Este posibil ca un tanar (posesor al unui cazier judiciar lung si care doreste sa devina un Cineva in lumea crimei organizate) sa fie convins sa renunte la modul sau de viata si la activitatile sale ilegale?
Este posibil ca acest lucru sa se intample doar in baza unei experiente de 3 ore?
Daca raspunsul la aceste intrebari este da, atunci sa stiti ca e nevoie de o transformare puternica, daca nu chiar miraculoasa.
Ce s-ar putea intampla intr-un timp atat de scurt pentru a convinge 16 din cei 17 subiecti sa renunte la obiceiurile lor criminale?
Hipnotism? O forma noua de spalare a creierului? Un bombardament de raze laser invizibile?
De fapt, nu, nici una dintre acestea, ci doar cuvinte… fraze puternice, adesea urlate, de catre voluntarii dintr-o aripa de maxima securitate a Inchisorii de Stat Rahway din New Jersey.
Fara ca nici macar sa ii atinga pe tineri, detinutii „experimentati”, ce au condamnari ce variaza de la 30 de ani la inchisoare pe viata, le ofera o calatorie plina de detalii scabroase si macabre prin lumea inchisorii. Nici un detaliu nu este lasat pe seama imaginatiei.
Intr-o demonstratie a reactiei emotionale, tinerii primesc ordinul de a-si scoate incaltamintea din picioare si de a o lasa in mijlocul camerei. Unul dintre detinutii-voluntari ii intreaba apoi cum se simt deposedati de proprietatile lor, subliniind apoi faptul ca si victimele lor de pe strada s-au simtit la fel cand au fost jefuite de ei.
Camera se comporta asemenea unei persoane ce participa direct la eveniment, ne ofera o perspectiva intima a lucrurilor ce se intampla. Se poate simti intensitatea emotionala a acestei experiente atunci cand voluntarii dezvaluie unele dintre grozaviile vietii din inchisoare, grozavii ce ii asteapta si pe acesti tineri, potentiali detinuti.
Desi documentarul original are doar 50 de minute, poate parea mai lung datorita intensitatii subiectului. In aceasta continuare beneficiem si de materialul nou care ne arata ce s-a intamplat cu fostii delicventi juvenili dupa 20 de ani de la vizita in inchisoare.
Un lucru cu adevarat uimitor e rata de succes de 90% a acestui program! La sfarsitul perioade de 3 ore, tinerii recunosc ca nu sunt atat de duri pe cat credeau si ca nu ar putea rezista nici macar o zi in inchisoare.
Nu este usor de vizionat acest documentar, iar limbajul necenzurat poate fi greu de indurat de spectatorii sensibili. Detinutii-voluntari nu castiga nimic de pe urma experientei, doar gandul ca poate au reusit sa aduca cu picioarele pe pamant barem pe unul dintre acesti tineri.
Acest documentar scris si regizat de Arnold Shapiro in 1978, ramane chiar si in ziua de azi extrem de socant. Rahway a reprezentat un model pentru programele asemanatoare derulate la nivel national. Publicul ii este indatorat acestor detinuti-voluntari, ce au fost responsabili de crearea si punerea in scena a acestui program unic in cadrul caruia criminalii juvenili au fost confruntati cu punctul terminus al caii alese de ei in viata si cu consecintele atingerii acelui punct.
Este greu de crezut ca o simpla vizita de 3 ore intr-o inchisoare si contactul direct cu niste detinuti, condamnati cu cel putin 30 de ani de inchisoare sau pe viata, poate produce o schimbare atat de puternica in acesti tineri ce au ignorat aproape toata viata lor avertismentele parintilor, a politistilor si a asistentilor sociali, a personalului de la casa de corectie, etc.
Dar acea schimbare a avut loc in urma acestei vizite, iar 20 de ani mai tarziu, rezultatele sunt de-a dreptul incredibile!