Lumea nevazuta

Articole asemănătoare

acarieniCrezi ca esti singur in camera acum? De fapt, in casa ta locuiesc milioane de vietati, microorganisme si bacterii. O lume intreaga nevazuta cu ochiul liber. Desi multi dintre ei sunt colocatari nepoftiti, cateodata trebuie sa invatam sa traim alaturi de ei.

Acarienii

Acarienii ii gasim in asternuturi si in alte tesuturi textile. Traiesc cu noi fara sa ii simtim. Nu cer de mancare si nu ne deranjeaza, se multumesc cu celulele noastre moarte. Se gasesc intre 100 000 si 10 milioane de acarieni doar in asternuturile de pat, dar pot fi gasiti si pe covoare, saltele, scaune tapitate, animale impaiate de jucarie sau in alte tesaturi unde formeaza adevarate colonii.

Acarienii sunt organisme microscopice, inrudite cu paianjenii, care prolifereaza in conditii de caldura si umezeala. Acarienii morti precum si materialelor fecale ale acestora se amesteca cu praful si sunt usor aeropurtati.

Acarienii se hranesc cu praf, celulele moarte ale pielii si ciuperci microscopice care cresc pe saltea. Adora caldura si umiditatea, astfel o casa bine izolata in care traiesc multi oameni si animale, cu mult mobilier, reprezinta locul ideal pentru ei.

acarieni2Acarienii pot fi si folositori. Acarienii pradatori sunt utilizati uneori si in combaterea biologica a unor insecte daunatoare, sau impotriva paianjenului rosu al legumelor.

Acarienii provoaca uneori si alergii. Praful de casa este un amestec de substante. Poate sa contina fibre de tesaturi, particule de piele umana descuamata, peri de animale sau fiinte microscopice cum sunt acarienii. O persoana poate fi alergica la una sau mai multe din aceste substante, dar cel mai frecvent alergizeaza acarienii.

Gandacii de bucatarie

Toata lumea ii cunoaste. Sunt micile creaturi nedorite ale bucatariilor noastre. Ii gasim pe gresie, prin chiuveta, si uneori chiar pe masa.

Nimeni nu si-ar dori gandaci in bucatarie. Insa cand acestia ajung acolo, incepe un adevarat razboi intre gazda si „invitati”.

In mod ciudat, chiar si cea mai curata casa poate avea gandaci; datorita depozitelor de zahar, grasime sau alte substante in locuri greu de ajuns, in crapaturi, in spatele frigiderului sau aragazului, gandacii gasesc o sursa de hrana si incep sa se inmulteasca cu repeziciune.

Gandacii de bucatarie se odihnesc ziua in locuri ascunse, de unde ies noaptea pentru a se hrani; ei au un simt olfactiv foarte puternic si instincte de supravietuire deosebite. Daca vei vedea un gandac in timpul zilei in bucatarie, inseama ca ai o problema serioasa cu aceste insecte.

O curiozitate a acestor gandaci este ca pot supravietui chiar daca li se taie capul. In caz ca pierd o parte a corpului, inclusiv capul, gandacii isi sigileaza rana prin inchegarea sangelui intr-un ritm mult mai rapid decat se incheaga cel uman. Astfel, trupul ramas poate efectua activitati simple, cum ar fi statul pe toate picioarele, sau deplasari prin raspunderea la anumiti stimuli. Gandacii pot trai fara cap cel putin doua saptamani, dar vor muri pana la urma de foame. Fara cap, gandacii nu pot sa mai creasca. Procesele de crestere sunt oprite deoarece hormonii de crestere din creier nu mai ajung la organism.

microorganismBacteriile

Bacteriile sunt microorganisme monocelulare si apartin regnului procariota, cele mai vechi forme de viata, foarte raspandite in aer, apa, sol, pe obiecte, alimente si organisme.

Bacteriile se gasesc peste tot si se pot reproduce la fiecare 20 de minute. Bacteriile aflate pe corpul tau in acest moment sunt intr-un numar mai mare decat populatia Statelor Unite ale Americii. Insa nu toate bacteriile sunt daunatoare. La fel ca si oamenii, bacteriile pot fi bune sau rele, depinzand de ce fac ele pentru tine. Si la fel ca si oamenii, bacteriile sunt aici ca sa ramana. Nu putem scapa de ele, asadar, trebuie sa invatam sa traim cu ele.

Unele bacterii isi petrec viata pe piele, pe par, sau sub unghii. Unele dau un miros specific, insa sunt si altele, numite patogene, ce provoaca diverse boli.

Gazduim milioane de bacterii pe piele, in nas si in gura. Doar 25 de specii traiesc in cavitatea bucala iar o singura picatura de saliva poate contine cateva zeci de milioane de bacterii.

Fara bacterii n-am putea supravietui. Ne ajuta sa digeram mancarea si sa producem vitamine. Populatia bacteriilor dintr-un corp uman se mentine intr-un echilibru atata timp cat nu exista un factor exterior care sa disturbe acest lucru.

Chiar daca am vrea, nu putem scapa de bacterii pentru totdeauna. Facem numeroase lucruri cu mainile: ridicam telefonul, scriem, preparam mancarea, ne imbracam etc. Mainile aduna bacterii cu fiecare atingere a obiectelor. Putem scapa de multe din ele spanlandu-ne pe maini, dar nu definitiv.

bacteriaBacteriile nu se pot vedea cu ochiul liber, insa le putem vedea cu un microscop.

Bacteriile autotrofe isi asigura nevoile plastice si energetice doar din substante anorganice, folosind dioxidul de carbon ca sursa de carbon. Ca sursa de azot utilizeaza sarurile amoniacale, nitritii si nitratii. Acestea nu sunt patogene si unele pot fi chiar de mare folos agriculturii, prin contributia adusa imbogatirii solului in azot.

Sunt si bacterii ce pot fi daunatoare. Bacteriile heterotrofe sunt niste bacterii patogene. Pe langa substantele anorganice au mare nevoie pentru acoperirea necesitatilor de carbon si azot: de substante organice sintetizate de catre alte organisme.

Exista si un al treilea tip de bacterii, numite mixotrofe. Acestea sunt capabile sa foloseasca atat sursa de carbon cat si substante organice sau substante anorganice, in special dioxidul de carbon. Bacteriile mixotrofe sunt foarte raspandite in natura, dar nu sunt patogene pentru organismele animale si umane.

Bacteria din fixativul de par

Oamenii de stiinta din Japonia au descoperit o specie noua de bacterie numita Microbacterium hatanonis, ce poate trai in fixativul de par.

Contaminarea produselor cosmetice este rara, insa unele produse nu pot opri cresterea acestei bacterii. Specii de microbacterii au fost descoperite si in lapte, branza, oua si chiar si in sangele pacientilor cu leucemie.

purice-hranindu-sePuricele

Multi dintre noi avem animale de casa, dar uneori, acestea pot prezenta paraziti numiti purici. Puricii pot provoca alergii mai mult sau mai putin grave. Alergia la saliva puricilor este una din alergiile cele mai des intalnite la caini. Principalele simptome sunt un scarpinat si un lins excesiv, uneori pana la sange, in zona afectata. Atunci cand un purice ajunge pe caine il inteapa pentru a se hrani cu sangele sau. In timpul intepaturii puricii elimina saliva si le poate produce reactii alergice.

Purice este numele comun pentru insectele din ordinul Siphonaptera. Purecii sunt paraziti externi care traies prin hematofagia sangelui mamiferelor si pasarilor. Acestia sunt descendenti ai familiei Boreidae, ai carei reprezentati sunt de asemenea, nezburatori. Se presupunea ca au evoluat din ordinul Diptera, aceasta ipoteza fiind bazata pe similaritatea larvelor.

Au picioarele din spate lungi adaptate pentru saritura. Pot sari vertical pana la 18 cm si orizontal pana la 33 cm, de 200 de ori mai mult decat lungimea corpului lor. Au un corp puternic si pot suporta o presiune foarte mare, o adaptare pentru a supravietui la tentativele de eliminare prin scarpinare.

Autor: Marius, www.descopera.org

Articole recente

Articolul precedentLobul occipital si cortexul vizual
Articolul următorCine sunt Illuminati?

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări