Numere si coincidente

Articole asemănătoare

numere-si-coincidenteBroaste testoase cu doua capete, serpi cu trei capete, ce sa mai vorbim de alte minunatii ale naturii, precum reptila care poate merge pe apa?

Natura e un rezervor nesecat de surprize pentru Homo sapiens. Sunt naturale, desi anormale, ele nu au nimic paranormal. Regnul animal nu este singurul care ascunde minunatii. Cel mineral este si el la fel de misterios, unele parand a fi din Odiseea spatiala. Prin ce coincidenta extraordinara am fi putut gasi in straturile arheologice aceasta bucata minerala? A fost oare pusa aici de extraterestrii ca sa arate ca au fost pe Pamant?

Inainte sa ne avantam in asemenea fabulatii, trebuie mentionat ca acest bloc mineral care pare prelucrat este cat se poate de natural, fiind vorba de pirita (mai jos in imagine), o sulfura de fier care cristalizeaza cubic.

In natura s-au descoperit multe lucruri extraordinare si multe inca raman de descoperit, insa ceea ce ne prezinta partizanii „coincidentelor exagerate” ca fiind paranormal, este cat se poate de natural.

piritaPe baza unor reflectii si calcule destul de simpliste, trestia ganditoare care este omul, poate intelege aceste coincidente si isi poate da seama ca adesea nu au nimic „exagerat”. Altfel spus, vrem sa va aratam ca extraordinarul se poate foarte bine produce din cauze cat se poate de naturale.

Psihokinezia

Va prezentam urmatorul scenariu: un prezentator se intoarce catre camera principala si, cu un aer cat se poate de serios ii priveste pe telespectatori si declara: „Acum! Aprindeti cinci sau sase becuri in locuinta dumneavoastra!” Apoi se intoarce catre medium si il intreaba: ”Chiar credeti ca o puteti face?” Dupa cateva clipe, magul se pronunta: „Sper sa ma pot concetra suficient in aceasta seara, dar nu ma aflu in conditii ideale; pentru a produce asemenea fenomene la distanta, de obicei ma retrag cateva zile in singuratoate si intuneric total, dupa un post sever”. Acestea fiind spuse, daca nu reuseste, publicul va da vina pe conditii si nu va pune la indoiala competentele sale.

Si totusi, mediumul reuseste. La unii din telespectatorii care urmaresc emisiunea se ard cateva becuri. Ei anunta acest lucru centralei postului de televiziune care difuzeaza in direct acest moment absolut extraordinar. Asadar, mediumul a reusit – asa cum sustinea – concentradu-si puterea spirituala asupra materiei, sa arda becuri electrice la distanta.

Nu-i asa ca e extraordinar? Poate ca nu. Sa privim mai indeaproape. Sa presupunem ca emisiunea este urmarita de un milion de telespectatori si ca dureaza o ora sau mai mult. Daca unii telespectatori n-au vrut sa intre-n hora, sau au preferat din motive de economie sa nu aprinda lumina, putem ramane cu pana la 2 milioane de becuri aprinse timp de o ora. Or, durata medie de viata a unui bec cu incandescenta este de 1000 de ore. Aceasta inseamna ca, in timpul emisiunii, se vor arde circa 2000 de becuri! Hazardul explica deci in mare masura numeroasele apeluri telefonice catre centrala care confirma puterea mediumului.

In acelasi mod, trucul poate fi efectuat cu monede, si puteti spune ca aveti abilitati sa controlati la distanta caderea unei monede. Puteti repeta experimentul si de 10 de ori, iar cu ajutorul gandului ati reusit sa faceti ca toate aruncarile, fara exceptie, sa cada pe aceeasi parte.

De fapt, statistica arata ca este posibil.

Legea numerelor mari

Legea numerelor mari spune ca tot ce este surprinzator atunci cand un eveniment de tip „unul la un milion” ti se intampla chiar tie, trebuie sa-ti aduci aminte ca pe Pamant traiesc 7 miliarde de oameni. De fapt, ceea ce numesti tu un eveniment rar, s-a mai intamplat la 7000 de oameni.

Legea cautarii

Cu cat cauti mai mult un sens, cu atat vei avea sansa sa descoperi si mai multe legaturi intre un numar si un eveniment. Daca crezi ca in data de 6.06.2006 se va intampla ceva, cu siguranta vei gasi destule evenimente socante daca vei cauta suficient de mult: zeci de oameni omorati in sudul Afganistanului, atacuri cu bomba, sau diverse accidente. Adrese, bani, cifre, societatea noastra este obsedata de numere.

Dincolo de numere

Carl Jung nu credea ca intamplarile sunt doar coincidente. El a inventat notiunea de sincronicitate pentru a explica „coincidentele cu inteles”. Sincronicitatea era un principiu non-cauzal a doua sau mai multe fenomene psihico-fizice.

uri-gellerDar noi dam o semnificatie si inteles coincidentelor. O persoana selectiva in gandire, precum Uri Geller (in stanga in imagine), poate ajunge la niste concluzii extrem de nastrusnice. Dupa atacul terorist din 11 septembrie 2001, Geller a postat gandurile sale despre numarul 11. A cerut ca toti sa se roage pentru 11 secunde pentru victime. De ce? El era convins ca era ascuns un mesaj numerologic in evenimentele acelei zile. Iata cateva idei de-ale sale:

Data atacului: 9/11 – 9 + 1 + 1 = 11;

11 septembrie este ziua cu numarul 254 din calendar: 2 + 5 + 4 = 11;

Dupa 11 septembrie mai erau 111 zile pana la sfarsitul anului;

Turnurile gemene aratau ca numarul 11;

Statul New York a fost al 11-lea stat care s-a alaturat Uniunii;

New York City are 11 litere;

Afghanistan – 11 litere;

The Pentagon – 11 litere;

Zborul 11 – 92 persoane la bord – 9 + 2 = 11;

Zborul 77 – 65 persoane la bord – 6 + 5 = 11;

Geller a afirmat ca „vor mai veni astfel de informatii” si a sugerat cititorilor sa ii trimita un e-mail cu mai multe descoperiri de acest gen. Coincidente ca cele de mai sus se mai pot gasi. Nenumarate indicii sau cuvinte se pot obtine cu legatura la numarul 11, 12, 13 sau la orice numar sau cuvant. Si „Nostradamus” are 11 litere, asta ce poate sa insemne?

Din pacate pentru Geller si altii care sunt impresionati de aceste coincidente, este ca au un numar si mai mare de lucruri care le-ar putea considera rateuri. Insa Geller nu le vede pentru ca nu le cauta si pe acestea.

Oamenii cauta indicii si raspunsuri pentru lucrurile relevante lor, le potrivescc si ignora tot ceea ce nu se potriveste. Asa ia nastere superstitia, acceptand doar coincidentele ce ni se par noua ca au un inteles… cel pe care vrem sa-l aiba.

Bibliografie:

Georges Charpak & Henri Broch – Lectii de vrajitorie. Stiinta si paranormalul.

http://www.psihanaliza.org/jung/sincronicitate.html

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări

Viata si entropia

Viata dincolo de Terra

Explozia Cambriana