanta(planck)/Timp(planck)
La fel si distanta, timpul si toate celelalte marimi fizice atunci cand se fac calcule de precizie mare se foloseste marimea la scara planck deoarece marimea planck este derivata din legile fundamentale ale universului contrar unitatilor arbitrare (metru, secunda, kg, grad si inca una…) deoarece intre acestea nu exista o proportionalitate unitara gen „lumina sttrabate 1 lungime planck in 1 timp planck” . Afirmafia este adevarata.
Domnule Calin, asemanarea dumneavoastra cu Albert Einstein este ca nici unul dintre voi 2 nu existati. Si aici se termina asemanarile…Nu cred ca aveti dvs. greutate corporala cat avea el greutatea creierului. Daca nu a prea fost om de stiinta, dvs sunteti un manelist coclit, cu respectul de rigoare….Cand omul care inventeaza bomba nucleara (doar una din inventii) nu este om de stiinta…e clar ce gen de muzica ascultati. Sa nu spun ce fel de IQ aveti… Intr-un top al celor mai inteligenti oameni din toate timpurile, top in care se gasesc cei mai mari oameni de stiinta ai planetei precum Isac Newton, Thomas Young, Galileo Galilei, Leonardo da Vinci, Albert Einstein se afla pe locul 2 cu un IQ intre 160-225, pe primul fiind Johann Goethe cu un IQ intre 210-225. Da ! Sunt oameni de stiinta, nu au scos nici un album, nici pe la nunti nu canta…pe bune !!! Sa vb asa ceva despre un geniu….Ma opresc aici! Nu vreau sa jignesc. Cam vechi comentariul facut de domnul lautar, dar in speranta ca poate il va vedea… (speranta moare ultima, dar moare).
Catre Bbe: Calin este un Trol … Unu’ arunca o piatra si altii ….
Admir onestitatea dumneavoastra, dezamagit de naivitatea dumneavoastra …
Buna ziua prieteni!liberi cugetatori, fizicieni si filozofi dreptul la o parere il avem cu toti si vin cu niste
precizari sa nu facem atac la personalitatea fiz,Albert Einstein primit premiul Nobel pt,explicarea
efectului fotoelectric in 1905.,iar referitor la faimoasa ecuatie E=mc la patrat citisem ca,ar apatine
matematicianului italian Leviceita la solicitarea lui Enstein(consultari).Refertor laTRG. din1916 nu
este unanim aceptata,fizicianul francez Marcel Pages afirma ca prin TRG.Einstein ar fi intirziat
evolutia stintei cu 50 de ani.iar TRG este o teorie utopista. Daca e cazul mai revin cu date din istoria
stintei.Salut prieteni!
Scuze pt. Eroare premiul Nobel pt. fizica este acordat lui Albert Einstein in anul. 1921 pt.efectul
fotoelectrc si relativitate find cetacean german.Primul care a prezis efectul fisiuni(bombei atomice
a fost fizicianul german Otto Hann si inca un fizician nu il retin numele iar materialul pentru bomba
atomica afost produs in oasulCicago reactorul find const. de fizicianulEnrico Fermi sub tribunele unui stadion abandonat
Scuze pt.intreruperea comentariului precedennt(revizie la instalatia de gaz firma);pt. mai multe
informati puteti lectura cartea Complecsul Atomic in care este redata evolutia atomismului pana
la lansarea primei bombe atomice 6 augus 1945 (Litel Boy).Sa revenim la ecuatie E=mc la patrat
care reda energia fotonului ?!..nu o prea inteleg dar o acept,,de altfel ca si TRG-Teoria Relativitati
Generale a lui Einstein1916 dar nu inteleg cum se contopesc notiunea sptiu-timp=gravitatie…
nu crespunde din punct de vedere filozofic !? !? !?.poate da,,,dar accept relativitatea in sens filologic
si fizic eu o vad aplicata notiuni de masa MC(masaColumbiana)–MN(Masa Newtoniana) numai sub
aceasta abordare forta gravitatiei va fi rezolvata respectiv printr-o noua teorie TCR (Teoria complementara a relativitati ) conform cu Teoria Gravitovortex a lui Ioan N Popescu sa purcedem
la un experiment,,,,
Am si eu o întrebare. In ce clasa se studiaza această formula sau alte formule ale geniilor matematice? Intreb pentru că eu sun în clasa a 6a si sunt fascinată despre acest subiect. Profesoara mea de fizica mă susține în asta si am de gand sa o Intreb mâine care dintre voi are dreptate.
Daca in relatia W=m*c^2 punem masa egala cu produsul volum ori densitate m=V*ro obtinem ca
W=V*(ro*c^2)=V*(ro*v^2). Unde produsul ro*v^2 este presiunea dinamica intalnita la mecanica fluidelor. Despre ce fluid ar putea fi vorba? Nu cumva este vorba de acel fluid perfect si inponderabil, pe care relativitatea il respinge din teorii si-l exclude din univers. Densitatea masica ro din relatie este a substantei, adica a structurilor dinamice din adancul substantei. Nu este a eterului cosmic, fiindca eterul nefiind structurat dinamic nu are densitate si de aceea este insesizabil. Dar materializeaza spatiul fizic. Si cum densitatea ro se dilueaza in volum, inseamna ca la interfata substantei cu spatiul fizic, densitatea apartine si spatiului.
Pot sa mai adaug ca pornind de la identitatea dimensionala masa-sarcina se ajunge la concluzia ca densitatea masica ro este data de patratul inductiei magnetice de la nivelul nucleonilor. ro= Bn^2. Asa ca putem spune ca energia de repaus a masei ar fi stocata in inductia magnetica a nucleonilor, asa cum energia scanteii de la bujie este stocata intai in campul magnetic al bobinei de inductie.
E=MC2 INSASI NUMELE E M ines Cu
nimic nu este intamplator
u vine de la cifra unu poate fi o constanta
formula corecta poate fi E=mc
eminescu nume predestinat
am 58 de ani varsta dar nu am mai intalnit in romania pe nimeni cu numele de eminescu , deci un nume rar
si nicolaie paulescu a inventat insulina si a fost furat premiul noebel dupa un an doi medici canadieni evrei si-au atribuit succesul
la fel s-a intamplat si cu traian vuia
se practica hotia si in lumea stiintei
scuze rectific : nobel
obiectul de masa m are mărimea punctiforma,dacă gândim la nivel atomic și atribuim m masei unui singur atom ,ar putea rezulta ca energia pe care o poate dezvolta atomul E=mc*c ,teoria este justificata dacă o aplicam numai in același fel in care a fost ea dezvoltată ,practic ne dam seama cam cata energie are un corp numai dacă eliminam legile mecanice și cele gravitaționale .totusi acești oameni de știință au lucrat impreuna .daca le aplicam toate legile încet ,încet .are sens.