Apoptoza, moartea programata

Articole asemănătoare

celula2Moartea celulara fiziologica este esentiala pentru dezvoltarea si functionarea normala a organismelor multicelulare. Apoptoza este un proces innascut, conservat din punct de vedere evolutiv, prin care celulele sistematic isi inactiveaza, isi dezasambleza si isi degradeaza propriile componente structurale si functionale pentru desavarsirea propriului lor deces.

Acest „program de sinucidere” este un produs al evolutiei, activat atunci cand moartea celulei este dorita pentru binele restului comunitatii celulare. Moartea celulara este atat programata cat si stohastica.

Apoptoza este o forma a mortii celulare programate, proces prin care celulele declanseaza auto-distrugerea proprie ca raspuns la un anumit semnal. Acest proces este programat genetic si este necesar penru supravietuirea organismelor pluricelulare.

Termenul a fost propus de catre John F. Keer impreuna cu Andrew H. Wyllie si Alastair Currie, ca rezultat al observatiilor facute in cursul studiilor efectuate asupra tesuturilor cu microscopul electronic.

Apoptoza poate fi provocata atat din exteriorul celulei cat si din interior, in urma unei modificari a informatiei genetice.

Ca fenomen biologic, are o importanta foarte mare. O desfasurare defectuasa a apoptozei are o semnificatie deosebita in patogeneza multor maladii. Daca e excesiva poate cauza pierderi celulare, de exemplu boala Parkinson, in timp ce o apoptoza insuficienta poate implica o proliferare celulara necontrolata, mecanism ce sta la baza neoplasmelor, adica a cancerelor.

Moartea celulara programata

Moartea celulara programata are un rol esential in dezvoltarea tesuturilor. Studiile efectuate asupra embrionului de gaina au aratat cum proliferarea selectiva a celulelor combinata cu o apoptoza selectiva determina arhitectonica tesuturilor.

La embrionul uman, disparitia apendicelui caudal din care ar putea creste o coada ca la alte mamifere, este datorata fenomenului de apoptoza. In timpul ebriogenezei, creierul trece printr-o faza apoptoica care-l remodeleaza. Neuronii realizeaza intre ei legaturi sinaptice intamplatoare si intr-o faza succesiva, prin aceste fenomene apoptoice, sunt eliminate acele sinapse care nu stabilisera legaturi utile.

Apoptoza ajuta si sistemul imunitar prin limfocitele B care produc fiecare un anticorp particular, recombinand la intamplare genele lor codificante de imunoglobuline. Cele care nu produc anticorpi inactivi sau autoimuni sunt eliminate prin apoptoza.

Numarul de celule continute de un organ intr-un organism adult, in conditii normale, ramane constant. Acest lucru se numeste homeostaza, fiind o proprietate a organismului de a mentine, in limite foarte apropiate, constantele mediului intern. Celulele epiteliale ale tesuturilor de invelis, de exemplu, sunt in mod permanent reinnoite, fiind compensate de o constanta moarte celulara. Intr-un organism uman mor zilnic aproximativ 50-70 miliarde de celule datorita acestor procese apoptoice, iar intr-un an, masa celulelor reinnoite echivaleaza greutatea intregului organism.

Celulele canceroase

Celulele canceroase sunt un exemplu de complexe celulare in care mecanismele apoptozei nu mai functioneaza. Acestea supravietuiesc si se multiplica fara a mai fi influentate de transformarile genetice survenite in cursul vietii celulei, in timp ce in mod normal ar fi trebuit sa fie distruse prin apoptoza.

SIDA

In timp ce la celulele canceroase apoptoza nu mai functioneaza, la sindromul de imunodeficienta dobandita (SIDA) se declanseaza un proces de apoptoza „in lant” a limfocitelor T responsabile de raspunsul imunitar.

Imbatranirea

Procesul imbatranirii este un declin al capacitatii de mentinere a homeostazei fiziologice. Acest proces reprezinta pierderea treptata a masei celulare dintr-un organism prin apoptoza controlata genetic.

O pierdere celulara excesiva duce la un proces patologic de imbatranire precoce, de exemplu Sindromul Werner sau Progeria adultorum.

Cu timpul, celulele pierd capacitatea de a se divide deoarece ADN-ul devine mutant si afectat de diferiti radicali.

Imbatranirea evolueaza treptat catre senescenta, stadiul final al imbatranirii, unde celulele nu se mai prolifereaza devenind rezistente atat la impulsul spre diviziune cat si la apoptoza.

Bibliografie: Wikipedia – Apoptoza

Continuarea:

Limita lui Hayflick si marimea telomerului

Autor: Marius Ignatescu, www.descopera.org

Articole recente

Comentarii

  1. Mulțumesc mult Domnului  Marius  Ignatescu pentru acest articol! Sunt pasionata de Aromaterapie si intrigata de efectul extraordinar al uleiurilor esențiale asupra ADN-ului si asupra cancerului! Tocmai am primit o alta veste minunata in care o tânara de sub 40 de ani a făcut un CT test iar rezultatul a fost extraordinar deoarece tumorile din creier S-au micșorat in urma tratamentului pe care i l-am sugerat, totul numai cu uleiuri esențiale. Anul trecut soacrei mele i S-a descoperit un cancer la sân, stagiul 3. Ea este supraponderala serios, o bomba la care auzi tic-tac-ul pur si simplu. L-am depistat aici in SUA unde locuiesc si doctorii nu au recomandat nimic ( radiații, chemo, operație) pt ca nu ar fi rezistat. Are 77 de ani. I-au dat insa un inhibitor al estrogenului pt ca asigurarea medicală sa ii poate plăti vizitele, ea neavând nici un drept aici. I-am recomandat un ulei bun, cel mai bun pe care l-a aplicat direct pe sân unde avea tumoarea, a pus si cate doua picături sub limba( intra in sânge un 10 secunde) di , 4 luni mai târziu, tumoarea s-a micșorat 75% !!!
    Acum este cel putin 80% redusă si de fapt doar o grupare nuca de celule moarte care va fi eliminată de organism. Totul datorită acestei apoptoze generate de uleiuri asupra celulelor canceroase. Am folosit ulei de Tămâie, terapeutic, pur. Terapeutic este insa cuvântul cheie. El suporta si ADN-ul ca nimeni altcineva. Contactați-ma daca aveți vreo întrebare. 

  2. BUNA ZIUA,BUN ARTICOL,INTREBARE PENTRU DOAMNA ANCA BALASU,ACEST ULEI DE TAMAIE ESTE BUN SI IMPOTRIVA FIBROAMELOR? TIN SA MENTIONEZ CA AM SI DILATATII LA RINICHI,TIROIDITA HASHIMOTO SI HIPOTIROIDIE, AM AVUT 98,8 KG IN DECEMBRIE,AM ADOPTAT UN STIL DE VIATA SANATOS SI AZI AM AJUNS LA 84 KG, IAU EUTIROX DE 25,TE ROG INDRUMA-MA DACA POTI,MULTUMESC

  3. buna ziua. De unde se poate cumpara acest ulei de tamaie? se gaseste in magazinele plafar din romania? multumesc mult! Emilia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări