Festivaluri sacre

Articole asemănătoare

Ce reprezinta festivalurile sacre? Ce simbolizeaza? Ele sunt acea „rupere de lume si timp” despre care vorbea adesea Eliade. Pana in Evul Mediu festivalurile au avut ca rezonanta principal religia.

Cu timpul, ele au devenit festivaluri de muzica, dans sau film in timpurile noastre moderne, dar ele au ascuns si inca ascund acel moment special, unic cand timpul se dilata, isi pierde semnificatia, oamenii sunt egali si zeii coboara printre muritori.

Daca in calendarele noastre crestine (respectiv ortodox si catolic) exista marile sarbatori ale Pastelui si Craciunului incarcate de semnificatii si insotite de festivalurile aferente, ce crede lumea despre festivalurile pagane, mult mai vechi decat cele crestine.

O astfel de sarbatoare reprezinta de obicei reinnoirea lumii, are semnificatii profunde legate de viata si moarte. Festivaluri, de mai multe tipuri, servesc pentru a satisface nevoile specifice, precum si sa ofere divertisment. Aceste momente de sarbatoare ofera un sentiment de apartenenta pentru diferitele grupuri sociale, geografice sau religioase. Festivalurile moderne care se concentreaza pe teme culturale sau etnice incearca sa informeze membrii despre traditiilor lor, in alte cuvinte sa initieze. In trecut, festivalurile au fost momente cand persoanele in varsta impartaseau povestile lor si ale stramosilor si transferau astfel anumite cunostinte generatiei urmatoare.

Exista numeroase tipuri de festivaluri in lumea intreaga. Desi multe au origini religioase, altele implica schimbarile sezoniere sau uneleau o deosebita semnificatie culturala.

Festivalurile de sezon sunt determinate de energia solara si calendarele lunare prin ciclul anotimpurilor. Schimbarea sezonului a fost sarbatorita, din cauza efectului acesteia asupra aprovizionarii cu produse alimentare. Egiptenii antici ar sarbatori inundatiile sezoniere provocate de raul Nil, o forma de irigare, care a oferit teren fertil pentru culturi. In Alpi, in toamna anului, intoarcerea vitelor de pe munte in vale este sarbatorita ca Almabtrieb. Un festival de iarna recunoscut, Anul Nou Chinezesc, este stabilit de calendarul lunar. Un tip important de festivaluri sezoniere sunt cele legate de anotimpurile agricole ca Festivalul Dree din India.

Marile procesiuni religioase, evenimentele la care luau parte masele au inceput, unde altundeva, decat in Egiptul Antic. De acolo s-au raspandit in Babilon, Mesopotamia, pe pamantul Israelului si in lumea intreaga.

Cele mai multe sarbatori in Egiptul antic au fost festivaluri religioase, dar altele au celebrat evenimente importante, precum festivalul stabilit de Ramses al III-lea pentru a sarbatori victoria sa asupra libienilor. Atunci cand sarbatorile au aparut ele au fost fie determinate de ciclurile lunare fie de calendarul egiptean.

Vom enumera in cele ce urmeaza cateva din cele mai importante festivaluri care inca mai sunt pastrate si in ziua de azi. Fie ca au fost inventate sau remodelate ele sunt celebrate azi ca evenimente locale pline de semnificatii mistice.

Fiesta de San Fermin, Festivalul Taurilor de la Pamplona, Spania

Un eveniment total nebunesc as putea spune ca martor ocular. Zgomot asurzitor, frenezie pe strazi, un vacarm de nedescris, bestii dezlantuite pe strazile orasului, oameni calcati in picioare, flori si sange.

Si pentru ce toate acestea? Exista mai multe aspecte care scapa ochiului neavizat. In timp ce taurii sunt eliberati pe Calle Estafate, mii de curajosi se arunca in fata lor pe traseul de 900 de metri incercand sa alerge odata cu puternicele animale.

Taurii sunt ulterior ucisi in luptele din arena, ceea ce provoaca numeroase proteste din randul organizatiilor de protectie a animalelor. Insa spaniolii sunt fermi in apararea propriei traditii, afirmand ca luptele cu tauri fac parte din identitatea nationala.

Strainii care indraznesc sa se alature spaniolilor trebuie inainte de toate sa dovedeasca faptul ca si-au insusit regulile festivalului.

Profesionistii festivalului sunt primii care deschid cursa zilei, nu inainte de a se ruga la statuia patronului orasului Pamplona, Sfantul Fermin.

Acest eveniment reprezinta o dovada de initiere. Capitala cultural a Tarii Bascilor, pus ape harta sa zicem asa, de cartea lui Hemingway care descrie nebunia evenimentelor de aici, Pamplona a devenit un oras al curajului tineresc. Zeci de tineri plin de elan, si de cele mai multe ori de Sangria, se strang la linia de start imbracati in alb si cu esarfe rosii la gat. Privind din exterior aceasta cursa pare o barbarie, insa participarea devine o onoare locala si nu numai.

Insa, daca va vine sa credeti, cursele de ziua Sfantului Fermin sunt doar apetitul, pentru ca urmeaza luptele cu tauri si apoi Saptamana Nebuna. Cu siguranta cel mai periculos festival este in saptamana nebuna, unde oamenii imbracati in rosu dau drumul taurilor, si ii alearga prin apropierea starzilor din Pamplona. Totul se petrece in perioada 6-14 iulie.

In fiecare an, in prima jumatate a lui iulie, Pamplona vuieste de oameni. Ii atrage ca un magnet pe cei care vor sa alerge in fata taurilor sau pe cei care vor sa priveasca ineditul spectacol.

Imaginile cu oameni alergand in fata taurilor fac, de ani buni, inconjurul lumii si atrag alti si alti curiosi si curajosi, nebuni ar spune altii, spre orasul spaniol. Pamplona a devenit celebra tocmai datorita acestor curse.

Inceputurile curselor cu tauri de la Pamplona ne duc cu sute de ani inapoi in timp si, desi istoria nu e foarte clara se pare ca totul a inceput printr-un festival religios. In secolul al XIII-lea locuitorii din Pamplona il sarbatoreau pe Sf. Flemin pe 10 octombrie. In timp, muzica, dansul si luptele cu tauri au diminuat latura religioasa a festivalului, asa ca s-a hotarat ca acesta sa fie mutat pe 7 iulie cand vremea era mai potrivita pentru distractii.

Sa fii parte a acestei nebunii e ceva magnific, ceva care te va schimba, e o initiere in viata, in curaj.

Va urma: Maker Sankranti, India – Festivalul primaverii

Autor: Catalin Stanculescu, www.descopera.org

Articole recente

Articolul precedentEvangheliile sinoptice
Articolul următorPamantul inainte de Homo sapiens

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări