Cum poate slabi un sceptic?

Articole asemănătoare

cum-poate-slabi-un-scepticDomeniul dietei si a slabitului este un teren minat. Tot felul de diete si tot felul de specialisti care spun ca unele sunt mai bune decat altele si ca pentru a slabi, trebuie sa mancam asta si sa evitam asta… Afirmatiile sunt bazate, evident, pe o stiiinta falsa. Stiinta slabitului este cat se poate de simpla, cel putin in teorie. Aplicand prima lege a termodinamicii, ajungem la cuvantul cheie: caloriile. Cu cat absorbi mai multe calorii decat consumi, cu atat greutatea ta creste. Daca absorbi mai putine calorii decat arzi, atunci greutatea scade.

Nu exista “mancare proasta” si “mancare buna”, sau “mancare sanatoasa” si “mancare nesanatoasa”. Vom vedea in continuare si de ce. Cum nu exista o astfel de categorisire a mancarurilor, nu exista nici dieta sanatoasa sau dieta nesanatoasa. Orice aliment e bun atata timp cat este consumat intr-o cantitate corespunzatoare si devine “nesanatos” daca este consumat in exces.

cum-poate-slabi-un-scepticCea mai buna dieta

Cea mai buna dieta e cea care-ti permite sa mananci orice. Dietele pentru slabit sau suplimentele sunt pentru cei lenesi si nu vor aduce rezultatele dorite. In contextul dietei, nu trebuie sa renunti la mancarurile care-ti plac, ci trebuie sa mananci doar mai putin din fiecare. Poti slabi chiar daca mananci grasimi, carbohidrati sau suc cu zahar.

Acum mii sau sute de mii de ani, hrana era greu de procurat, insa astazi, putem manca cat dorim. Singura limita, in cele mai multe cazuri din tarile dezvoltate, este vointa.

Nu exista o formula magica care sa ne modeleze corpul pe care-l dorim. Ceea ce trebuie sa facem este sa includem o cantitate rezonabila in dieta noastra de nutrienti esentiali. Cand spunem esentiali, ne referim la substantele pe care corpul nostru nu le poate produce, precum grasimile sau aminoacizii. Acestea trebuie consumate direct, precum vitaminele si mineralele.

Care este cea mai buna dieta? Una saraca in carbohidrati? Una bogata in carbohidrati? Sau una bazata doar pe legume, fara grasimi?

Evident ca niciuna nu este buna. Corpul omenesc pentru a functiona corespunzator, are nevoie si de carbohidrati, si de grasimi, si de proteine. Alimentele trebuie consumate in mod rational, indiferent de proveninenta lor (animala sau vegetala).

De ce avem nevoie de carbohidrati?

Carbohidratii sunt compusi organici compusi din carbon, hidrogen si oxigen. Carbohidratii reprezinta principala noastra sursa de energie si sunt folositi primii (inaintea proteinei si a grasimii). Este recomandat ca aproximativ 45-60% din energie sa fie provenita din carbohidrati.

Fara carbohidrati, proteinele din muschii nostrii vor fi folosite pentru a furniza energia necesara, adica, practic corpul nostru va manca efectiv proprii muschi. Tot carbohidratii, ofera nutrienti vitali pentru bacteriile din intestine, care ajuta la digerarea mancarii.

De ce avem nevoie de grasimi?

Grasimile au capatat o imagine proasta, iar unele produse afirma cu mandrete ca ar fi “fara grasimi”, ca si cum acestea ar fi ceva malefic. De fapt, grasimea este necesara si vom vedea si de ce.

Practic toate alimentele contin grasimi. Atat plantele cat si animalele folosesc grasimi pentru ca este cea mai economica cale de a stoca energia. Este necesara pentru cresterea, dezvoltarea si functionarea organismului atunci cand acesta nu este hranit (sau lipsa luminii in cazul plantelor).

Grasimile sunt necesare pentru cresterea si dezvoltarea funciilor celulei.  Sunt necesare pentru functionarea corespunzatoare a nervilor si a creierului. Mielina, materialul care inconjoara neuronii si transmit mesaje electrice, contin grasimi. Toate celulele din corpul nostru trebuie sa contina grasimi, deoarece acestea joaca un rol important in membrana celulelor, controland ceea ce iese si ce intra in celula. Si nu in ultimul rand, grasimea ajuta la formarea steroizilor care regleaza procesele corpului.

De ce avem nevoie de proteine?

Numeroase diete vegetariene spun sa evitam proteinele. Dar poate corpul nostru functiona parametrii normali si fara carne?

Proteina este un nutrient esential, gasit in alimente de provenienta animala sau in seminte. Corpul nostru foloseste proteinele pentru a construi noi celule, pentru a mentine tesuturi si pentru a sintetiza noi proteine ce fac posibila functionarea corpului uman.

Pentru a vizualiza o proteina, inchide ochii si imagineaza-ti un lant lung. Zalele din lant sunt aminoacizi, cunoscuti si ca fiind caramizile din care sunt alcatuite proteinele. Spre deosebire de atomii de carbon, hidrogen si oxigen, aminoacizii contin si un grup de nitrogen. Grupurile sunt esentiale pentru sintetizarea (asamblarea) proteinelor specializate.

Aproximativ jumatate din proteinele consumate intr-o zi sunt folosite pentru a realiza noi enzime. Enzimele sunt proteine specializate pentru a efectua diverse lucruri, precum digestia mancarii, asamblarea sau dezasamblarea moleculelor pentru a creea noi celule si substante chimice. Pentru a realiza aceste functii, enzimele au nevoie de vitamine si minerale.

Abilitatea de a vedea, de a gandi, de a auzi sau de a misca, se datoreaza celulelor nervoase care trimit mesaje inainte si inapoi, de la o celula la alta, pana la alte tipuri de celule specializate, precum cele din muschi. Trimiterea acestor mesaje se datoreaza neurotransmitatorilor. Realizarea acestor neurotransmitatori necesita – ghiciti ce. Proteine!

In final, proteinele joaca un rol important in realizarea fiecarei celule noi. Cromozomii nostri sunt facuti din nucleoproteine, substante alcatuite din aminoacizi si acizi nucleici.

Asadar, cum se poate slabi?

Metabolismul fiecaruia cantesteste cel mai mult in aceasta ecuatie. Daca avem un tip somatic endomorf, ne va fi mai greu sa slabim decat un mezomorf. Insa, nimeni nu trebuie sa se dea batut, iar sportul, este cea mai sigura si „normala” metoda de slabire.

Miscarea este buna pentru a ne mentine in forma si a putea urca scarile si cand liftul e blocat, dar s-ar putea ca aceasta metoda sa esueze din doua motive. In primul rand, este nevoie de mult exercitiu pentru a arde 100 calorii. Este descurajant, si fara o vointa puternica, majoritatea renunta prematur. Mai simplu ar fi sa inlocuim paharul de suc cu un pahar cu apa si am consuma cu 140 de  calorii mai putin. In al doilea rand, un exercitiu epuizant la sala ne poate creste apetitul si vom manca mai mult decat mancam inainte sa ne apucam de sport.

Folositi un calculator IMC (BMI) pentru a calcula de cate calorii aveti nevoie. Folositi aplicatii care va ajuta sa calculati caloriile consumate. Invatati sa puneti lucrurile in ordine si sa aveti un program strict pe care sa-l urmati. Mesele trebuie sa fie cat mai mici. Si nu in ultimul rand, trebuie sa va echipati cu rabdare. Foarte multa rabdare. Este posibil sa treaca luni bune de zile pana sa se observe diferente motivante pe cantar.

Sportul ramane cea mai eficienta si cea mai sigura metoda de slabire. Nu va descurajati, daca va doriti cu adevarat, veti trece peste momentele dificile, iar rezultatele obtinute va vor motiva suficient cat sa perseverati.

Articole recente

Articolul precedentLG G3 – Review
Articolul următorSony Xperia Z3 Tablet – Review

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări