Paganismul in Europa

Articole asemănătoare

stonehengeIncepem cu o incursiune in lumea antica. Va vom prezenta de-a lungul unor scurte episoade viata si religia in Europa atunci cand lumea era guvernata de legi si traditii pagane.

Cuvintele „pagânism” si „Pagan” provin din limba latina „paganus” avand sensul de “locuitor de la tara”. In termeni simpli – pagânismul este o religie a locului, o religie naturala sau nativa, de exemplu religia indienilor americani este pagâna, hinduismul este o forma de pagânism. Toate religiile pagâne sunt caracterizate printr-o conexiune si respect pentru natura, si sunt, de obicei, politeiste adica au multi zei si / sau Zeite.

Pagânismul este o religie a naturii, cu alte cuvinte, paganii adora Natura in toate formele ei. Pagânii vedeau divinitatea ca imanenta în întreaga viata si univers; în fiecare copac, plante, animale si obiecte, barbat si femeie si în partea întunecata a vietii la fel de mult ca si în lumina. Pagânii îsi traiau vietile în armonie cu ciclurile naturii, anotimpuri, viata si moartea.

Spre deosebire de religiile patriarhale (crestinismul, islamul, iudaismul) divinitatea suprema este de sex feminin, precum si de sex masculin si, prin urmare, exista o zeita, precum si un zeu. Aceste zeitati sunt în noi, precum si in afara noastra (imanente).

Ele nu sunt pur si simplu înlocuitori pentru Dumnezeul musulman din Coran sau pentru cel iudeo-crestin. Acest lucru se datoreaza faptului ca zeii din religiile majore tind sa fie supranaturali, adica mai presus decat natura întrucât zeitatile pagâne sunt naturale, simbolizand aspecte ale naturii sau ale naturii umane. Astfel, Zeul si Zeita provin de la Marele Spirit sau Akashka care, probabil, echivaleaza cu Dumnezeul din religiile patriarhale.

Zeita

Zeita reprezinta tot ceea ce este de sex feminin si Zeul reprezinta tot ceea ce este de sex masculin. Dar, pentru ca natura este privita ca feminina Zeita are un sens mai larg. Adeseori numita Mama Pamânt sau Gaia ea este vazuta ca cea care creaza si este sustinatorul vietii, mama noastra a tuturor, care face ca toate creaturile de pe planeta sa fie fratii nostri.

Exista dealtfel si sub-grupuri de Zei si Zeite numite Pantheons, extrase din trecutul îndepartat, de exemplu, Isis si Osiris din Egipt sau Thor, Odin, Freya si  altii din religie si mitologie.

Vechii pagani ar fi adorat unul sau un numar mic de zei si zeite, recunoscând în acelasi timp de multe ori  valabilitatea altor zeitati adorate de alti oameni. Ei erau departe de fanatismul religios din prezent, considerand ca fiecare adora natura intr-o proportie mai mica sau mai mare. Toleranta religioasa era una din caracteristicile adeptilor lor.

Conceptul de ansamblu, ne-numitul Zeita si Zeu, recent aparut, reprezenta de fapt suma tuturor celorlalti, calitati special umane or arhetipuri si sunt folosite adesea ca un punct central pentru festivitatile si ritualurile spirituale.

Pagânismul s-a dezvoltat alaturi de omenire pe parcursul a mii de ani; si asa cum s-a schimbat cultura asa a facut-o si pagânismul, dar este întemeiat adânc si înradacinat in amintirile genetice care merg înapoi pana la perioada neolitica, si înainte. Astfel, pagânismul nu este doar o religie, ci o religie naturala.

Pagânismul în partea de vest ia o serie de forme, inclusiv Wicca – Druidism, si samanismul.

Pentru  pagani patru elemente vechi – pamant, aer, foc si apa au o semnificatie speciala. Importanta acestora este greu de definit, deoarece acestea au corespondente atât de multe, de exemplu, sunt asociate cu cele patru directii – nord, est, sud si vest.

Fiecare element este un fel de substanta spirituala din care toate lucrurile sunt facute mai ales noi însine si în acelasi timp, sunt Gardienii nostri si ai Zeitei si Zeului, cei care pazesc poarta între aceasta lume si cealalta.

Multi pagani cred în reîncarnarea  într-o forma. Aceasta ofera paganilor o vedere substantial diferita despre viata. Primii crestini au vazut in Karma vazut ca un fel de corvoada, o capcana in care oamenii erau prinsi la infinit si niciodata liberi. Paganii vedeau reîncarnare ca o sansa pentru a îmbunatati sau de a continua lucrarile neterminate, si in cel mai rau caz doar o simpla reciclare de suflete.

Tipuri de paganism

Paleo-paganismul: standard al pagânismului, a unei culturi pagâne care nu a fost perturbata de „civilizatie” sau de catre o alta cultura – bosimanii moderni (care devin din cein ce, probabil, mezo-pagâni), religia antica a celtilor (Druidism), religiile culturilor patriarhale din Vechea Europa, religia nordicilor, cea  pre-columbiana sau nativ-americana.

Civilo-paganismul: religiile „civilizate” din comunitati care au evoluat în culturi pagâne Paleo – religia clasica greco-romana, religia egipteana, Orientul Mijlociu pagân, religia azteca etc

Mezo-paganism: un grup, care poate sau nu poate totusi sa constituie o cultura separata, care a fost influentat de o cultura cuceritoare, dar a fost în masura sa mentina o independenta a practicii religioase – mai multe natiuni nativ americane etc

Sincreto-paganism: similar cu mezo-paganism, dar care au trebuit sa se scufunde în cultura dominanta  si sa adopte practici externe si simbolurile de alta religie – diaspora africana cu diferitele traditii (Voudoun, Santeria, etc), Culdee crestinism etc

Neopaganism: încercari ale oamenilor moderni de  a restabili legatura cu natura, folosind imagini si forme de alte tipuri de pagâni, dar adaptndu-le  la nevoile oamenilor din zilele noastre.

Va urma…

Autor: Catalin Stanculescu, www.descopera.org

Articole recente

Articolul precedentBobina Tesla
Articolul următorE=mc la patrat

Comentarii

  1. Foarte la obiect această frumoasă descriere a realitaților Matriarhale(Spiritului Matern),păcat că numeroasa și îndobitocita turmă ovină rumînească este incapabilă să judece Rțional-Logic.

  2. Frumoasa decriere referitor la subiect. Ar fi foarte interesant daca ar exista undeva o biblioteca in care sa fie coelctionate toate intr-o singura biblioteca.; fie ea si electronica. Cat despre commentul de mai sus, e adevarat ca romanii nu sunt capabili sa judece rational logic, insa chiar si acum dupa foarte multi ani de cand s-au convertit romanii la ortodoxism obligati de catre comunism – oricum eu cred ca e doar o chestiune de timp pana cand romanii nu vor mai fi indobitociti.

    https://alexandraturony87.wordpress.com/2017/06/05/runele/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări