Primii sateliti artificiali – Sputnik 1 si 2

Articole asemănătoare

sputnikSatelitii artificiali sunt corpuri construite de om si apoi lansate in spatiu, ce se deplaseaza pe o orbita in jurul Terrei si care au rol in industria comunicatiilor, dar si in cercetarea stiintifica.

Primul satelit artificial plasat pe orbita Pamantului

URSS – Sputnik 1 – 4 octombrie 1957.

In 4 octombrie 1957, Sputnik1 devine primul satelit artificial plasat pe orbita Pamantului la o altitudine de 900 km.

Satelitul cantarea 83 kg si era echipat cu doua transmitatoare radio (20 si 40 Mhz) care emiteau semnale intermitente, fiind auzite in receptoarele radio pe tot globul. Analiza semnalelor radio a fost folosita pentru a strange informatii despre densitatea electronilor din ionosfera, in timp ce temperatura si presiunea era codificata in durata dintre semnalele radio emise.

Sputnik1 a fost lansat de o racheta R-7 si a ars la intrarea in atmosfera la 3 ianuarie 1958. Doua luni mai tarziu dupa lansarea satelitului Sputnik1, americanii au esuat sa lanseze satelitul Vanguard.

Laika, prima fiinta decedata in afara Pamantului

URSS – Sputnik 2 – 3 noiembrie 1957.

Laika a fost un caine din Uniunea Sovietica si prima fiinta care a decedat in afara Pamantului. Laika a fost antrenata cu alti doi caini si aleasa pentru a ocupa nava sovietica Sputnik 2 care a fost lansata in spatiu pe data de 3 noiembrie 1957.

Dupa succesul inregistrat cu Sputnik 1, Nikita Khrushchev, premierul sovietic, a ordonat comemorarea celei de-a 40-a aniversare a Revolutiei din Octombrie cu lansarea unei noi rachete. Acest lucru a fost decis la o saptamana dupa lansarea satelitului Sputnik1, iar oamenii de stiinta sovietici nu au avut decat trei saptamani la dispozitie sa se pregateasca. Intr-un timp atat de scurt, a fost imposibil sa se realizeze un sistem care sa asigure revenirea cainelui in siguranta pe Pamant. Liderul sovietic stia ca un astfel de obiectiv intr-un timp atat de scurt ar fi o victorie politica in Cursa Spatiala impotriva Statelor Unite ale Americii.

Obiectivul misiunii: demonstrarea faptului ca un animal poate supravietui pe orbita Pamantului timp de 10 zile si efectuarea masuratorilor referitoare la radiatia solara (raze x si ultraviolete) si razele cosmice.

Misiunea a fost un partial succes. Laika a murit dupa 5-7 ore datorita supraincalzirii cabinei.

Laika nu a fost primul animal in spatiu, insa a fost primul animal care a orbitat Pamantul. Misiunea a fost una controversata, deoarece cainele nu avea nicio sansa de supravietuire iar capsula nu era proiectata sa se si reintoarca inapoi pe Pamant in siguranta.

Dupa 2570 de rotatii orbitale si 163 de zile, Sputnik 2 – impreuna cu ramasitele catelusei Laika – s-a dezintegrat la reintrarea in atmosfera, la 14 aprilie 1958.

In prezent, spatiul cosmic este impanzit de sateliti artificiali, iar fara ei comunicarea intre diversele parti ale lumii ar fi imposibila.

Articole recente

Articolul precedentMutarea stachetei
Articolul următorFalsa analogie

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări