Falsa analogie este o eroare logica ce se aplica la argumentele inductive. Intr-o analogie, doua concepte, obiecte sau evenimente se propun ca fiind similare in natura (A si B) si se arata ca au o relatie comuna cu o alta proprietate. Premisele sunt ca A are proprietatea X si de aceea B de asemenea are proprietatea X, deoarece s-a convenit ca sunt similare.
Doua obiecte (A si B) pot fi similare in anumite privinte, de exemplu culoarea lor. Dar este posibil sa nu aiba in comun proprietatea X, precum dimensiunea. De aceea, chiar daca banana si Soarele au culoarea galbena, nimeni nu poate spune ca au aceleasi dimensiuni.
Structura argumentului
“A” are proprietatea Y. “A” si ”B” sunt similare. Asadar, B are proprietatea “Y”.
Exemplu:
Modelul sistemului nostru solar este similar cu modelul unui atom, cu planetele orbitand in jurul Soarelui precum electronii orbiteaza nucleul. Electronii pot sari de pe o orbita pe alta; asadar, trebuie sa studiem dovezile antice referitoare la pozitia planetelor din acea perioada pentru observarea acestui lucru.
Noi stim astazi ca nu acesta este comportamentul unui atom, iar analogia este gresita. Planetele orbiteaza pe orbite fixe si putem determina pozitia lor. Ceea ce nu se poate spune si despre pozitia electronilor.
Un alt exemplu de analogie falsa ce poate aparea cand se doreste demonstrarea unui creator:
Universul este ca un ceas complex. Un ceas trebuie sa fie proiectat de un ceasornicar. Prin urmare, Universul trebuie ca a fost proiectat de un Creator.
Argumentul informatiei
O falsa analogie poate fi observata in mai multe forme, precum in “complexitatea specificata”, un concept creat de William Dembski de la “Discovery Institute”. O astfel de analogie poate fi de forma:
ADN-ul este un cod. Codul necesita inteligenta. Asadar, ADN-ul este creat de o forma inteligenta.
Oamenii sunt creaturi amuzante si cateodata, nu suporta ideea de a gresi sau de a da dreptate celuilalt, ajungand sa se agate de diverse argumente copilaresti. Indiferent daca sunteti ateu, crestin, om de stiinta sau credincios, evitati erorile de logica in discutiile purtate cu cei pe care doriti sa-i convingeti. Ele nu vor face decat sa va invalideze afirmatiile.
…si universul s-a autocreat din nimic, pentru ca a fi creat e considerat o analogie falsa. Puneti-va in minte un astfel de rationament, o asa logica si veti vedea ce se intampla.