Mitul terapiei Gerson

Articole asemănătoare

terapia-gersonTerapia Gerson este o terapie alternativa ce pretinde ca poate vindeca cancerul (chiar si in formele sale cele mai grave) si alte tipuri de boli. Regimul se bazeaza pe o dieta speciala, clisme cu cafea si diferite suplimente alimentare. Majoritatea terapiilor alternative nu sunt sustinute de dovezi medicale. Terapia Gerson se bazeaza pe ideea ca cancerul apare atunci cand au loc schimbari in metabolismul celular, datorate acumularii de toxine in corp. Prezenta cancerului genereaza si mai multe toxine, iar ficatul este depasit de situatie. Totodata, celulele bolnavilor de cancer au putin potasiu si mult sodiu, iar acest fapt dauneaza tesuturilor si slabeste organele.

Promotorii terapiei Gerson incurajeaza pacientii sa renunte la chimioterapie, deoarece ei considera ca chimioterapia afecteaza sistemul imunitar. Terapia Gerson este foarte scumpa si dureaza cel putin 2 ani. Iar daca tratamentul implica deplasarea la o clinica din alta tara, si in functie de tipul de tratament necesar, costurile pot depasi 8.000 de dolari pe saptamana. Chiar si in cazul in care pacientul alege sa se trateze acasa, costurile raman mari (sunt necesare aproximativ 9 kg de fructe pe zi, plus suplimente etc.) Terapia Gerson este foarte atragatoare pentru bolnavii care se tem de operatiile chirurgicale, de radiatii si de chimioterapie. Atrage pe acei bolnavi ce nu mai pot fi ajutati de medicina conventionala si care vor cu orice pret sa traiasca. Desi este posibil ca terapia Gerson sa ofere anumite imbunatatiri in cazul pacientilor cu cancer, in niciun caz nu este un tratament pentru cancer.

Aceasta terapie poarta numele doctorului Max B. Gerson (1881-1959). Initial, Gerson si-a tratat migrenele cu ea. In 1930, a inceput sa o promoveze ca tratament pentru tuberculoza. Ulterior, a inceput sa fie folosita si in cazul cancerului, dar si a altor boli grave. In 1977, fiica lui Gerson, Charlotte, co-fondeaza Institutul Gerson, care administreaza Clinica Baja Nutri Care din Tijuana, Mexic. Desi pagina web este a unei clinici ce promoveaza speranta si optimismul, avertismentul de deschidere indica altceva: BNC isi rezerva dreptul de a refuza pe oricine, oricand si fara a da explicatii. In America este ilegal ca o clinica sa ofere tratamentul Gerson, drept remediu pentru cancer. Charlotte nu este medic, dar a practicat la clinica tatalui ei. Ea ofera instruire in metoda Gerson, promoveaza intens beneficiile terapiei sale si „fortele” oculte ce doresc sa ascunda acest adevar, e autoarea multor brosuri ce prezinta marturiile celor vindecati de cancer. Este co-autoarea unui carti despre terapia Gerson, si este asistata de fiul ei Howard Strauss. Atat mama, cat si fiul, considera ca sotia lui Howard a fost vindecata de cancer prin terapia Gerson.

Scopul terapiei Gerson este sa imbunatateasca conditia generala a corpului prin aducerea ficatului si a metabolismului la starea lor normala. Aceasta imbunatatire se face prin eliminarea toxinelor din corp si intarirea sistemului imunitar cu ajutorul dietei, suplimentelor si a clismelor. Se crede ca aceste clisme dilata canalele de circulatie a bilei, marind capacitatea de eliminare a toxinelor. Gerson considera ca ficatul devine si mai solicitat pe masura ce tratamentul distruge cancerul si elimina toxinele. Enzimele pancreatice sunt incluse in dieta pentru a micsora efortul ficatului si a pancreasului slabit. Se crede ca alimentele cu continut mic de sodiu si continut mare de potasiu ajuta la refacerea tesuturilor lezate de sodiu. In 1947 si 1959, Institutul National de Cancer a verificat cazurile a 60 de pacienti. Nu au fost gasite dovezi care sa indice beneficiile regimului.

Gerson considera ca regimul sau inverseaza conditiile necesare cresterii celulelor canceroase. Atribuie o mare importanta eliminarii „toxinelor” din corp si a rolului unui ficat sanatos in eficienta recuperarii. Gerson considera ca orice afectiune serioasa a ficatului (cancer, ciroza, etc.) scade drastic sansele de recuperare a pacientului. Gerson crede ca pe durata tratamentului sau, in fluxul sanguin, sunt eliberati diversi compusi toxici necunoscuti ce afecteaza ficatul. Acesti compusi sunt produsi de procesul de regresie a tumorii, si ataca ficatul si celelalte organe vitale. Solutia lui Gerson la aceasta problema este clisma cu cafea. El sustine ca cafeaua stimuleaza secretia de fiere, marind astfel cantitatea de toxine excretata de corp. Administrarea clismelor multiple, de orice fel, provoaca schimbari in compozitia chimica a sangelui, acest lucru afecteaz organele interne. Clismele cu cafea pot duce la infectii majore, deshidratare, constipatie, colica si dezechilibru de electroliti.

Detoxifierea este necesara nu doar pentru toxinele produse de corpul noastru, ci si pentru sursele externe (insecticide, ierbicide etc.). Regimul sau alimentar necesita doar alimente produse natural. Acest regim-tratament pentru cancer trebuie sa refaca sistemul imunitar, si sa elimine toxinele. Multi oameni sunt atrasi de ideea eliminarii toxinelor, desi nu exista dovezi stiintifice care sa demonstreze nevoia eliminarii lor prin alte metode decat cele existente deja in corpurile noastre. Clismele, fie ele si cu cafea, nu au efecte notabile, cu exceptia dezechilibrului de electroliti si a deshidratarii. Totodata niciunul dintre adeptii detoxifierii prin clisme nu a identificat „toxinele” ce trebuiesc eliminate. Nici macar unul, nici macar una. Exista 3 cazuri cunoscute in care pacientii au decedat pe durata tratamentului Gerson.

Rolul oxidarii in tratarea cancerului este un alt element important in teoria lui Gerson. El crede ca celulele canceroase se dezvolta intr-un mediu lipsit de oxigen si ca pot fi distruse in prezenta reactiilor de oxidare. El crede ca este esentiala prezenta enzimelor oxidante in dieta, sub forma sucurilor de legume si de fructe preparate prin zdrobire (niciodata prin storcatoare centrifugale care distrug enzimele oxidante, sustine Gerson). Sunt interzise alimentele conservate, inghetate, incalzite, sub forma de praf sau gatite in vase de aluminiu. Scopul combinat al acestor reguli este de a normaliza functiile biologice a celulelor canceroase.

Terapia Gerson necesita respectarea exacta a planului de tratament, acesta incluzand:

– consumarea a 13 pahare de suc (cam 9 kg de fructe), de fructe sau legume, pe zi. Sucul trebuie sa fie proaspat stors, si consumat o data pe ora.

– consumul de fructe, legume si cereale integrale.

– consumul de suplimente alimentare (potasiu, solutie Lugol, coenzima Q10 si vitamina B12, vitaminele A, C si B3, ulei de in, enzime pancreatice, pepsina).

– administrarea regulata de clisme cu cafea sau musetel.

– gatirea alimentelor fara sare, condimente, uleiuri, si fara ustensile sau vase de aluminiu.

Au fost publicate urmatoarele studii de caz:

– in 1983-1984, un studiu retrospectiv a 38 de pacienti. Dosarele medicale a pacientilor nu au fost disponibile autorilor studiului. Informatiile au provenit doar de la pacienti. Studiul nu a oferit informatii care sa suporte eficienta terapiei Gerson in tratarea cancerului.

– in 1990, un studiu al dietelor similare dietei Gerson a fost realizat in Austria. Pacientii au primit tratamentul standard si dieta speciala. Aparent dieta a imbunatatit starea pacientilor. Autorii considera ca mai sunt necesare alte studii.

– in 1995, Organizatia Gerson a facut un studiu retrospectiv al pacientilor cu melanom tratati prin terapia Gerson. Studiul arata ca pacientii cu melanom de grad III sau IV au trait mai mult decat de obicei. Nu exista studii preclinice care sa sustina acest lucru.

La aceasta ora nu exista studii preclinice, pe oameni sau animale, care sa fi aparut in mediile stiintifice. Iar majoritatea informatiilor publicate despre terapia Gerson se bazeaza pe studii retrospective si declaratii anecdotice. Gerson a publicat 50 de studii de caz, in care a tratat diverse tipuri de cancer. Aceste studii includ notitele lui Gerson si cateva radiografii. Studiile de caz se finalizeaza cu contactarea pacientului, si includ declaratii anecdotice (descrieri incomplete a istoriei medicale a unuia sau a mai multor pacienti). Desi regimul Gerson exista de aproximativ 60 de ani, dovezile empirice sunt aproape inexistente. Aceste dovezi sunt constituite in principal din marturii si rapoartele subiective ale lui Gerson insusi sau a practicantilor terapiei sale.

La aceasta ora nu exista niciun studiu care sa indeplineasca criteriile de baza stabilite de catre Institutul National de Cancer pentru evaluarea beneficiilor clinice:

– pacientul necesita analize histologice care sa ateste prezenta celulelor maligne. Diagnosticul trebuie sa poate fi verificat si de alti cercetatori.

– daca pacientul a fost supus unei rezectii chirurgicale sau altor forme de tratament anterioare noii terapii, revenirea cancerului sau metastaza trebuiesc verificate histologic. Aceasta verificare trebuie sa fie disponibila si altor cercetatori.

– daca pacientul a fost tratat anterior, este necesara reevaluarea starii sale si tinerea sub observatie pentru o perioada suficienta pentru a verifica ineficacitatea tratamentului anterior, si dezvoltarea normala a cancerului.

Surse: 1, 2, 3, 4.

Articole recente

Comentarii

 1. Articolul este interesant,documentat si impartial.Autorul ne informeaza ce concluziilor au tras cei care au cercetat ac.dieta si lasa de fapt la latitudinea fiecaruia sa traga propriile concluzii.Felicitari!

 2. pacat de voi :))))
  Daca verificati arhivele din Guvernul SUA legate de aceasta terapie, ele sunt ascuse bine.
  Pacat ca oamenii sunt atat de usor manipulabili, si Dvs ati scris acest articol continuand manipularea.
  Daca ati iubi oamenii, ati incerca sa ajutati lumea asta cu acest portal Descopera.
  pacat de voi…

 3. Mise pare o enormitate sa pui un om  bolnav de cancersa cosume 9kg de fructe /zi,K care in exces estecardiotoxic, B12care este factor de crestere pt celulele neoplazice.

 4. MIRELA, articolul chiar NU este imparțial. Se vede clar că nu ia în seamă mărturiile celor vindecați după ce oncologii lor chimio și radioterapeuți le-au distrus imunitatea și i-au trimis acasă să moară.
  Iată aici, dacă vrei, o mărturie video cu poze și documente clare.
  https://youtu.be/3nmesqKtVj8

 5. CIOBANUCARMENCERASELA, dacă nu probezi personal, n-ai de unde ști… doar părerologie… ce spui despre K și B12 nu se poate întâmpla, pt că aceste vitamine NU au cum să fie în exces. Poate doar vitamina A datorită morcovului în cantități mari… și chiar se va colora pielea în galben, dar acesta e un inconvenient minor pe lângă beneficii.
  Omul nu este obligat să bea ceva ce simte că nu-i face bine. Cheia succesului terapiei este ca pacientul să mănânce mâncăruri sănătoase și gustoase. Terapia Gerson este o terapie nutrițională. Cei slăbiți vor câștiga în greutate, cei prea grași vor pierde în greutate. Mesele Gerson exclud poftele de preparate pline de grăsimi, sare și exaltatori de gust. De aceea aceste mese Gerson trebuie bine preparate, conform Manualului Terapiei Gerson (Gerson Therapy Handbook).
  Mesele Gerson oferă și un alt avantaj: dacă pacientul ( sau un membru al familiei) mănâncă alimente proaspete, se întâmplă adesea că și cei din jur își pierd pofta de preparate nesănătoase.
  Sodiul este un inhibator enzimatic. Când celulele normale își pierd capacitatea de a păstra potasiul, iar sodiul penetrează protoplasma lor, provoacă edem. Sunt asistent medical și am văzut mulți pacienți oncologici cu edem.
  Chiar și puțina pâine admisă va trebui să nu conțină sare de sodiu, ci cel mult sare de potasiu sau magneziu…
  Terapia Gerson începe cu un kit de start cu prezentări video pentru prepararea mâncării, pe care pacientul trebuie să le vizioneze până și le însușește bine. Mereu înveți ceva nou din aceste prezentări (dacă nu ești încuiat, evident…🙃🍊🍏🍎🍉🍐🍋🍍🍑)

 6. Numai un cretin poate sa creada ca te poti trata de cancer cu sucuri si plante. Sunt curioasa daca vreunul dintre postacii care blameaza chimioterapia si radioterapia, ar mai gandi la fel daca ar avea ghinionul sa fie diagnosticati cu cancer. Habar nu aveti cat este de devastator sa te lupti cu asa ceva si cat de daunator sa vezi ca exista atatia snapani si criminali care promoveaza aceste false terapii.

 7. Madalina, VORBIM
  DE O TERAPIE
  CARE A REFĂCUT
  COMPLET
  PACIENȚI ONCOLOGICI
  DISTRUȘI
  la propriu
  DE TERAPIILE CONVENȚIONALE.

  Uite aici un caz
  https://youtu.be/3nmesqKtVj8

  Vezi fotografiile din clip.
  Omul a fost literalmente adus la stadiul IV de cancer cu tratamente clasice și recuperat TOTAL
  exact cu TERAPIA GERSON

  Mai citește și tu.
  Ia de exemplu cartea
  CANCER -STEP OUTSIDE THE BOX.

  https://www.elefant.ro/cancer-step-outside-the-box-6th-edition-paperback_7b44f4db-2d5b-4b72-9dca-90f3f1d58035?gclid=CjwKCAjwgZuDBhBTEiwAXNofRKjv0cWYVjNYNMH_sPaq8q30iejiXWziUH9Fuc2K6caenywYfHQcbBoCDeEQAvD_BwE

  Spor la citit!🙂

 8. Madalina,
  Ia-o mai ușor cu etichetele.

  Cretin este acela care are păreri preconcepute fără să și le updateze continuu.

  Iată de ce îți sugerez să mai citești și tu câte ceva și să mai asculți mărturii ale celor care s-au vindecat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări