In stomatologia moderna, se opteaza tot mai mult pentru materialele „biologice”, adica materiale acceptate usor de catre organism datorita proprietatilor fizice si chimice pe care le au. Aceste materiale au aparut ca urmare a eforturilor de protejare a organismului.
In continuare, vom vorbi despre reconstituirile dentare cu pivot din fibra de sticla. (In imagine, reconstituirea fizionomica din compozit cu un pivot de fibra de sticla, izolat cu diga).
Datele problemei:
Se da un dinte cu distructie masiva din care fie a ramas doar radacina, fie mai are unul sau doi pereti care nu confera dintelui o rezistenta suficienta pentru o reconstituire simpla din compozit, o coroana sau un inlay. Asa ca acest dinte trebuie reconstiuit pentru a fi perfect functional, atat din punct de vedere estetic cat si pentru a rezista la presiunile exercitate in timpul masticatiei.
In primul si primul rand acest dinte a fost tratat endodontic corect, respectand etapele si protocolul endodontic. Rezultatul a fost verificat radiologic si verdictul a fost dat – se poate incepe reconstuctia.
Rezolvarea problemei:
Odata ce exista rezultatul radiologic corect si certitudinea unui tratament endodontic corect, se poate incepe etapa reconstituirii. In primul rand acest dinte va fi izolat cu o membrana de cauciuc, numita diga, care va proteja dintele de contactul cu saliva. In acelasi timp diga ofera un alt beneficiu – linistea si increderea ca nici un instrument nu va cadea in gura pacientului si ca acesta nu il va inghiti si nu il va aspira. Prin folosirea aceastei membrane, zona interventiei beneficiaza de o vizibilitate optima, ceea ce duce la o interventie mai sigura si mai precisa. In acest moment avem pacientul pregatit.
Cu cat pregatirea interventiei (indiferent de tipul ei) este mai buna, cu atat rezultatul va fi mai bun. In cazurile in care, datorita unor contraindicatii, nu putem folosi diga, se va asigura cu ajutorul rulourilor de vata o izolare cat mai buna a dintelui.
Acum urmeaza operatia propriu-zisa. In primul rand trebuie sa cunoastem lungimea canalului dintelui, informatie foarte importanta, pentru ca pivotul nu trebuie sa ajunga mai aproape de 4-5 mm de varful dintelui (apex). Odata aflati in posesia acestei informatii, urmeaza sa decidem (in functie de gradul de distructie si de numarul de canale pe care le are dintele) cati pivoti vom folosi si pe ce canale ii vom aplica.
Acum putem incepe efectiv prepararea canalelor, cu freze speciale, cu diametre din ce in ce mai mari, pana atingem un diametrul necesar pentru ca pivotul pe care il vom folosi sa intre in contact direct cu peretele dintelui, asigurandu-ne ca am eliminat resturile din tratamentul de canal din aceasta portiune a radacinii. In momentul in care am atins diametrul dorit ( intre 1,2mm si 1,5mm) se cimenteaza pivotul, folosind un ciment dual (care se intareste sub actiunea luminii ultraviolete, dar si singur). Cimentul dual are ca avantaj faptul ca si materialul aflat la varful pivotului se va intari, chiar daca lumina ultravioleta nu a ajuns pana acolo.
Odata cimentarea facuta urmeaza reconstituirea efectiva a dintelui, fie ca este vorba de un bont, pregatit in vederea realizarii unei coroane, fie ca este vorba de realizarea din compozit a unei reconstituiri totale a coroanei dentare.
Avantajele oferite de o astfel de reconstituire, fata de reconstituirile clasice cu pivoti si pini metalici:
1- este estetic – culoarea acestuia este apropiata de a dintelui (spre deosebire de metal care este gri, galben si total inestetic).
2- nu corodeaza – necontinand metal nu se oxideaza si nu afecteaza tesutul dentar, osos sau gingival.
3- are o oarecare elasticitate si nu produce fracturi radiculare – un mare avantaj fata de pivotii metalici, care datorita faptului ca sunt rigizi, transmit presiunea in dinte, iar aceste presiuni pot provoca fracturi ce duc la pierderea dintelui.
4- este usor de aplicat, usor de indepartat – in cazul necesitatii indepartarii acestuia este mult mai simplu si fara riscuri, decat in cazul celor metalici.
5- ieftin – luand in calcul timpul, materialele, sacrificiul dentar si avantajele ce le confera dintelui – este foarte ieftin.
6- timp de lucru redus – o singura sedinta de 20- 50 minute este suficienta pentru un rezultat complet (nu se ia amprenta dentara, nu se fac probe).
7- prepararea dintelui este minima (sacrificiu dentar minim) – foarte importanta este prezervarea tesutului propriu organismului.
8- nu de reactii alergice – este biocompatibil.
9- usor de acceptat de catre pacient – daca unii pacientii au retineri auzind ca se va pune un pivot metalic, sa stiti ca toti accepta folosirea unui astfel de pivot.
In imagini: se vede reconstituirea fizionomica din compozit cu un pivot de fibra de sticla, izolat cu diga.
Concluzie – un dinte distrus poate fi salvat usor, corect, biologic si cu rezultate excelente, redandu-i-se forma, culoarea si functionalitatea, folosind corect reconstituirile dentare cu pivoti de fibra de sticla.
Autor: Dr. Bogdan Fondrea
Apreciez informatia, tema ma intereseaza si o voi analiza mai atent. Multumesc mult, cu respect ELY.
Am inceput o restaurare la un dinte.Dupa prima radiografie mi-sa zis ca dintele se poate trata.Dupa interventie si ce-a doua radiografie se pune problema introducerii unui pivot din metal sau fibra de sticla.Va rog foarte mult sa-mi dati un sfat ce sa aleg sa fie mai putin traumatizant ptr. mine si nici prea scump ptr. ca nu-mi permit financiar.Va multumesc anticipat C-ta.
Buna ziua,
Baiatului meu de 9ani un coleg de scoala i.a fracturat dintele .am mers la medic dentist si i s.a pus diagnosticul de fractura orizontala in treimea de colet a incisivului central superior stang fara deschiderea camerei pulpare.tratamentul a fost lipirea partii fracturate prin cimentare si legarea de ceilalti dinti .prognosticul nu este favorabil. Ce este de facut pe viitor si la ce costuri ar trebuii sa ma astept?
… daca se rupe, care se poate scoate mai usor – cel metalic sau cel din fibra?
Se pare ca cel metalic se poate scoate cu ultrasunete – tot asa si cel din fibra?