Misiune și cruciadă în teritoriul venzilor (secolul al XII-lea)

Articole asemănătoare

Subiectul acestei lucrări este deosebit de incitant, studierea fenomenului cruciadelor constituind, de-a lungul timpului, o temă de mare interes pentru medievistica europeană. Dacă desfășurarea evenimentelor este în general cunoscută, asupra conceptelor şi cauzelor, discuțiile nu au fost încă epuizate. Autorul a ales să se ocupe de un segment al fenomenului dintr-un spațiu mult depărtat de „locurile sfinte” – ținta prin excelență a așa numitelor cruciade clasice. De asemenea, „inamicii” nu mai sunt musulmanii, ci câteva triburi slave – încă păgâne la acea vreme –, care se aflau chiar în centrul Europei. Așadar, ne aflăm într-un spectacol de teatru cu un alt decor și alți actori, care joacă mai mult sau mai puțin după regulile cruciadei, definite cu această ocazie.

Pentru mai buna cunoaștere a societății baltice medievale timpurii, s-a recurs la informații diverse – în special cronici –, dar și la date lingvistice și arheologice, toate precizările, legate de etimologie, limbaj, etnicitate, structură socială, cultură materială, fortificații, așezări, centre regionale, comerț, specializări artizanale, militarism, integrându-se armonios în economia subiectului.

Încercările de creștinare ale venzilor din secolele X–XI au avut un caracter episodic, fiind evaluate progresele înregistrate în procesul de convertire prin înființarea centrelor ecleziastice puternice și raporturile acestei populații cu ținuturile de graniță creștine, care au evoluat oscilant – de la adoptarea credinței la toleranță religioasă, de la colaborare la revoltă – totul sub semnul tributului lumesc perceput de saxoni.
Domnul Mihai Dragnea pune o serie de întrebări, la care încearcă să răspundă în manieră proprie: „Aveau venzii să fie uciși sau convertiți? Damnați sau salvați? Care a fost contextul politic în care se aflau venzii după prima cruciadă? În ce măsură apostazia lor politică și religioasă a impus recurgerea la organizarea unei cruciade în 1147? Ce factori au determinat papalitatea să accepte extinderea cruciadei în regiunea baltică?”

Mai întâi sunt fixate coordonatele istorice ale războiului sfânt la Marea Baltică în secolul al XII-lea, apoi sunt tratate fațetele multiple ale creștinării acestei regiuni pornind de la binomul cruciadă – convertire, care înseamnă, în primul rând, impunerea unui sistem parohial, construirea bisericilor în teritoriul cucerit fiind primul pas. În procesul de convertire au fost identificate trei etape majore: a misionarismului individual susținut de liderii seculari; a misionarismului individual și colectiv susținut de puterea seculară, dar și de clericii din teritoriu; a implicării masive a ordinelor religioase, având susținerea directă sau indirectă a papalității și a puterii seculare.

Autorul a surprins foarte bine specificul acestei acțiuni îndreptate împotriva venzilor – caracterul punitiv și mercantil sub semnul crucii –, ceea ce o deosebește într-o oarecare măsură de cruciadele purtate în Orient. Lucrarea de față are, astfel, menirea să descâlcească ițele controversatei cruciade împotriva venzilor – iubitori de idoli, acțiune care are mai degrabă un puternic iz material şi mai puţin confesional. Imaginea pe care o oferă asupra „misiunii şi cruciadei împotriva venzilor” este concludentă, volumul ocupând totodată un spaţiu aproape gol în istoriografia românească a acestei teme.

Adrian Ioniță
Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române

Mihai Dragnea s-a născut în anul 1988 în București. A absolvit Facultatea de Istorie în 2011 și masteratul interdisciplinar de Studii medievale în 2013 (Universitatea din București). Lucrarea de față reprezintă teza de doctorat, susținută în 2018 la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române (coord. Acad. Șerban Papacostea și Prof. univ. dr. Virgil Ciocîltan). Cercetarea a fost elaborată în cadrul proiectului „MINERVA – Cooperare pentru cariera de elită în cercetarea doctorală și post-doctorală”. Implementarea a fost posibilă cu sprijinul Institutului pentru Studii Medievale al Universității din Leeds (Marea Britanie), unde Mihai Dragnea a efectuat un stagiu de cercetare în 2015 (coord. dr. Alan V. Murray). În perioada doctoratului, a efectuat stagii de documentare în Belgia (2015) și Germania (2016, 2017). În 2018, a obținut o bursă post-doctorală de scurtă durată oferită de Institutul Cultural Român. Cercetarea a fost realizată la Institutul de Istorie și Arheologie, Universitatea din Tartu (Estonia).

În prezent, Mihai Dragnea este președinte al Asociației de Istorie Balcanică (AIB) și redactor-șef al publicației Hiperboreea, indexată în mai multe baze de date internaționale. Este membru al Asociației Slaviștilor din România (2016) și al Society for the Study of the Crusades and the Latin East (2019). Mihai Dragnea face parte din Consiliul Consultativ (secțiunea Istorie) al editurii britanice Cambridge Scholars Publishing (2018). Din anul 2019, este colaborator din partea României pentru International Medieval Bibliography, publicată de Brepols și coordonată de Institutul pentru Studii Medievale al Universității din Leeds.

Comenzile se trimit la adresa de e-mail: office@etnologica.ro
https://www.etnologica.ro

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări