Robert Greene – Rețeta geniului

Articole asemănătoare

Cu toții putem fi genii în domeniile noastre favorite, cel puțin asta dorește Robert Greene să credem. Greene respinge ideea că succesul de tip Einstein este produsul talentului sau al geniului. Consideră că este mai degrabă o consecință a focalizării intense asupra unui anumit domeniu. Această focalizare e de durată și e compusă din faze succesive: descoperirea lucrului care ne place să îl facem, urmat de o ucenicie de durată sub îndrumarea unui mentor și absorbirea cunoștințelor sale, apoi obținerea dezvoltarea energiilor creative și a intuiției de nivel înalt. Dar până la etapa de geniu, avem un drum foarte lung de parcurs. E nevoie de mii de ore de practică și repetiție. Pentru a ne convinge de acest lucru, autorul se servește de exemple din viețile oamenilor celebri (Goethe, Mozart, Wagner, Rembrandt, John Coltrane, Marcel Proust și alții). Pentru scrierea acestei cărți Greene și-a urmat propriile sfaturi: timp de 20.000 de ore s-a gândit, s-a documentat și a scris.

Problema cea mai mare a cărții e faptul că e ficțiune. În lumea reală nu avem cum să fim cu toții genii. Doar pentru că Darwin nu s-a descurcat cu școala, nu înseamnă că toți oamenii fără școală vor ajunge să scrie o altă „Originea Speciilor”. Majoritatea oamenilor nu vor deveni genii în niciun domeniu, niciodată. Suntem prea leneși, prea proști, prea lipsiți de imaginație, prea fericiți, prea prost educați, cu prea mulți copii, cu părinți bătrâni și bolnavi sau prea ghinioniști. Nici o carte nu va schimba acest lucru, fie ea și Biblia.

În final, cartea merită citită, nu e de aruncat, dar țineți cont de faptul că toate geniile din carte nu au urmat aceeași cale, ci doar au făcut ceea ce au considerat că trebuie făcut, fără să apeleze la o carte care să le zică ce să facă.

Această recenzie a fost posibilă cu sprijinul Librarie.net care ne-a pus la dispoziție cartea Robert Greene – Rețetă geniului. Cum să devii un lider de succes în orice domeniu de activitate.

Articole recente

Comentarii

  1. Nu exista o reteta a genialitatii. Aceea n-ar mai fi genialitate Natura nu face alegeri constiente ea doar se manifesta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări