Fotografii stiintifice

Articole asemănătoare

sare-si-piperAceasta e imaginea marita a unui bob de piper si a unui graunte de sare.
Fotografie realizata de David McCarthy.
Pentru cei care cred ca stiinta e plictisitoare si plina de monotonie, sper ca fotografiile de mai jos, va vor face sa va schimbati parerea si sa vedeti si partea frumoasa a stiintei.

Microscopul electronic e un instrument stiintific, care foloseste o raza de electroni pentru a examina obiectele la o scara foarte mica.

Microscoapele electronice au fost realizate, deoarece microscoapelor cu lumina, sunt limitate de fizica luminii, la o marire a imaginii de cel mult 2 mii de ori si la o rezolutie de 0.2 micrometri. Pe cand unele microscoape electronice pot mari imaginea chiar si de 2 milioane de ori.

La inceputul anilor 1930, oamenii de stiinta cereau o marire a imaginii de cel putin 10 mii de ori, dorind sa observe detaliile din interiorul structurilor organice a celulelor (nucleul, mitocondria, etc.) dar asta era cu mult, peste capacitatile microscopului cu lumina.
Primul microscop electronic a fost conceput in anul 1931 de Knoll si Ernst Ruska, in Germania. Acesta avea la baza acelasi concept ca microscopul cu lumina.

Diferenta consta in faptul ca in loc sa ilumineze specimenul cu o raza de lumina, focaliza asupra specimenului o raza de electroni.
Aceasta examinare putea furniza informatii specifice acelui obiect:
-topografia, adica detaliile de la suprafata obiectului, textura.
-morfologia, adica forma si marimea particulelor care formeaza obiectul.
-compozitia, adica elementele si compusii care formeaza acel obiect si o aproximare a cantitatii lor.
-informatii cristalografice, adica modul de aranjare al atomilor in structura obiectului.

Inainte de a incepe examinarea specimenului, acesta trebuie sa intruneasca urmatoarele conditii:
-trebuie sa fie complet deshidratat.
-trebuie sa fie acoperit cu un strat extrem de subtire de aur.
-trebuie plasat intr-o incinta vidata.

Principiile functionarii microscopului electronic sunt destul de simple:
-se formeaza un flux de electroni care sunt accelerati catre specimen, cu ajutorul unui potential electric pozitiv.
-fluxul este ghidat si focalizat prin filtre si lentile magnetice, care il transforma intr-o raza ingusta, focalizata si monocromatica.
-raza e focalizata asupra specimenului, folosind o lentila magnetica.
-in specimenul iradiat apar diverse efecte si interactiuni, care afecteaza raza de electroni.

Celulele canceroase se raspandesc prin corpul omenesc, cu ajutorul unui proces numit metastaza. Celula canceroasa din imagine, incearca sa intre in porul unui filtru. Aceasta fotografie a fost facuta la Institutul de Cercetare a Cancerului UK, unde studiaza modul de raspandire a cancerului.
Fotografie realizata de Anne Weston.

Cancerul este rezultatul multiplicarii dezordonate a celulelor. Putem intelege acest lucru, cercetand procesele care au loc in celulele sanatoase. Corpul uman este alcatuit din diferite tesuturi fiecare din ele fiind formate din milioane de celule. Acestea sunt dispuse intr-o maniera ordonata, fiecare tesut in parte avand propria sa structura si arhitectura celulara. Ele se supun unor reguli generale care permit functionarea normala a intregului, adica a organismului.

Aceasta e musca de casa, Musca Domestica.
Musca are un aparat bucal complex, adaptat pentru aspirarea fluidelor.

Mustele sunt insecte ale ordinului Diptera (termen provenit din greaca, di = doi / doua si pteron = aripa), care poseda doar o pereche de aripi pe toraxul median, respectiv o pereche de elitre. Musca de casa este o adevarata musca si una dintre cele mai raspandite animale.

Prezenta unei singure perechi de aripi este esentiala pentru distingerea mustelor adevarate de cele „false” sau de cele cu care sunt adesea confundate. Unele dintre mustele adevarate, in special cele din supra-familia Hippoboscoidea au doar o pereche de aripi, neavand elitre.

Ordinul Diptera este un ordin larg, cuprinzand un numar estimat de peste 240.000 de specii de diferite varietati de insecte, desi doar aproximativ jumatate dintre acestea au fost studiate si descrise (circa 120.000 de specii) conform estimarii autorilor B. M. Wiegmann & D. K. Yeates [1]. Ordinul Diptera este unul dintre ordinele cele mai importante de insecte atat in termeni ecologici cat si medical, respectiv ecologic. Dintre acestea, tantarii (Culicidae), sunt extrem de importante datorit? rolului lor in transmiterea unor maladii asa cum sunt malaria si febra galbena.

Acesta imagine arata un purice si un fir de par de pisica.
Portiunea verde de pe cap, reprezinta unul din ochii puricelui, iar cea rosie, una din antenele sale.

Purice este numele comun pentru oricare dintre insectele mici, fara aripi, din ordinul Siphonaptera (unele autoritati folosesc numele Aphaniptera pentru ca este mai vechi).

Puricii sunt paraziti externi, care traiesc prin hematofagia sangelui mamiferelor si pasarilor.

Dovezi genetice si morfologice arata ca puricii sunt descendenti ai familiei Boreidae, ai carei reprezentanti sunt de asemenea nezburatori; in consecinta, este posibil ca ei sa fie reclasificati ca subordin in Mecoptera.

In trecut, se presupunea ca puricii au evoluat din Diptera, aceasta ipoteza fiind bazata pe similaritatea larvelor.

Articole recente

Articolul precedentCe este sufletul?
Articolul următorSindroame rare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări