Sovieticii erau cu un pas inainte in cursa spatiala, reusind sa lanseze satelitii artificiali Sputnik 1 si 2 pe data de 4 octombrie 1957 si respectiv 3 noiembrie 1957.
SUA – Explorer 1 – 31 ianuarie 1958
Explorer 1 este primul satelit artificial lansat de SUA, fiind al treilea pe glob dupa satelitii sovietici Sputnik 1 si 2. Explorer 1 a fost primul satelit integrat intr-un program de explorare, fiind dotat cu sonde de explorare spatiala, care au furnizat date cu privire la ionosfera din regiunea polara.
Lansarea satelitului Explorer 1 a fost accelerata de lansarea satelitilor sovietici, cautandu-se reluarea intrecerii din perioada Razboiului Rece dintre cele doua mari puteri.
Conform planificarii, satelitul trebuia sa fie lansat cu doua zile mai devreme, insa datorita vremii nefavorabile, lansarea a fost amanata. Pe 31 ianuarie 1958, satelitul a fost lansat de o racheta purtatoare tip Juno1, cupatru trepte. Rampa de lansare se afla in apropiere de coasta Cape Carnaval, din statul Florida de pe coasta Atlanticului.
Explorer 1 a fost pus pe orbita la un perigeu de 224 mile si un apogeu de 1.575 mile avand o perioada de 114,9 minute. Greutatea sa totala era de 14 kg, dintre care 8 kg cantareau doar instrumentele de la bord.
Explorer1 a fost primul satelit american care a reusit sa detecteze centura de radiatii Van Allen. In doar 84 de zile, Jet Propulsion Laboratory si ABMA (Army Ballistic Missile Agency) au reusit sa modifice vehiculul de lansare Jupiter-C si sa construiasca satelitul Explorer 1.
Explorer 1 a fost lansat la cateva luni dupa ce URSS obtinuse un avans in Cursa Spatiala cu Sputnik1 si Sputnik2. Descoperirea centurii Van Allen a reprezentat un eveniment stiintific major, crescand reputatia Statelor Unite ale Americii in explorarea spatiului. Explorer1 a reintrat in atmosfera Pamantului pe 31 martie.
SUA – Explorer 2 – 5 martie 1958
Explorer 2 a fost lansat de la Cape Canaveral, Florida, pe 5 martie 1958. In timp ce Uniunea Sovietica tocmai lansasera satelitii Sputnik 1 si 2, SUA a decis sa foloseasca vehiculul Jupiter-C, care era deja testat, pentru lansarea satelitului Explorer 2. Explorer 2 nu a ajuns pe orbita Pamantului datorita unei defectiuni la racheta purtatoare Jupiter-C.
Bibliografie:
http://history.nasa.gov/sputnik/expinfo.html
Foto: Nasa.gov