Trilogia Vengeance

Articole asemănătoare

Trilogia Vengeance este o serie de 3 filme regizate de Park Chan-wook. Tema de baza a filmelor e razbunarea. Filmele nu au legatura intre ele, sunt considerate ca facand parte dintr-o trilogie datorita temei comune. Cu exceptia lui Oldboy, care a beneficiat de un remake american, celelalte 2 filme sunt putin cunoscute publicului european si american. Park Chan-wook a lucrat si la filmele Snowpiercer (2013) si Stoker (2013), acestea fiind mai accesibile publicului din punctul de vedere al distributiei internationale.

Sympathy for Mr. Vengeance (2002)

Este prima parte a trilogiei Vengeance a regizorului Park Chan-wook. Ryu este un surdomut care lucreaza intr-o fabrica. Sora sa are nevoie disperata de un transplant de rinichi, iar Ryu nu il poate dona. Ryu este concediat, si incearca sa obtina pe piata neagra a vanzatorilor de organe, in schimbul unui rinichi de al sau, un rinchi compatibil pentru sora lui. Dar traficantii de organe il lasa si fara bani, si fara rinichi. Trei saptamani mai tarziu, Ryu este anuntat de catre doctori ca exista un donator compatibil, dar nu mai sunt bani pentru operatie. Prietena lui Ryu, Yeong-mi, o anarhista radicala, propune rapirea si rascumpararea fiicei directorului care l-a concediat pe Ryu. De aici incolo nimic nu va mai merge conform planului.
La nivel mondial, filmul a avut incasari de 1954 de dolari, iar in Statele Unite incasarile au fost de 45 de dolari. Pe Internet filmul a fost destul de laudat, multi blogeri au apreciat felul in care a fost filmat si efectele vizuale sangeroase. Din punct de vedere vizual, a fost mai bun decat Oldboy.

IMDB

Oldboy (2003)

Este a doua parte a trilogiei Vengeance a regizorului Park Chan-wook. Este bazat pe seria manga cu acelasi nume scrisa de Nobuaki Minegishi si Garon Tsuchiya. Filmul urmareste povestea lui Oh Dae-su, tinut captiv intr-o celula, ce seamana cu o camera de hotel, timp de 15 ani, fara sa cunoasca motivul sau persoana din spatele rapirii sale. Dupa ce i se reda libertatea, incearca sa afle de ce a fost inchis timp de 15 ani si de catre cine. Violenta si conspiratiile vor fi unite cu dragostea sa fata de o tanara bucatareasa sushi. Filmul a castigat premiul Grand Prix la Festivalul de Film Cannes 2004. A fost laudat de presedintele juriului, Quentin Tarantino. A fost facut un remake american, cu acelasi titlu, in 2013, regizat de Spike Lee.

IMDB

Sympathy for Lady Vengeance (2005)

Este a treia parte din trilogia Vengeance a regizorului Park Chan-wook. Filmul incepe in inchisoare prezentand viata unei detinute, care mai apoi va fi eliberata. Crima pentru care a fost condamnata a fost comisa de altcineva, iar impreuna cu fiica sa va pune in aplicare planul de razbunare gandit in inchisoare. Spre deosebire de celelalte doua filme, regizorul foloseste metaforele vizuale, uneori chiar scene biblice. Filmul a fost foarte bine primit de catre critici si public. Weekendul premierei a avut incasari de 7 milioane de dolari.

IMDB

Articole recente

Articolul precedentCum functioneaza evolutia?
Articolul următorLa vita è bella (1997)

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări