Mecanismul de raspandire a cancerului in organism

Articole asemănătoare

O retea recent descoperita de canale umplute cu lichid ar putea ajuta la transportul celulelor canceroase in intreg corpul.

Aceasta descoperire a fost facuta intamplator, in timpul unei endoscopii de rutina (o procedura care implica introducerea unei camere subtiri in tractul gastro-intestinal al unei persoane).

Echipa se astepta sa gaseasca canalul biliar inconjurat de un tesut dens si dur. In schimb, au vazut modele ciudate, inexplicabile. Acestia au aratat descoperirea lui Neil Theise, un patolog si cercetator din New York.

Cand Theise a folosit acelasi dispozitiv endomicroscopic pentru a privi sub pielea sa, a observat un rezultat similar. Investigarea ulterioara a altor organe a sugerat ca aceste modele sunt facute dintr-un fel de fluid care se deplaseaza prin canale peste tot in organism.

Theise considera ca fiecare tesut din corp poate fi inconjurat de o retea de astfel de canale, care in esenta formeaza un organ.

Acest organ nu a mai fost probabil vazut niciodata inainte, deoarece abordarile standard pentru prelucrarea si vizualizarea tesuturilor umane cauzeaza scurgerea fluidelor, iar fibrele de colagen care confera o structura retelei, colapseaza. Acest lucru ar fi facut ca aceste canale sa para ca un zid tare de tesut dens de protectie si nu o perna cu lichid.

In imagine – spatiul interstitial. (A) Microscopia electronica prezinta fascicule de colagen compuse din fibre bine organizate. (B) Marirea arata ca celulele nu prezinta caracteristici endoteliului sau altor tipuri de celule si nu au membrana de baza. Scara 1 μm (C) Colagen – albastru inchis. Fibrele de culoarea cyan sunt probabil elastina. (40 x) (D) Fibre de elastina (negru) alaturi de colagen (roz) (40 x).

Pe langa protectia organelor, reteaua poate, de asemenea, ajuta la raspandirea cancerului. Cand echipa lui Theise a analizat monstrele prelevate de la persoane cu cancer invaziv, au descoperit ca celulele canceroase care au iesit din tesuturile originale ar putea gasi drumul in aceste canale, ceea ce le-a dus direct in sistemul limfatic. „Odata ce intra, sunt ca si cum ar fi pe un tobogan”, spune Theise. Avem o fereastra noua asupra mecanismului de raspandire a tumorii.

Theise si colegii sai investigheaza acum daca analizarea fluidului din aceste nou descoperite canale ar putea duce la diagnosticarea mai din timp a cancerelor. Acestia cred ca organul ar putea fi, de asemenea, implicat si in alte probleme, inclusiv endem, o boala hepatica rara si alte tulburari inflamatorii.

Surse:
https://www.newscientist.com
https://www.nature.com

Articole recente

Articolul precedentInceputurile fizicii
Articolul următorRolul microgliei

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări