Primul om in spatiu

Articole asemănătoare

gagarinPrimul om in spatiu – Iuri Gagarin

URSS – Vostok1 – 12 aprilie 1961

Iuri Alexeevici Gagarin, la doar 27 de ani, a devenit primul om in spatiu si primul pe orbita Pamantului. Vostok 1 (din rusa: rasaritul) s-a numit misiunea primului zbor spatial cu echipaj uman din istoria omenirii. Lansata la 12 aprilie 1961, racheta Vostok 3KA a plasat pe orbita pe cosmonautul sovietic Iuri Gagarin, prima data cand cineva a parasit atmosfera terestra si a ajuns pe orbita, deschizand o noua era in explorarea spatiului.

Gagarin a ramas pe orbita timp de o ora si 48 minute, demonstrand ca omul poate supravietui in spatiu. Incarcatura includea echipament pentru transmisii radio si video si alte dispozitive pentru a transmite informatii despre starea pilotului. Gagarin s-a catapultat dupa reintrarea in atmosfera, coborand cu propria parasuta, asa cum a fost planuit.

Vostok a zburat pe orbita in jurul Pamantului timp de aproximativ 90 de minute. Dupa 108 minute de la lansare, a aterizat in apropierea orasului Saratov.

In 14 aprilie, Gagarin s-a intalnit cu presa pentru a vorbi despre prima misiune spatiala cu echipaj uman la bord. Gagarin ajunsese deja un erou national, iar guvernul a inceput sa-l foloseasca in scopuri propagandistice.

In 1968 Gagarin moare in timpul unui zbor de rutina si este inmormantat ulterior in Piata Rosie din Moscova, mormantul sau devenind loc de pelerinaj pentru cei care urmeaza sa iasa in spatiu.

Succesul sovieticilor a accelerat Cursa Spatiala dintre SUA si URSS, obligandu-i pe americani sa grabeasca trimiterea primului om pe Luna.

Primul american in spatiu

SUA – Freedom 7 – 5 mai 1961

Alan Shepard a fost primul american care a ajuns in spatiu si al doilea din lume dupa Iuri Gagarin.

Alan Bartlett Shepard, nascut pe 18 noiembrie 1923, a fost primul american care a ajuns in spatiu, al doilea din lume dupa Iuri Gagarin (la doar trei saptamani dupa Gagarin) iar zece ani mai tarziu, devenea al cincilea om care a ajuns pe Luna.

In ianuarie 1961, Shepard a fost ales pentru prima misiune americana, prima incercare de a trimite un om in spatiu. Desi zborul a fost programat pentru luna octombrie 1960, lansarea a fost anulata de cateva ori datorita unor probleme neprevazute. Intre timp, cosmonautul Iuri Gagarin devenea primul om care ajungea in spatiu.

Americanii au folosit racheta Redstone iar lansarea a fost vazuta in direct de milioane de oameni.

Capsula Mercury a fost trimisa catre Cape Canaveral, locul unde avea loc lansarea, pe data de 9 decembrie 1960. Era de asteptat ca misiunea sa inceapa in scurt timp, insa datorita testelor necesare pentru a dovedi ca este sigura si complet functionala, lansarea s-a amanat pana in vara anului urmator.

Racheta Redstone a ajuns la inceputul lunii decembrie, insa a fost folosita in testul de zbor la data de 19 decembrie. Inlocuitoarea sa a ajuns la Cape Canaveral abia la sfarsitul lunii martie.

La sfarsitul anului 1960, a existat un numar mare de probleme cu privire la standardele vehiculului de lansare Redstone; o lansare anterioara la bordul caruia s-a aflat un cimpanzeu, a avut probleme tehnice in timpul lansarii. Ca rezultat, NASA nu a dorit sa porneasca misiunea MR-3 pana cand nu s-au rezolvat toate problemele intampinate anterior. O a doua lansare de test a avut loc pe 28 martie, decaland tot mai mult data initiala.

Pilotul misiunii MR-3 a fost ales cu mai multe luni inainte de catre seful programului Robert R. Gilruth. Alan Shepard a fost pilotul principal, impreuna cu John Glenn si Gus Grissom ca si inlocuitori. Prima incercare de lansare, programata pe 2 mai a fost anulata datorita problemelor meteorologice.

In data de 5 mai a inceput numaratoarea inversa, la ora 9:30. Evenimentul a fost urmarit de 45 milioane de telespectatori in SUA. Shepard a fost supus unor forte de 6,3 G inainte ca motoarele rachetei Redstone sa se opreasca, dupa doua minute si 22 secunde dupa lansare.

Zborul a durat 15 minute si 22 secunde si a aterizat la 486 km distanta de locul de lansare, zburand cu o viteza de 8340 km/h.

Dupa moartea lui Allan Shepard in 1998, capsula Freedom 7 a fost expusa la U.S. Naval Academy, Annapolis.

Bibliografie:

http://www-pao.ksc.nasa.gov/history/mercury/mr-3/mr-3.htm

http://www.astronautix.com/flights/vostok1.htm

Articole recente

Comentarii

  1. Eu citesc de Mic despre calatoriile spatiale despre toate misiunile NASA si misiunile rusilor si pentru a fi astronaut trebuie sa indeplinesti niste conditi sa ai o conditie fizica buna sa sti oceano grafie fizica matematic sa sti sa inoti deoarece atunci gand esti in apa simulezi gravitatia 0 sa fi pilot de avioane si multe alte conditi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări