Seth Godin – Linchpin – Ești de neînlocuit?

Articole asemănătoare

Locurile de muncă în care cineva îți spune, în mod constant, ce să faci, se găsesc ușor și nu sunt plătite bine. Poți considera că ai succes doar din clipa în care devii indispensabil pentru postul ocupat – chiar dacă urmezi ordinele și instrucțiunile impecabil, rămâi doar o „rotiță” ce poate fi înlocuită cu ușurință. Cum poți ieși în evidență? Ce alegeri trebui să faci pentru a te transforma în cineva indispensabil?
Majoritatea posturilor în care alegi doar să urmezi un set de instrucțiuni te jefuiesc de posibila valoare pe care o poți oferi. Sunt posturi anonime, dar tu nu ești o persoană anonimă. Postul tău este o rotiță din mecanismul firmei, dar tu nu ești. Diferența dintre un angajat normal și unul de neînlocuit e faptul că angajatul de neînlocuit își crează propria valoare, pe când angajatul care doar urmează ordinele nu mărește valoarea acelor ordine. Putem reformulă această diferența și altfel: care este diferența dintre un asistent administrativ mediocru și un asistent administrativ excelent?

Alegerea este simplă: îndeplinești ordinele și numeri zilele până la weekend sau cauți modalități de a transcende rolul tău în firmă? Partea cea mai dificilă e că trebuie să dai tot ce poți pentru a produce rezultatele dorite. Nu trebuie să îți consumi orele doar cu sarcinile uzuale, ci să abordezi problemele dificile care te sperie. Nu există o hartă care să te ducă din țara angajaților mediocri în țara angajaților de neînlocuit. Trebuie să cauți permanent modalități de îmbunătățire a calității serviciilor oferite de tine.

Un angajat de neînlocuit ar trebui:
– Să asigure o interacțiune unică între membrii organizației.
– Să fie creativ.
– Să gestioneze o situație sau o organizație complexă.
– Să îndrume clienții.
– Să inspire personalul.
– Să aibă cunoștințe profesionale solide.
– Să posede un talent unic.

Dacă încercați să fiți de neînlocuit, dar nu reușiți, nu insistați orbește. Nu trebuie să faceți la nesfârșit lucruri care eșuează. Trebuie să căutați abordări noi. Nimeni nu are succes 100%.
Ideile cărții se aplică la orice loc de muncă, ar trebui citită mai ales de cei care tocmai au ieșit de pe băncile școlii. Dar dacă ai deja o carieră dificilă, probabil că vei găsi ideea sau direcția potrivită în această carte.

Această recenzie a fost posibilă cu sprijinul Librarie.net care ne-a pus la dispoziție cartea Seth Godin – Linchpin – Esti de neinlocuit?

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări