Viata lui Isus

Articole asemănătoare

viata-lui-isusInflexiunile limbii ebraice vechi pot fi foarte inselatoare chiar si pentru savanti – si amagitoare au fost si in traducerea Bibliei. Insa, din informatiile pe care le avem, putem aduce la lumina niste lucruri putin stiute de multi.
Iacov era probabil singurul care cunostea intregul adevar despre viata lui Isus. Pana si Pavel recunoaste, probabil in semn de respect, ca Isus cel Inviat s-a aratat pentru prima oara lui Iacov. Ceea ce nu intelegem este cum invatatura lui Iacov a devenit „erezia ebionitilor” iar speculatiile lui Pavel au devenit „crestinism”. Pavel n-a respectat nici macar o singura dorinta a lui Isus. Si totusi… nu l-a propovaduit pe Isus, ci l-a transformat in Hristos, a proiectat istoricul in cosmic.
El cunoastea valoarea cuvantului, stia ca elenismul ii va universaliza crestinismul.
viata-lui-isus-300x209Dar cine a fost defapt Isus?
In Islamism, Isus este considerat unul dintre cei mai importanti profeti, insa nu este recunoscut ca fiind divin, ci un invatator. La fel era considerat si de ebioniti, urmasi ai invataturii lui Isus.

Isus din Nazaret s-a nascut intre 7-2 i.e.n, si a murit in 25 – 36 e.n. Este cunoscut ca Isus Hristos si este figura centrala a crestinismului.

Nasterea lui Isus

Potrivit unor surse, data de 25 decembrie s-a ales ca data de nastere a lui Isus deoarece coincidea cu festivitatea romana Sol Invictus, „Soarele neinvins”.

In Luca 2:1 gasim urmatorul fragment:
„In vremea aceea a iesit o porunca de la Cezar Augustus sa se inscrie toata lumea. Toti se duceau sa se inscrie, fiecare in cetatea lui. Iosif s-a suit si el din Galilea, din cetatea Nazaret, ca sa se duca in Iudea, in cetatea lui David, numita Betleem, – pentru ca era din casa si din semintia lui David, – sa se inscrie impreuna cu Maria, logodnica lui, care era insarcinata. Pe cand erau ei acolo, s-a implinit vremea cand trebuia sa nasca Maria.”

nasterea-lui-isusEvanghelistii nu s-au preocupat de data nasterii lui Isus si nici nu au scris o bibliografie a acestuia. Se mentioneaza doar „in vremea aceea, a iesit o porunca de la Cezar Augustus”. Afland data decretului, am putea afla cu aproximatie macar, luna in care s-a nascut Isus.
Un alt indiciu provine din „inscrierea aceasta s-a facut intaia data pe cand era dregator in Siria Quirinius”. Quirinius a fost de doua ori dregator, o data intre anii 8 – 6 i.e.n, iar a doua oara in 7 e.n. Cu siguranta este vorba de prima guvernare a lui Quirinius si anume 8 – 6 i.e.n.
Unii cercetatori banuiesc ca Isus s-a nascut primavara sau vara.

Calatoria lui Iosif si a Mariei a durat probabil 5 zile, distanta intre Nazaret si Betleem fiind de 170 km fiind o adevarata provocare pentru Maria, insarcinata in luna a noua. Maria a trebuit sa indure drumul greu, alimentatia neregulata si lipsa unui loc de innoptare.
Tot in Luca, gasim fragmentul: „Si a nascut pe Fiul ei intai nascut”. Luca relateaza simplu si concis faptul ca Isus a fost cel mai mare dintre copiii Mariei si ai lui Iosif. Desi biserica crede ca expresia „intai nascut” inseamna „singurul nascut”, trebuie constatat ca in acel fragment gasim „prototokos”, insemnand „primul nascut”, nu „monogenes”, „singurul nascut”. Acest lucru confirma faptul ca Isus nu a fost singurul copil al Mariei si al lui Iosif, ci a fost primul dintre ei. Lucru confirmat si de alte documente istorice, ce arata ca Isus a mai avut inca patru frati si doua surori (sau chiar mai multe).

Copilaria lui Isus

Fara indoiala Isus a fost un copil inteligent, asta reiese si din numeroasele texte ce vorbesc despre el.

Minunile facute de Isus in copilaria sa apar in mai multe texte apocrife, cu anumite adaugari si schimbari, insa ele lipsesc din evangheliile canonice. In evangheliile canonice Isus dispare pe la varsta de 12 ani, dupa ce predica in Templu si reapare la varsta de aproape 30 de ani, cand a fost botezat de Ioan Botezatorul.
Spatiul acesta este umplut insa de evangheliile apocrife, care ne formeaza o imagine total diferita a lui Isus, fata de cum il stim din evangheliile Noului Testament.
In Evanghelia dupa Matei copilaria lui Isus lipseste total. In Marcu, apare doar in momentul in care parintii il pierd pe Isus, regasindu-l in Templul din Ierusalim, aflat printre invatati. Nici in Evanghelia dupa Ioan nu avem indicii cu privire la copilaria lui Isus, acesta incepand cu venirea lui Ioan Botezatorul. In Evanghelia lui Luca aflam mai multe despre nasterea lui Ioan Botezatorul, iar Isus apare doar la varsta de 12 ani, predicand la Templu. Urmeaza apoi un spatiu gol unde nu gasim nimic despre el, si reapare la varsta de 30 de ani.
Copilaria sa poate fi gasita in Evanghelia lui Pseudo-Toma si in numeroase texte apocrife si legende. Nu stim insa daca acestea relateaza adevarul, cert este ca toate scrierile despre Isus referitoare la copilaria acestuia au fost declarate apocrife si nu au fost acceptate.

Evanghelia lui Pseudo-Toma relateaza multe intamplari din copilaria lui Isus care nu sunt incluse in Evangheliile canonice.

In „Evanghelia lui Pseudo-Toma” sau „Povestirile lui Toma” gasim parca un alt Isus. Acest text enumera o serie de minuni pe care Isus le-ar fi facut in vremea copilariei sale.
Evanghelia lui Pseudo-Toma relateaza o intamplare pe cand Isus avea cinci ani:
„Copilul Isus, pe cand avea cinci ani, se juca dupa ploaie in albia unui suvoi: aduna apele murdare in cateva gropi si le limpezea cu un singur cuvant poruncitor. Framantand apoi cu mainile noroiul moale a plasmuit douasprezece vrabii. A facut aceasta intr-o sambata. Mai mult copii se jucau impreuna cu el. Un iudeu care a vazut ca Isus se juca in ziua de sabat a alergat si l-a parat tatalui sau zicand: Iata, fiul tau se joaca la parau; a facut douasprezece pasari de noroi profanand ziua sabatului. Iosif veni la parau si vazandu-l pe Isus incepu sa-l certe: De ce faci in zi de sabat ce nu este ingaduit? Dar Isus, lovindu-si palmele una de cealalta, striga vrabiilor de noroi: Luati-va zborul! Si pasarile au batut din aripi si s-au indepartat cu mare larma.
Iudeii care erau de fata s-au inspaimantat. Apoi au mers si au povestit mai marilor lor isprava lui Isus.”
Cand un alt copil ii tulbura apa cu care se juca, Isus il usca asemenea unui copac – ceea ce va face multi ani mai tarziu cu pomul fara rod, probabil singurul act de „cruzime” al varstei adulte.

Aceste intamplari ce-l descriu pe Isus ca pe un mic vrajitor cu cunostinte de Kabbalah si alchimie, ce poate da viata pasarilor din lut, dar care si omoara copii nevinovati, pot fi o sursa pentru cei in cautare de senzational. Interesant este faptul ca toti marii fondatori de religii – desi el se pare ca nu si-a dorit sa se enumere printre ei – au coagulat in jurul lor o serie de traditii cu marturisiri fabulatorii, in cadrul carora insusirile personajului principal sunt exacerbate pana la ridicol.
Pe un alt copil, care il imbranceste in fuga, il blesteama, iar copilul se prabuseste mort. Parintii care vin sa se planga blajinului Iosif de cruzimea lui Iisus raman aproape imediat orbi. Nici Iosif, care il mustra, nu scapa de amenintari : „Oare nu stii ca sunt al tau ? De ce ma superi? ” Invatatorii care incearca sa il invete tainele literelor sunt inmarmuriti in fata intelepciunii lui Isus, dar un dascal ce indrazneste sa il loveasca moare in clipa urmatoare. Chiar daca ii iarta la un moment dat pe cei cazuti „sub puterea blestemului” sau, textul nu ne spune daca si cei morti au fost inviati. Un Isus straniu, crud, violent in puterea sa nelimitata, un Mantuitor care se joaca la varsta copilariei cu puterea ce i-a fost data. Intelept, stiind ca este un invatator si ca va trebui sa ii mantuiasca pe ceilalti, nu ezita sa ii pedepseasca insa cu cruzimea unui copil.

Aceste fapte aveau mai tarziu sa-i provoace probleme, din ce in ce mai multi oameni il doreau mort. Mai tarziu Isus va fi dus alungat din Egipt. „Dupa moartea lui Irod, Iosif a iesit din Egipt si l-a dus pe Isus in pustiu pana cand aveau sa se potoleasca cei din Ierusalim, care doreau sa ia viata copilului (Isus).”

Tot in aceasta evanghelie, Isus ii tine lui Zaheu ” care incercase sa-l invete literele alfabetului ” o predica cel putin ciudata, si este arogant cu invatatorul.

Restul Evangheliei dupa pseudo-Toma (a nu se confunda cu Evanghelia dupa Toma) este o insiruire de minuni realizate de Isus in primii ani ai vietii sale. Persoajul Isus cel crud dispare in ce-a de-a doua jumatate a evangheliei, lasand loc celui cu iubire pentru oameni, care le castiga iubirea prin miracolele sale.
Isus invie un copil care cazuse de pe acoperis, invie un taietor de lemne, il vindeca pe Iacob (probabil este vorba de fratele sau) dupa ce acesta fusese muscat de o vipera, invie un copil rapus de o boala, invie un zidar in timp ce acesta isi construia casa.
Evanghelia lui Pseudo-Toma este destul de ciudata, in prima parte prezentandu-ne un Isus crud si nemilos, ca mai apoi acesta sa devina unul milostiv care-si ajuta aproapele. Sa fie oare adaugari din mituri si legende iudaice sau din alte apocrife crestine?

„Cand avea doisprezece ani parintii sai au mers, ca de obicei, sa petreaca Pastile la Ierusalim. Si dupa ce-a trecut sarbatoarea au pornit inapoi spre casa. Pe drum insa copilul s-a razgandit si s-a intors la Ierusalim. Parintii nevazandu-l, socoteau ca o fi cu alti tovarasi de calatorie.
Trecu o zi. Dupa ce l-au cautat pe la rude si nu l-au gasit, s-au ingrijorat si au hotarat sa mearga iar la Ierusalim. Abia dupa trei zile au dat de el, asezat in Templu, in mijlocul invatatilor pe care-i asculta si intreba despre Lege.
Cu totii priveau si se minunau cum un copil poate sa inchida gura batranilor si invatatorilor poporului, explicand foarte limpede capetele Legii si parabolele profetilor.”

Evanghelia araba a copilariei Mantuitorului

Un alt text important in care gasim relatari cu privire la copilaria lui Isus este Evanghelia araba a copilariei Mantuitorului.
Nu putem spune din start ca aceste evanghelii, considerate eretice, sunt false si neadevarate pentru ca nu avem nicio baza pentru a afirma acest lucru. Nu se afla in nicio contradictie cu vreo evanghelie canonica pentru ca in cele canonice nu s-a vorbit nimic despre aceasta perioada a copilariei sale. Probabil tocmai din acest motiv…
Desi aceste carti nu au fost pana acum acceptate, unele din invataturile lor au fost trimise pe cale orala, in ciuda bisericii. Astfel, ne aducem aminte probabil de orele de religie din scoala primara, unde ne-a fost povestit cum Isus a dat viata pasarilor din lut.
In aceasta evanghelie gasim multe intamplari relatate si in Evanghelia lui Pseudo-Toma. Invierea copilului cazut de pe acoperis, vrabiile din noroi, blestemul unui copil care l-a imbrancit pe Isus, intamplarile cu „invatatorul neinvatat” care dorea sa-l invete pe Isus literele alfabetului etc.
Aici mai gasim niste fragmente in care Isus vorbeste despre astronomie, fizica, medicina, despre calitatile trupului, despre tumori si efectele lor si despre altele care „mintea nici unei creaturi nu le-ar putea cuprinde.” Acestea sunt prezentate intr-un dialog cu un filozof de la Templu, in cele 3 zile cat acesta a stat acolo.

Nici aici nu gasim prea multe informatii despre viata lui Isus dupa 12 ani si pana la botezul sau.
„Din ziua aceea isi ascunse minunile tainice si se ocupa cu studiul Legii pana la varsta de 30 de ani.”

Evanghelia lui Pseudo-Matei

Evanghelia lui Pseudo-Matei aduce detalii surprinzatoare cu privire la copilaria lui Isus, insa nici aceasta carte nu poate fi considerata veridica si de luat in seama pentru a completa puzzle-ul vietii lui Isus. Aici sunt prezentate scene in care Isus „mergea inaintea balaurului si le poruncea sa nu faca rau nimanui”, sau cum ii porunceste unui palmier sa isi aplece crengile si apoi sa le ridice etc.
Aceste relatari pot fi interpretate doar simbolic sau alegoric, fapt ce ar putea da nastere unor interpretari grosiere. Cartea este plina de invataturi, insa nu ofera nimic despre istoricul Isus.

Isus intre 12 si 30 de ani

Nu se cunosc prea multe despre Isus in aceasta perioada. Insa despre cum acesta isi castiga traiul gasim urmatorul incidiu: „Nu este acesta tamplarul, feciorul Mariei, fratele lui Iacov, al lui Iose, al lui Iuda si al lui Simion? Si nu sunt surorile Lui aici intre noi?” (Marcu 6.3).
Acest pasaj confirma faptul ca Isus isi castiga existenta lucrand ca tamplar si pana la varsta de 30 de ani a stat probabil pe langa tatal sau, ajutandu-l la diverse munci.
Isus era un tamplar, insa isi petrecea mult timp invatand. Una din regulile evreiesti pentru copii de parte barbateasca, daca simteau chemarea, era ca pana la varsta de 11 ani sa cunoasca Torah, primele 5 carti ale Vechiului Testament. Isus era un om care cunostea foarte bine Scriptura, lucru ce l-a ajutat sa devina mai apoi invatator.

Este asadar destul de cert faptul ca Isus intre varsta de 12 si 30 de ani a stat in casa tatalui sau Iosif unde invata si practica mestesugul tamplariei pentru a-si castiga in mod cinstit existenta.

isus-reconstituireIsus dupa 30 de ani

Isus era un rabi, un invatator al Legii (i se spunea „Rabuni” sau „Invatatorule”) si-a petrecut mult timp in lucrarea de la Templu si isi castiga existenta ca tamplar. (In stanga in imagine, reconstituirea fetei lui Isus)

Isus a inceput sa predice dupa ce a fost botezat de catre Sfantul Ioan Botezatorul, la varsta de aproape 30 de ani. Dupa botezare, Isus a facut mai multe minuni.
Prima minune a lui Isus a fost minunea de la Cana, unde a preschimbat apa in vin. Printre cele mai cunoscute minuni ale sale se enumera scoaterea duhurilor rele din oameni, vindecari (orbi, ciungi, leprosi), potolirea furtunii, inmultirea painilor si a pestilor etc.

Isus a vindecat oameni de duhurile rele, ritual practicat si astazi.
Exorcismul este un ritual prezent in multe religii si culturi. Cele mai vechi referinte cu privire la posedare provin de la sumerieni. Acestia credeau ca toate bolile trupului si ale mintii sunt cauzate de niste spirite ale mortilor care salasluiau in Infern.
Mai tarziu, ritualurile de exorcizare sunt mentionate si in Noul Testament.
Potrivit invataturii Bisericii, diavolul are o anumita stapanire asupra oamenilor. Apostolul Pavel il numeste dumnezeul al acestei lumi. Si Isus il descrie pe diavol drept stapanitor al acestei lumi (2 Cor 4, 4). Si Isus a practicat astfel de ritualuri de exorcizare.
El si-a dedicat toata viata invingerii raului. Numeroase episoade din Evanghelii unde Isus elibereaza indracitii sunt si astazi jucate de preotii crestini si catolici.
In vremea respectiva se atribuiau Satanei tot ce era rau, inclusiv anumite fenomene care astazi tin de domeniul psihiatriei. Orice boala era de vazuta ca un semn al puterii Raului asupra omului, iar interpretarea putin exagerata a scripturilor, cum ca scotea – la propriu – draci din oameni este cel putin periculoasa. Oamenii erau bolnavi, iar Isus ii vindeca de Rau / boala (Satan).

In acea perioada, lumea era una a supranaturalului, in care multi oameni considerati magi faceau asemenea minuni: imparatul Vespasian vindeca oameni, Apollonius din Tyana savarsea vindecari miraculoase, etc.

isus-si-discipoliiScripturile nu ne dau prea multe amanunte despre cum vindeca el bolnavii, acestea raman inca un mister.

Aceste vindecari facute de Isus au ajuns si la urechile rudelor lui. Gasim in Marcu 3:21 : Rudele lui Isus, cand au auzit cele ce se petreceau, au venit sa puna mana pe El. Caci ziceau: „Si-a iesit din minti.”
Marcu 3:22 Si carturarii, care se pogorasera din Ierusalim ziceau: Este stapanit de Beelzebul; scoate dracii cu ajutorul domnului dracilor.

Isus nu numai ca a devenit cunoscut prin invataturile sale, insa a provocat multe suspiciuni. Din acel fragment ne dam seama ca nici rudele sale nu intelegeau ce se intampla cu el.

Familia lui Isus

Franturile, puse cap la cap, ne ofera astazi cateva informatii pretioase. Ebionitii, urmasii invataturilor lui Isus, sustineau ca acesta a fost fiul natural al Mariei si al lui Iosif. Insa Isus nu a fost singurul copil al Mariei si al lui Iosif. Din Marcu 6.3 si din alte cateva surse aflam ca Isus mai avea inca patru frati si doua surori: Iacov (unele surse indica numele Iacob), Iose (Iosif), Iuda si Simion. Numele celor doua surori nu este cunoscut, iar in biblie femeile nu sunt mentionate, cu mici exceptii.

Unele scrieri indica faptul ca Isus ar fi fost insurat si ar fi avut – destul de probabil – si copii.
Maria Magdalena s-a nascut probabil intr-un oras de pescari foarte sarac, numit Magdala. Papa Grigore a spus ca Maria Magdalena era o femeie cu un statut de femeie usoara. Isus ar fi salvat-o de la uciderea cu pietre de catre iudei, apoi ea si-ar fi cerut iertare, spalandu-i picioarele. Acest ritual facea parte din traditia evreiasca a casatoriei, unde femeia era supusa barbatului.
Gasim intr-o evanghelie a lui Filip, descoperita la Nag Hammadi:
„Si in compania Mantuitorului a fost Maria Magdalena. Hristos a iubit-o mai mult decat pe toti ucenicii, [si o] saruta adesea pe ea pe gura. Restul ucenicilor au fost jigniti de catre aceasta si si-a exprimat dezaprobarea”.

Nu se stie cu certitudine daca Isus a fost insurat, sau daca aceasta chiar a fost sotia lui. Biblia nu mentioneaza acest lucru. Interesant este faptul ca nici sotiile ucenicilor nu sunt mentionate: nici sotia lui Petru, sotia lui Iuda, Ioan, Matei etc. Motivul fiind – probabil – ca femeile aveau un statut inferior, nu detineau bani si erau supuse barbatului dupa legea vechiului testament.

Judecata lui Isus

Isus a fost arestat de catre cohorta romana din Ierusalim in Gradina Ghetsimani, de unde a fost dus legat la Ierusalim, unde preotii urmau sa-l judece. Acolo s-a aflat si Nicodim si Iosif din Arimateea, discipolii lui Isus.
Isus a fost dus la Ana, fostul mare preot si socrul lui Caiafa, apoi la Caiafa, actualul mare preot de atunci.
Au fost adusi martori ce aduceau acuzatii lui Isus ca el ar fi: incercat sa darame templul si sa-l reconstruiasca in 3 zile, prorociile false, hulirea, autoploclamarea ca Fiu al lui Dumnezeu, etc.
Caiafa l-a intrebat, din curiozitate, pe Isus daca e chiar Fiul lui Dumnezeu. Isus a facut celebra afirmatie: „Da, sunt si de acum inainte il veti vedea la dreapta Tatalui Meu.” La aceste cuvinte Caiafa isi rupse vesmantul; era clar, Isus il hulise pe Dumnezeu iar asta insemna condamnarea la moarte.
Isus este batut, scuipat de multime, de soldati si de preoti.

pilat2A fost dus la guvernatorul roman al Iudeei, pe atunci Pilat din Pont. Pilat, desi un om crud, devine milos cu Isus. Gasindu-l nevinovat si la cererea sotiei sale, Claudia, cerandu-i eliberarea sa, il trimite la regele Irod Antipa. Nici Irod nu-i gaseste o vina, in schimb il batjocoreste, punandu-I o hamalida alba, la adresa ca el era proclamat: „Imparatul iudeilor”. Acesta l-a trimis inapoi la Pilat pentru a-l judeca.
Dupa multe intrebari adresate lui Isus dar care au ramas fara raspuns, Pilat ii trimite pe soldati sa-l biciuiasca, ca dupa aceasta pedeapsa sa-l elibereze.
Pilat se sinucide mai tarziu, in anul 36.

In anul 1961 arheologii italieni au descoperit o tabla de piatra pe care este gravat numele lui Pilat din Pont. Piatra masoara 80 de centimetri inaltime, 60 latime si 20 grosime. Pe piatra este scris „S TIBERIEVM” insemnand Tiberiu, iar pe al doilea rand, NTIVS PILATVS (Pontius Pilatus). Pe al treilea rand gasim si indiciul care ne confirma ca este vorba chir de Pilat, prefectul Iudeii: ECTVS IVDAE (Prefect al Iudeii).
Fapt ce contrazice evanghelia lui Luca unde este scris ca Pilat era procurator. Acest detaliu nu are o importanta deosebita. In anii 6 – 41 Iudeea era condusa de prefecti, iar intre anii 44 – 66 de procuratori.

passion-of-the-christ-3Potrivit traditiei crestine, Isus ar fi primit intre 36 – 56 de lovituri de bici. S-au folosit biciuri cu tepi de fier, facute de romani, numite flagellum. Tortura nu s-a oprit aici, scrierile crestine spun ca i s-a pus o cununa facuta din spini pe cap, l-au batut apoi cu bete de trestie si l-au batjocorit prin punerea unei hlamide rosii, semn distinctiv intalnit la consulii si imparatii romani, fiind proclamat Imparatul Iudeilor.
Daca toate acestea nu l-au omorat, nu se stie cum a carat mai apoi crucea imensa de lemn. In mod normal, dupa ce a fost biciuit, trebuia sa-l elibereze. Acest lucru nu s-a intamplat.

Isus a fost condamnat la moarte prin crucificare si a fost nevoit sa-si poarte crucea pana pe Dealul Golgota. Datorita epuizarii, pierderii de sange si a caldurii, Isus nu mai putea sa-si care propria cruce. Astfel, soldatii romani l-ar fi luat pe Simion din Cirene sa-i duca crucea.
Scrierile crestine spun ca pe drum, o anumita femeie ar fi venit la el si ar fi sters sudoarea si sangele provocat de cununa de spini cu valul ei.

Crucificarea

Crucificarea este o metoda antica de executie dureroasa in care condamnatul este legat de un lemn in forma de cruce (sau alte forme) si lasat sa atarne pana acesta murea. Termenul provine din latina „crucifixio” fiind format din „cruci” (cruce) + „ficere” (a fixa)
Crucificarea era folosinta de persi, cartagieni si de romani intre anii 600 i.e.n. si 337 e.n., cand imparatul Constantin I a scos aceasta forma de executare.
Isus Nazarineanul a fost cea mai faimoasa victima a crucificarii.

Dupa ce au ajuns pe Dealul Golgota, unde a fost ingropat Adam, primul om conform Bibliei, acolo l-au legat pe Isus de cruce de maini si de picioare, si inaltata in fata tuturor, alaturi de cei 2 talhari. Evreii si soldatii romani il batjocoreau. Isus il iarta pe un talhar si ii promite un paradis dupa moarte. Alaturi de el, statea Maria, mama lui, Maria Magdalena (anumite scrieri apocrife o considera sotia lui) si Ioan, ucenicul sau. Ioan a dus-o acasa pe Maria, mama sa, ca sa nu sufere mai mult.

isus-pe-cruceIn evangheliile sinoptice (Matei, Marcu si Luca) si in multe evanghelii apocrife si gnostice descoperite la Nag Hammadi este mentionat intunericul care s-a facut cand Isus era pe cruce. In Evanghelia lui Bartolomeu gasim: „Si cand intunericul a venit, am privit si am vazut ca ai disparut de pe cruce,” (I, 7)
In Evaghelia lui Petru, scrisa intre anii 36 – 70: „Era in miezul zilei cand intunericul a cuprins Iudeea. Multi umblau cu faclii aprinse crezand ca s-a facut noapte”. „Si a trimis Pilat dupa iudeii si le-a zis: Ati vazut ce s-a intamplat? Iar ei au raspuns: N-a fost decat o eclipsa de Soare”.
Intamplarile relatate de evanghelii s-au petrecut intr-un cerc irational de fictiune si iluzii si nu este de mirare ca fiecare dintre evanghelisti povesteste altceva.
Se pare ca doar Ioan a fost martor la crucificare. Insa nici el probabil nu a stat pana ce Isus a murit, fiind trimis de Isus sa o duca acasa pe Maria. Ceilalti evanghelisti s-au inspirat din alte zvonuri si povestiri transmise pe cale orala. Cateodata un evanghelist ori altul, pentru dramatizarea naratiunii ori pentru scoaterea in evidenta a vreunei teze, adauga produsul propriei sale imaginatii.
Insa nici intamplarile scrise de Ioan nu stim cat de veridice sunt. El si-a scris evanghelia in jurul anului 97, adica la 64 de ani de la moartea lui Isus. Se pare ca el nu si-a mai amintit de intunericul produs cand Isus era pe cruce (poate pentru ca el nu a fost prezent?).
Este posibil oare, odata cu trecerea anilor, sa se fi transmis in popor ca atunci cand Isus era pe cruce s-a facut intuneric peste pamant, pentru a i se da o dimensiune cosmica, divina, a lui Isus?

Dupa-amiaza, Isus striga cu voce tare Tatalui sau, ca si-a indeplinit sarcina pe Pamant si ca duhul sa plece din corp. Isus moare in cele din urma.

Astfel Isus a fost arestat, judecat si condamnat la moarte prin crucificare.
Suferinta si moartea lui Isus reprezinta un aspect al doctrinei salvarii in teologia crestina. Crestinii il privesc pe Isus ca pe un Mesia si inteleg moartea sa ca fiind o necesitate pentru a li se ierta pacatele.

Crucificarea lui Isus este descrisa in toate patru evanghelii, atestate si de alte surse din acea perioada.

Continuare: Viata lui Isus – Invierea

Articole recente

Articolul precedentInventika 2009
Articolul următorInvierea lui Isus

Comentarii

 1. are o imaginatie tare bogata autorul articolului.de un lucru sunt sigur:toti il vor vedea pe isus cand va revenii,chiar si acesti impostori care incearca sa i strice imaginea..nu iL apr eu pe Dumnezeu dar vai pt acestia intr o zi

 2. frumos…..

  cat despre vizitatorii care vor comenta aici ba cu Dumnezeu,ba cu raiul,ba cu iadul…
  pe locuri,fiti gata,START!…..la comentarii contra eretism :)))))))))))))

 3. stiam eu iar incepeti cu chestile astea cu APOCALIPSA

  duceti-va mai bine pe descopera.ro sau realitatea si comentanti acolo despre revelatii,judecata de apoi,ridicarea la ceruri….

  aici e site de stiinta,istorie,nu de balivernii .
  nu stiu cine spunea ca peste 20 ani Islamul va fi cea mai raspanita religie din Europa
  sau ateismul parca….

 4. felicitari autorului 🙂
  lipsesc cateva scene ca Cina cea de Taina,daca a facut parte din org. secreta de la Quamran.

  in rest e frumos,merita trimis pe mai multe siteuri :))))))

 5. aha,si de fapt trb mentinat faptul ca cuiele fusesera batute in incheieturi,nu in palme
  palmele nu sustineau greutatea corpului de medie 70-80 kg catr ar fi avut un adult normal
  sau Iisus era foarte slab ca o pana de pasare :)))

  ar trebui putin corectata partea cu crucificarea

 6. Bai iuerie citeste tu coranul si o sa dai dreptate articoului. Si citeste si alte carti decat biblia ca sa poti avea o parere proprie, nu ce ai fost facut sa crezi. Nota 10 pentru articol. Ceva de 2012 gasim sa scriem intr-un articol oare? Tot respecut pentru Marius Ignatescu.

 7. pentru iuerie: sunt foarte curioasa ce ai schimba in acest articol, te rog sa faci si tu un articol dar sa ai argumente pro si contra.

 8. Pentru cei interesati …(poate mai sunt cativa), cititi va rog CU ATENTIE Daniel 2 si Daniel 7 si Apocalipsa 13. Incercati sa identificati in istorie eventimentele prezentate acolo.
  Evenimente precum judecata de apoi, invierea mortilor si altele, fac parte dintr-un lant profetic destul de lung, care se intinde pe mai multe mii de ani.
  Pentru ca aceste evenimente sa aiba credibilitate trebuie mai intai sa studiem trecutul si cum aceste profetii s-au implinit (cucerirea Babilonullui(capul de aur din Daniel 2 sau prima fiara din Daniel 7) de catre Medo Persi(pietul de argint Daniel 2 sau fiara a doua Daniel 7), a persilor de catre Greci(coapsele de arama Daniel 2 sau fiara a 3-a Daniel 7, apoi Roma( vezi fiara a patra din Daniel 7, sau picioarele de fier din Daniel), divizarea Romei in 10, si formarea popoarelor europei(Daniel 2 picioarele de lut si fier, cele 10 coarne din Daniel 7), aparitia Papalitatii ca putere politico-religioasa dupa caderea Romei,
  care a exterminat cele 3 popoare ( vandali , heruli , ostrogoti), incumetarea Papalitatii de a schimba cele 10 porunci( comparati doar cele 10 porunci din Biblia catolica si o alta Biblie), pretenitia acesteia de a ierta pacatele si de a avea puterea absoluta pe Pamant, domnia papalitatii de 1260 de ani de-alungul evului mediu, persecutiile contra „ereticilor” ( Elemente ce reies din Daniel 7 a doua parte dar si Apocalipsa 13 prima parte). Partea mai interesanta este in Apocalipsa 13 unde apar elemente din Daniel 7 din care reies faptul ca puterea Papala va primi o rana de moarte dupa 1260 de ani de domnie, dar apoi dupa un anumit timp va reveni din nou ca putere. Partea interesanta este ca aceasta re-aparitie va aparea intr-un context de tendinta de globalizare ( vezi Daniel 2), in care ea va aparea ca puterea salvatoare. Conform Apoc 13, fiara care arata ca un miel, dar vb ca un balaur, si care ii reda puterea papalitatii este ultima super putere in acest lant de fiare ( fiara = sistem religios + sistem politic care impreuna formeaza o simbioza ce ataca libertatea de cinstiinta a individului ( vezi impunerea sistemelor religiose in Babilon, Roma, Evul Mediu, si… conform profetiei.. in viitorul apropiat).

  Am dorit sa sumarizez putin din adevarul care este in Biblie, si pe care multi nu au avut ocazia sa il auda. Cred sincer ca dincolo de majoritatea care va lua in gluma cele spuse vor fi si persoane care vor intelege profunzimea lor si vor dori sa cunoasca mai mult pentru ca astfel viitorul sa nu li se mai para asa intunecos.

  Revelatia( sau apocalipsa in romaneste), incepe prin urmatoarele versete:
  „Descoperirea lui Isus Hristos pe care i-a dat-o Dumnezeu ca sa arate robilor Sai lucrurile care au sa se intample in curand.”

  si contine printre altele :
  „Scrie fiindca aceste cuvinte sunt vrednice de crezut si adevarate. … Ferice de cel ce pazeste cuvintele proorociei din cartea aceasta.”

  Dincolo de coarne, fiare si plagi, Apocalipsa prezinta un mesaj salvator. Privita din perspectiva actuala, a doua revenire a lui Isus este in primul rand singura solutie reala la problemele omenirii. Pentru cine a trait in ascultare de adevar, aceasta revenire va fi un prilej de bucurie, si nu de suparare. Numai pentru cei care au refuzat sa primeasca adevarul acest eveniment va fi ceva nedorit.

  Retineti acest aspect: Adevarul nu va fi niciodata popular. Intotdeauna masele au mers in directia gresita. Dumnezeu inca mai atentioneaza atat pe clerici cat si pe oameni ca directia in care merg este gresita. Studiati Apocalipsa si veti descoperi lucruri care va vor schimba cu adevarat…

 9. Deci unu :Autorule Ai Citit Vreodata Biblia?
  Dar in limba ebraica?
  Raspuns:NU!!!
  Pentru caq tot ce scrii tu aici sunt tampenii extraordinare!!!!
  Pavel eretic spebulator?Ingaduie sa iti spun ,daca citea epistolele lui Pavel te-ai fi spanzurat pentru prostiile care le-ai scris aici.
  Nu are rost sa continui dar te va judeca altcineva pe tine.

 10. Daca ai citi-o in ebraica,sau cel putin ar intelege-o cativa dintre voi in original,ati considera crestinismul cea mai mare dezumanizare a constiintei,asa ca sa nu ajungem pana acolo.
  Stati linistiti,bucurati-va de Paste si Craciun ca momente „unice” inventate special de „Mantuitor” pentru voi,cei alesi.
  Cat despre interpretarea Apocalipsei dupa bunul plac,nu esti nici primul,nici ultimul care cauta „Adevaruri” mai mult sau mai putin revelate.

 11. Cred ca mai bine am citi cu toti Biblia nu sa ne luam dupa Stiinta , stiinta zice multe pentru dezvoltarea ei…dar cred ca in Biblie se afla adevarul despre Domnul nostru Isus Hristos…O zi placuta

 12. Si care ar fi celelalte surse din acea perioada care ar confirma existenta si crucificarea lui Isus ?

 13. ba!!! ia spuneti si mie acuma…toti ati citit biblia..dar vad ca degeaba!!! am citit si eu.. si aflu ca fii lui adam si eva a fost abel si cain…. atunci cum se face, ca , cain dupa ce a fost alungat a avut copii? ca in bible se spune ca doar adam si eva au fost la inceput… sa imperecheat cu natura? cu ce draq sa imperecheat cain asta? si apoi…. sa presupunem prin absurd ca au fost si femei…inseamna ca erau surorile lui cain…deci daca e asa…sintem facuti din incest!!! la draq cu biblia asta pagana!!! huuuuuuuuuu!

 14. Ai grija ce vorbesti…

  Odata iti va parea rau…//

  Nu-ti convine Biblia.. taci..

  sau daca nu crezi in Biblie sau in Dumnzeu asta este treaba ta…

  Eu una.. cred in Dumnezeu… si cred ca El este Atotputernic, cred in inviare… si in tot ce zice Biblia…
  Tu spui ca nu crezi.. si (injuri pe baza Bibliei, nu stiu cum poti sa faci asa ceva)…

  Sa spunem ca Dumnezeu nu exista… atunci …. nu o sa se intample nimic,.

  Dar daca Dumnezeu exista… cine pierde? eu sau tu?
  Eu nu..pt ca am crezut.. (Sa ma ajute Dumnezeu)
  dar tu..in mijlocul iadului o sa fi

  ________________________________________

 15. Nu iti convine ce a zis respectivul…taci…
  Treaba lui in ce sau nu crede….

  Iar daca Dumnezeu nu exista, tu pierzi… o viata intreaga ce ai trait-o numai pe la colturi si din varful buzelor, niciodata din plin.

 16. interesant articolul. felicitari autorului.
  am insa, daca permiteti unele.. sa le zicem „obiectii”:
  1- citez dinarticol „Nu se stie cu certitudine daca Isus a fost insurat, sau daca aceasta chiar a fost sotia lui. Biblia nu mentioneaza acest lucru. Interesant este faptul ca nici sotiile ucenicilor nu sunt mentionate: nici sotia lui Petru, sotia lui Iuda, Ioan, Matei etc. Motivul fiind – probabil – ca femeile aveau un statut inferior, nu detineau bani si erau supuse barbatului dupa legea vechiului testament.”
  Totusi o multime de femei sunt mentionate in Biblie, si nu neaparat aveau statut inferior barbatior.
  ex „Pe vremea aceea judecător în Israel era Debora, proorociţa, nevasta lui Lapidot. ” Judecatori 4:4
  sau din Evanghelii „După ce a trecut ziua Sabatului, Maria Magdalina, Maria, mama lui Iacov, şi Salome, au cumpărat miresme, ca să se ducă să ungă trupul lui Isus” Marcu 16:1
  daca Isus ar fi fost casatorit,sotia Lui n-ar fi fost mentionata de evanghelisti ? daca Maria Magdalena era intradevar nevasta Lui Isus, ar fi zis Marcu.
  despre evangheliile necanonice nu vorbesc. daca eu scriu acuma o noua „evanghelie” despre Isus, peste 500 de ani, oamenii o sa o ia drept buna pe a mea si o sa renunte la Ev dupa Matei, Marcu, Luca si Ioan ? asa si celelalte, care n-au fost incluse in canonul NT: oameni care au vazut ca crestinismul se extine, au vrut si ei sa scoata profit, si au mai scris o evnghelie..
  2- citez din articol: „Iacov era probabil singurul care cunostea intregul adevar despre viata lui Isus. Pana si Pavel recunoaste, probabil in semn de respect, ca Isus cel Inviat s-a aratat pentru prima oara lui Iacov. Ceea ce nu intelegem este cum invatatura lui Iacov a devenit “erezia ebionitilor” iar speculatiile lui Pavel au devenit “crestinism”. Pavel n-a respectat nici macar o singura dorinta a lui Isus.”
  de ce Iacov sa fie singurul care cunostea intregul adevar despre viata lui Isus ?
  scrie Pavel in 1Corinteni 15:4-8 „…că a fost îngropat şi a înviat a treia zi, după Scripturi; şi că S-a arătat lui Chifa, apoi celor doisprezece. După aceea S-a arătat la peste cinci sute de fraţi deodată, dintre cari cei mai mulţi sînt încă în viaţă, iar unii au adormit. În urmă s-a arătat lui Iacov, apoi tuturor apostolilor. După ei toţi, ca unei stîrpituri, mi s-a arătat şi mie. ” . nici in Evanghelii si nici aici nu scrie ca Iacov este primul care L-a vazut pe Isus viu.
  despre Pavel si respectarea dorintelor lui Isus:
  „dar noi propovăduim pe Hristos cel răstignit” scrie Pavel in 1 Corinteni 1:23
  „M-am suit, în urma unei descoperiri, şi le-am arătat Evanghelia, pe care o propovăduiesc eu între Neamuri, în deosebi celor mai cu vază, ca nu cumva să alerg sau să fi alergat în zădar. ” scrie Pavel in Galateni 2:2
  si dorintele lui Isus care erau de fapt ? „Apoi le-a zis: Duceţi-vă în toată lumea, şi propovăduiţi Evanghelia la orice făptură. ” Marcu 16:5 ce nu respecta Pavel ? si Isus, oare nu e „Hristosul, Fiul lui Dumnezeu” ? cum zice Petru in Matei 16:16

  cam atat, si-asa am scris prea mult.

  sanatate si toate cele bune.

 17. hei frumoaselor si frumosilor….. zicea odata cineva : prefer sa traiesc o viata ca si cum Dumnezeu exista iar cand mor sa aflu ca nu exista , decat sa traiesc ca si cum nu ar exista si cand mor sa aflu ca de fapt El exista …:D…..asadar nu va mai certati …indiferent de ce religie am fi , credinciosi , necredinciosi …cu toti stim si stiti ca doar IUBIREA e singurul lucru care ne implineste viata , iar ADEVARUL este singurul care ne va elibera …si aici ma refer atat la un adevar simplu care il intalnim in viata noastra de zi cu zi …ci si la adevar ca fiind o putere universala….pace noua ….si nu uitati sa mai ascultati si de ” glasul ” inimii cateodata….inteligenta minima a creierului presupune si treaba asta ..pace noua acum si o viata cu mai multe intentii bune desi de multe ori pare atat de greu sa faci binele >>> ” Niciodata nu te da batut stiind ca Dumnezeu ori va pune o stanca la picioarele tale , ori te va invata sa zbori ” <<< . . . :*:*

 18. eu cred ca isus este fiul lui dumnezeu eu cred in tot ce a facut isus pe pamint si cred intradevar ca este viu si nemuritor parerea mea .si ca este calea adevarul si viata amin

 19. N-am inteles niciodata de ce romanii scriu Isus cu doi de „i”. Mie-mi suna a balbaiala. Ai vazut tu in vreo alta limba sa se dubleze prima litera? Adica… „JJesus”? In traducerea lui Cornilescu parca e scris cu un singur „i”. Oricum, n-are importanta…

 20. Super tare! Isus (ori IIsus, cum vrea unul pe aici, de fapt nici nu il chema Iisus ci Yoshua ben Yosef ), este fiul lui Dumnezeu, a fost rastignit de romani si acum domneste in ceruri la dreapta Tatălui ceresc..ei și ce?..De 2000 de ani nu s-a schimbat nimic..murim in continuare, există bogați si săraci, orbi, muti, surzi, schiopi, handicapați, copii violati ,maltratati, crime, hotie, foame, ură, sodomie, prostituție, violuri, pruncucidere, incest, etc,etc.. NIMIC NU E SCHIMBAT!

 21. Cum este posibil ca o religie ce dainuie de 2000 de ani ,cu martiri care au acceptat sacrificiul fara sa clipeasca, decat sa-L tradeze pe IIsu;,existenta a mii de biserici ,schituri ,catedrale;un intreg mod de viata:botezuri,nunti ,inmormantari,sa fie cladita pe speculatiile lui Pavel.E ca si cum eu as specula faptul ca lutul pentru oale seamana cu caramida si l -as vinde pentru a se construi vile intregi.Ca este de netagaduit ca IIsus a existat pe acest pamant o arata toate descoperirile de pana acum; ca este recunoscut de catre celeleate religiii ca un mare profet deasemenea o stim cu totii.insa nu putini se indoiesc de natura sa divina. El a spus: Eu sunt Calea Adevarul si Viata,Nimeni nu vine la Tatal meu decat prin Mine.Cel ce M-a văzut pe Mine a văzut pe Tatăl .Un mare profet si invatator minte?sau nu stie ce spune?Omul care a impartit cronologic istoria lumii (Inainte si dupa Hristos)….?Daca Biblia este o iluzie ,un zvon sau produsul unei imaginatii cum se explica statornicia sa……

 22. Numai minciuni scrieti in marea parte a articolelor D-voastra si gresiti amarnic si ii trageti in iad si pe cei nestiutori , le amestecati pe toate cuvantul lui Dumnezeu care este Biblia ortodoxa(acolo exista raspuns la toate intrebarile noastre) cu scrierile apocrife si minciunile new age ale satanei sa creati confuzie si neliniste! Exista o singura cale si anume cea ortodoxa lasata de Un Singur Dumnezeu inchinat in Sfanta Treime si un singur Mantuitor iar numele Sau este Iisus Hristos si nu joshua sau cum il numesc cabalistii care se inchina satanei , antihristului! Fratilor nu mai ponegriti numele Domnului , de ce il urati pe Cel ce va iubeste! Opriti-va si nu mai il promovati pe antihrist! Doamne Iisuse Hristoase miluieste-ne pe noi!

 23. Isus precizaza in apocalaisa dup Ioan Ca el are nevoie de o miresa si ca va veni cu cetate de aur in Irusalum Eu sunt miresa lui Isus Maria Claudia Stoica . viata vecinica

 24. dragi preteni va iubesc pe toti ca pe copii mei nu mai loati in ris viata mintitorului nostru ca insemna ca va bateti joc de sfinta treime daca sunteti fara judecata mai bine nu mai scriti prosti cititi biblia documentativa va povestesc ce va interesant cine are cap sa judice acum 8 ani am facut operatie de tumore pe creier care dintro 100 scapa 1 care am fost eu personal cu osingura conditie rughnduma sfintei treimi care nu stie asculta tatal fiu sfintul dhuc si sfinta fecioara -fecioara maria toti sfinti si ingerul tau pazitor care te vegheaza continu ci care ati scris mari prosti ingenuchiati si rugativa lui tatal ceresc sa ierte cu capul in pamnt si sa plingeti ziua cind ati scris sau sa iti tai omina ca esti nimic pe pamint mi bine roagate plingnd da ca vrei sa mai scri ceva rumega bine cuvintul va iubesc cu dragoste si nu uitati ce am scris pina la moarte

 25. Si inainte ca tehnologia si stiinta sa avanseze pentru a permite o astfel de operatie pe creier, sansele de supravietuire erau ZERO. Eu fac pariu ca pe atunci nu exista dumnezeu. Ce ziceti?
  Pacat ca Dumnezeu nu va invata sa scrieti.

 26. Ignatescu vezi ca gresesti la faza cu *reconstituirea fetei lui Isus* ! Chipul ala pe care l tu’l prezinti in articol, este chipul reconstituit dupa craniul unui evreu de rand, craniu dezgropat pe undeva langa TEL AVIV. Gresesti si cand te exprimi: *Ebionitii, urmasii invataturilor lui Isus,…* cum adica urmasii unor invataturi ? !!!!! Ebionitii au fost primii evrei cretini – mai multe gasesti pe http://en.wikipedia.org/wiki/Ebionites. Astfel eu am avut posibilitatea sa comentez pe articolul tau si tu ai posibilitatea sa-mi raspunzi (daca ma-ntelegei ce vreau sa zic). Aldous Huxley spunea despre Isus ca …. 

 27. Postul meu din 24 dec. ora 8:30 a fost cenzurat in mod retard incat sensul a ceea a ce am vrut sa spun a fost denaturat complet. Inteleg Ignatescu ca ai o problema cu Isus, dar cu mine? Va rog sa cititi in continuare varianta corecta : Ignatescu vezi ca gresesti la faza cu *reconstituirea fetei lui Isus* ! Chipul ala pe care l tu’l prezinti in articol, este chipul reconstituit dupa craniul unui evreu de rand, craniu dezgropat pe undeva langa TEL AVIV. Gresesti si cand te exprimi: *Ebionitii, urmasii invataturilor lui Isus,…* cum adica urmasii unor invataturi ? !!!!! Ebionitii au fost primii evrei cretini – mai multe gasesti pe http://en.wikipedia.org/wiki/Ebionites. Isus a avut un rol major in evolutia omului si daca nu a existat oricum trebuia inventat… Astfel eu am avut posibilitatea sa comentez pe articolul tau si tu ai posibilitatea sa-mi raspunzi (daca ma-ntelegei ce vreau sa zic). Aldous Huxley spunea despre Isus ca …. 

 28. MII DE SCUZE – ACUM AM OBSERVAT SI ENORMITATEA „EVREI CRETINI” CARE NU-MI APARTINE. CITITI CORECT „EVREI CRESTINI” Postul meu din 24 dec. ora 8:30 a fost cenzurat in mod retard incat sensul a ceea a ce am vrut sa spun a fost denaturat complet. Inteleg Ignatescu ca ai o problema cu Isus, dar cu mine? Va rog sa cititi in continuare varianta corecta : Ignatescu vezi ca gresesti la faza cu *reconstituirea fetei lui Isus* ! Chipul ala pe care l tu’l prezinti in articol, este chipul reconstituit dupa craniul unui evreu de rand, craniu dezgropat pe undeva langa TEL AVIV. Gresesti si cand te exprimi: *Ebionitii, urmasii invataturilor lui Isus,…* cum adica urmasii unor invataturi ? !!!!! Ebionitii au fost primii evrei creStini – mai multe gasesti pe http://en.wikipedia.org/wiki/Ebionites. Isus a avut un rol major in evolutia omului si daca nu a existat oricum trebuia inventat… Astfel eu am avut posibilitatea sa comentez pe articolul tau si tu ai posibilitatea sa-mi raspunzi (daca ma-ntelegei ce vreau sa zic). Aldous Huxley spunea despre Isus ca …. 

 29. Stanescu niculae este un derbedeu care isi bate joc de credinciosi.Vrea sa spuna ca numai analfabetii mai cred in Iisus Hristos si in Dumnezeu.

 30. Cand faci toate comentarile astea pe ce te bazezi?cine esti ce studi si ce documentatie ai??sper k Domnul nostru Isus sa se indure de sufletul tau chinuit de diavol.Ve-ti arde in pucioasa toti care aberati!

 31.                                                                         Pentru toti atei.
    Scurt pe doi:
  -sa ajuns furnica o scara mai sus in musuroi si acum se crede stapana universului,cand ea de fapt habar nu are pe ce lume traieste..
  Stiinta astazi nu face altceva decat sa descopere o mica parte din creatia si vazand creatia in loc sa realizeze pe cine batjocoresc,de fapt ei inebunesc in capul lor si in inima lor zicand ca exista creatia si nu exista creator..
  La intrebarea daca o telecomanda tv in 100000000000000000 de ani poate aparea la voia intamplari asamblata stim raspunsul ca NU.Nici macar in cat timp vrea cineva,daca o telecomanda tv este desfacuta de capac in indeiferent cat timp este lasata capacul singur nu se va pune la loc,nici macar atat..
  Apoi un ochi macar de al omului care este atat de complex,cum poate aparea el singur la intamplare din nimik?..dar ce sa mai vorbim de intreaga planeta prima data,apoi omul si asa mai departe;
  Sunt sigur ca o sa apara si viteji care se incred orbeste in toate minciunile si o sa spuna ca habar nu am despre evolutie…si nici macar in cot nu ma doare caci ei sunt prostiti dupa cum vor cei care conduc aceasta lume…sunte-ti praf…si nu va place sa traiti dupa o lege,ci vreti sa traiti dupa legea data de oameni ca si voi de aiai ve-ti fi osanditi,nu pentru ca Dumnezeu va osandeste ci tocmai voi insiva va osanditi.

 32. P.S.
  In curte vara fiind pisica statea la soare pe un contor de gaz pasiva.Fara sa realizeze cata munca sa dus pana la constriuirea contorului,si ne realizand ce este inauntru si cu acel obiect pe care sta,crezand ca este parte din natura si a aparut la intamplare si acolo trebui sa fie.
  NU isi da seama ca cineva a muncit la acel contor,ca inauntru este gaz,si ca intentionat pentru gaz a fost facut acel contor si intentionat pentru gaz a fost si pus acolo;
  Fara sa stie ca in timp se va uza si trebuie facut alt contor si exact acolo va fi pus intentionat un alt contor.

  Astazi multi sunt precum acea pisica.

 33. Se numeste evolutie, mai briliantule.
  Stiinta e cea care iti zice ca obiectul pe care sta pisica se numeste contor de gaze, daca nu ti-ar furniza stiinta infiormatia asta, acum te-ai inchina la Sfantul Contor asa cum faci oricum atunci cand pupi icoane baloase si mortaciuni sfinte.

 34. Cititi Biblia!Cuvantul Lui Dumnezeu care da Viata.Ea invata, mustra,indreapta si da intelepciune in neprihanire!!Nu uitati intelepciunea omului e o nebunie inaintea Lui Dumnezeu!Insa intelepciunea de la Dumnezeu este sfanta este curata ,pasnica,usor de induplecat,plina de roduri bune .Inceputul intelepciuii este frica de Dumnzeu!Daca Domnul nu dadea omului intelepciune sa faca atatea lucruri noi nu stiam azi nici de stiinta nici de tehnologia din zilele noastre..asa ca oameni buni de la Dumnezeu care locuieste in ceruri Acel care are ca scaun de domnie Cerul si asternut al picioarelor pamantul,de la El primim toate lucrurile.dupa cum Cuvantul Lui ne invata ca DIn EL,Prin EL,si Pentru El sunt toate lucrurile!!Daca vrei sa ajungi la Dumnezeu trebuie mai intai sa treci pe la CRUCE.Domnul Isus a platit cu insas Sangele Lui Sfant si nevinovat pentu noi care am fost vrednici de moarte si osanda,insa in Dragostea mare a Lui Dumnezeu ne-a trimis pe Fiul Sau Isus Hristos prin care avem intrare sloboda la Tatal.Oricine crede in Isus Hristos va fi mantuit!!insa pentru cei ce tagaduiesc pe Fiul ,vor avea parte de o vesnicie in iazul cu foc si pucioasa acolo va fi plansul si scrasnirea dintilor pentru cei mai multi..fie ei religiosi sau nu,morali sau nu ,acolo vor foarte multi oameni carora li sa vorbit despre Isus ,dar care nu au acceptat Voia Lui in viata lor,si Voia Lui este sfintirea noastra!El nu doreste moartea pacatosului ci El iubeste pacatosul ,dar uraste pacatul!Fugiti de pacat!Fuga e rusinoasa,dar e sanatoasa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 35. raportul lui publius lentulus catre imparatul tiberius:iata,o!imparate raspunsul pe care il doresti.s-a ivit aici un om,inzeztrat cu o putere exceptionala,i se spune marele profet;discipolii il numesc FIUL LUI DUMNEZEU ,numele lui este ISUS CHRISTOS.intr-adevar ,o!Cezare se povestesc in fiecare zi lucruri minunate despre acest CHRISTOS,care invie mortii,vindeca orice fel de infirmitati si uimeste intregul ierusalim prin invatatura sa extraordinara.o infatisare maiestuoasa si o figura care radiaza ,plina de gingasie,astfel incit toti cei care-l vad sint patrunsi de dragoste,dar in acelasi timp de teama . se spune ca chipul sau balai,cu barba despicata in doua ,este de o frumusete incomparabila si ca nimeni nu-l poate privi drept in ochi si sa nu fie orbit de stralucirea sa.prin trasaturile sale,prin ochii albastrii ca cerul si parul castaniu deschis ,seamana cu mama sa, care este cea mai dulce figura vazuta vreodata pe aceste meleaguri.cuvintul sau este precis,curat,grav,,expresia celei mai pure virtuti,inatacabil si de o cunoastere ce depaseste cu mult pe aceea a celor mai mari intelepti.in reprosurile si admonestarile sale este necrutator ,in invatatura si in indemnurile lui este blind,prietenos,atragator,irezistibil.merge descult si cu capul descoperit.vazindu-l de departe a-i putea sa-l iei in deridere,dar in fata lui tremuri si ramii tulburat.n-a fost vazut niciodata rizind,dar a fost vazut plingind.toti cei care s-au apropiat de el spun ca au primit in schimb sanatate si binefacere.cu toate astea eu sunt siciit de rauvoitorii care spun ca dauneaza Inaltimii Tale,pentru ca afirma in mod public ca regii si supusii lor sunt egali in fata lui DUMNEZEU .porunceste-mi deci si vei fi asultat imediat.PUBLIUS LENTULUS,PROCONSUL ROMAN IN IUDEEA.aceasta scrisoare se afla la vatican.anonimul va roaga cu respect si consideratie sa scoateti poza afisata mai sus .DUMNEZEU SA VA LUMINEZE MINTEA.

 36. tot anonimul de mai sus se intreaba si va intreaba de ce pilat s-a sinucis ,de ce i-a murit copilasul,de ce sotia lui l-a visat pe isus inainte de rastignire,de ce ea a crezut in isus ? o scrisoarea trimisa unei rude se gaseste la vatican .accesati si cititi-o.CLAUDIA PROCULA.

 37. Cu parere de rau constatam ca aproape toata omenirea este complet straina de Dumnezeu si de Fiul Sau.Cind se apropie insa moartea exista o oarecare apropiere a omului de Dumnezeu dar este o apropiere tardiva, empirica fara nici-un rezultat in viata de zi cu zi.Totul ar fi altfel daca omenirea ar studia cu interes inca din tinerete,cartea sfanta : BIBLIA si daca ar face din invatatura ei principii de viata.

 38. Ev dupa IOAN 18/38 Pilat ia zis;,,,,CE ESTE ADEVARUL???:: Multi se intreaba si azi ce este ADEVARUL..dar ISUS spune ;EU SUNT CALEA ADEVARUL siVIATA. IOAN 14/6

 39. numai satana poate spune asa ceva marius.ridicol esti tu.va place sa abateti lumea de la adevar.toti va dati mari destepti si cand sunteti la ananghie strigati ca prosti sa va ajute Domnul,pui de naparci

 40. Asa este Teo, nu ii lua in seama pe cainii astia de pagani!
  Si eu sunt ateu si anti-crestin, dar cel putin eu nu sunt ca paganul de Marius.
  Eu recunosc sincer ca in momentele de cumpana ale vietii mele mereu strig numele Domnului.
  Chiar ieri eram in statia de autobuz si era cat pe ce sa ma loveasca autobuzul, in acel moment m-am intors in sanul Domnului si am strigat: Sfinte Isuse biciuit, crucificat, injunghiat si bautor de otet ca Drosophila melanogaster!
  Si iti jur ca in acel moment autobuzul s-a oprit si am simtit caldura dumnezeiasca de calda a lui Dumnezeului adevarat de dumnezeiesc.
  Stiu ca si tu gandeti la fel, si ma bucura sa stiu ca undeva in lume tu esti fratele meu.
  Cand o sa iti moara copiii in chinuri groaznice (daca ai noroc, poate ard de vii si reusesc sa mai traiasca vreo 2 luni in chinuri si fara anestezice) vreau sa ne intalnim ca sa ne ducem la patul lor de suferinta si sa le aratam cat de mult ne bucuram noi pentru ca ei or sa ajunga primii in acel loc cu verdeata vesnica si fericire eterna.

 41. Marea problema nu este isus , ci insusi tatal lui . Adeca , dumnezeu ! Daca cetim cu mare atentie V.T. vom vedea ( gasi ) multe versete mincinoase in care tatucu isi da cu dreptu-n stangu descriind mai multe evenimente care nu au fundament . Si ori face asta pt ca ne crede tare prosti ( si nu greseste prea mult ) stiind ca e deajunsa semnatura lui si astfel oile proaste vor behaii toate la unison : amin ! …… ori o da la cotitura si omite inadins sa dea explicatii la anumite versete ce nu au nici o logica . Am sa dau doua exemple ca sa nu-mi sara in cap cre(s)tinii si sa ma acuze ca nu am fundament . In genesa 4 : 14 Cain zace d-nului : ” Iata ca tu ma izgonesti azi de pe fata pamantului ; eu voi trebui sa ma ascund de fata ta si sa fiu pribeag si fugar pe pamant ( si acum , mare atentie ) SI ORICINE ” MA VA GASI ” ma va omor^ ” . Intrebare care se naste d-aci , care e fireasca si legitima este : CINE IL VA GASI ……. ??? Apoi d-nul in marita lui intelepciune , merge pe felia lu Cain si o da si el in barci spunand : ” Nicidecum ; ci daca va omor^ CINEVA pe Cain , Cain sa fie rasbunat de sapte ori . Si d-nul a hotarat pt Cain , CA ORCINE IL VA GASI sa nu-l omoare ” . Va dati cu seama ca pe pamant in mom acela se aflau trei oameni , si anume : Cain , masa si tacsu ?! . Deci , cine sa-l omoare pa nemernic ? Adam sau Eva …..? Asadar , uumflata cu pompa . Si cea de-a doua gogonea e in versetul 16 al aceluiasi capitol . Si spune asa : ” Apoi Cain a iesit din fata d-nului , ( atentie marita ) si A LOCUIT IN TARA NOD , la rasarit de eden ” . Care tara ……. ? Ca sa ai o tara , asta inseamna ca tre sa fie cel putin inca una daca nu mai multe si delimitate de o granita- ceva , care sa faca delimitarea intre una si cealalta . Si-apoi intr-o tara , banuiesc ca tre sa fie si oaresce locuitori , adeca OAMENI …… care din pacate din povestea asta de 2 lei , cam lipsesc cu desavarsire . Dupa ” fapta savarsita ” de Cain , asa cum am mai spus , pe pamant erau doar trei oameni , nici vorba de ” locuitori ” . Si-atat ! In alta ordine de idei , nu tre sa cotam ” Adevarul „” in N.T. ( ca nu-i ) ci sa cascam bine uachii ( mari cat shepile ) si sa pricepem , daco-om putea , magariile din V.T . amen !

 42. pentru dan vreau sa iti spun ca cea ce tu citesti in Genesa trebuie sa citesti cu atentie iar unde nu intelegi sa ceri ajutor si ai putea fi ajutatt retine un lucru biblia ne relateaza despre om doar dupa caderea in pacat si aproape nimic de dinainte de pacat, asa ca nu stim cit Adam a trait inaintee de a pacatui in Eden dar cu siguranta ca a avut copii inainte de a pacatui….

 43. baza oricarei religii autentice e ezoterismul sau cu alte cuvinte partea energetica. Exorcizarea are ca baza marirea vibratiilor aurice la o valoare ce duce la eliminarea demonului (care are o vibratie aurica foarte joasa).
  Bineinteles, ca este diferenta mare intre boala psihica (ce este o dereglare a sistemului nervos) si posedare demoniaca (cel posedat are o forta fizica imensa, manifesta chiar si capacitati paranormale cum ar fi levitatia – desi asta o manifesta si un sfant- si voce schimbata – daca o femeie cu voce subtire este posedata, aceasta o va avea groasa cavernoasa, mai mult, cel posedat nu stie ce face (am vazut la tv o femeie care sarea si se tavalea o durata foarte lunga de timp prin biserica in timpul unui asemenea ritual, in mod normall ea neavand rezistenta fizica de a face asta (ca durata de timp). Oricum, asemenea fenomene depasesc stiinta clasica unanim acceptata.
  Numele mantuirorului se scrie Iisus si inseamna „mantuitor” in aramaica, pe cand a-l scrie „Isus” in aramaica inseamna „magar” si e o insulta grava adusa persoane9i Sale.

 44. eu zic sa l puneti la incercare pe ISUS pe care il contestati atit de mult si sa vedeti ajutoru din partea lui. asa de vb toti vb pt ca nu ne pl sa ascultam de cineva dar legile date de DUMNEZEU vad ca sint bune si in ziua de azi .nu mi se pare rau in a asculta de invataturile lui daca le respecti esti fericit daca nu aj pe la puscarii etc .deci asta e adevaru ,ca asa multi vb dar putini respecta.

 45. Acest articol este una din multele si foarte mari blasfemii aduse lui Isus, cel care A FOST, ESTE SI VA FI fiul lui Dumnezeu…numai un om fara credinta poate scrie sau crede asa ceva…Isus a venit pe pamant pentru noi, care suntem pacatosi si ne ducem si mai rau in pacat, Satana care este pe pamant ne manipuleaza in halul asta, nu mai exista credinta, valoare, adevar…ne indoctrineaza mass-media zi de zi pentru a ne controla pana si gandurile nu numai cursul vietii, auzim numai minciuni peste tot, oare unde ne indreptam?!? ”Isus Hristos este calea, adevarul si viata…cine are urechi sa auda”…mi-e mila de noi oamenii care am devenit, multi fara sa vrem si mai ales fara sa stim, pagani, care nu cred in nimic decat in aceasta realitate materiala ce ne ia ochii cu ”poleiala” ei, unde totul este doar o iluzie extrem de bine gandita…oameni buni, incercati sa vedeti lumea asta dincolo de aparenta, vedeti adevarata esenta a ei…analizati putin aceasta evolutie in negativ, aceasta libertate abstracta si o sa vedeti ca suntem incatusati psihic, ni se inoculeaza idei negative care nu sunt ale noastre dar suntem facuti sa credem ca este asa, ca este bine si normal ceea ce facem, CHIAR NU ESTE ASA DELOC…Dumnezeu sa ne ierte, sa ne lumineze mintea si sa ne curete sufletele ca prea mult venin, rautate, invidie am adunat in ele…suntem, din pacate, foarte multi dintre noi, victimele planului Satanei si doar noi decidem cand dorim sa mergem pe calea cea dreapta a lui Dumnezeu…Doamne Ajuta-ne!

 46. Habar nu ai Cine este Dumnezeu, este Cel ce te a creat;
  Domnul Isus fiind Dumnezeu era de o frumusete fara seaman;
  ati pus un chip de om muritor , in locul lui Dumnezeu.
  Pocaiti va ca altfel ca pasc zile grele, aici si in vesnicie;
  cere I lui Dumnezeu sa ti erte blasfemia;
  posteste in sac si cenusa;
  Mintuitorul a murit si a INVIAT:
  EL ESTE VIU IN VECI;
  doar noi suntem muritori;
  cine L primeste va trai in vesnici cu sfintul apostol Pavel, cel in care traia Hristos;
  da, domule, asa l ascultat pe Hristos incit Acesta traai in el; minciunile scrise pe aci, sunt uriciuni vulagre si nebune.
  Numai nebunul spune in inima lui ca nu este Dumnezeu!

 47. Eu chiar nu inteleg dc va strofocati atat e asa de simplu credeti in DUMNEZEU respectati cele 10 porunci ca nu cred ca sunt asa de exagerate ,si ce conteaza ca e sau nu adevarat ce scrie de DOMNUL  ISUS ideia e simpla EL sa sacrificat pentru noi pentru noi toti a indeplini o porunca aia de ati iubi apropele din asta ar trebui dsa invatam sa nu mai fim egoisti si sa privim si in jur si cand spun in jur ma refer mai mult de familie si sa facem si noi sacrificii catdemici dar incercati, asa aratati credinta fata de DUMNEZEU nu stand ore la biserica nu cumparand zeci de lumanari nu dand bani la preoti si construind biserici fiti buni cu cei dinjurul vostru iubiti si eu cred ca e de ajuns ca sa fii alaturi de DUMNEZEU e asa de simplu incercati 

 48. Am citit acest articol si mi se pare OK.Autorul cauta niste raspunsuri despre copilaria lui Isus Cristos.De ce n-ar face-o?Daca ne gandim ca s-au gasit documente dosite,evanghelii mai mult sau mai putin contestate,apostoli de-ai LUI,care se pare ca au vazut,au scris despre cele intamplate,insa au disparut pana nu demult…Am citit si eu evanghelia lui Iuda,a lui Filip,oare de ce au fost dosite?
   M-am intrebat mereu de ce Biblia se termina cu o amenintare la adresa oricui care ar adauga ori ar scoate un singur cuvant din ea?!Chiar Mesia spunea „Cercetati scrierile…”Nu pot sa cred ca Dumnezeul iubirii ar pecetlui „Cartea cartilor” cu un blestem!…Dar daca ma gandesc la „intemeietorii actualelor religii”dominante…..nu ma mir de consensul universal….Nu doresc sa intru in polemici,avand in vedere faptul ca,CRED ca Iisus(n-am stiut ca fara al doilea  „i” inseamna magar”,poate ne lamureste vreun articol si asupra acestui aspect!?) este fiul lui Dumnezeu.Sunt de acord in principiu cu DANU…si DA! Nu sunt de acord cu cei atotstiutori care vad peste tot blafamie si emit judecati de valoare,etalandu-si superioritatea vadita.Nimeni nu detine adevarul absolut,nici macar cele doua mari religii atot dominatoare,nu le judec,nu le condamn,insa nu le urmez exemplul.Nu sunt protestant ori altceva..sunt doar adorator al Dumnezeului UNIC,VIU si IUBITOR!

 49. .. Imi este greu sa comentez, desi ma feresc mereu sa citesc aceste noutati ca de la inceput stiu ca se va vorbi9 ceva in contra de Iisus, dar azi am citit tot acest articol, ma bucura, ma intristeaza,… aflu mai multe si ma mindresc, nu sint un om super educat, sau persoana aceia bine credincioasa, cred in Iisus, il iubesc si nu ma las de putinul care eu il stiu de „EL” scurt. acum intreb pe cei care e in contra… daca mai bine de 2000 de ani, tot se vorbeste de acest nume „Iisus” milioane , mai bine zis miliarde de personae si Lui I se inchina, oare cine sintem noi sa vorbim in contra de „EL’…? Ce nu va este clar ca „EL” este fiuL Lui Dumnezeu ? Lumea care la cunoscut vorbeste asa aiurea de „EL”, iau platit Iisus sa vorbeasca bine de „EL”.. cind multi vorbesc de „EL” dupa moartea LUi.. nu va imaginati ca eii vorbesc ceia ce au vazut natural, cum zicem noi in carne si oase… ce vreti mai mult… mai lume vine ziua cind o sa vedem judecata de apoi, o fi prea tirziu de cei ce continua sal jigneasca sa fie iertati ? Ce impozite platim „NOi” ca sa credem in Iisus ? Nimic nui asa.. pai atunci daca totul este gratis si nu te costa nimic, nimic ma intelegi sa crezi in EL” de ce dai totusi inapoi, asculta, nu ai sa dai tu si tu nimic inapoi ce miliarde de oameni cred si iubesc, asa de simplu ok. Calmativa ma ca nu o sa ajungeti bine, gindeste putin…

 50. Dani si toti interesati,cititi Viata lui Adam si Eva,Cartea lui Enoch,complete,apocrife.Singura Cale de a anunge in Rai,este de a-l. cunoaste pe Isus,a ne desparti de lumea pasta,de a avea o relatie stransa cu Dumnezeu,Hristos este Viu ! Daca nu suntem pregatiti sa suferim,sa ne lepadam de sine,sa ne luam crucea pe care o vrea Domnul,in fiecare zi,nu suntem vrednici de El.De-asta au fost scoase din biblie atatea cargo,ca diavolul sa ne poata orbi definitiv cu religia goala,care Te duce direct in iad.Din aceste 2 carti,reiese clear ca Dumnezeu a avut o relatie stransa cu omul.Deschideti ochii si fiti binecuvantati.Daruiti-va inima,sufletul si corpul in fiecare zi lui Hristos si veti simti dragostea lui coplesitoare,veti stii cand Duhul Sfant s-a salasuit in inima voastra.

 51. Stimati cititori sinceri!

  Ma adresez doar acelora dintre dvs. care sunt sinceri si doresc sa afle adevarul despre acest Isus, care este Hristosul lui Dumnezeu!

  Toata lumea stie ca Isus Hristos a inviat a 3-a zi. Deci, acum este viu. Daca este viu si este Dumnezeu adevarat, atunci poate fi intalnit! Singura modalitate de aL intalni este prin rugaciunea sincera! Va garantez ca El o va onora!. Acest aspect este foarte verificat in special de cei in suferinta, care in mod normal nu mai au nici o sansa. Sunt unul din ei, am avut onoarea sa experimentez ce inseamna atingerea lui Dumnezeu si credeti-ma ca acum pentru mine toate filozofiile pe acest subiect sunt egal zero. Am experimentat pe Isus in viata mea personala,I-am vazut puterea si dragostea si mi-e de ajuns. Va invit sa faceti la fel. Dumnezeu sa va binecuvinteze!

 52. Luca 3:”1. În anul al cincisprezecelea al domniei lui Tiberiu Cezar, – pe când Pilat din Pont era dregător în Iudea, Irod, cârmuitor al Galileii, Filip, fratele lui, cârmuitor al Ituriei şi al Trahonitei, Lisania, cârmuitor al Abilenei,”
  DECI:”Augustus Octavian Caesar (n. 23 septembrie 63 î.Hr., Roma — d. 19 august 14 d.Hr.”
   De la Wikipedia, enciclopedia liberă: Augustus Octavian Caesar a  domnit intre 16 ianuarie 27 î.Hr.– 19 august 14 d.Hr.”
  DECI IN ANUL AL 15-LEA al domniei lui AUGUSTUS CEZAR …!AUGUSTUS OCTAVIAN CEZAR domnea din anul 27 ien[i.Hr.]…! Deci 27-15=12!!!
  DECI IN ANUL 12 IDHr…DOMNUL IISUS HRISTOSUL AVEA 30 DE ANI si A FACUT CE TREBUIA FACUT  DREPT ,A IMPLINIT DREPTATEA, A FOST BOTEZAT DE IOAN BOTEZATORUL si a IMPLINIT PROROCIILE…SI A FOST RASTIGNIT si a INVIAT IN ANUL 9 IDHr. …!!!
  DECI DOMNUL IISUS HRISTOSUL  A FOST NASCUT IN ANUL 42 IDHr.  …DECI CU 42 DE ANI MAI INAINTE decat ce ESTE CONSIDERAT IN ZILELE NOASTRE ANUL 0…!!! 
  DECI OMENIREA TRAIESTE INTR-O MARE,MARE MINCIUNA…!OMUL FARADELEGII A SCHIMBAT VREMURILE,SARBATORILE +LEGEA LUI DUMNEZEU…!!!

 53. Stimati cititori,

  Va recomand sa cititi Biblia,cititi Biblia nu ca pe o carte oarecare ci cu dorinta de a afla adevarul si sunt convins ca il ve-ti afla.Toate scriirile care se fac si s-au facut cu scopul de a rastalmaci adevarul biblic sunt doar o lucrare a diavolului cu scopul de a indeparta omenirea de Adevaratul Dumnezeu,nu va lasati inselati,invatatura lui Isus,a lui Dumnezeu este una buna,sa fim buni si sa traim in pace unii cu alti!

 54. pentru e l ,buna ravna ,completata cu multa cunoastere o sa aiba efectul dorit!as vrea sa nu o iei ca o ironie,in isaia53cu2 vedem ca nu avea nici frumusete nici stralucire.Domnul sa ne faca mai buni si apoi mai intelepti!

 55. Stimati cititori,

  Am citit despre evangheliile lui Pseudo-Toma,Matei si alte evanghelii si ma gandesc cat de mult poate fi denaturat adevarul,cat de mult isi doreste Satana sa-i indeparteze pe oameni de bunul Domn Isus.De ce nu putem ramane la ce sta scris in Sfanta Scriptura?De ce facem speculatii care nu au nici un fundament?Eu citesc Biblia.Pentru mine,aceasta Carte e mai de pret decat toate comorile din lume.Aici L-am descoperit pe Mantuitorul meu plin de indurare,bogat in bunatate,milos,iubitor,aproape de cei cu inima zdrobita.Oameni buni,asa este Domnul nostru!Asa a fost si cand a venit pe pamant,si cand si-a petrecut copilaria in casa tatalui sau din Nazaret.

  Stimati crestini,daca vreti sa cunoasteti viata lui Isus,descoperiti-o din Biblie.Este suficient ce scrie acolo ca sa descoperim un Mantuitor personal.Iar daca doriti sa mai cititi si altceva,pe langa Biblie,va recomand cartea Hristos,Lumina Lumii sau Viata lui Isus autor Ellen G White.(o gasiti si online)Am citit aceasta carte si m-a ajutat mult sa-mi intaresc increderea si sa-l iubesc mai mult pe Domnul meu.Dumnezeu este cu toti cei ce-L cauta din toata inima. 

 56. Potrivit datari din Luca 3:23 cei 30 de anicum ii scazi potrivit Luca 3:1 si potrivit cu anii de dregator peste Siria ai lui Quirinius Luca 3:2. si potrivit cu cele doua recensemintele ale lui Cezar August, primul in anul 8 i.e.n si al doilea in anul 14 e.n. Luca 2:1 incadreaza nasterea lui Isus pe vremea recensamantului decretat pe Cezar Augustus. Dupa datele istorice avem anul 8 i.e.n, ce corespunde cu anii de viata ai lui Irod Cel Mare pe care l-au vizitat magii. Tiberius Cezar se suie pe tron in anul 14 e.n iar in al 15 an al lui Tiberiu Cezar, isi face aparitia Ioan Botezatorul ( ce varsta avea?) cred ca Luca incurca putin anii.

 57. Eu zic să te dezici total de ceea ce ai relatat in articol,cred că ti ai făcut prejudecați, si după aceea ai început sa faci comentarii eronate despre ceea ce scrie in biblie.Nu ești singura persoana care gândește așa cum ai scris, dar fi curajos, fii bărbat: temete de Dumnezeu si cauta-L din toată inima si te vei convinge apoi, ca vrând ,nevrand numai prin Fuil Său vei căpăta un minim de înțelepciune, pentru a ajunge la Adevărul adevărat.Nu te lăsa mințit si înșelat de diavol care te duce numai speculații, idei sucite, in final la…nefericire! Iisus a zis: „Eu sunt calea, adevărul și viata.Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine.”. Nu exista mai multe cai la Dumnezeu ! E riscant sa cauți altceva decât adevărul care doare,dar după ce capeți adevărul vine și bucuria.

 58. Numele meu este o lisa și vreau să mărturisesc despre lucrarea bună făcută de un om credincios, numit DR Agadaga, un vrăjitor în viața mea, niciodată nu credeam că există un astfel de lucru ca mijlocire spirituală. problema mea a început acum un an, când tatăl celor doi copii a început să facă un comportament ciudat, niciodată nu știam că are o aventură în afara casei noastre matrimoniale. mi-a aparut in acea zi de credincios 7 iunie anul trecut, la ora 4:23, cand a venit la casa sa-si aleaga lucrurile, atunci cand stiam ca situatia a iesit din mana si el mi-a spus ca vrea sa renunte căsătoria pe care am construit-o de mai bine de 5 ani, am fost confuză și uluită, am chemat familia și prietenii, dar nu am avut nici un rezultat. șase luni după ce am început să am probleme cu bunăstarea copiilor, cu vârsta de chirie și cu toate acestea, am trecut prin iad. până la o zi am fost de navigare pe internet și întâmplător pentru a întâlni DR Agadaga ofagadagaspiritualhome@gmail.com, nu am crezut în acest lucru, dar am nevoie de soțul meu înapoi, așa că am dat vraja caster problema mea la început nu am avut încredere în el, așa că am fost doar o faci dar știi că o problemă împărțită este pe jumătate rezolvată după 3 zile soțul meu mi-a spus să-mi spună că el sa întors acasă și asta a fost tot. acum trăim fericit ca soț și soție, încă pot să cred că este prea real pentru a fi realmente foarte incredibil de această mare bucurie pentru cei dintre voi care trec prin inimă rupt sau orice fel de problemă trebuie să-ți spun acest mare om are puterea de a rezolva orice problemă de auzit e e-mail-ul marelui om: agadagaspiritualhome@gmail.com

 59. De ce nu este menționată Evanggelia după Iacov!?
  Iată o altă scriere care contrazice câteva de mai sus:

  Iosif, însă, era ocupat cu ridicarea unei case în ţinutul dintre Nazaret şi Ierusalim.
  Această clădire fusese comandată de un cetăţean al Ierusalimului, care îşi alesese
  acel loc anume pentru un han, deoarece nazaritenii nu aveau nici un adăpost până la
  Ierusalim.
  Maria, care fusese crescută la Templu, se făcuse de-acum mare şi după legea
  mozaică, ea trebuia să părăsească Templul. De aceea, au fost trimişi soli în toată Iudeea,
  să anunţe acest fapt pentru ca să vină oamenii, iar cine va fi găsit suficient de vrednic,
  acela să ia fata la el acasă. Când Iosif a aflat ştirea, s-a grăbit spre Ierusalim, la locul de
  adunare al Templului.
  După ce au trecut trei zile, cei sosiţi s-au adunat la locul stabilit şi fiecare
  pretendent a dat preotului câte un băţ de magnolie proaspăt rupt. Preotul a intrat în
  Templu cu ele şi a început să se roage.
  După ce şi-a terminat rugăciunea, preotul a ieşit afară, dând fiecăruia băţul său. Şi
  toate beţele s-au pătat imediat, numai cel dat lui Iosif a rămas proaspăt şi imaculat. Dar unii s-au revoltat, spunând că proba este părtinitoare şi deci irelevantă şi au pretins o altă probă, căreia să nu i se poată reproşa nimic.
  Preotul, destul de supărat, a chemat-o pe Maria, i-a pus un porumbel în mână şi i-
  a spus să vină în mijlocul pretendenţilor, apoi să dea drumul porumbelului să zboare. Dar mai înainte, el le-a spus pretendenţilor: „Priviţi, voi, cei ce interpretaţi greşit semnele lui Dumnezeu! Acest porumbel este o vietate pură şi nevinovată şi nu înţelege ce vorbim noi.
  El trăieşte numai prin voinţa Domnului şi înţelege doar exprimarea atotputernică a lui
  Dumnezeu! Ţineţi beţele voastre sus! Cel pe al cărui băţ şi pe al cărui cap se va aşeza
  porumbelul, îndată ce fata îi va da drumul, acela o va lua pe Maria la el!”
  Iar pretendenţii s-au declarat mulţumiţi: „Da, acesta este un semn fără tăgadă!”

  Dar când Maria i-a dat drumul porumbelului, acesta a zburat imediat la Iosif şi s-a aşezat pe băţul lui, trecând apoi imediat pe capul lui Iosif.
  Şi preotul a grăit: „Aşa a hotărât Domnul! Ţie, meşter cinstit, ţi-au revenit sorţii
  incontestabili de a primi pe Fecioara Domnului! Aşa că ia-o cu tine, în numele Domnului, în casa ta curată şi dă-i adăpost de acum încolo! Amin!”
  Când Iosif a auzit toate acestea, el a răspuns preotului astfel: „Ascultă, slujitor uns al Domnului după legea lui Moise, servitor credincios al Domnului Dumnezeului Savaot, eu sunt deja un moşneag şi am acasă băieţi mari şi sunt văduv de ani de zile; cum să mă
  fac eu de râs în faţa fiilor lui Israel, luând în casa mea pe această copilă?
  Eu zic să mai modificăm încă o dată alegerea, iar eu să rămân afară, ca să nu mă mai număr printre pretendenţi!”
  Preotul însă a înălţat mâna şi i-a spus lui Iosif: „Iosif, teme-te de Domnul Dumnezeul tău! Tu nu ştii ce le-a făcut El lui Dathan, Korah şi Abiram? Priveşte, pământul s-a crăpat şi i-a înghiţit pentru încăpăţânarea lor! Crezi că n-ar putea să-ţi facă şi ţie acelaşi lucru?
  Îţi zic: Pentru că tu ai văzut şi ai înţeles fără îndoială semnul Domnului, atunci
  ascultă-L pe Domnul Cel atotputernic şi drept şi care pedepseşte pe cei care se
  împotrivesc voinţei Sale! Aşa că teme-te în casa ta, ca Domnul să nu-ţi facă şi ţie ceea ce le-a făcut lui Dathan, Korah şi Abiram!”
  Iar Iosif s-a speriat foarte tare şi s-a adresat cu multă teamă preotului: „Atunci
  roagă-te pentru mine, pentru ca Domnul să fie iarăşi îngăduitor şi milostiv cu mine şi
  încredinţează-mi pe Fecioara Domnului, după voia Lui!”

 60. Incă o carte nemenționată

  VIATA LUI IOSIF TAMPLARUL

  Astfel trecu în lumea celor drepţi părintele nostru Iosif tâmplarul, tată după trup al lui Hristos, care a trăit o sută unsprezece ani. Mântuitorul le-apovestit apostolilor adunaţi pe muntele Măslinilor viaţa acestuia, iar ei au scris tot ce-au auzit. Apoi au depus textul la biblioteca din Ierusalim, notând doar ziua în care sfântul bătrân s-a despărţit de trup în pacea Domnului: 26epeps
  I. Isus le vorbeşte apostolilor
  1. Într-o zi, aflându-se Mântuitorul nostru pe muntele Măslinilor în mijlocul ucenicilor Săi, le vorbi lor aşa: „Fraţilor preaiubiţi şi fii ai bunului meu Tată, singurii aleşi din toată lumea,
  2. Ştiţi bine ce v-am spus de-atâtea ori: trebuie ca eu să fiu răstignit şi să îndur moarte; să mă ridic din morţi şi să vă aduc vestea cea bună pentru ca voi, la rândul vostru, s-o predicaţi peste întreg pământul; să cobor din înalt o putere asupra voastră, care să vă umple de Duh Sfânt; iar voi, la sfârşit, să îndemnaţi pe toţi la pocăinţă zicându-le:
  3. Mai mult cântăreşte un pahar cu apă în viaţa viitoare decât toate bogăţiile acestei lumi;
  4. şi iarăşi: mai mult cântăreşte un singur pas în casa Tatălui meu decât toate bogăţiile acestei lumi;
  5. şi iarăşi: mai mult cântăreşte un ceas de bucurie pentru cei drepţi decât o mie de ani pentru cei păcătoşi; păcătoşii vor plânge doar şi se vor tângui fără ca nimeni să se-ndure de lacrimile lor.
  6. Aşadar când voi, mădulare osebite ale mele, va trebui să porniţi la drum, predicaţi oamenilor acestea: Tatăl meu vă va cere socoteală după o dreaptă cântărire a faptelor şi vă va judeca până la ultimul cuvânt de prisos pe care l-aţi rostit;
  7. căci aşa cum nimeni nu poate scăpa de ghearele morţii, tot aşa nimeni nu-şi poate ocoli propriile fapte, bune sau rele;
  8. şi încă, vă repet ceea ce v-am spus de-atâtea ori: nici un puternic nu se va putea salva cu propria-i putere şi nici un bogat cu toate bogăţiile sale.
  9. Iar acum, ascultaţi cu luare-aminte! Vă voi povesti viaţa tatălui meu Iosif, bătrânul tâmplar binecuvântat de Dumnezeu.

  II. Văduvia lui Iosif
  1. Era un om pe nume Iosif, născut în Betleem, oraşul iudeu al regelui David.
  2. Învăţase două lucruri în viaţă: înţelepciunea şi meşteşugul tâmplăriei.
  3. Omul acesta se căsători şi avu fii şi fiice: patru băieţi şi două fete. Băieţii se numeau Iuda, Ioset, Iacob şi Simeon, iar fetele: Lisia şi Lidia.
  4. Dar, după scrisa fiecăruia, muri şi nevasta lui Iosif, lăsând în urma ei unbăiat, pe Iacob, de vârstă fragedă.
  5. Iosif era un om drept şi lăuda pe Dumnezeu în tot ce făcea. De multe ori trebuia să plece de-acasă împreună cu doi dintre feciorii săi pentru că aşa îi cerea meseria. Îşi câştiga pâinea din lucrul mâinilor sale, cum stă scris în Legea lui Moise.
  6. Acest om drept de care vă vorbesc este Iosif, tatăl meu după trup. Cu el s-alogodit mama mea, Maria.
  III. Maria în Templu
  1. Pe când tatăl meu petrecea, cum v-am zis, în văduvie, mama mea, fecioară plină de haruri şi binecuvântată, slujea în Templul Domnului cu mare sfinţenie. Împlinise doisprezece ani. Pe primii trei şi-i petrecuse în casa părinţilor, iarpe ceilalţi nouă în Templul Domnului.
  2. Văzând preoţii că sfânta copilă ducea o viaţă ascetică şi cu frică de Dumnezeu, s-au sfătuit între ei şi-au hotărât aşa: să căutăm un om de treabă şi să o logodim cu el până i-o veni ceasul măritişului, ca nu cumva, din delăsareanoastră, să aibă prima scurgere în Templu. Căci am săvârşi cu toţii un mare păcat.
  Etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări