Proiectul Plowshare a fost un program american in cadrul caruia urma sa se foloseasca explozii nucleare ce aveau ca scop excavarea solului. In America, programul se numea “Explozii Nucleare Pasnice”, iar omologul sau rusesc se numea “Explozii Nucleare Pentru Economia Nationala”.
Posibilele aplicatii ale acestui program erau variate:
- printre ele numarandu-se largirea canalului Panama.
- crearea unui nou canal prin Nicaragua, ce urma sa se numeasca Canalul Pan-Atomic.
- realizarea de autostrazi montane si conectarea raurilor.
- crearea unor caverne care sa serveasca drept rezervoare pentru apa, gaz natural si petrol.
- s-a propus unirea acviferelor din Arizona.
Una dintre primele propuneri de inginerie nucleara a fost proiectul Chariot, in cadrul caruia s-ar fi folosit cateva bombe cu hidrogen pentru a crea un golf artificial in Cape Thompson, Alaska. Nu a fost dus pana la capat datorita complicatiilor cu populatia nativa si a potentialului redus de folosire a portului ce nu justifica riscurile si costurile implicate. Proiectul Carryall, propus in 1963 de catre Comisia de Energie Atomica, de Divizia de Autostrazi a Californiei si de Caile Ferate Santa Fe, propunea folosirea a numai putin de 22 de explozii nucleare pentru a excava o trecatoare masiva in muntii Bristol din desertul Mojave, pentru a face loc autostrazii 40 si a unei linii de cale ferata
Exploziile nucleare nu au fost folosite niciodata in scopuri de inginerie civila, dar conceptul a fost testat.
La data de 6.07. 1961 a avut loc o explozie nucleara de proba de 104 kilotone pe unul din terenurile de test, din sudul Nevadei, a Comisiei pentru Energia Nucleara,. Explozia, numita “Sedan”, a dislocat aproximativ 11 teragrame de sol si a degajat un nor radioactiv ce s-a ridicat la o inaltime de 3.7 km. Primul proiect ce a fost realizat in cadrul programului “Explozii Nucleare Pasnice” a fost “Gnome”. La data de 10.12.1961, intr-un strat de sare aflat la sud-est de Carlsbad, New Mexico. Explozia a avut loc la o adancime de 361 metri si o putere de 3.1 kilotone. Ea a avut ca rezultat un crater cu diametrul de 52 de metri si inaltimea de 24 de metri. Acest test avea mai multe obiective. Cele publice implicau generarea de abur ce urma sa fie folosit pentru producerea de electricitate. Un alt obiectiv era productia de radioizotopi utili si recuperarea lor. Iar alt obiectiv era studierea efectelor seismice.
In urmatorii 11 ani, au mai avut loc inca 26 de explozii in cadrul acestui program. Finantarea lui a incetat in 1977, iar costurile sale se ridicau la 770 de milioane de dolari.
Ultima explozie din cadrul acestui program a avut loc in data de 17.04.1973, in subteranul de la Fawn Creek, la 76.4 kilometri de Grand Junction, Colorado. Trei focoase, a cate 30 de kilotone fiecare, au fost detonate simultan la adancimea de 1.785, 1.875, si 2.015 metri. Era cel de al treilea experiment nuclear ce trebuia sa stimuleze circulatia gazului natural in rezervoarele de mare adancime. Daca avea succes, urmatorul pas consta in detonarea a sute de focoase nucleare in cadrul campului de gaz din Muntii Stancosi. Cele doua teste anterioare indicau faptul ca gazul natural produs e prea radioactiv pentru a putea fi folosit. Dupa cea de a treia explozie s-a descoperit ca cele 3 cavitati nu s-au unit conform planului, iar gazul continea in continuare niveluri inacceptabile de radiatii. Pana in 1974, au fost investite 82 de milioane de dolari in incercarea de a stimula circulatia gazului subteran. S-a estimat ca chiar si dupa 25 de ani de exploatare a gazului recuperat, nu s-ar putea amortiza mai mult 40 de procente din investitia initiala. Totdata faptul ca aragazele din California ar putea sa emita in curand radiatii, nu a placut publicului.
Resturile exploziilor nucleare au ramas ingropate, s-a considerat prea periculoasa mutarea lor. In ultimii 30 de ani, zona respectiva a fost ferita de exploatare, dar in urma unei crize a gazului natural, s-au eliberat 84 de permise de forare la o distanta de 3 mile de epicentru si 11 permise la distanta de 1 mila de epicentrul exploziei.
De asemenea, in URSS a fost folosita o explozie nucleara pentru a stopa scurgerile de gaze naturale dintr-o sonda incendiata.
In curand o sa omoram tantarii cu bombe nucleare 🙂
In orice caz rusii au propus oprirea scurgerilor de petrol din golful mexic cu ajutorul unei explozii nucleare subterane.
bomba atomica/nucleara nu exista!
http://www.sciforums.com/showthread.php?t=65869
Ai dreptate, am gasit dovada http://www.youtube.com/watch?v=LxD44HO8dNQ&feature=related
Puteti sa dormiti cu totii linistiti-bomba nucleara exista! 🙂