Fiara care se teme de om

Articole asemănătoare

Marele rechin alb e specializat in vanatoarea focilor si a leilor de mare. (Rarele cazuri de atac asupra omului sunt considerate „accidente”, victimele fiind in cele mai multe cazuri surferi.)
Atacul sau presupune mai multe faze: mai intai muscatura, care insangereaza prada. Cand aceasta devine inerta, urmeaza sfasierea si inghitirea unor mari bucati de carne. Atacul asupra oamenilor se sfarseste in prima faza. Rechinul nu recunoaste gustul carnii de om si-si abandoneaza victima, rarele cazuri mortale datorandu-se hemoragiei (artera si membre sectionate).

E evident faptul ca presiunea exercitata de maxilare (peste jumatate de metru in diametru) si dintii puternici si ascutiti au un efect dezastruos asupra corpului uman. Uneori, e foarte prietenos. Unii scufundatori au reusit, fara cusca de protectie, sa se agate de aripa sa dorsala si sa inoate impreuna sau sa mangaie botul animalului care parea sa intre in transa.

rechinAtacurile sunt provocate si non-provocate. Diferenta e fundamentala pentru ca cel mai mare numar de accidente sunt atacuri care ar putea fi evitate daca s-ar cunoaste mai bine comportamentul rechinilor. Vinovat pare sa fie omul, care provoaca atacul rechinului. Florida e unul din locurile unde s-au inregistrat cele mai multe actiuni agresive ale rechinilor, care au tendinta de a se apropia de coaste ca sa-si gaseasca hrana. Atacurile se produc in special in locuri populate de recife frecventate des de rechini. Aici se formeaza si marile valuri pe care le cauta surferii. Cele mai multe atacuri din rarele cazuri, au loc intre orele 14 si 18, cand e cea mai mare aglomeratie de persoane aflate in apa. Specialistii care au studiat comportamentul animalelor inclina sa creada ca marele alb e mai degraba temator de oameni.

E extrem de dificil sa se conserve acest animal intr-un acvariu. In cateva luni, rechinii mor daca nu sunt eliberati in ocean. Recordul de 198 de zile de captivitate a fost detinut de un acvariu din Monterey, California, in care s-a aflat un mare alb intr-un bazin de 16 milioane de litri. A fost eliberat datorita comportamentului agresiv si in urma ranilor la nivelul botului cauzate de incercarile sale de a „evada”. Marele rechin alb e astazi o specie amenintata. Populatia reala e dificil de apreciat dar, in mod cert, e in scadere accelerata. Pescuitul sau e interzis in Australia, Africa de Sud si in multe alte tari. O interdictie violata frecvent, asa cum se intampla si in cazul altor specii, si asta datorita carnii dar mai ales a aripilor extrem de solicitate de industria farmaceutica si de restaurante sau pentru dintii sai ce constituie o mare atractie pentru turisti.

Sursa: www.revistamagazin.ro

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări