Spatiul cosmic ne fascineaza. Este putin inteles, uneori misterios, iar de aici pana la povesti si mituri mai este un singur pas. Deci, nu este surprinzator faptul ca speculatiile si zvonurile abunda amatorii de astronomie. Iata cateva dintre cele mai cunoscute legende urbane despre spatiu. De la conspiratii pana la pareidolia, vom enumera cateva dintre cele mai populare mituri despre Univers.

Marele Zid Chinezesc este vizibil din spatiu

Acesta e un mit care continua sa se intoarca la nesfarsit. In anul 1754, anticarul britanic William Stukeley a mentionat intr-o scrisoare faptul ca “Zidul lui Hadrian e intrecut doar de Marele Zid Chinezesc, putand fi vazut de pe Luna”. In 1895, Henry Norman, jurnalist englez, a citat acelasi lucru intr-un articol de ziar. Dupa anii 50 mitul a inceput sa se raspandeasca, desi el a fost demontat de toate misiunile spatiale ce au ajuns pe Luna, echipajele spunand ca Marele Zid Chinezesc nu este vizibil nici macar de pe orbita.

Aselenizarea a fost inscenata

Dupa ce echipajul lui Apollo 11 a aselenizat pe 16 iulie 1969, au urmat mai multe misiuni de succes. In cadrul misiunilor Apollo 12, 14, 15, 16 si 17 (intre anii 1969 si 1972), 12 persoane au avut norocul sa paseasca pe suprafata extraterestra. Dupa toate aceste misiuni, exista inca oameni care cred ca NASA a falsificat totul. Principalul argument este ca nu se vad stelele pe cer sau umbrele care par “ciudate”.

Unele dintre cele mai bune dovezi ce demonstreaza ca oamenii au ajuns pe Luna nu se afla in imagini, ci in rocile pe care le-au adus inapoi. Rocile aduse din misiunile Apollo cantaresc 382 kilograme. Aceste roci nu sunt la fel cu cele de pe Pamant si nu au aceeasi compozitie chimica.

O alta dovada ca am ajuns pe Luna? Puteti vedea site-urile lunare unde a aselenizat Apollo 11. Orbiterul de recunoastere lunara a realizat un set uluitor de imagini si bineinteles, exista un grup de oameni care au ajuns acolo si sunt bucurosi sa povesteasca despre cum e sa pasesti pe o alta lume. Ar fi incredibil de dificil de pastrat un astfel de secret, avand in vedere ca in programul Apollo au fost implicati zeci de mii de oameni din diferite parti ale globului, de la ingineri, oameni de stiinta pana la astronauti.

In plus, exista multe tehnologii pe care le folosim astazi, ce n-ar fi aparut daca n-am fi trimis oameni pe Luna.

Imagini cu chip de om pe Marte

Dupa cum ne spune EVZ (si nu numai), o serie de imagini surprinse de Opportunity a aprins imaginatia unor oameni care sustin ca mai multe pietre martiene ar fi, de fapt, parti ale unor stravechi statui asiriene.

Fata de pe Marte a ramas mult timp in imaginatia publicului. Acum, ca avem imagini de inalta rezolutie ale suprafetei planetei, nu exista dovezi pentru a crede ca fata ar fi creata de “vechii martieni”. Fata de pe Marte este un caz de pareidolie – un fenomen psihologic care determina creierul nostru sa vada o fata sau o alta forma familiara atunci cand ne uitam la ceva necunoscut.

Este necesara o gandire critica, sa punem intrebari si sa cautam solutiile stiintifice referitoare la lucrurile pe care nu le intelegem. Dupa cum a spus Carl Sagan, „Afirmatiile extraordinare necesita dovezi extraordinare”.

Mercur e cea mai fierbinte planeta din Sistemul Solar

Desi Mercur este cea mai apropiata planeta de Soare, nu este si cea mai fierbinte. Planeta cu cea mai mare temperatura medie a suprafetei este de fapt Venus – o consecinta a atmosferei compuse in mare parte din dioxid de carbon.

Sunetul se aude si in spatiu

Suntem obisnuiti ca atunci cand se produce o explozie sa auzim si un zgomot puternic. Insa nu acelasi lucru se intampla si in spatiu.

Suntem familiarizati cu sunetul trecerii unei nave spatiale, a unei explozii sau a altor lucruri care sar in aer in filme, dar pentru ca in spatiu nu exista aer, nu exista un mediu in care sunetul sa se propage. Este posibil insa ca intr-o nebuloasa, care este compusa dintr-un amestec subtire de gaz si praf, sa se poata auzi sunete. Alte unde nu au nevoie de aer pentru a calatori, precum undele luminoase sau cele radio.

Vara este cald pentru ca Pamantul se afla mai aproape de Soare

Pamantul nu este mai aproape de Soare atunci cand este vara in emisfera nordica, ci este exact opus. Planeta noastra este de fapt, in timpul verii, la cel mai indepartat punct fata de Soare. Este intotdeauna mai cald in timpul verii deoarece Pamantul este inclinat, iar razele Soarelui pica aproape perpendicular in emisfera nordica a pamantului.

Bibliografie:

https://svs.gsfc.nasa.gov//cgi-bin/details.cgi?aid=4185
https://www.space.com/26591-apollo-11-landing-site-nasa-video.html
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_missions_to_Mars
https://curator.jsc.nasa.gov/lunar/
https://www.space.com/3304-earth-closest-sun-dead-winter.html

Foto: http://amonksway.com/the-universe-as-a-giant-gps/

LĂSAȚI UN MESAJ